Ce este operatia la paroscopic?

28-02-2007
dana cercelaru
Nu este medic/terapeut
dana cercelaru
vreau sa stiu ce este o operatie la paroscopic?
5 comentarii
0
28-02-2007, ora 00:00
Dr. adelina mertic
Identitate neconfirmată
Dr. adelina mertic
O operatie laparoscopica este, de principiu, o operatie in care instrumentele sunt introduse in abdomenul pacientului prin incizii de dimensiuni foarte mici (inlaturind astfel clasica "taietura", cu cicatrice inestetica), iar chirurgul vede pe un ecran de televizor imaginea din zona examinata. Imaginea este transmisa printr-o mini camera video plasata pe unul din instrumentele operatorii.
0
28-02-2007, ora 00:00
romedic
Administrator Forum ROmedic
romedic
Buna Dana. Este o mica neintelegere la mijloc: este vorba despre operatie laparoscopica. Laparoscopia reprezinta o tehnica de operatie minim invaziva, care permite - atunci cand ea se poate efectua, pentru ca in anumite cazuri in functie de pacient sau de natura operatiei laparoscopia este contraindicata- pacientului o recuperare postoperatorie mult mai rapida decat in chirurgia clasica, "deschisa".
Alti termeni folositi sunt: celioscopie, endoscopie rigida, chirurgie endoscopica.
Practic, nu se face o incizie mare, ci cateva foarte mici- ca niste gauri - prin care sunt introduse instrumentele chirugicale speciale endoscopice. Acestea sunt utilizate de catre medici din afara pacientului, si opereaza in interiorul acestuia. Operatia este urmarita de medici- si de oricine este in sala, sau chiar poate fi inregistrata sau transmisa online- prin intermediul unui sistem video endoscopic.
Acest sistem video cuprinde un instrument numit laparoscop sau endoscop sau telescop care este "ochiul "chirurgului in interior. Printr-un sistem complex de lentile telescopul trimite imaginile din interior printr-un cablu intr-o camera video care le reda pe un monitor. De exemplu la inceputurile laparoscopiei, chirurgul chiar se uita prin laparoscop in interior. Era putin cam incomod ce-i drept.De asemenea sistemul video cuprinde o sursa de lumina special conceputa pentru a putea "lumina " prin intermediul laparoscopului in interior.
Pe langa sistemul video, un turn complet de laparoscopie, sau o linie endoscopica mai cuprinde cateva aparate speciale : insuflatorul care permite introducerea in organism a unei cantitati de oxigen care sa creeze spatiul necesar pentru desfasurarea operatiei si aspiratorul care permite spalarea in interior- se introduce un lichid special care ulterior este extras, aspirat- de aici si numele.
Instrumentele folosite sunt foarte variate : foarfeci, pense- atat de multe modele incat iti dai seama cat de diferite sunt preferintele chirurgilor-, port-ace pentru a putea folosi ace chirugicale, trocare- sunt ca niste tevi goale folosite pentru a introduce toate aceste instrumente inauntru-, departatoare pentru organe, electrozi pentru electrochirugie, port-clipuri, un fel de capsatoare care folosesc un fel de capse pentru diferite suturi interne etc.
Laparoscopia mai poarta denumirea de " chirurgia de o zi ", deoarece perioada de spitalizare postoperatorie este mult redusa. Practic a doua zi pacientul poate pleca acasa. Evident ca nu este ca nou, dar in orice caz recuperarea este mai rapida.
Multe operatii se fac laparoscopic: colecistecomia, apendicita, hernia sunt doar cateva din cele mai des intalnite la noi.
Investigatiile laparoscopice sunt foarte folositoare. Practic, chirurgul poate cerceta foarte bine anumite zone interne pentru a lua decizii medicale corecte.
Endoscopia rigida este utilizata in multe specialitati chirurgicale: chirugia abdomenului, toracoscopie, urologie, ginecologie, laminectomie, bariatrie- obezitate-, pediatrie- sunt folosite niste instrumente foarte fine- artroscopie, etc.
In Romania este o situatie putin ciudata legata de practicarea laparoscopiei. Este mult mai bine sa faci o astfel de interventie in centre mari cum ar fi Bucuresti, Cluj, Iasi, desi exista si multi doctori foarte buni si in centre medicale mai mici. Si, evident, o recomandare este intotdeauna bine venita. Incearca, inainte sa afli pe ce anume este specializata o clinica chirugicala- adica ce tip de operatii a facut mai multe, cate cazuri pe an...chestiuni de genul acesta.
Cu siguranta, ar fi binevenita o specializare clara a clinicilor pe anumite tipuri- cat mai putine - de operatii endoscopice si nu incercarea de a se arunca in cat mai multe directii. Atunci am stii cu precizie ca pentru o artroscopie la genunchi este bine sa mergi la cutare clinica din cutare oras deoarece numai asta fac si sunt supraspecializati.
Si ar fi multe de spus in legatura cu laparoscopia...Sa amintim in treacat de roboti? Nu acum..poate deschide cineva un topic si aflam mai multe

Stimata Dna, speram ca v-am ajutat sa va faceti o parere despre operatia laparoscopica. Numai bine si multa sanatate
0
14-09-2008, ora 00:00
elena gutanu
Nu este medic/terapeut
elena gutanu
Si eu am facut pe 21 august o operatie de fiere laparoscopica.Am suferit ani de zile de frica si ajunsesem sa nu mai pot manca nimic.Si apa daca beiam vomam.M-am dus in criza cu fierea inflamata, am stat 3 zile in spital cu perfuzii si a 4a zi m-am operat.Tin sa va spun ca acum totul e super, si-mi pare rau ca am suferit atat.Am4 incizii mici, iar 2 din ele aproape ca nici nu se mai cunosc.O saptamana a fost mai dificil cu mancarea supe si mancaruri usoare, iar acum pot sa va spun ca incerc de toate si imi este bine.Nu fac abuz de nimic.Nu pot sa cred ca nu mai am amar in gura, si ca pot sa mananc si eu ca omul.Tin sa va spun ca a doua zi am iesit chiar la plimbare, iar pe 2 septembrie am fost la servici.Nu ai voie sa ridici greutati sa mananci gras, prajit.Deci CURAJ si sa auzim de bine.
0
27-01-2010, ora 04:21
M_Costin
Nu este medic/terapeut
M_Costin
Buna ziua ma numesc M. Costin, am 27ani, sunt sportiv si in urma cu 2 luni de zile am sesizat o durere in partea stanga(in zona splinei). Am facut ecografie in urama careia am aflat ca am o mica gaura in pertele abdominal(o herine inghinala) de 2, 55cm cu 1, 08. Mentionez ca nu am dureri decat foarte rar si nu mi-a iesit nici un mat si nici un organ prin acea gaurica deci nu am nici o galma. Am cossultat 3 medici chirurgi si mi-au spus ca nu trebuie operat urgent mai cu seama daca duc o viata normala dar daca vreau sa continui sportul ar fi bine totusi sa ma operez. Intrebarile mele la dumneavoastra ar fi :1 credeti ca e mai bine sa ma operez la paroscop? Imi puteti recomanda in Bucuresti un doctor chirurg specializat in hernii inghinale operate prin la-paroscop? 2 cat dureaza recuperarea?
multumesc anticipat
0
09-11-2011, ora 20:35
medheea
Nu este medic/terapeut
medheea
buna ziua, am 24 de ani si am suferit o operatie de colecist(pietre la fiere)-laparoscopic-in urma cu 3 luni de zile, m-am simtit bine dupa operatie o saptamana(am tinut regimul recomandat) dar intr-o seara am avut dureri foarte mari in capul pieptului care radiau pana in spate, m-au lasat dupa ce am luat un no-spa; medicul chirurg mi-a zis ca este normal pana isi regleaza organismul toate procesele; insa episoadele s-au repetat nu am avut dureri asa de mari dar nu ma lasau pana nu luam un no-spa.mentionez k durerile erau doar noaptea(nu stiu daca are vreo relevanta dar am mentionat).dupa aproximativ o luna am avut o durere-tot noaptea- foarte mare si a trebuit sa ajung la urgente pt k nu mai puteam respira atat de tare m-a durut; am vorbit din nou cu medicul chirurg mi-a recomandat sa iau omez o luna de zile, durerile s-au mai calmat, au fst din ce in ce mai rare...a trecut luna nu am mai luat omez...iar peste aproximativ 2 sapt am ajuns din nou la urgente..cu aceeasi durere si senzatie..doar k acum radia si in partea dreapta. Ati putea sa imi spuneti care ar fi cauza...sau ce ar trebui sa fac pentrru a depista cauza, mentionez k regimul l-am respctat cu strictete...adica fara grasimi, fara prajeli, fara sosuri, fara sucuri cu acid. Multumesc frumos!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul