peroneu taiat ar fi trebuit sa-mi puna o tija?

04-03-2009
aida1
Nu este medic/terapeut
aida1
Buna ziua,
Am si eu o durere la cei 38 ani ai mei.
La varsta de 10 ani in urma unei lovituri am facut osteomielita la peroneu. Am suferit 3 interventii chirurgicale atunci.
Pana la varsta de 29 ani nu am mai avut nici o problema cu piciorul meu.
In 2000(la 29 de ani) am facut iarasi osteomielita la acelasi peroneu. Medicul a decis sa-mi taie o bucata de peroneu, "garantandu-mi"ca nu o sa mai am probleme cu el. Mentionez ca nu mi-a pus tija sau altceva, ci peroneul taiat suspendat in...aer.

in 2009 (38ani) a inceput iarasi sa ma doara piciorul. Durerea este intre glezna si genunchi, nu pot s-o localizez, este o durere puternica, constanta.Am facut radiografie, si se vede ca la capetele peroneului taiat a mai crescut in prelungire os ( la fiecare capat taiat a crescut cate o bucata de os/peroneu). Una dintre aceste bucati de os crescute s-a fracturat. Am facut analizele de sange si au iesit bune( Vsh =8, as93. fibrinogen 39)
Nu este osteomielita. Urmeaza sa fac o scintografie
Intrebare:
Atunci cand mi-a taiat din peroneul, ar fi trebuit sa-mi puna o tija care sa sustine cele 2 capete ramase?
De ce ma mai doare? ce trebuie sa fac in continuare?
Multumesc din suflet,
7 comentarii
0
04-03-2009, ora 23:27
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimate Domn,
Va raspund punctual:
- osteomielita reprezinta o boala de lunga durata, care poate recidiva chiar dupa 50 de ani de la primul episod, din simplul motiv ca nu se poate eradica o infectie osoasa decat prin eliminarea osului infectat (atunci cand se poate, adica exact cazul D-voastra);
- in principiu fibula (sau arhaic, peroneul) are o importanta deosebita la nivelul gleznei. Se poate trai foarte bine cu o parte din os extirpata, fara necesitatea unei tije metalice de inlocuire.
- in momentul de fata este perfect posibila recurenta (reaparitia) osteomielitei (de fapt, redesteptarea ei), de multe ori cu analize aproape normale. Nu putem exclude prezenta infectiei osoase, mai ales a uneia cronice, numai prin normalitatea analizelor.
- in principiu este preferabil sa-l consultati pe chirurgul care v-a operat, el stiind cel mai bine evolutia cazului, starea intraoperatorie a osului etc.
- nu faceti scintigrafie decat la indicatia medicului!!
Cu deosebita stima,
Dr. Marius Uscatu
www.chirurgiapiciorului.ro
Ortoped cu supraspecializare franceza in Chirurgia Gleznei si a Piciorului
0
05-03-2009, ora 10:08
aida1
Nu este medic/terapeut
aida1
Multumesc pentru promtitudinea raspunsului,
Cand a inceput din nou sa ma doara picioriul, am fost la medicul care m-a operat si care a stabilit:
- nu este osteomielita (in urma radiografiei si a analizelor de sange);
-mi-a recomandat sa iau Lyrica75mg- 2 p/zi, care nu are nici un efect asupra durerii mele.
-mi-a recomandat scintografie osoasa (o s-o fac peste 2 sapt.)

Medicul care m-a operat nu intelege de ce ma doare. A spus ca nu ar trebui sa ma doara.
Intrebare:
Exista cazuri cand se pune o tija de sustinere a celor doua capete ale peroneului? Mai exact, daca mi-ar fi pus si mie, poate ca nu mai aveam asemenea dureri acum...


Cu pretuire,
aida
0
07-03-2009, ora 11:42
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimata Doamna,
Osteomielita, asa cum probabil deja vi s-a explicat de catre chirurgul care v-a operat, este o boala serioasa, care va poate urmari tot restul vietii. Odata intrat microbul in os, nu poate fi indepartat decat prin indepartarea totala a osului infectat.
Din fericire, osteomielita se trateaza cu destul succes, cu singurul amendament, de care trebuie sa fiti constienta, ca pot apare recurente (redesteptari) ale procesului infectios, datorita germenilor dormanti din os.
Nu se pune tija pe fibula in cazul unei exereze, fie ea tumorala sau infectioasa. Uneori se preleveaza din fibula un fragment pana la 25 cm, in scopul grefarii unui defect osos de vecinatate, si intotdeauna fara tija. Uitati aceasta problema, ea nu este cauza suferintei D-voastre.
Cu deosebita stima,
Dr. Marius Uscatu
www.chirurgiapiciorului.ro
Ortoped cu supraspecializare franceza in Chirurgia Gleznei si a Piciorului
0
07-03-2009, ora 12:37
aida1
Nu este medic/terapeut
aida1
Multumesc mult, Domnule Doctor pentru raspunsul Dumneavoastra.
O primavara frumoasa va doresc !
0
21-05-2009, ora 18:35
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
Stimata doamna, stimat coleg!

