tulburarile psihice si testul de inteligenta

16-10-2013
lorennna
Nu este medic/terapeut
lorennna
Am am auzit de la diverse persoane ca se acorda grad de handicap la persoanele cu boli psihice ca unul dintre criterii ar fii gradul de inteligenta al acestora respectiv ce scor nu stiu ce au.
Este ceva real in asta din ce stiti sau e multa fabulatie ?
6 comentarii
0
16-10-2013, ora 18:52
Teodora M.
Nu este medic/terapeut
Teodora M.
Da, e adevarat, se fac teste si pentru evaluarea gradului de inteligenta. Dar nu sunt singurele pe baza carora se stabileste un diagnostic sau gradul de handicap. Se coreleaza si cu alte testari care arata capacitatea/incapacitatea a individului.
0
16-10-2013, ora 20:17
lorennna
Nu este medic/terapeut
lorennna
Multumesc pentru raspuns teodora ce voiam sa te mai intreb sunt urmatoarele:
-Sunt sau nu nou introduse?
- In ce constau?
-Se poate schimba adica trecerea dintrun grad de handicap in altul pe baza lor ?
-Sunt efectuate de psiholog?
In speranta ca stii mai multe tu sa alta persoana iti zic multumesc.
0
17-10-2013, ora 01:38
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Lorenna,

De ce vii cu inventii ? : (

Bolile de handicap psihice sunt trecute in lista. Daca ai boala de pe acea lista te incadrezi si gata.
Ca iti dau ei 7.000 de teste de facut (in unele orase da, in altele nu; mie nu mi-au cerut nici un test). La ce sa conteze ?
Crezi ca se poate face discrimare ca unul are schizo cu 1-2 facultati si unul da declaratie ca a facut 4 clase tot cu schizo si el sa aiba grad diferit ?

Chiar nu te inteleg cum iti imaginezi ca se pot face astfel de discriminari pe baza coeficientului de inteligenta.

Cauta pe Internet Lista si legea cu bolile de handicap si documenteaza-te.

Vine un geniu cu schizo fata de unul ca vai de el. I se da insotitor celui mai destept sau i-l trece in gradul III ca raspunde mai sclipitor la intrebari ?

De unde scoti zapacelile astea ?
0
17-10-2013, ora 01:44
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Problema se pune daca bolnavul are capacitatea sau nu sa se ingrijeasca singur.
Daca o fi paralizat in pat cu accident vascular si cu schizo (pentru accident s-ar putea sa nu se dea handicap) dar i-o da pt schizo gradul I ca sta la pat. Ce vrei sa ii faca ?

Dar asta nu are nici o legatura cu inteligenta.

Sunt suparata ca multi cu tulburari psihice sufera de foame si nu vor sa isi faca indemnizatie ca au auzit ei de la nu stiu cine ca nu stiu ce si stau asa...

Terminati cu bazaconiile. Te duci la Directia ta de handicap daca ai dubii si pui intrebari clare medicului care face programarile. Acela stie sa raspunda. Pacientii nu au de unde sa stie legislatia care se schimba de la zi la zi.

P.S.: Daca il gaseste cu salariu de 2.000 de lei, iar pierde indemnizatia. Sau i se da gradul III, chiar cu schizo.
Altele sunt criteriile.

Nu gradul de inteligenta.

Te sfatuiesc sa faci o plangere scrisa pe mail la minister daca ai probleme in orasul tau. Problema e ca trebuie sa iti dai datele personale.
0
17-10-2013, ora 11:31
pulberedestele
Nu este medic/terapeut
pulberedestele
E vorba de Ordinul Nr. 692/982 din 23 mai 2013, care modifica primul capitol 'Functiile mentale' din anexa la Ordinul ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse si al ministrului sanatatii publice nr. 762/1.992/2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza carora se stabileste incadrarea in grad de handicap si a fost publicat in Monitorul Oficial din 30 mai.
Se refera la oligofrenie, boala de sine statatoare, pentru care se face incadrarea in grad de handicap in functie de rezultatele testului de inteligenta, in acest caz inteligenta fiind prima si cea mai grav afectata!Nu se extinde acest test la alte dg., in opinia mea, e vorba doar de intarzierea mentala, pentru care este nevoie de un criteriu elocvent!
0
17-10-2013, ora 21:12
Teodora M.
Nu este medic/terapeut
Teodora M.
Pe scurt, la intrebarile tale:

-Nu sunt nou introduse, psihologia/psihiatria are tot felul de 'instrumente' de 'masurat' si diagnosticat, printre care si unele tipuri de teste de masurare a IQ-ului.
- Sunt diferite, in functie de ce anume se doreste a se observa. Unele depisteaza tendinta spre depresie, altele arata tipul de imaginatie, altele temperamentul, altele influentabilitatea etc. Deci sunt de multe tipuri.
-Nu, nu se poate trece de la grad de handicap la altul doar pe baza unui chestionar. Ele sunt orientative. De exemplu iti arata ca un individ are un IQ de retardat, dar nu sunt folosite ca si criteriu unic de diagnostic.
-da, sunt efectuate si de psiholog, dar psihiatrul este cel are se ocupa de partea strict medicala.

Ce anume te preocupa exact?
Nu trebuie sa-ti fie jena sa intrebi direct. Asa ne putem ajuta intre noi, ficare cu ce stie.
Bolile psihice NU trebuie sa fie un motiv de jena! Sunt afectiuni ca oricare altele existente si bravo celor care se trateaza, fac psihoterapie si nu se izoleaza!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: