probleme la viitoarea mea sotie

24-10-2005
ForumVechi
Nu este medic/terapeut
ForumVechi
"Va salut
In primul rand, as vrea sa nu se supere nimeni, dar din motive de discretie nu doresc sa-mi prezint numele adevarat si nici localitatea de unde sunt sau alte date de genul asta.
In al doilea rand as dori ca raspunsurile pe care le primesc sa fie numai cele date de medici
Cazul :
Am de 10 ani o prietena, sa-i spunem "Alina". Scurta prezentare a ei:
- fizic:1, 62 m, 56 kg
- psihic (pana acum 8 luni): sufletista, rabdatoare, iubitoare, numai lucruri bune, pe scurt.
Scurt istoric :
La varsta de 16 ani, Alina a inceput un tratament pentru reglarea ciclului menstrual (care era foarte neregulat), si pentru pilozitate corporala oarecum vizibila ( zone: barbie, picioare, brate, pubis, sani) la indemnul mamei sale (fosta infirmiera, care pretindea ca are cunostinte medicale). S-a dus la un medic endocrinolog, care dupa o examinare ( nu stiu ce analize medicale a facut) i-a prescris vreo 7 medicamente diferite printre care si medicamente cu hormoni, dintre care unul singur il mai stie exact care este, si anume MEDROXIPROGESTRERON. Respectivul medic i-a spus ca ar avea probleme si cu tiroida.Tratamentul nu a dat nici un rezultat. Timp de o luna de zile a luat zilnic aceste 7 medicamente, dupa care in urma unor tulburari (ficatul) Alina a incetat brusc acest tratament.
La varsta de 18 ani (deci dupa 2 ani de la respectivul tratament), cand am cunoscut-o eu, avea in continuare acelasi ciclu menstrual care nu era periodic( uneori sangerarea venea si cu intarzieri de 3-4-5 luni). Am inceput impreuna o viata sexuala normala, cu contacte periodice ( cam la 2-3 zile) si bune. Nici dupa aceasta nu i s-a reglat problema cu ciclul menstrual si cu pilozitatea (care a ajuns sa o afecteze psihic, oarecum - isi facea probleme si statea aproape zilnic 1-2 ore in fata oglinzii incercand sa-si smulga de pe barbie firele de par ). Mai tarziu, pe la 23- 24 de ani, ciclul a inceput sa i se regleze singur.
In timp, cam pe la varsta de 25 de ani ai ei, contactele noastre sexuale au inceput sa se mai rareasca (cam o data pe saptamana) datorita faptului ca veneam foarte obosit de la servici si dormeam foarte mult, precum si datorita faptului ca incepusem sa am divergente destul de acute cu socrii mei, care ma afectau si nu mai aveam eu chef de nimic, fapt care m-a impins o (singura) data in bratele altei femei, din cauza ca Alina nu lua nici o atitudine vizavi de scandalurile create gratuit de socrii mei dar a fost afectata cand a aflat...
Actualmente, la varsta de 28 de ani ai ei, s-a dus la un salon de cosmetica unde a facut o serie de sedinte de depilare definitiva, care au dat roade, in sensul ca nu mai prezinta asa de mult par pe barbie, dar o afecteaza in continuare aceasta problema a parului pe barbie...
Din nou, la sfatul mamei ei, s-a dus la un alt endocrinolog, care i-a prescris pentru pilozitate si tiroida (!?!?!?!?!) ( desi nu stiu iarasi ce analize medicale a facut), medicamentul DIANE 35, fabricat de SCHERING, care contine : ciproteron acetat, etinilestradiol, oxid de titaniu si altele.
Mentionez ca ea sufera (cred eu) si de o forma de varice a picioarelor (gambe), prezinta vene destul de umflate si de culoare vinetie.

SITUATIA EI ACTUALA, DUPA 8 LUNI DE TRATAMENT :

