varf de ac ramas pe canal

12-03-2010
mirelahuzu
Nu este medic/terapeut
mirelahuzu
In urma cu 3 ani medicul stomatolog mi-a descoperit un varf de ac pe un canal al ultimei masele din partea de jos stanga. Atunci l-a "imbracat" in ciment (nu stiu sigur cum se numeste) si mi-a spus ca este in siguranta. In urma cu o saptamana mi s-au umflat ganglionii pe gat in jos pe partea stanga cu dureri de ureche si dureri la intoarcerea capului.Am urmat tratament cu rovamicina, mi-a trecut dar medicul de familie mi-a spus sa merg si la stomatolog. Am facut radiografie la masea (R37) si stomatologul -unul din cei mai buni din oras- mi-a spus ca maseaua nu are nici o problema si ca pot merge cu acea radiografie la orice medic doresc si ca nu o va scoate. Voi avea probleme ? Daca acei ganglioni nu au fost de la masea atunci de unde? Acel varf de ac nu are chiar nici o influenta? Mentionez ca nu am nici macar o carie.
5 comentarii
0
12-03-2010, ora 17:29
Dr. Sas Adina
Stomatologie, Cluj-Napoca
Dr. Sas Adina
Un varf de ac rupt pe canal poate da probleme. Intrebarea este in ce pozitie a canalului este pozitionat (la inceputul canalului, la mijloc sau la varf?), si cat din acea radacina a ramas neobturata.Daca atunci cand s-a scos nervul, s-a facut tratament corect de canal, iar acul s-a rupt in momentul in care s-a obturat radacina si este situat la varful radacinii, poate sa nu dea probleme(acel ac la varf actioneaza ca o obturatie armata).In schimb, daca acul s-a rupt in timpul tratamentului mecanic de canal (cand s-au largit canalele) si este situat departe de varful radacinii, mai mult ca sigur in timp da probleme pentru ca exista pe radacina o infiltratie bacteriana care trece si de varf (deci inflamatia ganglionilor poate fi de la acasta masea). Solutia este in functie de factorii pe care i-am enumerat mai sus: fie nu se intervine in nici un fel (daca nu exista semne de infectie clinic si/sau radiologic), fie se intervine prin rezectie apicala sau extractie.Asta va hotari medicul dvs. Va doresc succes si multa sanatate!
0
13-03-2010, ora 00:21
Dr. Nitu Andreea-Diana
Chirurgie dento-alveolara, Bucuresti
Dr. Nitu Andreea-Diana
mai exista in plus, inainte de a se decide o interventie invaziva de tipul rezectiei sau extractiei, varianta retratarii canalului respectiv si sa se incerce ( sub microscop endodontic) indepartarea acului sau depasirea lui cu o obturatie corecta facuta "pe langa" ac. pentru aceasta trebuie consultat un specialist endodont. depinde foarte mult de nivelul la care este localizat acest ac in canal.
0
15-03-2010, ora 09:44
mirelahuzu
Nu este medic/terapeut
mirelahuzu
Multumesc pentru raspunsuri. Varful de ac este aproape de varful canalului si conform medicului s-a reusit o obturatie pe langa ac pana la varful radacinii-sper ca am spus corect. Deci sa inteleg ca in aceste conditii nu ar fi probleme si ca nu sunt sanse ca acel varf sa se deplaseze ?( ce bine ar fi daca m-as pricepe putin si la medicina).
0
15-03-2010, ora 10:52
Dr. Nitu Andreea-Diana
Chirurgie dento-alveolara, Bucuresti
Dr. Nitu Andreea-Diana
daca obturatia e corecta nu vor fi in principiu probleme. in nici un caz acul nu se va mai deplasa dincolo de varful radacinii. periodic ( cam o data pe an) faceti o radiografie a dintelui respectiv, astfel va fi tinut sub observatie.
0
15-03-2010, ora 13:17
mirelahuzu
Nu este medic/terapeut
mirelahuzu
Multumesc foarte mult! Esti o draguta! M-am linistit!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul