ruptura de ligament incrucisat anterior

20-02-2011
Adrian_timisoara
Nu este medic/terapeut
Adrian_timisoara
Buna ziua, Am 25 de ani 1.82m inaltime si 76 kg.Am facut un RMN la genunchiul stang si rezultatul este:ligament incrucisat anterior cu aspect de ruptura completa ; ligament incrucisat posterior incurbat, secundar leziunii ligamentului incrucisat anterior ; ligament rotulian normal ; ligament colateral intern, ligament colateral extern normale ; menisc intern-corn posterior cu aspect de ruptura fara interesare capsulo-meniscala ; menisc extern normal ; arie de edem osos la nivelul platoului tibial extern ; discreta acumulare fluida retropatelara.Am avut un accident la ski in urma cu o luna si jumatate.As vrea sa stiu daca genunchiul trebuie operat si in ce consta operatia!Va multumesc anticipat!
16 comentarii
0
21-02-2011, ora 00:02
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Decizia de interventie chirurgicala se ia strictamente in functie de examenul clinic local (examinare directa) si in nici un caz dupa interpretarea scrisa a RMN-ului.
Examenul RMN este valoros, insa are relevanta doar ca imagine nemijlocita, in mainile specialistului in artroscopia genunchiului, in timpul examinarii clinice.
Prin urmare, consultati un specialist in artroscopia/ligamentoplastia genunchiului.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
02-09-2011, ora 10:48
under_line
Nu este medic/terapeut
under_line
Buna ziua,
am 30 de ani, iar acum 9 luni am suferit o interventie de refacere a ligamentelor incrucisate. Recuperarea am facut-o pt inceput cu ajutorul unui terapeut, iar dupa am continuat-o singura acasa. Dupa 6 luni de zile sa pare ca totul decurgea normal, dar in ultimele 2-3 luni am inceput sa resimt o durere destul de mare.
Am discutat cu medicul care m-a operat pe baza unui RMN facut recent si mi s-a spus ca ar trebui sa fac cateva infiltratii cu acid hyaluronic, pt ca ligamentele inca nu s-au vindecat. Am discutat si cu un al doilea medic, care dupa ce a vizualizat RMN-ul mi-a spus ca se poate sa fie o mica problema la menisc. Astazi al consultat un al treilea medic, de la care am aflat ca se pare ca ligamentul nu a fost bine tensionat in momentul interventiei si mi-a recomandat un kinetoterapeut cu care sa fac exercitii o luna de zile. Mi-a mai spus ca daca nu se imbunatateste situatia ar trebui sa mi se faca o noua interventie chirurgicala.

In momentul de fata sunt total confuza si nu stiu care este cea mai buna cale de urmat. Va rog foarte mult sa imi dati un sfat cu ce ar trebui sa fac in continuare.

Multumesc anticipat!
0
04-09-2011, ora 10:38
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Un sfat avizat necesita, la modul imperativ, examinarea clinica a genunchiului D-voastra.
In rest, ar fi si ne-colegial, lipsit de etica sa ne pronuntam in necunostinta de cauza.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-Picior
0
17-12-2011, ora 18:25
marilenaO
Nu este medic/terapeut
marilenaO
Buna ziua,
Sotului meu in urma unui accident la fotbal si dupa analize amanuntite(radiografie, rmn, consult medic de specialitate) a primit diagnosticul RUPTURA COMPLETA LIA...As dori sa stiu daca ma puteti ajuta sa aflu cel mai bun spital din Buc.(noi suntem din Constanta) si un medic recomandat sa faca o operatie de reconstructie, am inteles ca sunt 2 metode de operatie, care este mai buna, cu mai putine consecinte si cu recuperarea cea mai rapida..
Multumesc.
0
17-12-2011, ora 18:50
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
metode sunt multe pentru ligamentul incrucisat anterior, doua sunt domina piata: hamstring si BTB. fiecare isi apara metoda, si spuna ca este mai buna. probabil diferenta foarte mare nu este intre rezultate, fiacare are avantajele sale, si dezavantajele sale. trebuie cautat cineva care a efectuat cel putin 500-1000 de operatii dintr-una din cele doua metode
0
08-01-2012, ora 00:51
Biaa
Nu este medic/terapeut
Biaa
Domnule doctor operatia de ruptura de ligament este dureroasa?Multumesc.
0
08-01-2012, ora 13:48
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
fiecare operatie este dureroasa. trebuie controlat durerea postoperatorie cu un tratament medicamentos adecvat si personalizat la fiecare pacient si interventie
0
09-05-2013, ora 17:03
OBOS
Nu este medic/terapeut
OBOS
Buna ziua!
Am fost si eu diagnosticata prin examen RMN cu ruptura de LIA. Va rog sa imi spuneti in ce consta ligamentoplastia, de unde se preleva ligament pt plastie si cam care ar fi, in mare, costurile pt interventie, cu tot cu setul de consumabile?
Eu nu sunt din Bucurestii, la noi nu sunt specialisti, inca, la care sa pot apela pt acest tip de interventie si mi s-a recomandat Sp. Colentina. Ce parere aveti? Dna dr. Botezatu sau dna dr. Marinescu?
Inteleg ca recuperarea este la fel de importanta ca si interventia in sine.
0
09-05-2013, ora 17:11
OBOS
Nu este medic/terapeut
OBOS
V-as fi recunoscatoare daca mi-ar raspunde si un medic ortoped, inscris pe acest forum. Multumesc
0
03-06-2013, ora 11:37
alesandra1998
Nu este medic/terapeut
alesandra1998
Buna ziua, solicit ajutorul pentru recomadarea unor medici buni in ligamentoplastie in Cluj. Fiica-mea are 14 ani s-a accidentat la un meci de basket iar in urma RMN-ului la genunchiul drept s-a constatat ruptura completa si complexa menisc interior si ruptura completa LIA. Multumesc
0
03-06-2013, ora 12:26
OBOS
Nu este medic/terapeut
OBOS
Buna ziua!
Intre timp, de cand am postat ultimul comentariu, am fost operata de ruptura LIA la Sp. Colentina, Ortopedie, la dna dr. Botezatu si a fost foarte bine, in sensul ca nu m-a durut deloc postoperator, au o politica foarte buna de combatere a durerii. Acum fac recuperare si totul merge foarte bine.
In concluzie, daca cineva din Bucuresti are nevoie de o astfel de interventie, recomand cu toata caldura sectia de ortopedie a Spitalului Colentina, colectivul de acolo este deosebit.
Multa sanatate!
0
05-06-2013, ora 14:45
alesandra1998
Nu este medic/terapeut
alesandra1998
Buna ziua, la copii in varsta de 14 ani se face ligamentoplastie ?
0
05-06-2013, ora 16:05
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Indicatia este foarte discutabila si depinde de prezenta cartilajului de crestere la nivel femural distal si tibial proximal (interventia poate afecta cresterea acestor oase prin interceptarea cartilajului de crestere). Este evident ca trebuie cuantificata si marimea instabilitatii articulare.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
05-06-2013, ora 17:34
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
arthrex produce un instrumentariu pentru ligamentoplastie de LIA si LIP pentru copii. se numeste RetroConstruction, si instrumentul cu care se poate fora retrograd pentru a nu leza cartilajul de crestere se numeste RetroDrill.
instrumentariul este una destul de special, nu stiu daca il are cineva in romania
0
06-06-2013, ora 09:09
alesandra1998
Nu este medic/terapeut
alesandra1998
Din raspunsurile primite, tind sa inteleg ca la aceasta varsta este recomandat sa nu se faca ligamentoplastie.Avand in vedere intrepretarea RMN-ului care indica leziune de grad III - IV de menisc si ruptura LIA, cred ca ar fi recomandat sa se faca o artroscopie pentru menisc, cu aceasta ocazie stabilindu-se exact si situatia ligamentelor. Operatia de menisc la aceasta varsta trebuie facuta de ortoped pediatric sau se poate face si de ortoped adult ? In cazul in care se amana ligamentoplastia, de la ce varsta s-ar putea face ? La ce varsta inceteaza procesul de crestere la fete ?
0
29-08-2013, ora 12:16
cocobabyboy
Nu este medic/terapeut
cocobabyboy
Buna ziua! am fost operat acum o luna de zile de ruptura LIA, si totul se indrepta spre bine, cand dupa niste exerciti de intindere la care nu stateam excelent, au aparut niste vanatai in spate pe coapsa, iar kinetoterapeutul a spus ca am fortat, , cea ce nu trebuia sa fac.Am luat o pauza de cateva zile iar in acest timp au aparut dureri mai mari la genunchi, in special sub genunchi la miscari foarte scurte. Stiu ca trebuie sa merg la doctorul care ma operat dar este in concediu, si v-as ruga daca puteti sa va dati o parere, un sfat.Multumesc
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ruptura de ligamente la genunchi - primul ajutor
  •