1. PROBLEME DE ORDIN PSIHIC
- NERVOZITATE IESITA DIN COMUN : din aproape orice, incepe scandalul ( incat am ajuns sa-mi fie frica sa mai stau cu ea de vorba ! )
- STARI DEPRESIVE
- TRECEREA BRUSCA DE LA O STARE EMOTIVA LA ALTA : in urma cu 4 luni s-a indragostit BRUSC de alt barbat (care, doar temporar a aparut in orasul meu, fiind de la o firma cu care firma Alinei intretinea relatii), dupa ce o cerusem de sotie in vara lui 2004 pana in noiembrie 2004 era super-iubitoare (3-4 telefoane pe zi la mine la servici in care mi spunea ca ma iubeste, ca ma doreste, cand ajungeam acasa imi facea propuneri tot timpul, etc), iar de atunci pana in decembrie cand respectivul a plecat din localitate, plangea si nu-mi spunea de ce, nu mai avea pofta de joaca, nu-I mai facea placere sa iasa cu mine niciunde, etc.
Am descoperit sursa problemelor si a recunoscut ca e indragostita de acela pana la urma, dupa multe insistente si m-a parasit, plecand la ea acasa (la socrii mei), dupa 2 ani de convietuire superba in acelasi apartament Si acum, cica ma iubeste din nou, si l-a uitat pe el, etc
- AGRESIVITATE : in decembrie 2004 I-am oferit inelul de logodna si efectiv mi l-a aruncat in cap, tipand la mine vrute si nevrute, printre care si faptul ca ea il iubeste pe el dar si pe mine, etc, desi eu nu doream decat o impacare si sa revenim la viata noastra frumoasa de dinainte fara el
- IMAGINATIE MULT PREA BOGATA: din ce mi-a spus ea, dupa ce ne-am impacat si locuim iarasi impreuna : nu avut relatii sexuale cu respectivul, a stat doar la cateva discutii la o tigara de genul ce albastru este cerul pe culoar la servici cu el a si ajuns la concluzia ca este barbat de caracter, finut, frumos, etc.
- LIPSA RABDARII in discutii si taiera brusca a acestora, in special prin scandal

2. PROBLEME DE ORDIN FIZIC:
- Ameteli (cam 1 data pe saptamana)
- lipsa aproape totala a apetitului sexual (2-3 contacte maxim pe luna)
- dureri bruste si feroce de cap, cu localizare (cam de 2 ori pe saptamana)
- dureri abdominale puternice la menstruatie, de vreo 3 luni incoace
- sangerari mult mai bogate la menstruatie, decat pana la inceperea tratamentului
- stare de vlaguiala (zilnic)
- pofta de mancare excesiva (zilnic)
- sete pronuntata (bea cam 2-3 litri de apa pe zi, ceea ce nu se intampla pana acum 8 luni)
- ingrasare (in 8 luni s-a ingrasat cu aproape 8 kg)
- slabirea acuitatii vizuale (cam de vreo 4 luni incoace.Si mai poarta si ochelari !!!)
- stari de greata (cam 1-2 ori pe luna. Mama ei, specialista, spune ca ar fi din cauza ca are bila lenesa, ca i s-a mai intamplat treaba astaiarasi nu stiu ca ea sa fi facut vreo analiza pentru asa ceva)
- sani mari( de 2 ori mai mari decat inaintea inceperii tratamentului )
- pilozitatea este la fel ca inainte, nici o schimbare

Am incercat sa-i explic ca aceste simptome sunt prezente si pe prospectul livrat cu DIANE 35, am cautat pe Internet date mai multe despre acest medicament si nu prea imi place ce scrie acolo ( s-a ajuns si la decese provocate de acest medicament ) dar nu am cu cine sa ma inteleg.
Mentionez ca am intrat in posesia unor stiri prezentate de CBC News (moartea mai multor femei, provocata de DIANE 35) si a unor studii privind acest medicament (sau componentele acestuia), luate de pe Internet, efectuate in Marea Britanie, Germania, S.U.A., Canada si Noua Zeelanda si de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii in care se specifica CLAR ca acest medicament se prescrie in special pentru acnee si trebuie insotit de anticonceptionale pentru prevenirea sarcinilor nedorite, ori noi am facut exact pe dos (nefiind informati suficient), adica nu am mai tinut cont de nimic in privinta sarcinilor nedorite.

Intrebarea mea:

Ce poate face ea (analize, tratamente alternative, incetarea tratamentului actual) pentru a nu mai avea aceste manifestari fizice si psihice, si ce pot face eu pentru ea ca sa fie mai bine? Asta avand in vedere ca in vara ne casatorim si as vrea din tot sufletul sa inceteze aceste probleme.

Va multumesc pentru rabdarea de a citi acest mesaj lung si astept nerabdator raspunsuri"
4 comentarii
0
24-10-2005, ora 00:00
ForumVechi
Nu este medic/terapeut
ForumVechi
Iata raspunsul domnului dr. Virgil Simionescu, medic primar psihiatru, colaborator al site-ului nostru:
-

"Prietena dumneavoastra a prezentat o disfunctie endocrina gonadala certa, dar care a interesat cu siguranta, intr-o mai mica masura, si celelalte glande cu secretie interna (tiroida, paratiroidele si posibil suprarenalele). Tratamentele hormonale au avut efecte favorabile si au fost binevenite pentru echilibrarea balantei endocrine a organismului si pentru maturarea aparatului genital feminin. Activitatea sexuala a avut, de asemeni, un rol pozitiv in aceasta "implinire" a organismului. Dar, nu toate simptomele pot fi tratate cu medicatia hormonala. Pilozitatea de care vorbiti este unul dintre aceste simptome de ordin mai mult "estetic". Este posibil ca aspectul inestetic al pilozitatii sa-i fi creat o "preocupare dominanta" si din aceasta cauza sa fi exagerat cu privitul in oglinda, insa nu putem vorbi de o tulburare obsesiva nici intr-un caz. Prietena dumneavoastra a facut foarte bine cand s-a adresat unui specialist cosmetician. L-a fel as fi sfatuit-o si eu. Un lucru mai putin cunoscut de pacientii care recurg la tratamente hormonale este faptul ca majoritatea medicamentelor de acest fel produc tulburari psihice, unele destul de severe (chiar suicid). Aceste tulburari se reflecta in special in sfera trairilor afectiv-emotionale si ale instinctelor, iar dumneavoastra ati reusit sa observati, asemeni unui mare specialist, si sa consemnati cu mare precizie aproape toate aceste simptome. Va felicit ! Asadar, instabilitatea emotionala (trecerile rapide de la o stare psihica la alta, de la depresie la euforie, de la calm la irascibilitate, de la dragalasenii si toleranta la raceala si agresivitate verbala etc.), scaderea apetitului sexual, cresterea apetitului alimentar si, secundar, aportul ponderal, toate sunt simptomele secundare ale tratamentelor hormonale. La aceste aspecte trebuie avute in vedere aspectele psihice specifice tinerelor fete care sunt antrenate intr-o relatie de concubinaj: incordarea psihica, oprobiul public, teama de pacatul religios, eventual pierderea unor prietene apropiate sau a unor rude care nu accepta o astfel de relatie, etc. etc. Insa, toate aceste aspecte de ordin psihic pot fi depasite de un cuplu serios, de un cuplu in care dragostea si respectul reciproc exista cu adevarat. Relatia cu un alt barbat nu i se poate imputa Alinei ! Barbatul, oricat de obosit si plictisit este, trebuie sa-si apere dragostea permanent, trebuie sa-si cucereasca partenera in fiecare zi, trebuie sa ofere cu toata fiinta si din toata inima fericire femeii pe care a ales-o, altfel, poate pierde totul in cateva clipe ! O problema de care nu ati pomenit si care este foarte importanta este cea legata de statutul social al dumneavoastra si al viitoarei sotii ! Mai exact, trebuia sa mentionati ce studii aveti fiecare, ce ocupatie aveti, daca locuiti impreuna sau la parinti, daca aveti probleme financiare, s.a. Oricum, faptul ca nu va intelegeti cu socrii este un mare dezavantaj, pe care trebuie sa-l corectati cat de curand posibil (cu toate riscurile, chiar daca trebuie sa va injositi). Nu uitati ca fetele sunt foarte legate de parinti ! Daca vreti sa aveti liniste in viitorul camin trebuie sa va "venerati socrii". Veti simti pe propria piele cum se va modifica atitudinea Alinei fata de dumneavoastra in momentul in care veti fi atent (o floare, un parfum, etc.) cu socrii.
In concluzie, prietena dumneavoastra Alina nu este bolnava psihic, asa cum nici dumneavoastra nu sunteti ! Dupa casatorie multe din aceste probleme vor dispare ! Va trebuie mult calm si rabdare la amandoi. O eventuala sarcina ar putea rezolva problema disfunctiilor pluriendocrine si ar suda mai bine psihic si social cuplul dumneavoastra ! Va doresc multa fericire ! si nu uitati sa ne invitati la nunta ! CASA DE PIATRA !"
0
21-12-2006, ora 00:00
anusca
Nu este medic/terapeut
anusca
as vrea sa stiu cum pot sa reglez ciclul.imi curge enorm de mult si am chist dar nu se mai trateaza.va rog sa imi dati un raspuns
0
22-05-2014, ora 09:41
andreeea16
Nu este medic/terapeut
andreeea16
Alina, din pacate nu prea te iubeste, din cauza faptului ca este bolnava si are probleme vizibile.Un om cu probleme nu este capabil sa iubeasca cum o face unul fara probleme.
Tu esti putin obsedat asa de ea, deaia ai postat la tulburari psihice sau...?Ca nu inteleg, sunt confuza.Daca da, nu e bine.Alina are o problema endocrinologica, sau neurologica sau etc etc...nu prea mi se pare psihica la ea...cat despre tine, nu stiu, e posibil sa fi facut o obsesie.Mie imi pari instabil emotional:-)
0
22-05-2014, ora 14:16
prozac
Nu este medic/terapeut
prozac
Postul e vechi de 8 ani.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul