sialoreea

05-01-2010
popa alina elena
Nu este medic/terapeut
popa alina elena
ialoreea numita ptialism, se caracterizeaza printr-o secretie salivara exagerata sesizata nu atat in timpul meselor, cat mai ales intre mese si chiar in timpul somnului.etiologia este foarte variata, pe primul plan situandu-se cauzele buco-faringiene(stomatite, fracturi, afectiuni acute dento-parodontale, tumori ale cavitatii bucale) care prin iritatia ramurilor terminale ale trigemenului stimleaza secretia salvara.Afectiunile esofagiene(spasme, neoplasme), gastrice(gastrita, ulcer hernie hiatala), intestinale(parazitoze), hepatice(litiaza), se pot insoti de sialoree.
Sialreea se intalneste si in unele forme de nevralgii faciale, in tumorile care intereseaza centrii secretiei salvare, in unele tumori cerebrale, in unele forme de hipertiroidie, in tratamentul cu doze mari de hidrocortizon, sau in tratamente cu policarpina, ouabaina si chiar iod.
Este cunoscuta sialreea din cursul sarcinii al carei mecanism nu este inca elucidat..
Tratamentul va urmari pe cat posibil anihilarea cauzelor care au provocat secretia abundenta de saliva:se pt administra atropina, neoroleptice, timoanaleptice, care au o actiune ganglioplegica producand hiposialie.propantelina este un parasimpaticolitic ar actiona atat inhiband secretia gastrica , dar si cea salivara.Se administreaza 15 mg la intrrval de 6 ore.daca sialoreea devine invalidanta, se poate practicairadierea glandelor parotide, dar aceasta terapie nu va fi aplicata copilor si tinerilot existand riscul sclerozarii acinilor si acela al inducerii unor tranformari tisulare maligne.

Popa Alina Elena
1 comentarii
0
05-01-2010, ora 17:58
The Dentalist
Identitate neconfirmată
The Dentalist
Foarte frumos ce expuneti aici, din pacate asta nu este un program de EMC, ci este pentru pacienti.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul