A fost depistat cu tumora vezicala

09-08-2013
andrei8
Nu este medic/terapeut
andrei8
Buna dimineata,

As vrea sa supun atentiei dumneavoastra, cazul tatalui meu, in varsta de 71 de ani, depistat anul trecut in octombrie cu tumora vezicala, interventie TUR V, apoi in decembrie o noua interventie TUR V, urmeaza tratamentul cu Doxorubicina intravezical (suportate foarte greu si intrerupt !), se practica o noua interventie TUR V in martie si in iunie cand se propune cistectomia radicala.In iulie, acum 3 saptamani, se practica cistectomie radicala, inainte de operatie se efectueaza CT, suntem asigurati ca totul este in regula si se intervine.Dupa operatie avem buletinul histopatologic, in care este trecut faptul ca 3 ganglioni stanga (din 5) externi, obturatori au metastaze.Surpriza cea mare apare la externare cand in biletul de iesire, este trecut foarte clar rezultatul de la CT, leziuni osteolitice 0.7 cm apofiza transversa L5 /1.4 cm pe aripa sacrata cu intreruperea corticalei - concluzie metastaze osoase.Are si un Alzheimer in stadiu moderat usor.

Am cateva intrfebari :
1. Ni s-a propus radioterapie si perfuzii cu Zometa dupa efectuarea scintigramei osoase. Aceste tratamente dau efecte secundare greu de suportat sau merita pentru imbunatatirea calitatii vietii lui ?
2. Din experienta dumneavoastra, cat mai supravietuieste (mai mult de 1 an, cateva luni...)- prefer adevarul oricare ar fi acela.
3. Externarea din sectia de urologie a fost facuta acum 1 saptamana, este normala inca o stare de oboseala pana cand se recupereaza integral sau poate fi rezultatul metastazelor osoase ?
4.Ar fi indicat administrarea de suplimente nutritive sau simultan cu tratamentul oncologic administrarea unui tratament naturist (ma refer la Isorel - nu stiu nici daca este bun, nici nu vreau sa ii fac lui rau in ideea de a ii prelungi viata cu orice chip !)

Astept raspunsul dumneavoastra pentru a sti cum sa procedam mai departe sau la ce ne putem astepta,

Va multumesc foarte mult pentru rabdarea dumneavoastra si pentru raspunsuri,

Daniela Steflea
16 comentarii
0
11-08-2013, ora 16:40
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
1. mi se pare rezonabila propunerea care v-a fost facuta; in mod normal ar fi indicat tratamentul sistemic cu chimioterapie, dar nu pot decat sa banuiesc ca, din cauza celorlalte boli si a starii lui precare, acest tratament a fost contraindicat. ce s-a recomandat este un tratament usor de suportat, fara efecte adverse notabile, cel mai des.
2. adevarul este ca nimeni nu cunoaste viitorul. literatura de specialitate noteaza o rata de supravietuire la 2 ani relativ modesta, de 5-10 la suta. prognosticul lui este probabil afectat daca nu se afla in stare (fizic) sa suporte tratamente mai agresive cum ar fi chimioterapia sistemica. de asemenea nu ai zis nimic despre ce tip de cancer e, respectiv ce zice buletinul histopatologic de la operatii. si asta influenteaza prognosticul.
3. putin probabil sa fie efectul metastazelor; par mici iar simptomele produse de ele sunt in general dureri localizate.
4. nu, daca se poate alimenta normal.
0
11-08-2013, ora 17:06
andrei8
Nu este medic/terapeut
andrei8
Buna ziua,

Multumesc foarte mult pentru raspuns.

A fost vorba de un cancer a; vezicii urinare, depistat in octombrie 2012, grad scazut invaziv in lamina propria, aceasi caracterizare si in decembrie 2012, la cistectomia radicala pe buletinul de analiza scrie carcinom urotelial G2-G3, invaziv in musculara neteda si seroasa vezicii fara a o depasi.Exista 3 ganglioni externi, obturatori pe stanga cu metastaze, in rest nicio alta problema.

Mai o intrebare la dumneavoastra si anume, usoara durere localizata in dreptul salelor (o banuiesc acolo unde arata si CT-ul ! ) o are de mai mult de 1 an si jumatate - daca ar fi fost metastaza o ducea atat ?Sunt usor nedumirata, pentru ca inainte de a fi depistat acest cancer la vezica, avea aceasta durere deloc suparatoare, in sensul in care nu il trezeste din somn, nu au aparut amorteli si parestezii, care acum poate fi catalogata ca si metastaza (in urma CT-ul ).Exista o sansa ca la scintigrama sa fie infirmata aceasta ipoteza ?Inteleg, oarecum din ceea ce mi-ati scris, ca mai are la dispozitie minim 1 an sau daca reactioneaza bine, ceva mai mult ?

Multumesc mult,

Cu stima,

Dana Steflea
0
11-08-2013, ora 17:18
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu poate nimeni sa discute in termeni de "minim" sau de "maxim". scintigrafia nu arata leziunile osoase osteolitice, de obicei, deci nu poate sa infirme ce a aratat CT-ul.
0
11-08-2013, ora 21:46
andrei8
Nu este medic/terapeut
andrei8
Buna seara din nou,

Sunt cateva lucruri pe care nu le inteleg, poate ma puteti ajuta in acest sens.

1. Leziunile osteolitice cu intreruperea corticalei sunt caracteristice numai metastazelor osoase sau si altor afectiuni degenerative benigne ? Daca sunt caracteristice si afectiunilor benigne atunci este indicata scintigrama sau RMN -ul ?
Va intreb acest lucru, pentru ca oncologul parea in dubiu in momentul in care a vazut rezultatul CT-ul - estimand ca avem sanse 30% sa fie infirmat diagnosticul de la CT, la scintigrama - dar din mesajul dumneavoastra de mai devreme putin probabil si atunci ce analiza sa efectuam ?
2. Poate sunt eu prea insistenta, dar, atata timp cat metastazele indicate vor fi tinute sub control prin tratamentul respectiv, nu putem spune ca va creste speranta de viata sau este doar o speranta nefondata ?Rata de evolutie a metastazelor osoase la varstnici este atat de rapida, avand in vedere ca punctul de plecare este un cancer vezical urinar invaziv rezolvat prin cistectomie radicala ?

Va multumesc foarte mult pentru rabdarea cu care raspundeti intrebarilor,

Daniela Steflea
0
13-08-2013, ora 21:57
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
leziunie simptomatice care evolueaza si rup corticala sunt maligne conform definitiei. evolutia metastazelor este practic independenta de daca a fost sau nu scoasa tumoarea primara.
0
27-08-2013, ora 21:51
andrei8
Nu este medic/terapeut
andrei8
Buna seara,

Revin cu detalii, avand in vedere ca s-a efectuat scintigrama, rezultatul fiind urmatorul :

captare crescuta intens neomogena pentru sacroiliac drept, poliartropatie de tip inflamator in zona umerilor, genunchilor si mainilor.

Concluzia :Reactii osteogenice la nivelul sacroiliac drept care in absenta unor traumatisme recente (negate de pacient )nu exclud substrat oncologic - corelare cu CT.

Concluzia verbala a medicului care a efectuat scintigrama - este aceea ca nu se pune problema de metastaze osoase si sa revenim la evaluare dupa 6-12 luni.

Care este parerea dumneavoastra,

Multumesc mult,

Dana Steflea
0
27-08-2013, ora 22:39
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu am cum sa emit o opinie mai avizata decat a specialistului radiolog care te-a examinat. totusi vad negru pe alb scris ca nu este exclusa existenta metastazelor, deci o completare cu examen CT (computer tomograf) osos tintit pe zona respectiva, ar fi indicata. daca ati facut un CT si are o descriere a acelei zone, poti sa o reiei, te rog, aici in discutie ?
0
27-08-2013, ora 22:47
andrei8
Nu este medic/terapeut
andrei8
Buna seara,

Nu este vorba despre mine, este in discutie situatia tatalui meu depistat cu cancer vezical urinar la care se practica cistectomie radicala.S-a efectuat preoperator un CT a carui concluzie a fost ca are leziuni osteolitice 0.7 mm/1.4 cm aripa sacarata dreapta (cu intreruperea corticalei ), deci metastaza osoasa.Oncologul care a vazut CT-ul ne-a indrumat sa efectuam o scintigrama osoasa - la momentul respectiv inclinand catfre metastaze osoase in proportie de 80%.Rezultatul scintigrafiei osoase vi l-am prezentat mai sus, precum si raspunsul verbal al medicului radiolog.

Care este pararea dumneavoastra ?

Multumesc mult,

Dana Steflea
0
27-08-2013, ora 22:55
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
este evident ca nu se poate spune cu certitudine nici una nici cealalta, dar importanta este foarte mica, incat inteleg ca el primeste tratament ca si cum ar avea metastaze, chimioterapie sistemica neputand sa faca. nu spui ca are niste simptome, de exemplu dureri la nivelul bazinului, deci nu se impune vreun tratament agresiv localizat (de exemplu radioterapie), iar in momentul actual tinta este o mentinere a calitatii vietii. respectivele leziuni suspecte (caci asta sunt pana in momentul de fata, nimic mai mult), vor ramne sub supraveghere. cam asta e.
0
27-08-2013, ora 23:04
andrei8
Nu este medic/terapeut
andrei8
Buna seara,

Nu primeste in acest moment niciun tratament - oncologul ne-a spus ca sa efectuam scintigrafia osoasa - daca se confirma metastazele osoase ii prescrie radioterapie si zometa.

Simptome : durere in zona vertebrala L5, durere aparuta cu mult timp inainte de depistarea cancerului vezical, suportabila si niste dureri de umeri, dar care, am inteles de la radiolog ca suny rezultatul unui proces degenerativ (poliartropatie de tip inflamator ).

Mai am o intrebare la dumneavoastra :
1. Se poate administra zometa preventiv ?
2.Se poate efectua terapia cu radionuclizi in loc de radioterapie ?

Multumesc mult,

Dana Steflea
0
27-08-2013, ora 23:42
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
1. nu este indicat

2. nu. fiecare are indicatii separate, si sincer prima nici nu prea stiu pe unde se face.
0
27-08-2013, ora 23:48
andrei8
Nu este medic/terapeut
andrei8
Multumesc foarte mult pentru raspunsurile dumneavoastra si pentru rabdare.

Noapte buna.

Dana Steflea
0
11-09-2013, ora 20:11
andrei8
Nu este medic/terapeut
andrei8
Buna seara,

Am tot discutat cu dumneavoastra pe acest forum(despre cazul tatalui meu - cancer de vezica urinara !) si mai am o intrebare si anume - exista o legatura intre trombocitoza reactiva si existenta metastazelor osoase sau nu ?

Multumesc mult,

Dana Steflea
0
11-09-2013, ora 20:28
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ce fel de legatura, ca nu inteleg intrebarea?
0
11-09-2013, ora 20:55
andrei8
Nu este medic/terapeut
andrei8
Buna seara,

Imi cer scuze daca va deranjez, dar voiam sa va intreb, in cazul unei tromocitoze reactive dovedite se poate se poate spune ca exista metastazele osoase ?
La scintigarfie rezultatul corelat cu CT a fost ca deocamdata nu se pune problema de asa ceva - are poliartropatii de tip inflamator si nu inteleg de ce are dureri de genunchi, de umar, "plimbarete " - nu am gasit al cuvant, adica, apar dispar, de cele mai multe ori la finalul zilei dupa ce se misca prin curte.
Inca ceva : la ultimele analize de sange, dupa cistectomia radicala sunt doua rezultate nelamuritoare si anume :
PCT IS
PDW IS
Ma lamuriti va rog despre ce este vorba ?

Multumesc mult,

Dana Steflea
0
12-09-2013, ora 00:15
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu cred ca se poate stabili o corelatie, in ce zici tu, intre trombocitoza reactiva (care clinic inseamna ca exista sau a existat o pierdere de sange, poate chiar mica) si metastaze osoase, care oricum nu se vad pe scintigrafie sau alte investigatii. din pacate prescurtarile pe care le-ai scris sunt scoase din context si nu imi spun absolut nimic.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: