poliradiculonevrita? am nevoie de ajutor

21-07-2007
danielaturda
Nu este medic/terapeut
danielaturda
nu inteleg ce insemna exact acest diagnostic.ma puteti ajuta?e grav?
5 comentarii
0
22-07-2007, ora 00:00
AI3cs
Nu este medic/terapeut
AI3cs
Sper ca aceste informatii sa te lamureasca intr-o oarecare masura.

NEUROPATII ACUTE DIFUZE

Neuropatiile acute se produc, cel mai frecvent, printr-un mecanism inflamator, dar existã situatii când ele sunt consecinta actiunii unor toxice sau a altor cauze nedeterminate. Cele mai frecvente boli inflamatorii care afecteazã sistemul nervos periferic sunt polineuropatiile acute (poliradiculonevritele) si polineuropatiile cronice progresive.

Poliradiculonevrita acutã (Sindromul Guillain-Barré)
Sindromul Guillain-Barré este o afectiune acutã demielinizantã care intereseazã nervii periferici, caracterizat prin slãbiciune muscularã progresivã. Tabloul clinic se constituie rapid, la câteva zile dupã o boalã acutã infectioasã (respiratorie sau digestivã) sau dupã o imunizare.
Afectiunea se caracterizeazã prin prezenta de leziuni inflamatorii care intereseazã întregul sistem nervos periferic, dar predominã la nivelul rãdãcinilor anterioare si posterioare medulare. Zone circumscrise în care mielina lipseste alterneazã cu infiltrat inflamator bogat în limfocite mari si macrofage. Aceste celule alcãtuiesc grãmezi cu distributie neregulatã, dispuse “în manson” la nivelul endonervului si perinervului. La acest nivel se produce o demielinizare segmentarã a axonilor si a corpurilor celulelor Schwann.
Mult timp s-a considerat cã sindromul Guillain-Barré apare ca urmare a sensibilizãrii limfocitelor periferice la o componentã proteicã a mielinei. Migrarea limfocitelor sensibilizate în nervul periferic pare sã fie cea mai precoce modificare patologicã; ea este urmatã de lezarea mielinei. Boala a putut fi reprodusã animale prin sensibilizarea la o componentã proteicã din mielina nervului periferic. În prezent, se admite cã sindromul Guillain-Barré este o afectiune autoimunã declansatã de diferiti factori etiologici (în special virusuri). În prezenta acestora, se elibereazã de la nivelul celulelor Schwann alterate un “factor umoral demielinizant” care declanseazã o cascadã de perturbãri care conduc, în final, la diemielinizare segmentrã. Demielinizarea acutã blocheazã conducerea influxului nervos, favorizând aparitia manifestãrilor clinice. Când procesul cauzal înceteazã, procesul de mielinizare normalã se reia. În cazul distructiei axonilor, regenerarea acestora este lentã sau absentã conducând la aparitia unor sechele motorii.
Debutul bolii este insidios. Frecvent afectiunea apare ca un episod “gripal” cu stare subfebrilã, algii generalizate, faringitã sau amigdalitã. În câteva zile apar parestezii (furnicãturi, întepãturi), cãrora le urmeazã dureri vii în membre sau în regiunea dorso-lombarã. Durerile se accentueazã la palparea maselor musculare, prin manevre de elongaþie si tractiune. Semnul Lasegue este pozitiv.
La examenul obiectiv se constatã hipoestezie tactilã si dureroasã însotitã de tulburãri ale sensibilitãtii profunde. Topografia tulburãrilor senzitive se suprapune în mare cu a tulburãrilor motorii. Tulburãrile motorii sunt de obicei simetrice si de tip flasc. La început paraliziile intereseazã membrele inferioare (piciorul, apoi gamba, muschii coapsei); paraliziile se extind apoi la membrele superoare, trunchi, ceafã.
0
18-05-2010, ora 18:23
alteea
Nu este medic/terapeut
alteea
da, stiu ca ai nevoie de ajutor.anul trecut am fost in aceeasi situatie.am avut o parapareza flasca urmare a acestei poliradiculonevrite.am folosit scaunul cu rotile timp de mai multe luni.am nevoie de citeva detalii daca vrei sa iei legatura cu mine, iti pot spune mai multe detalii. nici eu nu stiam mai nimic despre asta pina cind am trecut de ea. ai nevoie de sprijin in toate etapele pina la recuperare. se poate recupera uneori in totalitate, sau..in mare masura. In care etapa a bolii esti? pt ca
in faza acuta ajuta mult imunoglobinele in doza mare, perfuzabile.apoi este vitaminoterapia cu un complex b. millgama am luat eu. mi/a folosit gabaran la terapia durerii.incet incet se amelioreaza. important este sa ai incredere in tine..si in dumnezeu.si mai ales trebuie sa incepi cit mai repede miscarea. la inceput foloseam o kinga sa/mi misc picioarele.am facut mii de exercitii ca sa ma pot ridica din nou in picioare.iar arsurile si durerile cumplite din momentul cind m/am ridicat prima data..ti le pot descrie si acum. dar trebuie sa continui. eu am avut simtul umorului, imi zicem ca sunt sirena din pove
0
23-06-2010, ora 12:07
adora
Nu este medic/terapeut
adora
alteea, poti sa-mi dai e-mailul tau pentru amanunte?

Ad
0
20-07-2010, ora 20:50
buleandra
Nu este medic/terapeut
buleandra
Buna ziua suntem in 20 iulie 2010 se fac - 6 zile decand mama mea in varsta de 60 de ani este la spital Municipal din Bucuresti cu dureri groaznice sufera de POLIRADICULONEVRITA .Doctori au spus ca tratamentul Plasmafereza nu o vindeca ( recupereaza )100% remine cu sechele.Mai bine IMUNOGLOBULINA, acest tratament este mai bun si nu lasa urmari.dar acest tratament costa foarte scump si trebuie cerut prin comisie, cu alte cuvinte suntem in asteptarea tratamentului. ps... sunt sigura ca nici unul din membri comisiei nu sufera de aceasta boala ; altfel nu lasau pacienti in asteptare atatea zile cu astfel dureri...
0
20-07-2010, ora 20:53
buleandra
Nu este medic/terapeut
buleandra
scuze ( cu astfel de dureri )
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: