tratament rispolept

17-04-2013
valiemanuel
Nu este medic/terapeut
valiemanuel
Buna ziua,
As avea nevoie de un sfat sau o parere legat de tratamentul cu rispolept consta.
Sotia mea urmeaza acest tratament de aproximativ 10 luni, fiind diagnosticata cu episod psihotic acut. Initial i s-a prescris o doza de 37.5 mg, apoi 25 mg. Problema este ca in tot acest timp, sotia mea are o stare de somnolenta continua as putea spune, adica in afara programului de la serviciu, doarme aproape incontinuu, este ca o jucarie careia i se termina bateriile. Este intr-o perpetua stare de apatie, lipsita de emotii, zambeste dar mecanic, nu rade, nu plange, nu se bucura, nu are niciun fel de activitate sau ocupatie casnica, nu socializeaza, nu porneste un subiect de conversatie, nu are initiativa, absolut nimic. Aceasta stare fiind total opusa caracterului ei din trecut, ceea ce ma ingrijoreaza. Am informat medicul despre toate acestea si in prima faza, i-a redus doza de rispolept, insa fara vreo modificare cat de mica a starii, iar de curand i-a prescris un antidepresiv usor, dar slabe sanse sa se intample ceva. Am citit prospectul rispoleptului, unde una din reactiile adverse ' Foarte Frecvente ' este incapacitatea de a dormi, dupa care la reactii adverse ' frecvente ' este trecuta somnolenta. Din ce am mai citit pe forum, n-am intalnit pe nimeni cu problema asta, nici chiar la cei cu tratament indelugat cu rispolept. O alta problema ar fi lipsa menstruatiei, dar am inteles ca va reveni in momentul in care se va intrerupe tratamentul sau se mai poate rezolva cu tratament medicamentos. Credeti ca exista motive de ingrijorare sau nu trebuie sa-mi fac probleme ? Va multumesc anticipat pentru orice raspuns. O zi buna.
10 comentarii
1
17-04-2013, ora 19:21
maria 123
Nu este medic/terapeut
maria 123
buna seara,
pt medici, daca doriti sa raspundeti:
- sa inteleg ca NU are SI alt tratament?!?
- cam ce varsta are?!?
- somnolenta este doar de cand ia acest trat. sau a mai luat
si altceva inainte si...dr i-a scos acel medicament.
propunere:
- iesiti seara...dupa ce se intuneca ambii, la plimbare...ii va face bine
- rugati-o sa va insoteasca in vizite la prieteni.s-o "mobilizati"
sau
sa preg. ceva., invitand dvs...prieteni, rude, parinti la dvs.
sanatate ii doresc
cele bune,
1
17-04-2013, ora 21:57
valiemanuel
Nu este medic/terapeut
valiemanuel
Nu, in momentul de fata nu are. Intr-adevar dupa externare, a avut abilify, romparkin si depakin, dar au fost scoase pe rand. De o saptamana ia niste antidepresive usoare.
Are 40 de ani, somnolenta o are de la inceput, dar mi se pare mai accentuata acum.
De iesit seara nu se pune problema, fiindca ar trebui s-o trezesc din somn si ii stric starea de "zen" (glumesc desigur) si devine morocanoasa. La prieteni mai iesim uneori, dar doar la cativa la care accepta sa mearga si acolo e lemn, sta retrasa si vorbeste doar daca e intrebata, ca intotdeauna si se plictiseste repede si o vad dupa ochi ca trage la somn. Patul e prietenul ei de nadejde. Orice activitate este istovitoare pt ea. In rest, nu da semne ca ar avea vreo problema, nu are pierderi de memorie deloc, e atenta la volan (conduce zilnic).
Toate cele bune si dvs.
1
18-04-2013, ora 20:35
Remicade
Nu este medic/terapeut
Remicade
Din pacate e reactie adversa la medicament, multe antipsihotice dau sedare dar f. interesant nu la toti, o sa dispara cand va renunta la el. Tratamentul i s-a dat pentru 2 ani presupun ?
1
18-04-2013, ora 21:30
valiemanuel
Nu este medic/terapeut
valiemanuel
Da, din pacate. Ma ingrozeste gandul ca va fi in starea asta inca 14 luni.
1
18-04-2013, ora 22:18
Remicade
Nu este medic/terapeut
Remicade
Sotia mea a luat Seroquel (tot antipsihotic de a doua generatie) si mi-a spus ca ptr ea a fost o experienta ingrozitoare, era ca batuta, nu putea sa se trezeasca, nu putea sa se concentreze, ar fi dormit tot timpul, pe autobuz, la munca, in parc. A inteles atunci cu ce se confrunta cei care urmeaza tratamente cu astfel de substante, de ce apar asa abatuti, tristi, niste zombie. Si ea l-a luat doar 1-2 saptamani.
1
19-04-2013, ora 07:46
valiemanuel
Nu este medic/terapeut
valiemanuel
E trist. Eu nici macar nu stiu daca e constienta de starea in care se afla sau constientizeaza ce se petrece in jurul ei, acasa, la serviciu, unde desigur lucrurile nu sunt in regula, fiindca nu reactioneaza in niciun fel sau nu ia vreo masura sa indrepte lucrurile acolo unde trebuie, asa cum ar fi normal. Sincer, eu evit sa discut cu ea problemele in neregula sau sa-i atrag atentia cand face ceva gresit sau ca pur si simplu nu face nimic, de teama sa n-o supar sau sa-i provoc chiar eu vreo depresie.
1
19-04-2013, ora 16:30
Remicade
Nu este medic/terapeut
Remicade
Singura solutie care imi vine in minte e schimbarea tratamentului pe risperidona oral in loc de injectabil, la asta orala exista foarte multe concentratii cu care se poate jongla, la cea de 25 odata ce-ai injectat-o nu mai poti face nimic.
1
19-04-2013, ora 22:59
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ valiemanuel

Multumiti-i lui Dumnezeu ca merge la serviciu, sofeaza, merge in vizita la prieteni !

Daca intrati de curiozitate pe sectiunea Tulburari psihice, veti vedea ca cele mai multe persoane stau acasa intr-un stadiu de semi-leguma, fara a putea face acele lucruri.

Nu e voie sa stea asa de mult fara sa aiba menstruatie deoarece pot aparea boli specifice menopauzei.
Eu am avut asa ceva tot de la Rispolept si mi-au fost prescrise niste anticonceptionale triciclice care mi-a reglat aceasta problema. Mergeti la un ginecolog si stati de vorba pe aceasta tema. Nu lasati lucrurile sa treneze.

Rispeleptul este considerat oricum una dintre cele mai bune optiuni.
Celelalte ingrasa foarte tare si sedarea de la ele poate fi si mai mare.

Toate nemultumirile legate de starea sotiei trebuie discutate cu medicul curant care trebuie sa o vada lunar.

Aveti rabdare cu antidepresivul. Efectele lui pot incepe sa se vada si dupa o luna.

Incercati sa o protejati cat mai mult iar daca vreti sa coopereze, ii dati lucruri extrem de usoare pe care sa le faca prin casa. Ii sugerati "sa le inceapa". Atat. In momentul in care incepe sa faca ceva, se entuziasmeaza cand vede ca ii iese si o sa aiba puteri sa si termine.
1
21-04-2013, ora 08:48
valiemanuel
Nu este medic/terapeut
valiemanuel
Va multumesc pentru raspuns si sfaturi dna/dra Clara. Sincer, m-am mai linistit si mi-ati mai alungat indoiala asupra tratamentului. Se pare ca trebuie sa ma incarc cu foarte multa rabdare pentru inca un an de tratament, dupa care sper sa revina la normal, la cum era in trecut. Lucrul care ma speria cel mai tare, este tocmai aceasta diferenta, ea fiind un pic hiperactiva, as putea spune, iar acum este exact opusul. O protejez cat se poate de mult si evit sa vorbesc cu ea despre problema bolii ei, desi uneori as face-o, dar mi-e teama.
0
21-02-2017, ora 12:33
Utilizator_183527
Nu este medic/terapeut
Utilizator_183527
Cum se simte acum soția dvs. dupa ce a încheiat tratamentul?
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.