tratament recuperare entorsa genunchi

18-08-2012
cocoalinutza@yahoo.com
Nu este medic/terapeut
cocoalinutza@yahoo.com
Buna ziua! Am 37 ani, 1, 60, 77 kg( m-am ingrasat aprox. 8 kg. in 2 luni) si in urma cu 2 sapt. coborand dintr-un taxi, am simtit cum imi sare genunchiul dr. din articulatie(din int. spre exterior), o durere vie, dupa care am cazut jos. Rgr. de genunchi a aratat ca ar fi doar o entorsa, iar RMN-ul : 1., , leziuni edematoase la niv. partilor moi adiacente ligamentului colateral intern si fine leziuni fibrilare la niv. ligamentului(aspect imagistic incadrat la gr.II de trauma)". 2., , leziuni difuze de edem osos la niv. condilului si epicondilului femural extern" si, , minima acumulare lichidiana cu grosimea max. de 4 mm. la niv. burselor subtendinoasa int. si ext.". Mentionez ca am purtat 7 zile atela gipsata, apoi genuchiera, am inca edeme pe partea int. de la glezana pana deasupra de genunchi, durere la mobilizare si nu pot indoi deloc genunchiul. M-a vazut un medic ortoped si mi s-a recomandat fizio-kinetoterapie. CE PARERE AVETI DUMNEAVOASTRA? Va multumesc.
10 comentarii
0
18-08-2012, ora 15:08
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Tratamentul modern al entorsei de genunchi exclude orice imobilizare (gips sau orteza), datorita evolutiei mai lente si a complicatiilor posibile (ankiloza, tulburari vasculare, hipotrofie musculara).
Leziunile descrise pe RMN sunt tipice in cazul entorsei si nu ar trebui sa va ingrijoreze. In orice caz, pentru a fi relevante, imaginile propriu zise trebuie studiate direct de catre specialistul in artroscopia genunchiului, in timpul examinarii clinice directe.
La ora actuala trebuie sa va reluati activitatile cvasi-normale, evitand totusi eforturile medii-mari (statul prelungit in picioare, mersul pe jos pe distante lungi).
Dupa o perioada de 6-8 saptamani, cand va veti fi recapatat mobilitatea pierduta in timpul imobilizarii, va putea fi examinat si genunchiul in conditii optime. Prezenta blocajului articular poate fi semn de leziune meniscala si sa impuna o eventuala interventie chirurgicala.
Nu trebuie sa uitati de cele 25 kg in plus, care intarzie mult vindecarea/recuperarea si constituie cauza distrugerii cartilajului articular (gonartroza).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
18-08-2012, ora 15:22
cocoalinutza@yahoo.com
Nu este medic/terapeut
cocoalinutza@yahoo.com
Va multumesc frumos pentru raspuns! Sunt constienta ca acele kg. in plus au, , contribuit" la producerea entorsei si incerc sa slabesc, doar ca imi este greu fara sport! acum 3 ani aveam 63 kg. si am inceput sa iau in greutate dupa o operatie de colecist. Domnule doctor, pot incepe fizioterapia( kinetoterapia) de luni - 20 august ? Va multumesc inca o data pt. amabilitate si va doresc un sfarsit de saptamana linistit!
0
18-08-2012, ora 15:25
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Trebuie sa intelegeti ca nu veti putea slabi prin sport, ci numai prin DIETA (la greutatea actuala sportul va distruge articulatiile).
De altfel, cresterea ponderala nu are legatura cu colecistectomia, ci numai cu alimentatia inadecvata.
Puteti incepe procedurile de recuperare, cu un singur amendament: daca simtiti ca va dauneaza, opriti imediat aceste proceduri.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
18-08-2012, ora 15:31
cocoalinutza@yahoo.com
Nu este medic/terapeut
cocoalinutza@yahoo.com
Am inteles.voi incerca sa vad daca ma ajuta fizioterapia. Am omis sa precizez faptul ca v-am scris doar ce era scris la concluzie, dar era specificat faptul ca meniscul intern si extern sunt fara modificari de aspect si semnal.
1
02-02-2014, ora 14:28
Diana D
Nu este medic/terapeut
Diana D
Cautand ceva informatie despre entorsa de genunchi am dat de acest forum, respectiv de acest dialog. Desi este mai vechi (2012) nu pot sa trec cu vederea afirmatia "Trebuie sa intelegeti ca nu veti putea slabi prin sport, ci numai prin DIETA". Indiferent cat de multe kg ar avea un individ si cat de "distruse" ii sunt articulatiile dieta DOAR impreuna cu efortul fizic va da rezultate. Aaaa, nu ne apucam imediat dupa ce am dat ghipsul jos sa facem alergare, sarituri, genufelxiuni etc, dar niste contractii pasive... Atunci de ce sa mai faca recuperare? Daca tot n-are voie efort fizic?
Iata si niste "mituri demontate" de care ar trebui sa tinem cont:
1. Desi efortul fizic este bun (face bine), el nu poate contribui substantial (adica nu ne poate ajuta foarte mult) sa scadem in greutate, si/sau sa ne mentinem la o anumita greutate. - FALS
2. In cazul majoritatii oamenilor, nu este nevoie de tratament endocrinologic, pentru a rezolva problemele cu greutatea in exces. Problemele respective se rezolva pur si simplu prin alimentatie si EFORT FIZIC - ADEVARAT
Atat am avut de spus.
0
10-05-2016, ora 22:09
Titiana11
Nu este medic/terapeut
Titiana11
Bună ziua, am 21 de ani și sunt sportivă de performață. Practic Taekwon-doul de 10 ani, iar acum 2 luni am suferit o entorsiune ligamentară la genunchiul stîng în timpul unei lupte. După ce mi-a fost imobilizat piciorul timp de 2 săptămîni, încet, încet încep să-mi recapăt mobilitatea articulației. Acum merg normal, dar nu pot alerga, dacă fac unele mișcări mai bruște am senzația că se mișcă articulația, provocînd o durere scurtă de vre-o 10-15 s asemănătoare cu cea care am simțit-o cînd a avut loc entorsia numai că muult mai diminuată. (Cînd a avut loc entorsia eram aproape să leșin de durere). Acum mai este încă puțin umflat.
Întrebarea este, de cît timp mai este nevoie pentru o reabilitare completă așa ca să să-mi continui antrenamentele. Voi putea participa la Campionatul Mondial care va avea loc în iulie (peste 2 luni), ghenunchiul meu va fi capabil să funcționeze în viitor la fel de bine ca pînă acum dacă mă reabilitez complet?
Ați putea vă rog să-mi recomandați niște exerciții care ar ajuta la reabilitare.
Mulțumesc frumos.
0
11-05-2016, ora 21:39
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Recuperarea dureaza cel putin 2-3 luni, timp in care activitatile sportive sunt interzise.
Trebuie insa sa reflectati serios daca merita sa va distrugeti articulatiile prin asemenea eforturi sportive, fabulos de agresive pentru organism.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
11-02-2018, ora 10:49
Ionut nimigean
Nu este medic/terapeut
Ionut nimigean
Bună ziua. Am 16 ani și am avut o entorsă la genuchi la piciorul stâng cu elongare lli și am stat cu piciorul în gips 3 săpătămâni după ce am luat gipsu jos nu mai puteam să îndoi piciorul numai dacă mă forțam și tot nu puteam mult să îl îndoi este este ce va grav și ce ar trebui să fac în privința asta ?
0
11-02-2018, ora 11:04
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua,
Redoarea (ankiloza) genunchiului este motivul pentru care colegii occidentali nu mai recomanda imobilizarea (gips, orteza) dupa entorsele genunchiului.
Trebuie sa recurgeti la un consult clinic si, daca nu este vorba despre o leziune meniscala sau ligamentara (ce ar necesita operatie), trebuie sa recurgeti la kineto-terapie.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
14-02-2018, ora 09:11
Vicky1123
Nu este medic/terapeut
Vicky1123
Buna ziua ! In urma cu cca 7 saptamani am cazut de pe schiuri (cu genunchiul drept rasucit interior), m-a durut pe moment, insa m-am mai dat pe schiuri de cateva ori... ajunsa acasa seara am observat o mica vanataie pe partea interioara a genunchiului, era putin inflamat si dureros la atingere... am aplicat comprese cu gheata, si am luat ibuprofen 400mg., am aplicat si fastum gel.. Dupa 2 zile imi era imposibil sa calc pe picior, durerea a devenit violenta, si am simtit instabilitate la genunchi cand incercam sa merg.. In cele din urma m-am dus la ortoped si mi s-a pus diagnostic de Entorsa Interna genunchiI drept, veche, neglijata, netratata... S-a recomandat tratament cu Vimovo si Ketospray si Paracetamol la nevoie, extensie genunchi, repaus 7 zile, apoi ORTEZA MOBILA GENUNCHI DREPT 3 SAPTAMANI. Am luat pastilele, si am consumat flaconul de ketospray... insa nu am reusit sa stau 7 zile cu piciorul in extensie, am mai mers pe el folosind orteza.. Durerea a trecut partial, pot sa calc in picior (uneori simt instabilitate), insa ma doare in continuare partea interioara a genunchiului.. Ce imi recomandati sa fac sa ma recuperez mai repede ? Am 27 ani, 180 inaltime, 69kg. Nu am alte probleme de sanatate. Multumesc anticipat !
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dislocare genunchi - primul ajutor și sfaturi utile
  •