reactie de respingere sau culpa medicala ?

25-01-2009
lemon
Nu este medic/terapeut
lemon
Am un caz in familie care a trecut in decembrie2008- ianuarie 2009 printr-o experienta nu chiar placuta...

In urma unor neglijente de-a lungul anilor plus tratamente dentare nu tocmai corecte in dif cazuri persoana de care va vorbesc a ramas fara nici un dinte pe mandibula.A folosit o vreme o proteza mobila pe care a suportat-o cu multa dificulate acuzand dureri si disconfort.Treptat osul s-a retras ( s-au cel putin asa am inteles) si s-a trezit ca la varsta lui de pana in 5o ani) sa ajunga in aceasta situatie deloc de dorit.
A hotarat sa-si faca cateva implanturi pe care sa faca o protezare.La consultatiile medicale pe care le-a facut prin mai diverse cabinete de profil a fost sfatuit sa opteze pentru o proteza mobila flexibila( pe care sa invete sa o poarte )deoarece osul mandibulei este mult prea firav pentru a tolera implanturile.

Nu s-a multumit cu genul acesta de raspunsuri si in final a gasit un cabinet dispus sa-i faca implanturile.In luna octombrie ( sau septembrie ) a inceput demersul lucrarii.Mai intai i s-a facut un implant de os( o spupa cam asa ceva ) care sa-i mareasca masa osoasa a mandibului pentru a se creea conditii pentru implanturi.In luna nov dupa o analizare a situatiei plus radiografii s-a trecut la operatia de implant si i s-au montat un nr. de 4 implanturi sub gingie. Dupa o saptamana sau doua a avut o hemoragie si s-au eliminat si cateva cheaguri destul de mari din zona operata.Situatia s-a rezolvat conform indicatiilor medicului stomatolog cu div ceaiuri.
La mijlocul lunii dec. a simtit o durere acuta( ingrozitoare ) la nivelul mandibulei iar la radiografie s-au constata doua fisuri ce porneau de la baza a doua implanturi centrale in jos. S-a recurs la operatia de scoatere a doua implanturi ( cele cu pricina ) In urma acestei operatii s-au gasit pungi de puroi in care stateau implanturile si fisurile s-au adincit si s-au marit. S-a inceput un tratament serios de tratare a infectiei si de intarire a organismului si la 10 zile s-a recurs la o noua operatie pentru scoaterea celor 2 implanturi ramase si introducerea unei proteze metalice in mandibula pana in vara pentru sudarea acesteia. Sigur in vara urmeaza sa faca o noua operatie pentru extragerea protezei metalice.

Nu vreau sa vorbesc aici de trauma pe care a suferit-o persoana in cauza ci doar ne dorim sa stim daca este vorba de o reactie de respingere sau de o culpa medicala ? In cabinetul in cauza s-au gandit medicii respectivi ca vor reusi sa-l faca ferict s-au a fost doar lacomia pentru bani?

Astept raspunsuri de la medici stomatologi si implantologi.Va multumesc !
7 comentarii
0
26-01-2009, ora 11:36
Dr. Ivan Iuliana
Stomatologie, Bucuresti
Dr. Ivan Iuliana
Buna ziua!
Ingrozitor! Imi pare tare rau! A avut si mai are f mult de suferit!
Foarte greu de spus. Reactiile de respingere a implantelor sunt foarte rare pt ca aliajul din care sunt facute este f bine suportat de organism. Nu pare o reactie tipica de respingere. Ceea ce ma mira este intervalul scurt intre aditia de os (aplicarea grefei de os) si insertia implantelor (adica din Sept pana in Nov). De obicei se lasa macar 6 luni pt o sudura buna (in cazul in care s-a folosit osul pacientului). Pe langa acest lucru este foarte greu de spus daca a fost vina medicului sau nu fara sa fi vazut cum a lucrat sau macar o radiografie. Intrebarile mele sunt daca pacientul, cunostinta dvs, sufera de o boala generala? daca a mai suferit interventii chirurgicale in care s-au folosit grefe? daca este o persoana alergica? ce fel de os s-a folosit? aveti cumva radiografii pe suport digital? Daca da imi puteti trimite -
Daca nu incercati sa le fotografiati cu un aparat digital, asezate fiind in fata unui bec aprins.
0
26-01-2009, ora 22:29
lemon
Nu este medic/terapeut
lemon
Buna ziua !
Va multumesc pentru raspuns.
Persoana in cauza nu a suferit de vreo boala generala si nici nu se cunoaste a fi alergic. Acest lucru a fost chiar foarte important la suportarea operatie si la vindecarea ulterioara. Desi a ajuns sa cantareasca sub 50 kg la 1, 72 m ( sex masculin ), in timpul operatiei doctorul anestezist a fost f multumit de cum s-a descurcat organismul lui pe tot parcursul operatiei ( mai bine de 4 ore ).
Imbucurator este si faptul ca taietura s-a inchis frumos si fara probleme astfel ca acum la 1 luna de la interventie arata ca un om normal.
Nu a mai suferit interventii chirurgicale cu grefe. Grefa care i s-a facut pentru mandibula am inteles ca este o spum, gel ( nu ma prea pricep dar are o denumire medicala ).
Nu stiu in ce masura pot sa pun pe forum radiografiile, cred ca ar putea fi interesante din punct de vedere medical.
Nu vreau sa incriminez pe nimeni ( cred ca vina este undeva la mijloc), intrebarea mea este mai mult retorica.

Suntem totusi interesati la ce se poate astepta pe viitor atat din punct de vedere estetic dar si functional (sigur o solutie care sa nu mai presupuna alte riscuri si traume ).
0
27-01-2009, ora 16:53
Dr. Ivan Iuliana
Stomatologie, Bucuresti
Dr. Ivan Iuliana
Daca aveti radiografii si le puteti pune pe suport digital as vrea sa le vad. Nici nu se pune problema sa le puneti pe forum decat daca doriti asta in mod special. Ideea era sa mi le trimiteti mie pe mail.
0
26-12-2009, ora 17:54
denysukhd
Nu este medic/terapeut
denysukhd
Buna ziua!!!! Mama mea are o proteza dentara mobila.la inceput o jena asa ca stomatologul a pilit din ea dar se pare ca a pilit-o mult prea mult si acum ii este laraga.Intrebarea mea este : se mai poate face ce ceva sau proteza trebuie schimbata??Va multumesc si astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra.
0
29-12-2009, ora 11:42
Dr. Ivan Iuliana
Stomatologie, Bucuresti
Dr. Ivan Iuliana
Pentru denysukhd: Buna ziua! Da, problema se rezolva cu o captusire (asa se numeste operatia prin care se mai poate adauga putin material pe proteza astfel incat sa nu mai fie larga). Mergeti la cabinet si cereti exact asa: o captusire a protezei. Numai bine!
0
29-12-2009, ora 15:21
The Dentalist
Identitate neconfirmată
The Dentalist
ptr. denysukhd: cereti captusirea, dar atentie, daca o captuseste prea mult, mama Dvs va trebui sa mearga foarte des la corectat, pentru ca va crea leziuni de decubit, si va deranja; adica numai cu captusirea resp. sa nu credeti ca se rezolva problema imediat, trebuie din nou adaptata!
Aveti grija, dupa captusire, daca apar leziuni de decubit si dureri, sa o corecteze medicul din aproape in aproape, adica sa nu ia prea mult dintr-o data, ca iar nu va mai sta cum trebuie, si va vedeti in situatia de la inceput!!! Va trebui ca mama Dvs sa mearga la fiecare 3-4 zile, sa o corecteze cate putin, pana sta cum trebuie si nu mai deranjeaza!
0
29-12-2009, ora 17:46
denysukhd
Nu este medic/terapeut
denysukhd
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri sa va doresc SARBATORI FERICITE!!!!!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul