pt d-nul doctor Marius Uscatu

06-01-2010
alexxa21
Nu este medic/terapeut
alexxa21
Buna ziua d-nul doctor! Am si eu o intrebare...Prietenul meu are o fractura bimaleolara glezna dreapta si as dori sa stiu daca este neaparat nevoie sa faca operatie. Am fost la doctor, iar acesta i-a spus ca daca nu vrea sa stea cu piciorul in gips timp de 3 luni sa faca operatie (practic sa aleaga). Nelamurirea noastra este: exista riscul ca dupa 3 luni de stat cu piciorul in gips sa nu se refaca fractura? Daca totusi va face aceasta operatie va sta cu suruburile in picior toata viata sau dupa un timp i le va scoate? Refacerea (ca sa poata merge normal si sa se duca la serviciu) cat timp poate dura? Sfatul dvs. mi-ar fi de mare ajutor pentru ca nu stim ce sa facem (sa se opereze sau nu). Va multumesc si astept un raspuns!
2 comentarii
0
06-01-2010, ora 11:02
alexxa21
Nu este medic/terapeut
alexxa21
Am uitat sa va spun ca medicul ortoped i-a recomandat timp de 3 saptamani sa face injectii subcutanat Fragmin si Clexane. As dori sa va intreb daca este bine sa le faca pe ambele in acelasi timp.
0
06-01-2010, ora 13:36
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimata Doamna,
Va raspund punctual:
- decizia de interventie in cazul unei fracturi maleolare se ia dupa o analiza atenta a radiografiilor, dupa criterii precise, mai ales in ceea ce priveste stabilitatea fracturii;
- chiar daca se ia decizia tratamentului conservator (imobilizare gipsata), in primele doua saptamani pot apare deplasari secundare, ce impun cu necesitate operatia;
- in ultimul timp s-a impus o tendinta de chirurgicalizare tot mai mare a acesor fracturi. Sunt fracturi articulare, care necesita o reducere perfecta a fragmentelor, posibila doar prin operatie.
- materialul de osteosinteza se extrage de obicei dupa circa 12 luni, mai ales in cazul maleolei fibulare, care are o localizare strict subcutanata, iar orice material metalic devine proeminent.
- reluarea activitatii profesionale depinde de zeci de criterii, dintre care cele mai importante sunt reprezentate de tipul fracturii initiale si de calitatea reducerii (a operatiei). Consolidarea se obtine in minimum 6 saptamani (maximum 3-4 luni), insa o activitate profesionala ce necesita activitati fizice intense sau agresive se poate relua in functie de consolidarea radiologica si de gradul recuperarii articulare.
- trebuie sa optati intre Fragmin si Clexane si sa nu le administrati concomitent.
- in concluzie, absolut nimeni nu va poate sfatui daca trebuie sa va decideti pentru operatie fara studierea intregului dosar radiologic.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul