tratament post operator tendon ahile!

07-02-2014
Eduard.T
Nu este medic/terapeut
Eduard.T
Buna seara! ma numesc Eduard, am 28 de ani si acum 4 zile jucand fotbal a cedat tendonul lui ahile ( ruptura completa) ! Momentan ma aflu in spania si tot aici am si fost operat acum 2 zile! am fost externat dupa 36 de ore de la operatie, piciorul este in ghips ceva normal dupa o astfel de interventie! intrebarea si curiozitatea mea este urmatoarea: mi s-a spus sa revin la spital sa vedem progresele abia peste 14 zile, in tot acest timp, operatia nu mai trebuie supravegheata? schimbat pansamentul, dezinfectata rana??? sau alte procedee normale dupa o operatie!!
Va multumesc anticipat!!
13 comentarii
0
07-02-2014, ora 03:47
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
daca operatia a decurs bine si plaga nu mai sangereaza, nu este infectata atunci nu trebuie schimbata pansamentul in fiecare zi. probabil ati fost rechemat pentru extragerea firelor..
daca aveti ghips este indicat sa primiti si o profilaxa contra trombozei (injetii zilnice cu heparina)
0
07-02-2014, ora 03:58
Eduard.T
Nu este medic/terapeut
Eduard.T
Am precizat si mai sus, abia au trecut 2 zile de la operatie!! asta inseamna ca nu mi s-au scos firele si nici nu am mai fost chemat la vreun control!!! mi s-a spus sa mai merg abia pe data de 20 cand se vor face anumite constatari!
0
07-02-2014, ora 09:32
Dr. Manuel Nastai
Ortopedie si traumatologie, Stuttgart
Dr. Manuel Nastai
Banuiesc ca la externare vi s-a schimbat pansamentul. Atunci s-a facut si inspectia plagii. Daca v-au chemat abia cand se vor scoate firele probabil ca plaga arata bine si nu erau semne de inflamatie (desi in mod normal la 36 h dupa operatie mai sunt). Avand in vedere faptul ca dupa operatia de sutura a tendonului achillean rata de tulburari de vindecare a plagii este destul de mare, noi recomandam schimbarea pansamentului si inspectia plagii tot a 2a zi pentru primele 4-6 zile, iar daca vindecarea decurge normal se poate face la intervale mai mari sau deloc pana la indepartarea firelor de sutura. Ce fel de gips aveti? Circular?
0
07-02-2014, ora 11:56
Eduard.T
Nu este medic/terapeut
Eduard.T
Multumesc mult pentru raspuns!!
De cand am fost operat si pana acum adica a 3-a zi de la operatie nu mi s-a schibat pansamentul nici macar o data !! este acelasi pansament pus dupa operatie iar tipul ghipsului pe care il am nu este circular, este doar pe partea din spate a piciorului, prins cu o fasa elastica !!
0
07-02-2014, ora 19:40
Eduard.T
Nu este medic/terapeut
Eduard.T
inafara de nedumeririle mentionate mai sus as mai vrea, daca se poate, sa stiu daca este indicat sau mai bine spus ce ar fi indicat sa mai iau pentru o recuperare mai buna, mai rapida!! Vitamine, proteine, anumite pastile??? Multumesc inca o data !
0
07-02-2014, ora 21:13
Dr. Manuel Nastai
Ortopedie si traumatologie, Stuttgart
Dr. Manuel Nastai
Legat de pansament v-am raspuns deja. Suplimente nutritive nu sunt necesare. Pe langa controlul regulat al plagii si profilaxia antitrombotica (sugerata anterior de colegul adamantium) recomand doar drenaj decliv (punerea piciorului mai sus cand sunteti intins) si evitarea sezutului indelungat (mai bine mers sau stat intins, pentru ca la sezut apare edem). Noi prescriem pacientilor dupa indepartarea drenajului o cizma speciala de mers cu pozitia piciorului in flexie plantara 30° initial si apoi progresiv tot mai mic dupa un plan standard. Aceasta cizma este mai practica decat atela gipsata la mobilizare si igiena.
0
07-02-2014, ora 22:04
Eduard.T
Nu este medic/terapeut
Eduard.T
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri! Voi incerca sa respect toate
indicatiile pe care mi le-ati dat si sper din toata inima sa ma recuperez, sa nu raman cu sechele sau alte deficitati! va multumesc inca o data !!
0
21-01-2016, ora 17:04
nina6462
Nu este medic/terapeut
nina6462
Buna ziua. Vreau sa-mi da-ti un sfat ca specialist in domeniu. In 22 septembrie am ajuns la spital cu leziune partiala a tendonului achile pe dreapta, problema e ca la momentul acela eram insarcinata in 8 saptamini si medicul a spus ca nici nu poate fi vorba de operatie din motiv ca punem in pericol sarcina, si ca va trebui sa stau in gips pina la 12 sapt de sarcina dupa care va fi posibila interventia. Respectiv dupa 4 saptamini de gips am facut ecografie unde se spunea ca tendonul este prins si cicatrizat, medicul a refuzat sa-mi faca operatie spunind ca totul si asa este bine si mi-a recomandat sa mai stau in gips inca 3 sapt. Dupa inca 3 sapt in gips am repetat ecografia care spunea ca tendonul se tine in 2, 4 mm.Am mers la alt medic care mi-a recomandat sa incep incetisor a merge.Am mers 6 zile dupa care am ajuns iarasi la spital cu leziune totala a tendonului. In 26 noiembrie am ajuns pe masa de operatie. Interventia a decurs bine, la acel moment aveam deja 17-18 sapt de sarcina. Piciorul mi-a fost mobilizat in gips timp de 4 saptamini, dupa care medicul mi-a recomandat sa-l scot si sa fac exercitii acasa fara a calca pe picior timp de 2 sapt. In 7 ianuarie au fost 6 saptamini dupa operatie si respectiv am inceput a calca pe picior si tot in aceeasi zi am resimtit acea senzatie si durere ca si cum s-ar fi rupt tendonul iarasi, in data de 11 ianuarie am mers la ecografie unde mi s-a spus ca este din nou leziune totala si ca distanta dintre capete este de 2-3 cm. Acum am 2 saptamini de la impact si la fel stau cu piciorul imobilizat. Medicii spun ca dupa ce voi naste va putea merge vorba de o interventie chirurgicala repetata la tendon, din motiv ca este risc pentru bebe, la moment sunt in 25 sapt de sarcina si sarcina decurge foarte bine. Spuneti-mi cum ar fi mai bine sa procedez in situatia mea. Ma ingrijoreaza si sanatatea copilului dar si sanatatea piciorului meu. Va multumesc
0
21-01-2016, ora 21:58
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Recidiva rupturii complete a tendonului necesita o interventie complicata si delicata, cu durata lunga si invazivitate majora pentru fat. Necesita o plastie cu allogrefa sau cu autogrefa (fascia lata, tendon rotulian, tendon FHL sau FDL).
Este preferabil sa amanati aceasta interventie pana dupa nastere.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
22-01-2016, ora 13:02
nina6462
Nu este medic/terapeut
nina6462
Dar care este schema de reabilitare postoperatorie, adika cit timp este necesar sa fie piciorul imobilizat? Si ce complicatii pot aparea in urma acestei interventii complicate ?
0
22-01-2016, ora 15:47
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Schema de reabilitare depinde de interventia chirurgicala aleasa (ca si timpul de imobilizare, complicatiile etc).
Exista o infinitate de variante.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
22-01-2016, ora 16:23
nina6462
Nu este medic/terapeut
nina6462
Dar sunt sanse sa se refaca tendonul si fara interventie chirurgicala?
0
22-01-2016, ora 19:47
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Este evident ca sansele sunt nule, mai ales ca este vorba despre o ruptura iterativa (repetata), o adevarata provocare pentru orice specialist al tendonului achilian din lume.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tendinita ahiliana (leziunea la tendonul lui Ahile) - primul ajutor
  •