Osteomielita cronica, din pacate, nu se trateaza numai chirurgical, tocmai datorita riscului de aparitie al recuretelor! Tratamentul corect al osteomielitei cronice il reprezinta combinarea unui tratament ortopedic (chirurgical) cu oxigenarea hiperbara. Inca din 1976 in Germania aplicare oxigenarii hiperbare in cazurile de osteomielita cronica este reglementata legal! Din pacate in Romania pina anul trecut nu au existat facilitati hiperbare, dar cu toate acestea in cazul osteomielitei cronice tratamentul de electie este cel de oxigenare hiperbara, urmat de sigur de unul chirurgical, de reconstructia, dupa stingerea focarul infectios daca este cazul.

Durerea cronica pe care o acuzati indica tocmai un astfel de proces de "redesteptare" al bolii!

Ca urmare a importantei medicinei hiperbare si a oxigenoterapiei hiperbare (HBO) in traumatologie si ortopedie, Centrul de Medicina Hiperbara din Constanta a incheiat putin timp de la deschiderea sa un contract de colaborare cu Sectia de Ortopedie a Spitaluil Clinic de Urgenta Constanta, punind astfel bazele Centrului Pilot National de tratament combinat ortopedic-HBO.
Cu stima,
Dr. Bogdan Cristian Ion
director Institudul de Medicina Hiperbara Bielefeld, Germania
www.medicinahiperbara.ro
0
22-05-2009, ora 13:47
aida1
Nu este medic/terapeut
aida1
Buna ziua,

recomandarea Dvs. se refera la ozonoterapie? Vara trecuta am facut astfel de sedinte (mai exact 10) dar nu mi-au fost de folos. Durerea nu a cedat. Era vorba de niste injectii/intepaturi cu ozon pe gamba.
Scintografia pe care am facut-o a iesit buna. Si totusi durerile continua.
0
22-05-2009, ora 19:45
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
Ozonoterapia nici nu are cum sa va ajute, indicatiile terapeutice ale acestei metode de tratament cu siguranta nu includ si osteomielita! Oxigenarea hiperbara este un tratament medical desfasurat intr-o camera hiperbara unde se creste presiunea si se administreaza oxigen. In aceste conditii putem creste cantitatea de oxigen ce ajunge efectiv in celule la valori ce depasesca nivelul letal pentru fiecare patogen in parte. In plus HBO stimuleaza angioneogeneza si osteogeneza ce duce la refacerea osului lezat, permitind grefarea segmentelor lipsa fara riscul de reinfectie (detalii in acest sens va poate oferii medicul ortoped care trateaza acest caz).
Valoarea terapeutica a ozonoterapiei este similara cu valuarea terapeutica a unei plimbari mai lungi prin padure si mie personal nu imi este cunoscut nici un caz de osteomielita tratat astfel. In Institutul de Medicina hiperbara din Bielefeld, Germania pe care il conduc tratam ca 40 de cazuri de osteomielita cronica anual, de peste 15 ani, pina acum fara nici o recidiva. In Constanta avem deja un pacient in tratament, iar la terminarea tratamentului vom organiza o conferinta de presa pentru a mediatiza acest prim caz tratat si in Romania. Tratamentul se desfasoara sub controlul Clinicii de Ortopedie al Spitalului Clinic de Urgenta Constanta.
Oxigenoterapia hiperbara in cazul osteomielitei cronice este un tratament standard prezent in protocoalele terapeutice germane si legiferat inca din 1976. Daca in Germania acest tratament poate fi decontat de casa de asigurare, in Romania inca medicina hiperbara nu este luata in Normativul Cadru, dar, tinind cont de importanta HBO in urgenta (intoxicatia cu monoxid de carbon, septicemie, embolie etc.) probabil ca nu va dura mult pina la decontarea acestei terapii de catre CNAS
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.