probleme cu mama

26-07-2007
elsa60
Nu este medic/terapeut
elsa60
De ceva vreme, mama face viata celor din jur un iad. Are 71 de ani, in tinerete nu s-a inteles cu tata, au existat nenumarate certuri, batai si scandaluri. Eu am plecat, fratele meu (bolnav de epilepsie) locuieste cu ei.
Mama este o pesimista, nu a sadit increderea in copii, a fost o mama rece care nu a oferit afectiune. Are tendinta de a exagera lucrurile si de a le rastalmaci.
Ne jigneste pe toti, ne minimalizeaza realizarile, nu e multumita de nimic, are dorinta de a controla tot, nu accepta sa fie contraziza. Vorbeste foarte mult, monopolizeaza toate discutiile, arunca totul pe cine ii iese in cale, se autovictimizeaza.
Vorbele sunt extrem de grele, te loveste unde ai mai sfant, dupa un timp nu mai recunoaste nimic. Nu face asta decat cu cei din familie. Refuza orice eventuala intrevedere cu un medic specialist, refuza sa intre in biserica ( nici la botezul propriei nepoate nu a dorit sa participe). Are accese de furie foarte dese, ii insulta pe toti. Cei din casa au ajuns la limita suportabilului.
Nu o chinuie nimeni, se incearca pastrarea unei atmosfere decente, cheful de scandal apare cand nu te astepti.
Suntem la capatul puterilor, nu stim cum sa procedam, risca sa strice familia fratelui.mie imi este groaza sa merg in vizita si sa stau acolo mai mult de 2 zile. Ce putem face, poate fara sa vrea ne face mult rau.!
3 comentarii
0
27-07-2007, ora 00:00
Dr. Mihnea Dragomir
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Mihnea Dragomir
Răspunsul e unul singur. Fratele să-şi ia familia şi să se mute. O garsonieră, o mansardă sau un simplu pod sunt mult superioare traiului într-o casă în care nu există bună înţelegere.
Din punct de vedere legal nu este nimic de făcut, dacă la o internare silită vă gândiţi. Legea sănătăţii mintale e foarte limpede.
0
01-08-2007, ora 00:00
Psiholog Simina Munteanu
Psihologie, Sibiu
Psiholog Simina Munteanu
Intradevar, variantele pe care le puteti pune in practica se limiteaza la ceea ce puteti face fiecare pentru a va delimita de comportamentul indezirabil al unui membru al familiei.

Atata vreme cat voi va straduiti sa pastrati o atmosfera decenta, in ciuda anumitor manifestari suparatoare, ii intariti tocmai comportamentul pe care doriti sa si-l schimbe.

Inteleg ca s-a obisnuit sa se comporte in familie intr-un anumit mod care, dintr-un motiv sau altul, pe ea o satisface, mai ales ca voi nu opuneti rezistenta. Cand nu va mai primi raspunsurile la care se asteapta si cu care s-a obisnuit, abia atunci isi poate pune problema sa schimbe ceva.

Distanta sau absenta poate fi un astfel de raspuns de non-acceptare. Fratele se poate muta, o astfel de atmosfera nu-l ajuta oricum, dimpotriva, si astfel amandoi puteti sa decideti, fara constrangeri si obligatii, cand si in ce conditii doriti sa va vizitati mama, asta in functie de comportamentul pe care il manifesta fata de voi.

De obicei, facem acest lucru cu copiii, cand incercam sa-i invatam un comportament pozitiv si adaptat, si sa-i dezvatam de unul suparator.
In anumite situatii, este nevoie sa avem aceasta atitudine si fata de alti membri ai familiei, chiar si fata de parinti, mai ales ca nu mai suntem copii, ci adulti, chiar daca ei uneori uita asta...

Mult succes!
0
06-06-2008, ora 00:00
elsa60
Nu este medic/terapeut
elsa60
Multumesc mult pentru sfaturi. Le-am transmis la timpul portivit fratelui meu. Din pacate, fratele meu a plecat.de tot dintre noi acum 5 luni.
Sotia lui si fetita s-au mutat la mama ei in alta localitate.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: