Forum medical - întrebări și răspunsuri medicale
Vizitarea site-ului implică acceptarea cookies-urilor. Citește mai multe
Forum medical Regulament Colaborare - răspunsuri

transaminaze mari

05-09-2007, ora 18:37
Autor: gigisan
buna ziua, acum 3 saptamani am fost la controlul medical anual pe care il fac. surpriza ! mi-au iesit tranzaminazele 88 fata de 44 cat ar fi in mod normal. ieri am repetat analizele si transaminazele au iesit 120 !

tin sa precizez ca analizele pentru virusii hepatici au iesit negative, iar colesterolul este 188.

exista vreun pericol ? poate anunta o boala de ficat ? ciroza ? cancer ?

multumesc anticipat
252 comentarii 12 3 4 5 6 7 8 9 INAINTE ›
06-09-2007, ora 00:00
Autor: Dr. Ana-Maria Slanina | Dr. As. univ. Dr. Ana-Maria Slanina - Medicina de familie, Iasi
Poate fi o incarcare grasa a ficatului (steatoza hepatica), avand in vedere colesterolul spre limita superioara a normalului sau o hepatita cronica datorata unui mediu toxic sau consumului de alcool. In conditiile acestea, regim fara grasimi si alcool, un tonic hepatic cum ar fi Hepatofort sau Lagosa plus Liv52 pot conduce in timp la normalizarea analizelor. De asemenea, pentru un diagnostic de certitudine trebuie facuta o chografie abdominala si analize pentru gamma-GT, blilirubina, elctroforeza proteinelor, fosfataza alcalina, VSH, Fibrinogen si PCR. Multa sanatate!
06-09-2007, ora 00:00
Autor: gigisan
Consumul de alcool este exclus. Nu lucrez intr-un mediu toxic si tind sa cred ca manac sanatos, ce-i drept ceva mai gras.

Am facut si eco abdominala totala si iata rezultatele:

-steatoza heaptica gr.II
-diskintezie biliara hipotona+semiplicatura in apropierea infundibului (nu stiu daca am scris corect)

Dupa acest examen medical mi s-a prescris asa cum ati spus si dvs Lagosa cu Liv 52 pentru o perioada de 3 luni.

Voi face acest tratament urmand ca dupa 2 luni sa repet analizele. Multumesc pentru raspunsul dvs !
06-09-2007, ora 00:00
Autor: gigisan
as mai avea o intreabare. din cate am mai citit pe internet, transaminazele mari ar putea evidentia existenta altor probleme medicale, printre care si cele de inima. adevarul este ca in ultima vreme inima ma cam deranjeaza in sensul ca am palpitatii, dureri in zona stanga a pieptului precum si unele ruperi de ritm ce dureaza cateva secunde.
am facut si examen cardiologic dar nu a evidentiat nimic deocamdata. poate fi totusi de urmarit aceasta evolutie a transaminazelor in concordanta cu senzatiile ciudate pe care le am la inima ?
07-09-2007, ora 00:00
Autor: Dr. Ana-Maria Slanina | Dr. As. univ. Dr. Ana-Maria Slanina - Medicina de familie, Iasi
Cred ca nu e cazul sa va ganditi la probleme cardiace.Transaminazele cresc doar in infarctul acut, impreuna cu alte enzime si, fiti sigur, nu e cazul laq dvs. Urmariti situatia in continuare. Multa sanatate!
10-03-2008, ora 00:00
Autor: Ovidiu2811
Am si eu o intrebare. De curand timp am descoperit ca am hep B si am transaminazele 97. E cazul sa ma alarmez?
10-03-2008, ora 00:00
Autor: gigisan
buna ziua, si dupa 6 luni transaminazele sunt in continuare de 2 ori si ceva pentru limitele normalului.

ce ar trebui sa mai fac in continuare ?
10-03-2008, ora 00:00
Autor: Dr. Ana-Maria Slanina | Dr. As. univ. Dr. Ana-Maria Slanina - Medicina de familie, Iasi
E bine sa efectuati toate analizele pentru ficat pe care vi le-am enumerat anterior, in functie de asta ne putem da seama daca e o boala cronica de ficat sau doar o steatoza care nu se vindeca sub tratament. Daca ati tinut si regim fara grasimi si ati luat si liv 52 poate trebuie asociat si Lagosa sau Mecopar si, nu in ultimul rand de facut analizele pentru a exclude hepatita B sau C.
10-03-2008, ora 00:00
Autor: Dr. Ana-Maria Slanina | Dr. As. univ. Dr. Ana-Maria Slanina - Medicina de familie, Iasi
Pentru Ovidiu: daca aveti Ag HBs pozitiv si transaminazele mari, trebuie sa va consultati cu medicul gastro-enterolog sau infectionist pentru ca poate fi vorba de o hepatita B in evolutie. La clinicile respective puteti efecta ale analize, cum ar fi Ag HBe si Ac anti HVC precum si intregul tablou de analize pentru ficat: TGO, TGP, bilirubina, gammaGT, P alcalina, electroforeza proteinelor, VSH, PCR, fibrinogen.
In functie de asta, daca se considera in mod clar ca e vorba de hepatita cu virus B trebuie initiat tratament cu Lamivudina. Acest medicament este gratuit o perioada pe baza unui referat intocmit de specialist si sunt sanse reale sa impiedice evolutia boli, ba chiar sa curetei virusul din organism.
18-03-2008, ora 00:00
Autor: viorel87
salut!am si eu o intrebare,prietenei mele i s-au facut analizele si transaminazele au nivelul 115.ea are antigena hipatica!poate fi ceva grav in aceasta situatie?daca aveti informatii despre aceasta boala dar avand in vedere ca are antugena hepatica mostenita de la tatal ei va rog mult spuneti-mi si mie!
02-04-2008, ora 00:00
Autor: 115 KILE
Buna,am facut si eu transaminazele si rezultatele sunt:ALT-TGP 53, AST-TGO 37 UI/L.Intrebarea este ca: pe buletin de analize scrie ca limitele normale sunt intre 8-40 dar un prieten care este donator de sange zice ca la ei pana la 75 nu te refuza la donarea urmatoare,daca ai peste aceasta limita sa iau analize si in ziua respectiva nu poti dona sange ,PANA LA URMA care este limita ? sau ei folosesc alte masuri?
02-04-2008, ora 00:00
Autor: Dr. Ana-Maria Slanina | Dr. As. univ. Dr. Ana-Maria Slanina - Medicina de familie, Iasi
Valorile TGP la adult sunt de pana in 41 UI la barbati si pana la31 UI la femei, mai mici la adolescenti si copii, insa valorile normale variaza in functie de laborator si de tipul de analizor folosit. Cresterile moderate nu sunt de speriat, putandu-se datora unor medicamente sau unui consum de alcool, insa este bine ca valorile crescute sa fie urmarite in dinamica, adica e bine sa fie repetate.
22-04-2008, ora 00:00
Autor: BOB GELU
Buna am o mare rugaminte!Am o fetita de 9 luni si am probleme cu tranzaminazele prima oara au iesit (ast 131) si (alt 200) si normal (37) si (40) si la aldoilea test de analize (ast 73) si (alt 99) la altrilea test au iesit (ast 116) si (alt 199) si dupa tratament cu perfuzie (glucoza magneziu si aspartofort) timp de 10 zile in fiecare zi al patrelea iesit (ast195) si (alt268) ce e de facut? sau ce fel de diacnostic poate sa fie ?Medici au spus hepatita etiologie neprecizata! ce tratament am putea sa il dam sau ce e de facut!MULTUMEC ANTICIPAT! Cu stima si respect Bob Gelu din Cluj-Napoca.
09-05-2008, ora 00:00
buna am si eu o rugaminte daca ma puteti ajuta am43 de ani si in urma faptului ca la inceputul anului ma simteam rau am mers sa imi fac niste analize datorita faptului ca ma ingrasasem foarte tare aveam 98 kg.si 1,60 inaltime eram foarte obosita in permanenta nu puteam sa dorm decat in reprize de 2-3 ore iar dimineata la serviciu motaiam mai tot timpul.este adevarat ca era foarte mare stresul fiind gestionar la un depozit de legume-fructe si ca nu aveam program fix intamplandu-se sa intru dimineata la7 si sa vin acasa la 11 sau 12 noaptea. amfacut aceasta introducere ca sa va dati seama de coditiile de munca si stres iar acum o sa va precizez rezultatele analizelor efectuate ca sa ma puteti ajuta. in data de 4 martie 2008 aveam urmatoarele valori la analize:acid uric seric 9,4mg/dlalaninaminotransferaza(GPT/ASA/ALT)109U/L Aspartataminoteansferaza(GOT/ASA/AST)42U/L colesterol total 234trigliceride196 colesterol VLDL 39 Glucoza serica 137 ureea nitrogen(brun)21 nr.eritrocite 5,37 hematocrit 47,8 lungimea distributiei eritrocitare 15,3fibrinogen 422 proteine in urina 25. dupa aceste analize am inceput un regim sever alimentar si cu urmatorul tratament:lagosa 2/zi lipantil supra 160 mg. betalog zog 50 mg 1/zi diurex 1/zi dupa care am facut alte analize pe 8 aprilie si valorile sunt urmatoarele:Alaninaminotransferaza(GPT/ALAT/ALT)72;Aspartataminotransferaza(GOT/ASAT/AST)36,
transferaza (GOT/ASAT/AST)36 colesterolul VLDL29 mg/dl colesterol total 215 glucoza serica 96mg/dl,mentionez ca ma simtfoarte bine fata de prima parte a anului nu ma mai balonez mai am putine ameteli dar nu dese si am slabit din martie si pana acum 15 kg va rog sa imi spuneti daca sunt pe drumul cel bun si ce as mai purea face mi s-a introdus si omacor 1/zi seara va multumesc
16-07-2008, ora 00:00
Autor: adrian32
Buna ziua! Am 21 de ani si mie mi-au iesit transaminazele(ALTTGP) in valoare de 66.Alcoolul este exclus.De la ce credeti ca s-a putea datora? Precizez ca am locuit cu o persoana avand ciroza hepatica hvb si hvc dar m-am ferit de aceasta si de tacamurile sale,iar HCV-ul mi-a iesit negativ la analize.Sa fie de la oboseala sau de la ce ar putea fi? Va multumesc mult!!!!
16-07-2008, ora 00:00
Autor: adrian32
Completare:Mentionez ca nu beau alcool dar saptamana trecuta am baut cate o bere o data la 2 zile.dar nu cred csa fie de la asta??
16-07-2008, ora 00:00
Autor: Dr. Ana-Maria Slanina | Dr. As. univ. Dr. Ana-Maria Slanina - Medicina de familie, Iasi
Pentru dl. Bob Gelu
Desi cu intarziere, cateva sugestii utile ar fi dozarea, pe langa transaminaze a celorlalte analize pentru ficat - bilirubina totala, directa si indirescta, elctroforeza proteinelor, gammaGT, Fosfataza alcalina. Ce mai probabil, bebelusul a fost testat pentru hepatita B si C, de aceea s-a spus hepatita de origine neprecizata.
Ar fi util de facut analizelepentru lipide - lipide totale, colesterol treigliceride, intrucat exista unele boli de stocaj hepatic al grasimilor in ficat.
De asemenea, aceste valori pot fi crescute in unrma unui consum de medicamente anterior recoltarii sangelui.
Mai rar existahepatite autoimune, dar diagnosticul acestora tine de specialistul gastro-enterolog.
16-07-2008, ora 00:00
Autor: Dr. Ana-Maria Slanina | Dr. As. univ. Dr. Ana-Maria Slanina - Medicina de familie, Iasi
Pentru d-na Viorica.
Analizele dvs. anterioare, cu colesterolul si trigliceridele marite iar glicemia la limita diabetului indice, cel mai probabil, ca ficatul sufera de incarcare grasa si de aceea vi s-a recomandat Lagosa. Sub tratamentul recomandat, care ar trebui sa continue minimum 6 luni, grasimile sangvine se vor normaliza, la fel si probele hepatice. Schema dvs. de tratament e buna, dar analizele e nevoie safie repetate din cand in cand.
16-07-2008, ora 00:00
Autor: Dr. Ana-Maria Slanina | Dr. As. univ. Dr. Ana-Maria Slanina - Medicina de familie, Iasi
Pentru Adrian 32
transaminazele nu sunt mult crescute, pentru a suspecta o hepatita. Cel mai probabil se poate datora unei incarcari grase care sa necesite un regim cu evitarea grasimilor animale si a carnii de porc, precumsi aalimentatie tip fast-food.
O alta cauza poate tine de consumul de medicamente inainte de rcoltare - chiar si antiinflamatoriile obisnuite pot creste usor transaminazele.
Se pot repeta dupa un timo, intre timp, regim si Liv 52 2 cp de 2 ori pe zi.
19-07-2008, ora 00:00
Autor: viorica52
Buna ziua! Am 56 de ani si sunt speriata pentru ca mi-au iesit transaminazele foarte mari: TGO = 231 u/l si TGP = 348 u/l . Nu lucrez in mediu toxic, nu fumez si nu consum alcool. Tin sa mentionez faptul ca si glicemia este mare: 141. Sufar de hipertensiune arteriala si iau Atacand, Accupro, Lockren si Indapamid zilnic. E posibil ca aceste medicamente sa-mi fi afectat ficatul de-a lungul timpului? Cu stima, Viorica M din Brasov
19-07-2008, ora 00:00
Autor: viorica52
Am uitat sa mentionez faptul ca am urmat tratament cu Augmentin timp de o saptamana iar la o zi dupa intrerupere am facut analizele. O zi buna!
21-07-2008, ora 00:00
Autor: Dr. Ana-Maria Slanina | Dr. As. univ. Dr. Ana-Maria Slanina - Medicina de familie, Iasi
Intr-adevar, Augmentinul poate determina o crestere tranzitorie a transaminazelor. Luati un tratament de sustinere hepatica gen Liv 52 sau Lagosa si repetati analizele la un interval de o luna. E bine safaceti si Ag HBs si Ac anti HVC pentru a exclude o hepatita virala, desi e putin probabil.
24-07-2008, ora 00:00
Autor: gheishaa
Buna ziua!...imi cer scuze de deranj dar am si eu o intrebare....de 2 ani de zile am transaminazele mari in general tgp 80..tgo 50 si colesterol cam 240 (valoare normala 205)....am trecut printr-o perioada extrem de stresanta si am crezut ca aceasta este cauza...am facut analizele de "n" ori ...nu am virusi hepatici , mi s-au facut analizele si pentru hepatita autoimuna...cam de 2 luni mi-am revenit din perioada de depresie si stres,totul este perfect in viata mea...zilele trecute mi-am refacut analizele crezand ca transaminazele au ajuns la valoarea normala deoarece mi-au disparut starile mari de oboseala ...dar spre stupoarea mea am avut tgp 80,tgo 30,deci voaloare normala si colesterolul la fel 250....nu inteleg cauza..am luat numeroase tratamente de protectie a ficatului in specioal Langosa...mai specific ca am si mari balonari ...Va rog daca puteti sa-mi spuneti care este cauza acestor transaminaze crescute...alcool am baut pana acum 2 ani dar de cand am observat aceasta problema nu am mai baut deloc..nu mananc gras..doar branzeturi ...Multumesc anticiat!
27-07-2008, ora 00:00
Autor: Dr. Ana-Maria Slanina | Dr. As. univ. Dr. Ana-Maria Slanina - Medicina de familie, Iasi
Chiar daca nu mancati gras, ficatul nostru nu poate intotdeauna prelucra colesterolul si atunci acesta se depune in ficat, determinand asa numita steatoza hepatica (ficat gras) - colesterolul fiind crescut, se impune tratament pentru scaderea acestuia. Atat timp cat transaminazele nu cresc de la o masurare la alta inseamna ca nu e vorba de o afectiune acuta, care sa deterioreze ficatul. Incercati tratament cu o statina sau cu Hipochol pentru scaderea colesterolului, luati in continuare Lagosa, Hepatofort sau Liv 52 si supravegheati o data la 6luni probele hepatice impreuna eventual cu o ecografie de control.
27-07-2008, ora 00:00
Autor: gheishaa
Va multumesc pentru raspuns....o zi frumoasa!
04-08-2008, ora 00:00
buna ziua!mama mea are 52 ani si a fost depistata cu neplasm mamar la sanul drept.i s-au recomandat sa faca citostatice dar la analizele de sange i-au iesit transaminazele foarte marite,am fost la CDT Victor Babes pentru a vedea daca nu cumva are si hepatita dar in urma analizelor a reiesit ca nu are hepatita,doctorul refuza sa-i faca citostatice pana cand transaminazele nu revin la normal.nu stiu ce sa mai fac...exista vreun medicament pentru a scadea aceste transaminaze?mi-e frica sa nu evolueze cancerul de la san fara citostatice.mentionez ca a fost diagnosticata cu stadiul IIIb.va multumesc
14-08-2008, ora 00:00
Autor: Dr. Ana-Maria Slanina | Dr. As. univ. Dr. Ana-Maria Slanina - Medicina de familie, Iasi
Cel mai probabil se poate datora unei incarcari grase care sa necesite un regim cu evitarea grasimilor animale si a carnii de porc, precum si a alimentatiei tip fast-food.
O alta cauza poate tine de consumul de medicamente inainte de recoltare - chiar si antiinflamatoriile obisnuite pot creste usor transaminazele.
Se pot repeta dupa un timp, intre timp, regim, Liv 52 2 cp de 2 ori pe zi insotite eventual de Lagosa sau Mecopar forte.
Un alt tonic hepatic bun este Tonotil fiole buvabile, insa inainte de tratament este bine sa cereti si parerea medicului oncolog.
21-08-2008, ora 00:00
Autor: olgaa
Buna sara am 38ani de2aniam transaminazele: alat-220 (norma 0-32) ast-88( norma 0-32) bilirubin-norma GGT-260 (norma 0-30) holisterol 9,0 {norma 0-5.1) AMA-80 (0-40) m2pozitiv marcheri negativi. Fosf. alcalina 500 (norma <306). Bauturi alcoolice nu folosesc.Tocso plazmoza IgG 80 (norma 0-20)Ag Giardia 0.193 (norma -0.189). Ecografia abdominala-hepatita colistatica.IGM total 630 (norma 40-230).
Aceste valuari sa mentin pe parcursul a 2 ani.LA indicatia tratamentuluicu ursofalc putin le coboara transaminazele dar ma simnt foarte rau si le sistez periodic.Onco marcherii toti- negativi Ce puteti recomanda , sfatui? Va multumesc
29-08-2008, ora 00:00
Autor: liviu1
buna ziua ! am si eu o problema,daca se poate va rog sa i-mi da-ti cateva sfaturi.Sunt un barbat 30 de ani si in urma cu 2 luni am avut o infectie urinara cu coli .Am urmat un tratament cu Ciprinol fiole 2x200 pe zi(dupa 7 zile de tratament urocultura a iesit negativa) ...la aproximativ 2 sapt. de la terminarea tratamentului mi-am facut analizele de sange deoarece aveam o stare de oboseala nejustificata
:TGL=225(58-158),CHOL=212(140-200)GOT=42,5(0-38)GPT=97(0-41).In urma unui consult gastroenterologic am urmat tratament cu Lagasa si Liv 52,mi_am facut AgHBs=negativ,acHCV=NEGATIV,ex coproparazologic(3)=neg.GPT=75(0_41)GOT=37,6(0-38)-Analize efectuate la 2 sapt de tratament cu liv si lagosa si ultimele analize ,dupa 1 luna de tratament :TGL=232(58-158)GOT=37,6(0-38)GPT=63,7(0-41).Mentionez ca restul analizelor au fost in parametrii normali(dBil,tBil,GGT,ALP...),ecografia -fara modificari,alcool nu consum....S-ar putea ca Ciprinolul sa dea hepatoliza?si astfel cresterea transaminazelor ?mentionez ca si in prezent am o stare de oboseala accentuata...in continuare iau tratament cu Lagasa si Essentiale.Ce parere aveti ?Ce investigatii sa mai fac?
Va multumesc anticipat !
04-09-2008, ora 00:00
Autor: Dr. Ana-Maria Slanina | Dr. As. univ. Dr. Ana-Maria Slanina - Medicina de familie, Iasi
Se poate ca tratamentul antibiotic sa duca la cresteri ale transaminazelor, cauzele de hepatita virala au fost excluse la dvs. Daca sub tratamentulcu hepatotrofice transaminazele nu scad, se poate cauta o cauza mai rara a hepatocitolizei - cum ar fi infectia cu Toxoplasma, citomegalovirus, virus Epstein Barr, depunere de fier sau cupru la nivel hepatic, insa atat timp cat ecografia este normala iar colesterolul a fost crescut, tot steatoza hepatica este prima cauza posibila. In ultima instanta se poate face punctie-biopsie hepatica, insa nu cred ca e inca justificata. Transaminazele pot creste si in anumite afectiuni cardiace, insa mai rar.
04-09-2008, ora 00:00
Autor: rradoi
Pentru Olgaa. Sunt cam in aceeasi situatie din primavara incepand, am fost la spitalul V Babes, dupa investigatii periodice timp de trei luni martie-mai, nu am un diagnostic clar, am colecist malformat multiplucudat si atat. markeri virali negativi, markeri pt hepatita autoimuna negativi, transaminazele au scazut din martie - mai, de la 7 ori valaoarea maxim admisa la 1.25 ori valoarea admisa in luna mai, iar acum la analiize au iesit ila fel de proaste ca primele, gpt 212 max 31, got101 max 101., eosinofile 10.9 max 7, eritrocitoza (hemog 15.9 max 15.5, hematocrit 48 max 45, nr. eritrocite 5.37, max 5.1.
medicul de familie ma trimite la Clinica Gheorghe Lupu pentru alte investigatii... In ultimul timp cca 2 sapt am si "dureri" frecvente in partea dreapta sub coaste cu iradiere in spate, ca o contractie musculara permanenta. ecografiile facute in acest interval nu arata nimic anormal si totusi aceste dureri si modificari ale transaminazelor. Nu stiu la ce sa ma astept. Olgaa, tu ce ai mai facut?
Mai este cineva in aceeasi situatie?
Adaugă un comentariu / răspuns
252 comentarii 12 3 4 5 6 7 8 9 INAINTE ›


ROmedic a implinit 10 ani ROmedic a implinit 10 ani