recidiva tumora laringiana

02-06-2012
adrian111
Nu este medic/terapeut
adrian111
buna seara/ziua!

in luna decembrie tatal meu a fost operat de o tumora laringo-faringiana la Bucuresti. Operatia a decurs bine, laringectomie totala, iar apoi a urmat tratamentul de radioterapie. Chimioterapie a facut doar o sedinta din lipsa medicamentului (cisplatin).

De cateva zile, dupa controlul periodic in partea dreapta a gatului, in jurul operatiei se vede o umflatura, la atingere se simte o masa tare, iar tatal meu simte dureri (destul de puternice). Se poate ca aceasta sa fie o recidiva? Mentionez ca obisnuieste sa tuseasca destul de mult si este purtator de canula (dupa tratamentul de radioterapie).

Ne pregatim pentru un consult la medicul specialist, dar speram intr-o opinie mai rapida...
11 comentarii
0
03-06-2012, ora 00:04
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
care a fost stadiul initial si care a fost rezultatul buletinului histopatologic, de dupa operatie ? la fel, cand a avut loc operatia si cand s-a facut chimioradioterapia ?

din pacate da, riscul de recidiva este foarte mare, dar depinde de care a fost stadiul initial. reevaluarea oncologica + un examen ORL + un examen imagistic (CT sau RMN) probabil ca va elucida acest raspuns. aceste cancere au o rata mai mare a recidivei locale decat la distanta, dar trebuie facuta o reevaluare.

totusi nu este obligatoriu ca asta e situatia, dar intr-adevar trebuie sa fiti pregatiti pentru orice ! va urez mult succes!
0
03-06-2012, ora 00:30
1Cenusareasa
Nu este medic/terapeut
1Cenusareasa
Chemo nu a facut si e bine !
Deja e inceput tare rau.
Operat si raze ionizante.

Poate fi orice ! Daca e tumora incerca DCA. Nu te lua dupa medici, ca vezi ce fac !
Eu as face DCA- vit B1 si in doua saptamini tumora e sub jumate, acasa !
Apoi vezi ca DCA nu termina treaba, dar ajuta daca vii cu altceva si sa eviti opratiile.
0
03-06-2012, ora 00:36
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
adrian111, esti nou pe forum si nu stii, dar 1Cenusareasa e un parazit nebun care nu face decat sa debiteze prostii (cum usor iti dai seama) si sa impiedice orice dialog normal. incearca sa-l ignori si, daca nu poti, raporteaza-i intruziunile pentru a fi banat sau macar admonestat, pentru ca incepe sa exagereze!

din pacate cine nu se opereaza (fie ca nu se poate fie ca... alte motive) de cancer, de obicei moare fara nici o speranta. de aceea cancerele este ideal sa fie surprinse in stadii cat mai putin avansate... desi uneori nu se poate.
0
06-07-2012, ora 20:11
adrian111
Nu este medic/terapeut
adrian111
deci: a fost operat de carcinom scuamos nu mai am primul rand de analize histopatologice ca sa va dau mai multe detalii ( au ramas la doctorul ORL.)

dupa cum v-am spus, am vizitat doctorul ORL care a sugerat CT...

rezultat CT:
-laringectomie totala fara semne CT de rest / recidiva tumorala;
-glanda tiroida de dimensiuni normale;
-esofag de calibru normal;
-fara prize de contrast patologice la nivelul nazo/orolaringelui;
-fara adenopatii tumorale laterocervicale sau submandibulare decelabile CT;

-colectie fluida, bine delimitata (cu perete propriu subtire. iodofil postcontrast iv) de 18/15/20 mm (AP/LL/CC) localizata leterocervical dr, in contract cu muschiul sternocleidomastoidian dr si cu vena jugulara dr (ce apare usor comprimata, fara a decela defecte de umplere la acest nivel);

-fara determinari secundare osoase decelabile la nivelul sectiunilor efectuate

concluzii:
fara semne de rest/recidiva tumorala locala;
abces laterocervical dr.

a fost operat si acestea sunt rezultatele histopatologice secundare (dupa a 2-a operatie)

diagnostic de trimitere: adenopatie latero-cervicala necrozata-abcedata
material: ganglion lat. cerv. dr. - necrozat
rezultat:
macro: 4 piese de 8.8/0.5; de 1/1 cm; de 3/1.5 cm si de 2/.1 cm, cu aspect alb-gri pe sectiune
micro: fragmentele trimise prezinta structura unor proliferari tumorale maligne alcatuite din insule sau plaje mari de celule cu tenta scuamoida, focal fuziforme, cu citoplasma clara sau eozinofila, dispuse pe tesut conjunctiv hialinizat si zone extinse de necroza tumorala; este orezent un singur linfoganglion neimplicat tumoral; stroma preiganglionara prezinta atipii sau bizarerii nucleare postiradiere

concluzie: metastaze laterocervicale de carcinom scuamos, partial necrozate.

acum va intreb, de ce pe CT nu au aparut metastazele? a facut controlul periodic (inainte de CT) iar doctorul a spus ca totul e foarte bine... la 2 saptamani au aparul metastazele. doctorul e mai nedumerit ca noi si nu isi explica cum s-a putut intampla asa ceva. la prima operatie a avut probleme pe partea stanga (care acum arata foarte bine), iar acum au aparut aceste metastaze pe partea dreapta. ne-a spus ca nu a reusit sa curete tot locul pentru ca a atins jugulara... si acolo mai sunt resturi...

ce parere aveti?

multumesc!
0
06-07-2012, ora 20:50
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
este regretabil ca nu ai examenul histopatologic de la prima operatie. trebuie sa mergi la spitalul unde s-a operat initial, la laboratorul de ANATOMIE PATOLOGICA, si sa ceri o copie dupa examenul histopatologic de la prima operatie.

de asemenea m-ar ajuta (personal) sa fixezi cronologic cand au avut loc toate tratamentele: prima operatie, radio-chimioterapia si cea de a doua operatie.

CT-ul nu poate vedea leziunile oricat de mici, are niste limitari; a vazut o complicatie locala fie a bolii fie a tratamentelor, care a presupus reoperare si s-a vazut DOAR LA MICROSCOP extensia tumorala. pentru aceasta localizare este mai util examenul RMN, dar nici acesta nu e perfect. intrucat avea un abces, acesta preta la operatie fara la alte investigatii.

momentan cred ca ar fi extrem de util sa se faca un dosar pentru un examen PET/CT ca sa se vada daca mai exista sau nu boala reziduala, si ulterior sa se vada daca are rost sau nu sa se recurga la tratament imediat.

ce are de gand oncologul tau ?
0
06-07-2012, ora 21:23
adrian111
Nu este medic/terapeut
adrian111
Buna seara, multumesc pentru raspuns!

prima operatie a avut-o in jurul datei de 15 decembrie 2011. s-a intors acasa de la bucuresti pe 31, iar radio a inceput destul de tarziu dat fiind faptul ca nu am avut rezultatele histo (au intarziat) - aprox. jumatatea lui februarie. am inteles c-a facut o doza destul de 'grea' si ca nu ar mai putea intra in discutie multe sedinte de radio (asa spune dr. ORL). la oncologie avem programare miercuri. chimio, dupa cum spuneam mai sus, a facut doar 2 sedinte deoarece a lipsit medicamentul din farmacii. dl. dr. ORL a propus, oarecum, tratament chimio. sper ca miercuri sa va pot prezenta primul set de analize histo.

cea de-a doua operatie a avut-o in urma cu o saptamana (abia i s-au scos atele). dr. ORL a spus ca pielea gatului este destul de arsa si nu ar mai fi de acord cu radio - in vederea unei viitoare (a 3-a) operatii, ar putea prezenta probleme la vindecare.

va referiti la dosar pentru PET/CT la centrul din Oradea?
0
06-07-2012, ora 22:27
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ma refer la PET/CT ca investigatie. unde si prin ce mijloace, nu are nicio importanta.
0
12-07-2012, ora 12:17
adrian111
Nu este medic/terapeut
adrian111
ieri am vizitat dr. oncolog. a recomandat CT craniu si abdomen + ecoabdominal. de asemenea ne-a spus ca pacientul se simte bine si a recomandat inceperea de indata a chimioterapiei in regim TPF. PET/CT a spus ca nu este cazul si ca este costisitor. radio nu se impune deoarece a facut doza maxima. va descriu buletinul de analize de la prima operatie:

diagnostic: neoplasm laringian
rezultat: pasa de laringectomie cu o formatiune tumorala supraglotica ulcerata de ~3/3/2 cm cu aspect microscopic de carcinom scuamos necheratinizant celule diferentiat ulcerat invaziv in tesutul cartilaginos.
limita de rezectie fara invazie neoplazica maligna.
limfoganglioni latero-cervicali drepti cu histiocitoza sinusala fara prezenta de metastaze.
cu limfo-ganglion latero-cervical stand cu prezenta de metastaze de carcinom scuamos necheratinizant.

ma scuzati daca nu e corect ce am scris, scrisul de pe bilet este destul de greu de descrifrat.

cronologia:

13.12.2011 - operatie neoplasm laringian (descris in aceasta postare)
15.02.2012 - 16.04.2012 - tratament radio si chimioterapeutic (radiologie a fost cu intreruperi din cauza aparatelor, iar chimio doar 2 sedinte din 4 (cisplatin) - intrerupte din cauza medicamentului
controale periodice pana in ~10 iunie cand dupa control s-a plans de durere
25.06.2012 - a doua operatie pe care am descris-o mai sus

imi puteti da niste sfaturi?

multumesc!
0
13-07-2012, ora 20:57
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
pai nu am ce sfaturi sa iti dau. ce a decis oncologul este ceea ce trebuie facut. desigur ca PET/CT este foarte indicat, dupa parerea mea, dar stiu ca in romania este mai greu accesibil si se poate si fara. urmati tratamentul !
0
13-09-2012, ora 16:55
ancadragoman
Nu este medic/terapeut
ancadragoman
Pentru PET/Ct se poate face dosar sis e deconteaza de CASMB, am facut noi acum pentru tata.Sanatate
0
23-09-2013, ora 18:55
adrian111
Nu este medic/terapeut
adrian111
Revin dupa mult timp... Miraculos, tatal meu face 2 ani de la operatie in decembrie. Desi a slabit foarte, foarte mult (poate are 35-40 kg) rezista. De atunci a facut vreo 8 sedinte de chimioterapie. Ultima a fost in Ianuarie anul acesta. Din vara am oprit vizitele la oncolog, la spitale. E clar ca nu se mai poate face nimic...

Avem alta problema: dupa ultimele sedinte de chimioterapie + antibiotice (martie 2013) ganglionii latero-cervicali dreapta au explodat intr-o masa de aproximativ marimea unei gutui. De atunci, doctorul ORL a lasat un orificiu pentru eliberarea presiunii (lichidului) si necesita pansament la fiecare 3-4 ore. Mai drastic, masa s-a spart si desfacut in delungul timpului, iar recent emana un miros groaznic (cred ca e putin spus).

Aveti vreo sugestie de o crema, un lichid, un praf ce se poate aplica pe pansament pentru a reduce acest miros? Mentionez ca in prezent folosim solutie de rivanol/betadina si cateodata o solutie facuta cu apa fiarta si metronidazol pisat si dizolvat (indicatie primita de la o asistenta Hospice)...

Multumesc anticipat de ajutorul si sfaturile dumneavoastra!

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Laringele
  •