rezultat analiza urina

20-04-2011
armina
Nu este medic/terapeut
armina
Buna ziua. In urma analizei de urina, biochimie si sediment, singurul rezultat care nu este bun - hematii10/ul, In rest totul este ok. densitate, culoare, PH, iar corpii cetonici, glucoza, urobilinogen, proteine, nitriti - negativ. In sediment totul este in limite normale inclusiv hematii( citometrie in flux). Care ar fi explicatia si ce ar trebui sa fac in continuare / Mentionez ca analiza am facut-o din proprie initiativa, aveam o senzatie ciudata de mancarime de existenta a ceva in zona vezicii urinare. Urocultura este OK, iar analizele le-am repetat la o saptamana la acelasi laborator - Synevo- rezultatele aceleasi 9 O mica diferenta la PH - a doua oara 1014 - prima data 1016
2 comentarii
0
21-04-2011, ora 07:47
Dr. Mihnea Dragomir
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Mihnea Dragomir
Clasic, în urină nu trebuie să existe nicio hematie. Dar, odată cu generalizarea metodelor automate de analiză, acest punct de vedere s-a "curbat" un pic, ca să zic aşa. Acest lucru se explică în felul următor: în mod normal, sedimentul (sau partea din urină care, la centrifugare, se desparte de partea mai fluidă) ar trebui examinat la microscop, iar hematiile văzute de medicul sau chimistul care face analiza. Nu mai stă nimeni să facă asta, ne grăbim. În loc, se introduc în urină dipstickuri, adică bucăţele de hârtie cu nişte reactivi întinşi pe ele, a căror culoare virează, mai mult sau mai puţin, în cazul reacţiei. Se citesc cu ochiul liber sau la un colorimetru.
Ei bine, bandeleta de hârtie cu reactivul respectiv, de obicei nu poate deosebi între hematii, hemoglobină sau chiar mioglobină, care e un produs al catabolismului muscular (apare după efort fizic, mici traumatisme, etc). Dipstick-ul "vede" substanţa, nu celula. Iar valorile exprimate sunt semicantitative, de obicei 10 micro fiind prima treaptă după "zero".

În concluzie, având în vedere contextul, rezultatul e posibil să fie normal. Ca regulă generală, este bine să faceţi mai întâi un consult şi după aceea analize şi nu invers. Medicul clinician se află în cea mai bună poziţie pentru a şti dacă un asmenea rezultat "pe tuşă" este normal sau nu şi, în caz că dubiul persistă, vă poate recomanda o investigaţie suplimentară (de exemplu: ecografie, urocultură pe medii speciale, etc).
0
21-04-2011, ora 16:56
armina
Nu este medic/terapeut
armina
Domnule doctor, va multumesc din suflet pentru lamuriri. Va doresc sarbatori fericite.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.