Am dureri in zona genunchiului stang! Un sfat, va rog !

28-01-2010
dora_s
Nu este medic/terapeut
dora_s
37 ani, femeie, fumatoare, supraponderala ( 82kg ) dupa sarcina. de aprox 10 ( aveam 54 kg ) ani am dureri in zona genunchiului stang , pare sa fie un tendon ( doare cumva lateral stanga). la inceput doar o jena dupa mers mult, dar in ultimii 3 ani s-a accentuat, doare zilnic si la mers si in repaus. nu e o durere puternica dar nu pot fug sau calca brusc pe piciorul afectat fara sa ma tin de ceva.. daca stau cu piciorul intins mult timp, doare cand incerc sa flexez. si invers.
unde sa merg la un control si la ce sa ma astept? sper sa nu fie artroza pt ca genunchii mei au avut mereu un clic cand ii intind. poate fi o afectiune a tendoanelor de asa o lunga durata? am avut dureri in articulatii si tendoane de cand aveam 3-4 ani ( or fi fost de la crestere sau au legatura cu cea de genunchi?!).

am fost la un singur consult cu multi ani in urma (cred ca la reumatolog ) si a spus ceva de tendoane prea lungi. am inteles eu gesit? ce o insemna?.
18 comentarii
0
28-01-2010, ora 19:45
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimata Doamna,
Probabil aveti o supraincarcare a compartimentului intern al genunchiului, tipica pacientilor cu obezitate. Aceasta supraincarcare conduce la artroza precoce (degenerarea cartilajului), care este ireversibila si foarte dureroasa, chiar invalidanta.
Normalizarea greutatii va avea efecte spectaculoase, cu conditia sa nu se produca peste 20 de ani (nu mi-o luati in nume de rau).
Pana atunci, un consult la ortoped ar putea fi util.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
28-01-2010, ora 23:06
dora_s
Nu este medic/terapeut
dora_s
va multumesc mult pt raspunsul dvs.
da, voi incerca sa scap de kg in plus, nu prea stiu insa din ce cauza am ajuns obeza. pana acum 4 ani aveam 54 kg si nu mananc mai mult...
dar totusi, cu tendoanele ce o fi? ca am avut dureri de-a lungul mainilor si picioarelor de cand eram copil. e adevarat ca acum cu genunchiul e probabil de la greutate... am inteles eu bine "tendoane prea lungi" la consultatia de la reumatolog, sau spun prostii?
0
31-01-2010, ora 23:15
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimata Doamna,
Dupa legile fizicii, un aport mai mare decat consumul se depoziteaza. Prin urmare trebuie sa reduceti aportul caloric, si mi ales sa intelegeti ca nu va puteti ingrasa "cu aer".
Pe de alta parte, obezitatea trebuie tratata ca orice dependenta (de alcool, tutun, drog etc), respetiv cu suport psihologic. In momentul in care veti intelege problema D-voastra ca o dependenta de drog (mancarea), veti observa rezultate spectaculoase.
Nu e o problema de tendoane, ci o maladie de tip reumatologic sau pur si simplu o supraincare fizica a organismului.
Cu deosebita stima,
Marius Uscatu,
Chirurg Glezna si Picior
0
01-02-2010, ora 02:54
dora_s
Nu este medic/terapeut
dora_s
multumesc ! incerc sa imi schimb regimul alimentar. nu mananc mult dar mananc seara tarziu si nu mai fac sport cum faceam cu ani in urma.
dupa ce dau 10 kg jos sper sa recapat mobilitatea in genunchi.
0
01-02-2010, ora 09:12
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Cred ca 10 kg sunt total insuficiente.
Problema nu este lipsa miscarii cat aportul alimentar exgerat.
Oricata miscare veti face, nu va fi suficient pentru a slabi.
Cu deosebita stima,
Marius Uscatu,
Chirurg Glezna si Picior
0
03-02-2010, ora 16:28
dora_s
Nu este medic/terapeut
dora_s
deci trebuie sa revin la greutatea initiala sau aproape de aceasta ( probabil la 1, 67 m sa am cam 60kg ).
cred ca ar dura 1 an sa reusesc fara sa ma infometez...
multumesc pt raspunsuri , domnule doctor!
0
03-02-2010, ora 18:00
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Trebuie sa va repet: fara normalizarea rapida a greutatii orice tratament din lume este iluzoriu.
Cu deosebita stima,
Marius Uscatu,
Chirurg Glezna si Picior
0
04-05-2010, ora 16:47
dora_s
Nu este medic/terapeut
dora_s
buna ziu!

multumesc pt rapunsurile prompte, dle dr Marius Uscatu !
revin cu o intrebare: de ieri ma doare foarte rau un umar , nu pot ridica mana si nu pot dormi pe partea respectiva. cu 2 zile inainte m-a durut la fel de rau ceafa (gatul, spre umeri) cu intepaturi cand incercam sa imi rotesc capul. durerea de ceafa a trecut dar de ce s-a mutat in umar? am de cateva zile si o viroza, destul de usoara si am carat niste bagaje grele de curand..o fi de la viroza durerea asta, sau efort?

ca a venit vorba de dureri, genunchiul stang de care va povesteam nu mai doare de aprox o luna, pot sa alerg chiar...am facut niste analize saptamana trecuta si in afara de colesterol mare si calciu sub minim, nu a iesit altceva.poate fi vorba in general despre o problema cu tendoanele si nu cu articulatiile?
0
04-05-2010, ora 18:34
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
D-voastra descrieti o cervico-brahialgie, determinata de o compresiune radiculara (hernie de disc cervicala) sau de o stenoza a canalului vertebral.
Solutia este sa consultati un neurochirurg.
Cu deosebita stima,
Marius Uscatu, Chirurg Glezna si Picior
0
16-03-2013, ora 19:55
Luanna5
Nu este medic/terapeut
Luanna5
Sunt in 25 saptamani si 6 zile de sarcina; acum o luna am stat acasa o saptamana pt viroza respiratorie, m-am intors la serviciu luni fara probleme iar marti a inceput brusc o durere la genunchiul drept care nu m-a lasat nici in ziua de azi, dupa 3 saptamani si jumatate de schiopatat; initial ma durea doar genunchiul in anumite pozitii (culmea, nu si stand pe scaun), apoi durerea a aparut si intr-un punct in fesa dreapta si la incheietura piciorului, sus in sold, apoi s-a extins cumva pe fata si laterala intre genunchi si sold.
Intr-o zi am iesit la o plimbare de 10 minute crezand ca am intepenit de atata stat pe scaun la serviciu, dar mai rau am facut pentru ca apoi m-a durut genunghiul, un punct in sold si muschiul dintre cele 2 atat de tare ca nu puteam adormi si abia mai mergeam.
Mentionez ca la serviciu de 2 luni stau DOAR pe scaun 8 ore/zi. Dupa ce am indurat durerile 2 saptamani, m-am gandit ca ar cam fi cazul sa merg la medicul de familie, am fost trimisa la un specialist recuperare, fizioterapeut etc., mi-a dat medical 9 zile cu repaus la pat si un unguent spunand ca, teoretic, durerea e de la sarcina si in astea 9 zile ar trebui sa se amelioreze, daca nu se va intampla astfel, sa merg la un ecograf la genunchi, pentru care, intre timp, m-am si programat pentru zilele urmatoare. Durerea NU s-a ameliorat, ba intre timp am tendinta sa tin piciorul drept cand merg pentru ca indoindu-l ma doare, mereu in genunchi (si de cele mai multe ori, seara il indoi pentru ca-l simt incordat si scartaie, pocneste etc.), mai putin in sold, de obicei nu ma prea pot apleca brusc, nu ma pot aseza repede si, daca pana acum 3 saptamani nu ma durea cand stateam pe scaun, acum deseori ma doare cam in orice pozitie, iar durerea se amelioreaza dupa cateva ore de stat in pat cu pernuta sub genunchi si unguente. Am observat, de altfel, ca cu cat fac mai mult efort (coborat scari, stat mai mult de 30 min-o ora in picioare), cu atat ma doare mai tare, pana la a nu mai putea urca scarile!
Dimineata reusesc sa fac 3-4 pasi normal, fara sa schiopatez, apoi brusc ma taie genunchiul si incep durerile cu care deja m-am obisnuit.
Mentionez ca nu am dureri de spate si nu am mai avut probleme cu genunchii ( decat 1-2 ori/ saptamana mi se incorda/inclesta genunchiul drept si trebuia sa-l indoi de cateva ori pana pocnea, asta si inainte de sarcina), gips, operatorii etc. Pana la ecograful la genunchi, imi puteti da o parere, ce-ar putea fi? Am citit cazuri asemanatoare in care se vorbeste despre leziune de menisc sau sindromul plicii sinoviale, cum s-ar putea pune un diagnostic corect avand in vedere prezenta sarcinii?
Va multumesc
0
16-03-2013, ora 21:34
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
D-voastra descrieti simptomele tipice sindromului compresiv lombar (hernie de disc).
Trebuie sa reduceti drastic efortul in perioada urmatoare pana la nasetere (stat in picioare, mers pe jos).
Dupa nastere, in functie de simptomele ce se vor mentine, puteti discuta cu un neurochirurg atitudinea terapeutica optima (interventie chirurgicala sau kineto-terapie).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
17-03-2013, ora 13:24
Luanna5
Nu este medic/terapeut
Luanna5
Va multumesc pentru raspuns!
As vrea sa va mai intreb daca la ecograful la care sunt programata saptamana viitoare se va descoperi afectiunea respectiva sau e nevoie de radiografie dupa sarcina ? Va intreb pentru ca mi s-a parut ca am 'beneficiat' de un control medical superficial, nu am fost pusa sa fac anumite miscari, mi-a fost doar 'analizat' genunchiul cu ciocanelul (la care stangul la care nu am nimic a sarit de 2 ori, iar dreptul care ma doare abia a sarit o singura data cativa milimetri ) si atat. Am primit si o scrisoare medicala in care scrie 'Sindrom lombradicular L4-L5 drept' si 'Tendinita aductori dr.'
Mentionez ca in luna mai a anului trecut am fost diagnosticata cu artroza cervicala, descoperita in urma unor dureri intense de cap ce radiau in ochi si in maxilar, iar acum 7-8 ani cu scolioza dextroconvexa T5-T6 din cate-mi amintesc (dar care nu m-a mai suparat de mai bine de 5-6 ani, datorita recuperarii urmate), am cautat informatii despre hernia de disc si am observat ca ar putea avea legatura si cu restul afectiunilor prezente la nivelul coloanei vertebrale.
Va multumesc!
0
17-03-2013, ora 13:47
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Diagnosticul este in acest caz exclusiv unul clinic, echografia fiind inutila, iar radiografia de asemenea.
Anul trecut a fost vorba despre sindromul compresiv cervical (hernie de disc cervicala) si nu despre """artroza cervicala"""".

Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
17-03-2013, ora 14:08
Luanna5
Nu este medic/terapeut
Luanna5
Ce ma sfatuiti in acest caz, cum as putea sa 'abordez' medicul in vederea stabilirii clinice a diagnosticului, facand abstractie de prezenta sarcinii ? Pentru ca pana acum am mers la acelasi medic de 2 ori si inista ca ar fi dureri de sarcina, iar dupa echograf, chiar daca nu se vede nimic, sustine ca nu prea are ce face pana dupa nastere cand va trebui sa fac o radiografie si nu va putea pune un diagnostic clar pentru ca 'de obicei' durerea e provocata de pozitia copilului..., chiar daca pe data de 6.03 am mers la ginecolog pentru echografia morfofetala unde nu s-au observat pozitii anormale sau alte afectiuni.
Dna doctor 'medic specialist recuperare, medicina fizica, balneologie' la care merg a fost recomandata inistent de catre dna doctor de familie.
0
17-03-2013, ora 14:22
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Sindromul compresiv lombar (hernia de disc) este gestionat de catre neurochirurg, pe baza examinarii clinice directe si nu necesita niciodata radiografie. Singura explorare care ar putea fi, uneori, utila este RMN (dar efectuat strict dupa examinarea clinica a neurochirurgului, pe baza recomandarilor acestuia).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
17-03-2013, ora 14:27
Luanna5
Nu este medic/terapeut
Luanna5
Am inteles.
Daca se confirma de catre neurochirurg prezenta sindromului compresiv lombar mai am voie sa nasc natural ?
0
17-03-2013, ora 14:33
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Raspunsul la aceasta intrebare este gestionat de catre neurochirurg: gravitatea simptomelor clinice poate permite sau contraindica nasterea naturala..
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
17-03-2013, ora 14:37
Luanna5
Nu este medic/terapeut
Luanna5
Va multumesc pentru raspunsurile atat de prompte, imi sunt de mare ajutor!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.