radioterapie in cazul cancerului de prostata | Forumul Medical ROmedic

radioterapie in cazul cancerului de prostata

07-08-2013
liliana pop
Nu este medic/terapeut
liliana pop
Buna Ziua!
Am nevoie de sfatul unui specialist sau a unei persoane care s-a confruntat cu aceleasi probleme, in ceea ce priveste eficienta radioterapiei pentru cancerul de prostata cu metastaze osoase. Pentru a intelege despre ce este vorba, voi face un scurt istoric al problemelor tatalui mei, in varsa de 69 de ani.
ÃŽn data de 13.02.2012 afost diagnosticat cu adenocarcinom prostatic grad III de diferentiere Mostofi, scor gleason 4+4=8. Aceste rezultate au fost urmare unei biopsii efectuate in data de 30.01.2012.
Pe data de 05.02.2012 se practică montare nefrostomie bilaterală
In data de 14.02.2012 s-a practicat orhidectomie bilaterală
Din data de 22.02.2012 a inceput tratamentul cu casodex..
Rezultate PSA in anul 2012
- ianuarie 150
- februarie 107, 64
- martie 14, 39
-iulie 1, 89
- septembrie 2, 93
- octombrie 3, 98
- noiembrie 5, 98
- decembrie 10, 26
Rezultate de la medicina nucleara (Scintigrafia) din data de 8 martie 2012:
Sistemul osos explorat prezinta focare hipercaptante de intensitate crescuta la nivelul:manubrial sternal, corpuri vertebrale L3, L4; oase iliace bilateral, os coxal drept, os pubis1/2 dreapta, sugerand leziuni secundare si o discreta hipercaptare articulatia genunchiului drept, tarsian si metatarsian drept, haluce, sugerand probabilitate inflamatorie.
Din luna iulie 2012 incepe tratamentul cu zometa.
Examen tomografic 05.11.2012: Prostatomegalie, adenopatii abdomino-pelviene, predominant de partea stanga, UHN bilaterala grad I, determinari secundare osoase.
Din ianuarie 2013 a început tratamentul cu Taxotere si a facut acest tratament timp de 6 luni, in total 7 sedinte.
La Spitalul Colţea au fost efectuate doua sedinte de radioterapie, una în luna decembrie 2012 pentru bazin -zona pelvis si una pentru genunchi in luna iunie 2013.
Rezultate PSA in anul 2013
- ianuarie 18, 47
- februarie 8, 81
- martie 2, 80
-mai 1, 63
-iulie 5, 80
Calmante administrate : ultracod, tramadol
Scintigrafie (iulie 2013): multiple focare de fixare patologica, sugestive pentru leziuni secundare osoase, localizate la nivelul: coloanei vertebrale, toraco-lombo-sacrat, grilajului costal bilateral, oaselor humerale, coxal bilateral, oaselor femurale si tibiei proximale drepte.Concluzii: determinari secundare osoase multisegmentare.
Examen CT (iulie 2013): Cresterea numerica si dimensionala a determinarilor secundare osoase, reducerea numerica si dimensionala a adenopatiilor abdomino-pelvine, aparitia unui nodul tumoral pelvin, fara determinari secundare hepatice sau plumonare, rinichi drept hipoplazic, nodul suprarenalian stang.
In ceea ce priveste radioterapia am urmatoarele nedumeriri:
Medicul de la Spitalul Coltea mi-a spus ca mai mult de o sedinta de radioterapie, dansul nu va face, deoarece ' n-ar mai avea cine sa produca sange si s-ar necroza osul'. Repet, au fost facute pana acum 2 sedinte la interval de 6 luni, dar cu 'doza mare', asa a spus dl. doctor si urmeza sa mai faca o sedinta in zona pelvisului.
Nu stiu daca, deocamdata, sa ne limitam la ce a spus dl. doctor de la spitalul Coltea, respectiv ca mai mult decat atat, radioterapia ar face mai mult rau. O alta varianta ar fi clinica privata, unde tratamentul este foarte scump chiar daca partial este decontat de CAS, insa nu am siguranta ca acolo primeaza ce este cel mai bine sau ce bani incaseaza ei. Din ceea ce am citit eu, numarul de sedinte de radioterapie ar fi de cel putin 10, pe de alta parte doctorul spune ca a facut o doza mare care ar fi echivalentul unui numar de 5-10 sedinte. Stiti ceva despre aceasta metoda?Va rog, dati-mi un sfat legat de ceea ce trebuie sa fac in continuare, mai ales ca in momentul de fata, tata nu se simte bine( are greata, varsaturi, lipsa pofta de mancare, lipsa putere). Medicul oncolog mi-a dat trimitere pt radioterapie, iar in caz contrar i-ar mai putea face o sedinta sau doua de taxotere, cu toate ca a facut deja 7. Care este numarul de sedinte, recomandat pt taxotere?
Va multumesc, pentru timpul acordat si astept un sfat.
5 comentarii
0
11-08-2013, ora 17:10
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
in mod normal se fac 10 sedinte de taxotere. radioterapia nu poate fi facuta dincolo de o doza totala, iar daca radioterapeutul contraindica suplimentarea, nu prea ai ce sa faci. de altfel, de ce insisti cu iradierea ? nu l-au lasat durerile ? mi-e greu sa cred acest lucru. de asemenea, simptomele pe care zici ca le are nu par a fi date de boala, poate inafara de "lipsa de putere", in rest suna mai degraba ca si cum ar fi niste efecte secundare ale tratamentului, poate o anemie, poate toxicitate digestiva dupa tratament, etc. cine este oncologul care il trateaza ? este tot la coltea ?
0
12-08-2013, ora 10:51
liliana pop
Nu este medic/terapeut
liliana pop
Multumesc pentru raspuns. Dr. oncolog este de la Policlinica Panduri. Eu nu insist pentru radioterapie, insa aveam o nedumerire legata de metoda de la Spitalul Coltea, respectiv de faptul ca pana acum a facut doua sedinte de radioterapie, una la nivelul pelvisului, in luna decembrie si una la genunchi in luna iunie. Acum cel mai tare il dor genunchii, cu toate ca pentru zona respectiva a facut o sedinta de radioterapie. Ce ar trebui sa facem in continuare? Cu radioterapia s-a incheiat, iar cu Taxotere a facut 7 sedinte? Pun aceste intrebari, deoarece toate recomandarile medicului, in ceea ce priveste tratamentul si analizele efectuate pana acum, au fost facute pentru ca am intrebat si propus in mod indirect, fiind inspirata de ceea ce am citit. Din pacate in sistemul nostru, daca stii si ceri, poate primesti ceva tratamente, insa nimeni nu are timp sa-ti explice si sa te sfatuiasca ce ai de facut.
0
13-08-2013, ora 21:52
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
de ce are aceste dureri de genunchi ? are artroze ? nu au cedat deloc dupa radioterapie ? sau au cedat dupa care au reaparut ?
0
14-08-2013, ora 16:43
liliana pop
Nu este medic/terapeut
liliana pop
Din pacate, la genunchi nu au cedat deloc durerile. Practic radioterapia nu a avut efectul dorit. Pe de alta parte, doctorul radioterapeut a spus ca nu mai poate face o alta sedinta, pentru ca exista riscul de necrozare a osului.
0
15-08-2013, ora 21:19
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
este foarte probabil, daca dupa iradiere pe genunchi nu au cedat durerile, ca sunt cauzate de altcva decat metastaze, cum ar fi o boala numita artroza.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit o legătură între alopecia androgenică È™i cancerul de prostată
  • CompuÈ™ii din roÈ™ii ar putea preveni afecÈ›iunile prostatei?
  • IMC-ul È™i circumferinÈ›a abdominală mari, asociate cu un risc de cancer de prostată agresiv
  • Cea mai bună abordare pentru cancerul de prostată incipient: monitorizarea sau tratamentul?
  • Ejacularea frecventă scade riscul de cancer de prostată cu 33% - câte orgasme pe lună recomandă È™tiinÈ›a?
  • BărbaÈ›ii înalÈ›i ar putea fi predispuÈ™i la apariÈ›ia unei forme agresive de cancer de prostată
  • Obezitatea la bărbaÈ›i creÈ™te riscul de recidivă după prostatectomie radicală
  • Screeningul PSA (pentru cancerul de prostată) unic la bărbaÈ›ii fără simptome nu salvează vieÈ›i
  • Când ar trebui să-È›i investighezi prostata?
  •