somatizare sau probleme endocrinologige?

21-10-2005
theli
Nu este medic/terapeut
theli
Buna ziua,

Am si eu o problema. Nu este vorba de mine, ci de prietenul meu.
In anul 2000 a fost diagnosticat cu depresie, declansata in urma unei cure de slabire foarte drastice (pe care a tinut-o pentru imbunatatirea performantelor sportive) si in urma utilizatii unor stimulente pentru atleti - printre care si efedrina).Dieta a durat 8 luni. Din cauza acesteia suferea de frig permanent, incetinire fizica si mentala, cearcane negre, cojirea pielii pe spate si pe fund, puls 38, tensiune 9, 7 lipsa totala(!) a libidoului, frig permanent si depresie si anxietate care au crescut progresiv. Slabise de la 75 kg la 54 kg (manca numai vegetale, fara sare, zahar fara proteine animale). Dupa aceasta perioada a urmat o cadere psihica si fizica care se manifesta printr-o stare de disforie accentuata, bulimie, anxietate fara motiv, agorfobie
A inceput tratament psihiatric, cred ca au testat toa medicamentele
pentru depresie si anxietate fara nici un rezultat major. Anxioliticile si antidepresivele nu au avut nici un efect notabil, il faceau sa se simta bine imediat, ii dadeau o stare de liniste, 2-3 zile dupa care iar se simtea epuizat si dormea 5-6 zile sa se refaca dupa care...totul se repeta. Se simtea epuizat daca incerca sa fie normal, sa aiba activitati zilnice dupa un program bine-stabilit.
Problema a fost ca in tip ce lua anxiolitice si antidepresive (care ii dadeau somnolenta si letargie), lua si stimulente si bea si cafea dupa cafea pentru a se putea antrena in continuare.
A fost diagnosticat cu depresie atipica care nu a cedat notabil la nici un fel de tratament
Starea lui nu se poate spune ca trecuse, doar ca erau episoade mai bune, episoade mai rele...
Starea lui de zi-cu-zi este ca un carusel.acum e ok, peste 15 minute nu...
Acum 3 luni a inceput sa ia zoloft si welbutrin. S-a simtit mai bine 4-5 zile dupa care iar rau…somnolenta continua, lipsa motivatiei de a face ceva.Tot ce isi dorea era sa il las sa doarma. Pe urma a incercat welbutrin si tot asa 4-5 zile cu energie dupa care iar somnolenta si sfarseala.
La insistentele mele a facut un examen endocrinologic (am citit ca de foarte multe ori se confunda depresia cu dereglari ale tiroidei – si el nu facuse nici o investigatie endocrinologica, fusese bagat imediat pe antidepresive si somnifere cu toate ca aceasta stare aparuse in urma unui stress imens asupra corpului, si nu asupra psihicului, nu avusese nici o deziluzie, pirdere a cuiva drag, etc…-si am testat din ce stiam eu: nu suporta atingere inzona gatului).Rezultatele au fost : T3 :0.77; T4:6, 73;
TSH:2, 362.Diagnosticul:hipotiroidism.Tratament:Euthirox 100 mcg.
Efectul tratamentului a fost ok…4-5 zile ca de obicei….Dupa care tiroxina actiona ca un sedativ (dormea bolnavicios de mult – 10 ore noaptea si inca 4-5 dupa-amiaza, iar cand era treaz nu putea face nimic, zacea efectiv).
Simptomele in acest moment sunt: anxietate-nervozitate moderata, lipsa concentrarii, amintirilor din trecutul indepartat si apropiat, ambitie si motivatie scazute, pupile uscate, slabiciune musculara (lipsa de tonus), nervozitate care alterneaza cu sensibilitate exagerata, temperatura corporala scazuta - 35.3-36.3, ingrasare usoara (mai ales in zona mijlocului), nu poate adormi(seara) daca nu mananca dulce sau gras, plus o oboseala inexplicabila (fara a face nimic este obosit si ete agravata de Euthyrox, cum nu mai ia cum se simte mai bine).In plus i-au aparut pe maini si coate niste bubite mici si grupate ca niste negi abia formati care ca au fost mai mereu de cand au inceput problemele dar au aparut in numar extrem de mare de cand a inceput tratamentul de tiroida si au trecut f. repede 3-4 zile de la Prednison pe care l-a luat pentru altceva.Inainte de a lua tratamentul pentru tiroida era anxios (cu crize de panica) si transpira foarte mult (transpiratia mirosint a toxic, nu a transpiratie normala).
Am mai presupus ca ar fi o problema cu glandele adrenale (toate simptomele sunt cele de oboseala cronica). A facut toate testele : cortizol, ACTH, DHEA, ecografie la rinichi si la glandele suprarenale. Toate au iesit in limite normale.Dar, chiar inainte de a le face a facut vre-o 2-3 saptamani tratament cu lemn dulce (licorice) – se recomanda ca inclocuitor al hidrocortizonului.
Marea mea intrebare este …care este problema? Este de natura psihica (si toate simptomele sunt doar somatizare) sau chiar daca analizele au iesit bine sa fie o dereglare a glandelor adrenale?... de la o depresie cauzata de imbalanta neurotransmitatorilor se poate deregla tiroida?
De le ce a inceput totul? Care este cauza (fizicul sau psihicul)?
Nu intruneste criteriile undei depresii normale, nu are ganduri suicidare, doar o senzatie ca il depaseste situatia.ca totul in depaseste si ca nu are forta si motivatie sa revina la viata lui normala.

Va multumesc…sper sa ma ajute cineva…sau macar sa ma indrume spre cineva care m-ar putea ajuta.

Barbara
1 comentarii
0
13-11-2005, ora 00:00
dr. mihaela
Identitate neconfirmată
dr. mihaela
Am sa incep prin a-ti raspunde la utimele intrebari: cred ca totul a inceput de la acea slabire fortata a organismului si suprasolicitare care au dus cu siguranta la scaderea nutrientilor necesari functionarii organismului, cu atat mai mult cu cat el avea nevoie de mai multe calorii pt. sportul de performanta. Eu cred ca trebuie in primul rand sa-si echilibreze dieta: organismul are nevoie si de proteine, si de glucide, lipide si vitamine si saruri minerale. Toate acestea se gasesc intr-o dieta echilibrata si cat mai "naturala" si, la nevoie, in suplimente cu vitamine si minerale. Ce inseamna dieta sanatoasa cu siguranta stiti si voi; important este sa evite grasimile saturate (de origine animala) si zaharurile rafinate, dar asta nu inseamna sa elimine din alimentatie uleiurile vegetale, glucidele din fructe, miere si fainoase(cu masura) la care se adauga carnea slaba, lactatele si, bine-nteles, multe fructe si legume.
Daca vrea sa fie in forma si in acelasi timp sa depuna si un efort fizic considerabil cel mai bine este sa apeleze la un nutritionist care sa-l ajute sa-si construiasca o dieta adaptata la nevoile lui. Ar trebui de asemenea sa-si faca niste analize: hemoleucograma, electrolitii in sange (sodiu, potasiu, magneziu), glicemia, lipidemia. Si dupa ce se pune pe picioare (fizic), daca persista astenia, fatigabilitatea, pofta scazuta de viata, atunci poate consulta si un psihiatru - pana atunci intreaba-l tu daca are anumite motive care-l tin in aceasta stare (poate neatingerea performantei dorite...) sau sunt doar din cauza slabiciunii organismului. Si sa evite excesul de stimulente - se pot obtine performante inlocuindu-le cu mai multa munca, dar pe un corp sanatos!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.