personalitate borderline

08-03-2008
ita
Nu este medic/terapeut
ita
am fost diagnosticata cu acest tip de tulburare dupa un t. s.
asi dori sa stiu ce inseamna de fapt pentru ca dupa ce am citit diferite articole de pe internet am ramas cam nedumerita
este o deviatie de comportament sau o boala psihica gen psihoza sau schizofrenie?
se poate ameliora simptomele medicamentos sau prin psihanaliza cogitiv-comportamentala?
care este cel mai probabil pronostic?
8 comentarii
1
09-03-2008, ora 00:00
Dr. Mihnea Dragomir
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Mihnea Dragomir
În mod cert nu este vorba de psihoză. Depinde mult de formularea exactă a diagnosticului: tip de personalitate borderline sau tulburare de personalitate de tip borderline. În primul caz este o variantă de normal, în al doilea de o tulburare de comportament (denumire veche: psihopatie). În primul caz nu este nevoie neapărat de tratament, ci doar de observaţie sau cel mult se face terapie comportamentală. În al doilea se face psihoterapie (diverse tehnici), dar prognosticul este rezervat după vârsta de 25 de ani. Odată formată, personalitatea îl însoţeşte pe om toată viaţa (după unele date, chiar şi după aceea :) ).
1
10-03-2008, ora 00:00
ita
Nu este medic/terapeut
ita
diagnosticul a fost : depresie reactivata rezistenta la tratament, cu tulburare de personalitate de tip borderline.
si am trecut de mult de 25 de ani
asa ca dupa cum vad pronosticul este sumbru
intr-un fel ma asteptam, pentru ca am inteles mai demult ca am o problema dar nu am avut ce face
in plus reusesc sa maschez mult, am un coeficient de inteligenta ridicat dar nu este de ajuns
oricum multumesc pentru sinceritate
0
13-03-2008, ora 00:00
Dr. Andrei Dumitrescu
Psihologie, Bucuresti
Dr. Andrei Dumitrescu
Buna,

din ce povestesti tu aici sunt doua aspecte:
- o depresie (reactivata)
- o personalitate cu o buba: borderline

Recomadarea este sa adresezi si prin psihoterapie depresia (inpreuna cu un psihoterapeut bun). Iti va imbunatati calitatea vietii.
Apoi, in masura disponibilitatii, sa vedeti ce se poate face si cu deformarea de personalitate...

Toate cele bune,
Andrei
0
16-03-2008, ora 00:00
ita
Nu este medic/terapeut
ita
ce zici de 2, 5 ani de psihanaliza, 1.5 ani de medicamente antidepresive si cam 3 luni de ph cognitiv-comportamentala, pe care o urmez si acum
cu suna?
0
17-03-2008, ora 00:00
Dr. Andrei Dumitrescu
Psihologie, Bucuresti
Dr. Andrei Dumitrescu
Suna mult.
Spune-mi tu cum suna, nu stiu ce rezultate ai reusit sa obtii, nu stiu ce fel de om esti, ce-ti doresti, ce sistem de valori ai, cat de congruent cu el te misti, ce succese ai, ce mediu ai avut in jur, ce mediu ti-ai creat, nu stiu.
Deci, cum suna ?

Toate cele bune,
Andrei

P.S. si mai ales nu stiu ce obiective si-au propus terapiile pe care le-ai urmat, si cate dintre ele ai reusit sa atingi.
Dar probabil ca asta nu mai face obiectul unei discutii dechise pe un forum.
1
20-04-2008, ora 00:00
ita
Nu este medic/terapeut
ita
sistem de valori spui ?
am termimat o licenta la o fac tehnica tehnica din 96 ca sef de promotie, am urmat cursurile fac de drept dar nu am dat licenta pentru ca nu mai puteam face fata cu munca
ma intretin singura din primul an de facultate desi parintii puteau sa o faca dar am vrut sa nu mai depind de ei ( in fond ei sunt agresorii psihici si fizici )
m-am dus singura la psihanalist pentru ca mi-am dat seama singura ca este ceva in neregula cu mine
ce vreau ? raspunsuri si ajutor pentru a iesi din iadul in care traiesc
0
31-01-2010, ora 14:04
ionut_cristea
Nu este medic/terapeut
ionut_cristea
Domnule doctor Mihnea Dragomir, imi pare rau ca trebuie sa va contrazic, dar psihopatia nu are legatura cu tulburarea de personalitate borderline. Termenul de "psihopat" se refera la o persoana care prezinta o tulburare de personalitate antisociala.
0
30-09-2016, ora 15:57
pelebub
Nu este medic/terapeut
pelebub
Referitor la cele scrise mai sus de Dr. Mihnea Dragomir as avea urmatoarele corectii, tulburarea de personalitate borderline nu este sinonima cu psihopatia, aceasta e specifica tulburarii de personalitate antisociala, insa intradevar fac parte din acelasi cluster, sf. DSm-IV TR, alaturi de T P narcisistica si histrionica. Au elemente comune dar nu se suprapun. A doua obiectie este legata de varsta, simptomele caracteristice tulburarii de personalitate scad odata cu inaintarea in varsta si se pot trata, cele mai bune terapii sunt cele cognitiv-comportamentale si Terapia Dialectica si Comportamentala dezvoltata de Marsha Linehan. In general psihoterapeutii formati la Cluj sunt familiari cu ambele abordari. Nu stiu daca se fac formari pe terapie dialectica insa un psihoterapeut bun poate adapta protocolul lui Linehan.
Tulburarile de personalitate sunt greu de tratat, si multi psihoterapeuti se feresc, pentru ca personalitatea este considerata o structura destul de rigida insa mai nou se discuta despre personalitate ca despre o constructie dinamica, parerea mea e ca cel mai important lucru este ca vrei sa te schimbi si pe masura ce vei invata despre problema ta si despre tine vei invata si cum sa faci fata problemelor.
Oricum psihoterapeutul e doar ghidul care te conduce schimbarea se face doar prin efortul tau.
Marsha Linehan, creatoarea terapiei dialectice, a fost si ea diagnosticata cu tulburare borderline in adolescenta de aici si interesul ei.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul