trebuie operat tendonul lui achile?

17-11-2012
paulino
Nu este medic/terapeut
paulino
buna ziua. am si eu o intrebare. acum 2 saptamani la un meci de fotbal am fost lovit violent cu piciorul in tendonul lui ahile, a 2-a zi nu am putut pune piciorul jos, m-am uns cu fastum gel, si in 2-3 zile mi-a trecut. mai simteam dureri doar la palpare. peste exact 2 saptamani am jucat iar fotbal, iar de data asta la o miscare brusca, dupa 15 minute de joc in care piciorul s-a comportat normal, am simtit o durere violenta la tendon. am mers a 2-a zi la garda si mi-au facut raze si ecoraf. doctorita mi-a zis ca nu e ruptura totala de tendon, ci doar e zdrentuit putin. mi-a recomandat sa ma dau cu antiinflamatoare si daca nu cedeaza durerea, sa ma duc inapoi. pot umbla dar destul de rau. schiopatez usor cu piciorul afectat.au trecut 2 zile de la incident. mentionez ca piciorul s-a umflat foarte foarte putin si nu se simt nici un fel de galme. am 33 de ani, sunt sportiv 178 si 78 kg. as dori ceva sfaturi pentru ca nu stiu exact ce sa fac. as evita operatia daca se poate. se poate vindeca piciorul prin repaus?
20 comentarii
0
17-11-2012, ora 18:25
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Va raspund punctual:
- nu exista notiunea de """"ruptura partiala"""a tendonului calcaneean (arhaic, ""achilean"");
- asa-zisa """ruptura partiala"" este doar o falsa imagine echografica, motiv pentru care echografia nu se practica in suspiciunea de ruptura a acestui tendon, deoarece ofera rezultate fals-negative;
- diagnosticul rupturii acute a tendonului calcaneean este unul exclusiv clinic (examinare manuala) si nu necesita investigatii imagistice (care sunt si interzise, tocmai datorita imaginilor fals-negative, de ""ruptura partiala"");
- tratamentul rupturii tendonului calcaneean este exclusiv chirurgical, mai ales in cazul sportivilor;
- se poate discuta si varianta tratamentului conservator (imobilizare gipsata sau in orteza timp de 8 saptamani), insa exista un risc enorm de re-ruptura;
- tratamentul conservator este rezervat pacientilor foarte varstnici sau tarati, care au contraindicatii de tip general pentru tratament chirurgical.
Trebuie sa consultati un ortoped cu experienta si sa practitati ""in timp util""interventia, in caz contrar interventia este infinit mai dificila si cu rezultate mai modeste.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
17-11-2012, ora 18:47
paulino
Nu este medic/terapeut
paulino
multumesc frumos de raspuns. dar oare se poate sa fie doar o tendinita? avand in vedere ca piciorul nu prezinta o rupturi? inafara de semnele durerea puternica, am inteles ca trebuie sa urce muschiul sus si sa se invineteasca? piciorul meu s-a umflat foarte putin pe partea exterioara a gabei nu s-a invinetit si nu se simt intreruperi ale tendonului.dar durerea se simte in lungimea tendonului pe partea din spate a gambei. din pacate e cam dificil cu mersul la specialist pentru ca locuiesc intr-un orasel mic si trebuie sa merg la cluj napoca pentru investigatii. dar o sa merg. mi-a zis cineva ca exista niste injectii straine care se fac la spitalul de recuperare, dar costa cam 100 de euro bucata si se fac 3 bucati la interval de o saptamana bucata.
0
17-11-2012, ora 21:14
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Nu stiu la ce ""injectii va referiti"", dar ruptura tendonului calcaneean se trateaza numai chirurgical, si nu prin tratament medicamentos..
Nu exista o corelatie intre durere si ruptura, de cele mai multe ori ruptura se manifesta fara o durere importanta, fara hematom etc.
Daca nu apelati rapid la un veritabil specialist, care sa poata diferentia o tendinopatie (de supraincarcare sportiva) de o veritabila ruptura, consecintele vor fi importante (cvasi-imposibilitatea de a mai pratica sport vreodata). Nu trebuie sa mergeti pentru investigatii, ci doar pentru o examinare clinica locala.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
19-11-2012, ora 22:39
paulino
Nu este medic/terapeut
paulino
buna seara. vreau sa va spun ca am fost azi la clinica de ortopedie cluj-napoca. mentionez ca la spitalul din oraselul meu m-au vazut 2 doctori. unul a zi ca e tendonul afectat, iar doctorita de la ecograf mi-a zis ca am cateva fibre musculare intrerupte. asta dupa ce mi-au facut ecograf si film la picior. mi-au recomandat repaos si fizioterapie. azi am mers la clinica de ortopedie din cluj napoca cu fisa si filmul primite. doctorul de la clinica de ortopedie din cluj m-a pus sa-mi fac un nou film mai amplu la picior care a cuprins toata gamba(ceilalti 2 mi-au facut film doar la glezna). iar filmul a descoperit o fractura de toata frumusetea la jumatatea peromeului. asa ca maine sunt programat la punerea piciorului in ghips pentru 3 saptamani. as vrea sa scot in evidenta prin cazul meu ca sa se ia in vedere mai multe posibilitati si pe cat se poate sa mergem la un specialist in domeniu. ca asa... doctori dupa, , ureche, , cum sunt unii... toata lumea este. toti stiu sa isi dea cu parerea. dar adevaratii profesionisti sunt doar unii... dar asa e toata lumea.. ca sa nu reamintesc cum se spune ca..., , la politica si fotbal toata lumea se pricepe..., , :)) dar asta e cu totul o alta poveste... in fine.. ma bucur ca s-a deslusit misterul piciorului meu... asa ca... doresc sanatate la toata lumea si.. toate cele bune...
0
20-11-2012, ora 00:32
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
ca sa complic si eu un pic situatia :)
fracturile de fibula (peroneu) in treimea medie sunt in peste 90% din cazuri leziuni complexe ale gleznei, de tip Weber C care trebuie obligatoriu operate (mecanismul descris de dvs pledeaza pentru asa ceva).
fracturile simple, asa numite "cu mecanism direct" sunt extrem de rare (in aceste cazuri deobicei se trateaza conzervativ, insa fara ghips) - deobicei se imtampla cand gamba este lovita puternic din lateral cu un corp contondent
nici o fractura la adulti nu se vindeca in 3 saptamani, fracturile se vindeca in cel putin 6 saptamani
postati ultimele radiografii sa vedem se aveti
0
20-11-2012, ora 13:15
paulino
Nu este medic/terapeut
paulino
pai daca nici la clinica de ortopedie din cluj napoca nu sunt specialisti...apoi nu stiu unde sunt. acum am venit de la clinica. nu mi-au pus piciorul in ghips ci doar in fasa ghipsata. si trebuie sa stau 3 saptamani cu ea. eu asa am fost lovit. nu direct in glezna, ci un pic mai sus. din spate. diagnosticul a fost, , fractra peroneu stang supraligamentara cu mica deplasare, , iar despre radiografie... nu mi-au dat-o. au zis ca in cazurile de, , urgenta, , nu se da radiografia, numai daca e platita. sau sa fac o cerere la conducerea spitalului...
0
20-11-2012, ora 18:08
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
As dori sa completez raspunsul distinsului coleg: fractura este una severa, deoarece comporta leziunea sindesmozei tibio-fibulare, precum si consolidarea in pozitie vicioasa rotationala a maleolei fibulare, impiedicand reducerea diastazis-ului tibio-fibular.
Consecintele sunt deosebit de severe: daca nu este operata la timp, leziunea sindesmozei determina leziuni artrozice ultra-severe, ce vor necesita interventii chirurgicale seriate (osteotomii) pentru restabilirea anatomiei normale.
Prin urmare, ideal ar fi sa practicati un computer-tomograf comparativ al ambelor glezne, singurul care poate cuantifica importanta leziunii sindesmozei.
Nu este indicat sa neglijati, chiar daca, pana acum, nu ati avut tocmai o fericita abordare a situatiei din partea medicilor consultati.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
29-03-2013, ora 16:55
paulino
Nu este medic/terapeut
paulino
buna ziua. as avea o intrebare in legatura cu cazul meu de mai sus. in 17 noiembrie 2012 am avut fractura de peroneu. am stat trei saptamani cu fasa ghipsata, iar de o luna am inceput meciurile de fotbal. cate doua pe saptamana. pot sa joc la intensitate maxima, fara nici o problema. dar acum, dupa o luna si o saptamana de meciuri(cate 2 pe saptamana) resimt o usoara durere la nivelul osului tibie, exact la nivelul unde am avut fractura de peroneu. mentionez ca durerea se simte doar la palpare. e normal asa ceva? poate din cauza efortului? sau se transmite durerea de la peroneu la tibie? ar trebui sa ma duc la medicul ortoped pentru control? sau trece de la sine? concret, piciorul arata normal, fara umflaturi, dar daca ating osul tibie simt o usoara durere.nr. azi 29 martie 2013
0
10-04-2013, ora 20:08
paulino
Nu este medic/terapeut
paulino
cu stima pentru domnul Uscatu...
0
10-04-2013, ora 20:19
paulino
Nu este medic/terapeut
paulino
vad ca se tin necazurile lant de mine... dupa cazul de mai sus, de 3 saptamani am fost calcat cu crampoanele pe laba piciorului stang. tot la cel care am avut fractura de peroneu. mi sa invinetit si am resimtit o durere puternica vreo 2 zile. apoi mi-a trecut. de cateva zile am calcat pe marginea covorului si am resimtit o durere la nivelul labei piciorului, parca in talpa. m-am masat usor si am resimtit o galma cam cat o jumate de graunte, exact la nivelul unde am fost calcat. mai exact intre metatarsianul 4si 5 pe partea superiara a, , labei piciorului, , deci intre degetul mic si urmatorul, dar aproape de jumatatea, , labei, , nu chiar intre degete. am usoare cunostinte despre anatomia corpului, deci intre metatarsienele 4 si 5., , galma, , este solida, deci nu e vorba de o acumulare de lichid. nu ma doare si nu e o deformare a oaselor. citeam pe pagina dumneavoastra despre alte cazuri. la cazul meu e vorba exclusiv de un factor mecanic. lovitura a fost puternica. durerea nu e permanenta si pot juca fotbal la intensitate maxima. simt doar un disconfort la atingere. joc fotbal de 25 de ani si singura mea accidentare a fost o singura intindere musculara pe la 18 ani. dar acum la varsta de aproape 34 de ani cred ca mi-a cam venit timpul sa pun ghetele in, , cui, ,. dar e foarte greu pentru ca, , microbul, , fotbal e mai puternic, ca orice drog. va multumesc inca o data.
0
11-04-2013, ora 10:43
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Un diagnostic precis necesita o examinare clinica directa. Pot fi mii de diagnostice posibile, de la fracturi pana la leziuni ligamentare, tendinoase, cartilaginoase etc etc.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
12-04-2013, ora 15:47
paulino
Nu este medic/terapeut
paulino
Ma scuzati, am inteles... dar din moment ce pot umbla si pot juca fotbal, ma gandesc, ca e doar o leziune. as vrea sa stiu ce tratament ar fi potrivit in cazul acesta. v-as ruga acelasi lucru si la comentariul anterior. cu durerea de la tibie. ar trebui sa ma si ung cu ceva? un tratament cu calciu efervescent plus vitamina D ar fi indicat? in cazul gambei, nu e vizibila nici o anomalie piciorul arata perfect normal, doar o durere la palpare. ma gandesc, ca e din cauza efortului...va multumesc inca o data...
0
12-04-2013, ora 19:39
paulino
Nu este medic/terapeut
paulino
acum ca am citit atea pe internet, am mai multe teorii... mai mult sau mai putin realiste. sunt constient ca un raspuns corect mi-ar da un medic specialist pe baza unei examinari clinice pe baza radiografiei cum ati raspuns dumneavoastra, si cred ca aceasta e unica solutie pana la urma, singurul impedimet e ca stau la ceva distanta de cluj-napoca. citeam un articol despre asa numita, , fractura de oboseala, , si cred ca e asemanator cu, , cazul, , meu. avand in vedere ca tibia ma doare doar dupa efort, si doar la palpare, apoi trece in cateva zile si reapare la reluarea efortului. cred ca ar fi o varianta avand in vedere ca osul peroneu se scurteaza in urma fracturii suferite iar greutatea si presiunea efortului asupra osului tibie este mult crescuta. dumneavoastra ce parere aveti? fractura de peroneu a fost cu usoara deplasare, iar medicul specialist de la clinica de ortopedie din cluj-napoca mi-a pus o fasa ghipsata pe care am tinut-o 3 saptamani. am scris in mesajele de mai sus exact ce mi s-a intamplat. va multumesc...
0
12-04-2013, ora 20:24
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Trebuie sa intelegeti ca este exclus orice tratament bazat pe medicamente, unguente sau proceduri.
Alternativele sunt destul de limitate si constau in imobilizare, interzicerea sprijinului, tratament chirurgical sau doar reducerea drastica a efortului fizic timp de cateva luni.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
12-04-2013, ora 22:02
paulino
Nu este medic/terapeut
paulino
va multumesc!
0
15-04-2013, ora 21:46
paulino
Nu este medic/terapeut
paulino
buna seara. am primit o recomandare sa folosesc unguentul osteocicatrat. este un unguent care se gaseste in farmacia veterinara. aveti cunostinta despre asa ceva...? http://www.romvac.ro/Blog%20Posts/osteocicatrat-tr.html
0
15-04-2013, ora 21:52
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Aceste unguente se refera strict la cicatrizarea plagilor tegumentare.
Aveti vreo plaga de aceasta natura??
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
15-04-2013, ora 21:56
paulino
Nu este medic/terapeut
paulino
pai uitati ce scrie pe prospect... tiune:
Tataneasa, prin componenta sa de baza - alantoina -, are proprietati cicatrizante, emoliente, anti-iritative si keratolitice. Alantoina este un agent non-toxic, fiind utilizata cu succes in produse dermatologice, cosmetice si veterinare; stimuleaza proliferarea celulara si formarea de tesut nou, sanatos; are un efect keratolitic pronuntat si o puternica actiune emolienta, actionand ca un agent chimic de indepartare a debriurilor celulare necrozate si de curatare a locului de aplicare. Contribuie la refacerea rapida a calusului osos si are actiune antiinflamatorie la nivelul articulatiilor.Efectul alantoinei se manifesta si la concentratii scazute (0, 1 - 2%).
Rostopasca are ca si componenta de baza chelidonina - un benzofenantridinderivat, cu efect sedativ, analgezic, spasmolitic si citostatic.
Camforul si mentolul au un efect usor rubefiant si de racorire a zonei de aplicare.
Compozitia excipientului (baza de gel) asigura o penetrare eficienta a produsului in piele, permitand manifestarea rapida a actiunii acestuia.
Specii tinta: cabaline, bovine, caprine, ovine, porcine, caini, pisici, pasari (gaini, curci, bibilici, prepelite, fazani, pauni, gaste, rate, porumbei, papagali).
Indicatii:
Este recomandat in:
afectiuni articulare: - entorse, luxatii, dureri articulare, reumatism articular.
fracturi (accelereaza formarea calusului osos).
reducerea exostozelor.
lactatia falsa la catea (produsul se aplica pe lantul mamar pana la remiterea afectiunii.
0
15-04-2013, ora 21:59
paulino
Nu este medic/terapeut
paulino
ma gandeam ca poate daca sunt, , caine, , (DINAMOvist) functioneaza... glumesc... dar as face orice sa pot juca fotbal cat mai repede... deja am stat aproape 4 luni... si sa mai stau cateva. deja e prea mult...
0
15-04-2013, ora 22:04
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Trebuie sa aveti o mare rezerva cu privire la aceste prospecte...
Asa dupa cum va precizam in raspunsurile precedente, in cazul D-voastra este exclus orice tratament bazat pe medicamente, unguente, injectii sau proceduri, fiind inutile.
Trebuie sa va multumiti cu o perioada lunga de repaus sportiv, chiar pana la 12 luni (in functie de starea actuala a gleznei, clinic si radiologic)
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tendinita ahiliana (leziunea la tendonul lui Ahile) - primul ajutor
  •