Neoplasm bronhopulmonar - observatii. Urgent!

107 comentarii 1 2 3 4
0
29-08-2013, ora 23:55
Geaninasion
Nu este medic/terapeut
Geaninasion
Buna seara! as vrea sa ma adresez si eu domnului dr. Bolca.. Mama mea in varsta de 43 ani a fost diagnosticata in urma unui CT cu o tumoare de 4mm, glandele suprarenale si ficatul nu ii sunt afectate. Inainte de CT i s-a facut o toracoscopie in urma careia medicul a observat niste chisturi daca le zic bine pe pleura plamanului drept. Avand o stare generala ft buna, a fost operata pt a-i inlatura tumoarea-mama. In urma biopsiei, rezultatul imunohistochimiei este de Adenocarcinom bronhopulmonar LSD, ideea este ca nu scrie nici un grad. Pe rezultatul anatomopatolog scria totusi G2, medicul be biletul de iesire a scris GIV, iar pe rez de la imunohistochimie nici un grad.. In momentul de fata i-au ramas pe pleura 'fiicele tumorei'.. Mentionez ca a fost operata pe 25 iulie, si la o saptamana dupa op, a inceput sa o doara umarul drept si muschiul drept in spate, i s-a spus ca asa trebuie sa o doara dupa operatie. Azi a inceput prima cura de citostatice cu ceva usor, nu stiu cum se numesc. As vrea si eu sa stiu ce sanse de viata are pt ca inainte de op mi s-a spus ca durata medie este de 4 luni, asta daca nu ar fi operat-o, acum nu mai stiu..si daca se poate stopa evolutia 'fiicelor' incat sa aiba o viata normala chiar daca va fi nevoita sa faca citostatice mult timp.. Imi cer scuze daca nu m-am facut inteleasa, sunt disperata, pt ca nu vreau sa o pierd, e prea tanara si nici ea nu isi doreste sa i se incheie viata aici..:( Am uitat sa va zic ca i s-a facut si talcaj si la operatie i s-a pus direct pe acele chisturi de pe pleura un citostatic, si medicul a spus ca a reactionat cum trebuia..
0
30-08-2013, ora 06:33
Dr. Bolca Ciprian
Chirurgie toracica
Dr. Bolca Ciprian
cel mai probabil acele chisturi sunt metastaze, de aceea s-a facut talcaj
tumora mama s-a scos cu rol de biopsie doar
diferentele de reultat histopatologic - trebuie sa vad hartiile ca sa va pot da un raspuns
referitor de durata de viata - 4 luni este considerata media de supravietuire pentru pacienti cu metastaze pleurale dupa cancer pulmonar, este posibil sa traiasca mai mult - am vazut si peste un an - dar si mai putin
nu prea e mare lucru de facut in afara tratamentelor oncologice
0
30-08-2013, ora 13:38
Geaninasion
Nu este medic/terapeut
Geaninasion
Si sunt sanse sa raspunda bine tratamentului oncologic si sa ii stopeze evolutia acelor mestaze ca sa ii prelungeasca viata mai mult? Medicul care a operat-o ne-a spus ca e un avantaj ca i-a scos totusi tumora mama..
0
30-08-2013, ora 16:18
Dr. Bolca Ciprian
Chirurgie toracica
Dr. Bolca Ciprian
in cel mai bun caz boala este stopata doar pentru o vreme iar supravietuirea este influentata in functie de cum raspunde la tratament oncologic
faptul ca s-a scos tumora mama nu cred ca modifica vreun aspect...
0
08-09-2013, ora 21:44
Geaninasion
Nu este medic/terapeut
Geaninasion
Buna seara! Domnul Dr.Bolca as vrea sa va zic ca mama respira ft greoi, abia se poate imbraca singura sau sa mearga pana la toaleta ca respira greu, oboseste extrem de usor.. Si o demoralizeaza ft mult lucrul asta.. A facut prima cura de citostatice cu cisplatin si docetaxel si nu i-a fost rau.. Diagnosticul scris de medicul oncolog este neoplasm bronhopulmonar std IV.. Credeti ca in urma chimioterapiei va respira mai usor? Durerile la umar si in spate mai persista dar nu atat de tare ca inainte de prima cura cu citostatice, macar acum doarme noaptea.. O cam doare stomacul in ultimele zile desi nu mananca prajeli sau sa bea acidulat, mananca sanatos si are mesele echilibrate.. Problema este faptul ca respira destul de greu.. Dupa operatie a respirat chiar mai bine, la o saptamana dupa au inceput problemele cu durerea si respiratia.. Ce puteti sa imi spuneti?
0
08-09-2013, ora 22:32
Geaninasion
Nu este medic/terapeut
Geaninasion
Buna lili6.. Iti scriu si aici ca poate nu esti mereu obline pe messenger.. Am mai citit inca o data postarile tale si vad ca mama mea are identic aceleasi reactii si acelasi diagnostic. Diferenta este ca mama a fost operata pt ca la ea s-a vazut la CT tumora primara, i-a facut rezectie, numai ca pe pleura are metastaze.. A facut pima cura de citostatice, a reactionat bine, cand a fost operata i s-a facut si talcaj, dar cam la o sapt dupa op a inceput sa respire greu si oboseste ft ft repede, nu poate sa faca mai nimic ca oboseste.. Mi-e frica sa nu ii fi reaparut lichidul pt ca i-ar fi frica de o alta operatie, a si spus ca nu mai accepta.. Sau daca i-a reaparut lichidul il scoate doar printr-o punctie? La mama ta cum a fost? Si de acele dureri care spuneai tu, si mama le-a avut groaznic plangea incontinuu si lua calmante, acum s-au mai ameliorat, nu i-au trecut dar sunt mai suportabile, in umarul drept si in spate o doare.. Saraca sufera enorm, nu stiu ce sa ii mai fac ca sa ii ameliorez starea.. Mama ta cum se mai simte si cat timp are de cand a fost diagnosticata? Mi-e ft frica de acele perioade de aupravietuire care se dau.. Pt ca noi ne pregateam si de nunta pt la anul in sept.. Si isi doreste normal sa mai fie in viata si eu o vreau alaturi, desi este si ea constienta ca e grav, dar uneori disper si nu vreau sa mai accept ca e in stadiu terminal, sper sa fie una din pers care a invins cancerul:(.. O seara buna si multa sanatate!!!
0
09-09-2013, ora 04:49
Dr. Bolca Ciprian
Chirurgie toracica
Dr. Bolca Ciprian
imi pare rau, dar datele pe care le am nu imi permit sa va dau un raspuns mai clar
ce am putut sa va spun am facut-o deja..
0
14-09-2013, ora 00:05
lili6
Nu este medic/terapeut
lili6
Buna, Geanina, ti-am scris pe mess. buna seara dle dr!
Ce pot spune este ca fiecare organism reactioneaza diferit, nu trebuie sa fie exact acea medie de supravietuire..in cazul
mamei mele organismul a rezistat, Dzeu a vrut sa o mai lase, sunt 10 luni de la diagnostic si inca este aici...acum 4 luni a terminat citostaticele..s-a simtit foarte bine dupa ele, totul parea normal, nu mai respira greu, fara dureri, era plina de viata...acum a inceput tratamentul cu Tarceva, de 2 zile, am inteles ca are foarte multe reacţii adverse..era prea frumos inainte de acest tratament, dar ma gandesc ca este bun si el la ceva si poate va fi mai mult alaturi de noi daca il ia..sper din tot sufletul ca va trece cu bine si de acest tratament si sper ca va fi bine si apoi.
Iti doresc multa sanatate pt mama ta!
Dle doctor va multumesc ff mult pt tot sprijinul acordat si va doresc multa sanatate!mama este inca aici si voi spera in continuare ca va fi la fel.
O seara frumoasa!
0
13-11-2013, ora 23:45
barsandaniela123
Nu este medic/terapeut
barsandaniela123
Buna seara domnule Doctor! Am o cumnata de 44 de ani care a fost diagnosticata acum 2 saptamani cu cancer pulmonar. Nu stim ce sa facem. Va rog sa imi spuneti care este parerea dumneavoastra. Medicii au spus ca nu se poate interveni chirurgical. Va redau exact ce scrie pe CT-ul facut: la nivel apical drept, pe topografia segmentelor apical, anterior si posterior ale lobului superior drept, se vizualizeaza masa tumorala de mari dimensiuni, relativ bine delimitata, cu diametre axiale maxime de 91/71 mm, discret neomogena spontan, care isi creste neomogen densitatea post-contrast i.v., mai mult in periferie. Formatiunea tumorala descrisa are raport cu pleura mediastinala dreapta si cu pleura posterioara dreapta, aparent cu mentinerea unui plan de separatie fata de acestea. Bloc adenopatic, cu dimensiuni de aproximativ 39/31/65 mm, localizata paratraheal drept, cu extensie la nivel precarinar. Adenopatie interbronsica dreapta 31, 6/22, 7 mm. Adenopatii in fereastra aorto-pulmonara, maxim 13, 6 mm, precarinar-10, 6 mm si infracarinar-17, 6 mm. Fara alte leziuni dense circumscrise vizibile spontan si post-contrast i.v. la nivelul ambelor campuri pulmonare. Fara revarsat pleural bilateral. Pleura posterioara dreapta ingrosata in portiunea inferioara-maxim 3, 3 mm. Glande suprarenale cu aspect C.T. in limite normale. Fara modificari C.T. sugestive pt. determinari secundare osoase la nivelul elementelor scheletice din volumul scanat. Va rog din suflet sa imi spuneti daca mai putem face ceva. In urma biopsiei s-a stabilit ca boala e in stadiul T3N3MO. Astept raspunsul dumneavoastra!
0
14-11-2013, ora 04:49
Dr. Bolca Ciprian
Chirurgie toracica
Dr. Bolca Ciprian
dupa descrierea CT intr-adevar, tumora nu este operabila si este in stadiul IIIB
tratamentul oncologic (chimioterapie si radioterapie) este singura solutie care ar mai putea incetini boala, dar cam atat
0
01-12-2013, ora 18:29
barsandaniela123
Nu este medic/terapeut
barsandaniela123
Buna seara Domnule Doctor! Cumnata mea a inceput chimioterapia dar, de 9 zile tuseste foarte tare si elibereaza pe gura un fel de gaz urat mirositor. In afara faptului ca se simte extrem de rau din cauza chimioterapiei, cel mai tare o deranjeaza gazul acesta. As vrea sa va intreb ce este acest gaz, ce il provoaca si cum il putem opri? Ea zice ca gazul acesta ii provoaca tusea As vrea sa stim la ce sa ne asteptam. Care este durata vietii unui pacient cu acest diagnostic?. Astept raspunsul dumneavoastra. Va multumesc!
0
01-12-2013, ora 20:16
Dr. Bolca Ciprian
Chirurgie toracica
Dr. Bolca Ciprian
cel mai probabil tumora a abcedat
din pacate in conditiile astea s-ar putea sa nu mai fie posibil sa se faca nici chimioterapie
ar trebui facut un CT de reevaluare pentru a vedea in ce masura se poate curata chirurgical
0
15-12-2013, ora 21:16
barsandaniela123
Nu este medic/terapeut
barsandaniela123
Buna seara Domnule Doctor! Cumnatei mele i s-a facut un CT si s-a constatat ca are o gaura mica in tumora. Ni s-a spus ca acum acumuleaza lichid, dar nu in cantitate mare si ca nu necesita antibiotic deocamdata. Cumnata mea face febra in fiecare zi, tuseste ingrozitor si expectoreaza un lichid galbui. Am mare incredere in sfaturile dumneavoastra. Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac. Vreau sa va zic ca cumnata mea se trateaza in Norvegia, pentru ca aici a lucrat in ultimul an si, aici beneficiaza de asigurare medicala.Aici antibioticele nu se recomanda decat in infectii foarte grave. Sistemul lor de sanatate este mai diferit. Tratamentele aici se bazeaza in mare parte pe paracetamol. Spuneti-mi, va rog ce se poate face cu gaura din tumora? Nu este periculos sa ramana cu gaura si fara tratament cu antibiotic? Am intrebat medicii de aici si au spus ca nu au ce sa faca in aceata privinta. E mai bine sa se trateze acasa?Cumnata mea are mare incredere in medicii romani. Medicii de aici nu i-au oprit chimioterapia, continua tratamentul. Va multumesc din suflet! Astept raspunsul dumneavoastra.
0
15-12-2013, ora 21:22
Dr. Bolca Ciprian
Chirurgie toracica
Dr. Bolca Ciprian
stimata doamna
eu pot doar banui ce se intampla cu ruda dumneavoastra pe baza informatiilor pe care le postati dumneavoastra
fara sa vad personal pacientul si imaginile imi este foarte greu sa imi dau cu parerea..
imi pare rau dar mai mult de atat nu va pot spune...
0
10-01-2014, ora 11:59
barsandaniela123
Nu este medic/terapeut
barsandaniela123
Buna ziua Domnule Doctor! As vrea sa va rog sa spun ca ne-am hotarat sa venim cu cumnata mea in tara sa incercam un tratament. A facut chimioterapie si tratamentul nu a dat nici un rezultat. In momentul de fata medicii de aici au sistat tratamentul cu citostatice si vor sa inceapa radioterapia. Noi am vrea sa venim in tara noastra la tratament. Va rog sa imi spuneti cum putem sa va contactam pentru ca dorim o consultatie si o parere de la dumneavoastra.Va rog sa nu ma intelegeti gresit dar, suntem disperati.Vrem parerea unui medic roman.Va multumesc din suflet!
0
14-02-2014, ora 15:21
ana-gabriela
Nu este medic/terapeut
ana-gabriela
Stimate domnule doctor,
As dori o interpretare de CT pentru mama mea, diagnosticata cu cancer pulmonar in august 2013:

Analizele de laborator (hemoglobina 7, 2) contraindica administrarea de sc IV, s-a administrat doar sc PO.
CT TORACE:
Imagine spontan izodensa contur neregulat, cu densitati tisulare ce bordeaza elementele anatomice ale hilului drept, cu dezvoltare caudala pana la nivelul arcului diafragmatic de partea dreapta, producand fenomene de atelectazie la nivelul pulmonului interesat; revarsat in marea cavitate pleurala, apico postero - bazal dreapta cu grosimea maxima in ax cranio-caudal = 157 mm.
Fara determinari secundare in pulmonul condrolateral.
Calcificari granulomatoase in hilul drept.
Microadenopatii numeroase lateral de crosa aortica, loja Baretty, fereastra AO-pulmonara.
CT ABD-PELVIS:
Ficat fara formatiuni inlocuitoare de spatiu vizibile pe examenul nativ cu microcalcificari in LD.
Colecist fara calculi radioopaci.
CBIH nedilatate.
Confluent port intrahepatic = 12 mm.
Ax spleno-portal = 10 mm
Pancreas scleroatrofic, fara dilatatii de Wirsung sau coledoc.
Splina normodensa nativ cu ax bipolar = 92 mm.
Gl. suprarenale ct nativ normale.
Rinichi cu localizare, forma, dimensiuni normale, fara dilatatii de SPC.
Vezica urinara in semirepletie, fara calculi radioopaci.
Genital intern: normal.
Fara revarsat intra sau retroperitoneal.
Posibile adenopatii multiple, micronodulare, in hilul hepatic, pe mica curbura gastrica, celiomezenterice si lomboaortice (intrerpretarea adenopatiilor este dificila in absenta sc IV).
In fereastra de os:
- Nu se deceleaza determinari secundare la nivelul toracelui si coloanei vertebrale toraco-lombare
- Modificari degenerative avansate la aceste nivele

Va multumesc mult
0
08-08-2014, ora 14:06
marinela marina
Nu este medic/terapeut
marinela marina
buna ziua sotul meu a fost diagnosticat cu neo bronhopulmonar lsd meta pulmonare st4, va rog sa imi spuneti ce sanse are se poate opera?precizez ca are o tuse persistenta si stari de sufocare deja am inceput chimioterapia dar dusea si sufocarea persista, va multumesc
Adaugă un comentariu / răspuns
107 comentarii 1 2 3 4

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: