Copil de 4 ani are osteonecroza

10-11-2006
prima
Nu este medic/terapeut
prima
baietelul meu are 4 ani si are osteonecroza cap femural stang, de 6 luni nu merge in picioare fiind imobilizat in aparat gipsat as dori mai multe informatii despre aceasta boala tratamente si tot ce este legat de ea va rog mult sa imi raspundeti
35 comentarii 12 Înainte ›
0
04-12-2006, ora 00:00
prima
Nu este medic/terapeut
prima
ma intreb oare dintre toti medicii din Romania nu este unul care sa se uite peste acest mesaj in care cer ajutorul doar cu un raspuns si sa mi-l ofere nu cer altceva nimic doar un raspuns pacat.Am avut incredere si am crezut ca cineva de undeva poate sa imi ofere un raspuns dar sunt prea ocupati unii banuiesc oricum multumesc
0
30-04-2009, ora 16:37
sebicu03
Nu este medic/terapeut
sebicu03
si noi avem un baietel in varsta de 3 ani si are necroza aseptica cap femural stang. Am fost cu el in Italia si ne-au facut o orteza pe care trebuie sa o poarte tot timpul.Numai cand doarme sau face baie io dam jos.Poate sa se joace sa alerge orice are voie cand are orteza pe el.MERGE si la gradinita.in IUNIE mergem la control mai VB.adresa de mail mireloasa77.
0
05-06-2009, ora 19:54
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
Stimati parinti,

La adulti, necroza osoasa aseptica (inclusiv cea de cap femural), cunoscute si ca osteonecroze, are o indicatie chirurgicala sau de protezare numai in stadiul 4 (situatie similara osteoradionecrozei). In toate celelalte stadii tratamentul acestei afectiuni este unul conservativ, extrem de usor (pentru stadiile 1 si 2) sau mai complicat in cazul stadiilor 3 si anume oxigenoterapia hiperbara (HBO sau HBOT) si nu necesita protezare. Stadiile 4 de necroza osoasa cu modificare de contur articular necesita o protezare (dar numai acestea) daca modificarea de contur nu este articulara se poate incerca un tratament combinat ortopedic-HBO. Cu siguranta in stadiile 1 sau 2 de necroza osoasa, in majoritatea stadiilor 3 dar si in cazul unor stadii 4 oxigenoterapia hiperbara duce la o vindecare rapida a zonei de necroza fara a mai necesita o interventie chirurgicala, sau daca, atunci este vorba de una minimala (stadiul 4).

In cazul osteonecrozei la copii, tratamentul este unul de imobilizare al segmentului respectiv (sold) pe o durata lunga de timp, de regula acestea recuperind fara sechele daca tratamentul este respectat. HBO poate fi aplicat, deoarece scurteaza durata de vindecare la 2-3 saptamani, dar si imobilizarea pe ca un an duce la un rezultat asemanator.

Ca urmare a importantei majore a HBO in ortopedie si traumatologie, Centrul de Medicina Hiperbara din Constanta a incheiat un contract de colaborare cu Clinica de Ortopedie a SCJU Constanta, materializat prin Centrul Pilot National de tratament combinat ortopedic-HBO.

Cu stima,

dr. Ion
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta
0
07-06-2009, ora 15:02
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimata Doamna,
Cred ca D-voastra ati inteles gresit diagnosticul fiului D-voastra. Nu este vorba despre necroza aseptica a capului femural, boala caracteristica adultului, ci despre boala Legg-Calve-Perthes care, spre desoebire de necroza aseptica, se poate trata fara sechele.
Reducerea sprijinului pe soldul afectat, asa cum v-a fost prescrisa prin folosirea ortezei, poate duce la vindecare definitiva fara sechele.
Cu deosebita stima,
Dr. Marius Uscatu
Ortoped cu supraspecializare franceza in Chirurgia Gleznei si a Piciorului
0
09-06-2009, ora 22:31
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
Stimati parinti,

boala Legg-Calve-Perthes este o afectiune necrozanta a capului femural al copilului, similara necrozei aseptice osoase de adult.
Daca la adult de regula aceasta fara HBO duce mai devreme sau mai tirziu la protezare (dar care cu ajutorul HBO poate fi de asemenea tratata fara sechele, asa cum noi o facem in Germania de mai bine de 2 decenii), la copii se poate intr-adevar trata fara sechele, fara HBO!

Detalii puteti afla si aici:

http://dictionar.romedic.ro/legg-perthes-calve_(boala_a_lui)

Tratamentul clasic al acestei afectiuni insa il constituie imobilizarea pe durate lungi (uneori de peste un an), pentru evitarea aparitiei sechelelor (precum este si de "prima" descris). In acest caz aplicarea HBO duce la reducerea duratei de vindecare de la citeva luni bune (uneori chiar si peste un AN) la 3-4 SAPTAMINI.

Deci si in cazul acestei afectiuni (boala Legg-Calve-Perthes) poate fi aplicat tratamentul HBO diferenta dintre tratamentul ortopedic clasic si cel combinat ortopedic-HBO fiind "numai" de aproximativ un an in plus de normalitate pentru acesti copii!

Cu stima,
Dr. Ion
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta
0
20-06-2009, ora 17:41
ele.lili
Nu este medic/terapeut
ele.lili
duna, sunt mama unui baietel, care la varsta de 2 ani si 3 luni am descoperit ca are aceasta afectiune a capului femural. A stat imobilizat in aparat gipsat 2 ani, dar acum problema este rezolvata. Stiu ca perioada de imobilizare este foarte mare si necesita ffffffffffffff multa rabdare dar copilul se va face bine. Baiatul meu are acum 8 ani, alearga, merge cu bicicleta si face tot ce face un copil de varsta lui. SANATATE MULTA SI RABDARE!
0
23-06-2009, ora 01:14
sebicu03
Nu este medic/terapeut
sebicu03
buna as vrea sa va intreb cum arata acel aparat gipsat putea sa mearga sau sa faca altceva, AS vrea sa vorbim daca se poate, va MULTUMESC -
0
23-06-2009, ora 01:18
sebicu03
Nu este medic/terapeut
sebicu03
CU doamna ELE, LILI as vrea sa vorbesc adresa de mai sus
0
06-10-2009, ora 16:47
andreea.kovacs
Nu este medic/terapeut
andreea.kovacs
Stimate Domnule Dr. Ion,

As dori sa va adresez o intrebare legata tot de osteonecroza, de data asta in cazul unei fracturi de femur produse in urma unui accident de motocicleta.

Persoana in cauza a trecut deja prin trei operatii (fixarea fragmentelor cu placa metalica si suruburi, indepartarea placii metalice si ulterior indepartarea suruburilor). In ciuda faptului ca in primele saptamani dupa prima interventie sinteza de osteoblaste a fost neasteptat de buna, procesul a incetinit dupa primele doua luni, dupa care a incetat de tot.

Dupa un an si jumatate de la accident, distanta dintre fragmentele osoase care ar fi trebuit sa se uneasca este de aproape un centimetru, iar la ultima consultatie din vara acestui an diagnosticul a fost necroza a capetelor fragmentelor de femur datorita lipsei de irigare cu sange a acestora.

Momentan se incearca un tratament cu un dispozitiv de stimulare magnetica ce trebuie purtat 3 ore pe zi si care aparent a dat rezultate bune. Se incearca evitarea pe aceasta cale a unei interventii radicale (protezare permanenta).

Am inteles din cele expuse de Dvs. mai sus ca diagnosticul stadiului de necrozare poate fi stabilit doar pe baza unui RMN. Intrebarea ar fi daca recomandati aceasta metoda terapeutica (HBO) si in cazul degenerarii osoase rezultate in urma unei fracturi de acest gen?

Cu multumiri anticipate,
Andreea Kovacs
0
06-10-2009, ora 18:26
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
Stimata Doamna,

necroza aseptica este un fenomen vascular, de regula provacat de un traumatism, uneori chiar minor, cu atit mai mult de unul major, alteori de leziuni chimice vasculare, dar intotdeauna ca urmare a aparitiei edemului osos pe segmentul respectiv. Este egal ce a fost initial, deoarece, de regula, acestea devin independente si evolueza, se extind. Deci vorbim de o leziune vasculara, indiferent de cauza primara.

RMN este important in traumatologie tocmai pentru a evita cele descrise de d-voastra. Evolutiile favorabile ale fracturilor sint legate de degajarea rapida a edemului osos, cind insa acesta se constituie si nu dispare vorbim de regula de complicatii: intirzieri de calusare, pseudartroze, complicatii septice (supa aceasta lasata in urma de edemul osos este cel mai propice mediu de cultura pentru o infectie osoasa, fiind si o bariera pentru antibiotice, oxigen etc).
Ortopezii care monitorizeaza evolutia posttraumatica cu ajutorul RMN-ul pot observa rapid posibilele probleme si preintimpina aparitia complicatiilor. Din cauza acestui edem osos unele fracturi consolideaza
rapid iar altele niciodata.

In cazul necrozei aseptice RMN-ul este important din alt punct de vedere: o necroza aseptica se vede in stadiile incipiente, fara modificare de contur NUMAI pe RMN, iar daca a ajuns sa se vada pe RX sau CT atunci de regula este prea tirziu. Deci la raze X nu se vede o necroza aseptica osoasa dar se pot vedea urmarile acesteia si anume microfracturile/microtasarile si distrugerile osoasa, de regula ce afecteaza suprafata articulara, deci vorbim de o artroza, in cazul de mai sus coxartroza. Asa ca daca o articulatie doare ortopedul se poate gindi la multe, dar daca nu face un RMN de control, dau daca face si ignora edemul osos, atunci exista posibilitatea de evolutie catre o necroza aseptica si distrugerea articulatiei respective!

Osul ciobit, ciopirtit, gaurit, taiat, fracturat sau oricum va pute-ti inchipui ca este afectat, se reface, dar se reface deformat, deci orice MICROfractura la nivelul unei suprafete articulare lasa o amprenta asupra acesteia care prin frecare distruge de regula articulatia opusa si duce la artroza. Deci daca s-a MODIFICAT conturul articular (sau daca SFERICITATEA capului femural este afectata) orice ati face, de la HBO la magnetisma sau apa miruita, sfintita etc. de regula nu se mai poate salva articulatia respectiva. HBO ar putea reface capul femural, dar tot degeaba, deoarece aceasta modificare de contur ar strica cotilul in citiva ani si acest lucru duce la protezare.

De aceea SCJU Constanta aplica imediat dupa fracturi HBO, uneori pe citeva sedinte, tocmai pentru a preintimpina aparitia edemului osos. Motivatia pacientilor este deoasebita deoarece de regula HBO duce la disparitia rapida a durerii, a edemului de parti moi si implicit la reluarea mobilitatii precoce si, cel mai important, reduce timpul de vindecare de mai multe ori (pina la: de cinci ori mai repede). DAR acestea sint efecte minore (ele insa se vad) in comparatie cu adevaratul efect major al HBO posttraumatic: prin reducerea edemului osos dispar multele si gravele complicatii posttraumatice, efect care nu se vede, tocmai ca aceste complicatii nu mai apar!

Daca necroza osoasa NU afecteaza articulatia atunci nu conteaza cum se reface osul, important este sa se refaca, deci sa apara un calus osos stabil. RMN-ul in astfel de cazuri ne poate fi de ajutor sau mai bine zis ne-a fost de ajutor la inceputurile medicinei hiperbare in ortopedie sa aratam relatia dintre edemul osos si evolutia fracturilor cu si fara HBO. In tari ca Romania, unde HBO nu exista in orice oras, desigur ca RMN-ul este folositor deoarece cu ajutorul acestei investigatii putem stii dinainte evolutia unei fracturi in vindecare sau mai bine zis pentru a afla cu un an si jumatate inainte, ceea ce D-voastra ati aflat acum la un an si jumatate de la fractura! Cind HBO se aplica de rutina postfractural, investigatia capata numai o semnificatie statistica sau pentru a determina numarul de sedinte.

Cind intre fragmentele osoase exista o spatializare vorbim de o pseudartroza, adica pe linia de fractura fibroblastii in absenta oxigenului, ca urmare a edemului osos, s-au transformat in condroblasti iar in locul unui calus osos s-a format tesut cartilaginos care trebuie indepartat. HBO in astfel de evolutie are numai un rol secundar dar deosebit de important.

Solutia terapeutica in astfel de cazuri este una ortopedica, de indepartare a dopului cartilaginos, de avivare a extremitatilor, eventual de grefare (pentru a evita pierderea in lungime a acelui centimetru) sau de comprimare in focar (cu pierderea acelui centimetru). Fara HBO evolutia este cea bine cunoscuta, cu HBO de regula aceste grefe tin (adica se prind intre fragmentele restante) si calusarea are loc mult mai repede, conditia insa este ca imediat dupa operatie sa incepeti cu HBO. Si iarasi ne intoarcem la traumatologie, desigur ca orice ortoped poate maiestri o astfel de operatie (care nu inseamna alceva decit fracturarea noua a capetelor osoase respective) si fara anestezist si fara medic de medicina hiperbara, dar cu anestezist aceasta operatie decurge mult mai comod iar cu medicul de medicina hiperbara evolutia este mult mai rapida si, de regula, fara complicatii, adica ceea ce-si propune ortopedul sa faca si functioneaza, tocmai datorita faptului ca acest edem osos (care le cam incurca itele ortopezilor) nu mai apare.

Cu stima,
Dr. Bogdan Cristian Ion
Institutul de Medicina Hiperbara Bielefeld/Germania
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta
0
07-10-2009, ora 13:59
andreea.kovacs
Nu este medic/terapeut
andreea.kovacs
Stimate Domnule Dr. Ion,

Va multumesc foarte mult pentru raspunsul prompt si detaliat.

Este de regula greu de compus o imagine de ansamblu din franturi limitate de informatie, iar expunerea Dvs. acopera multe aspecte care ar fi trebuit luate in considerare, respectiv trebuie luate in considerare acum in luarea unei decizii.

Multumesc inca o data si va doresc toate cele bune,
Andreea Kovacs
0
07-10-2009, ora 19:00
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
Stimata Doamna,

oricind cu placere. Medicina este o stiinta exacta, care se bazeaza insa pe foarte multe inexactitati, in plus medicina atit in occident cit si in tarile mai putin dezvoltate este supusa influentelor financiare. Asa ca in general este greu de luat o decizie cum ar fi mai bine de facut!

De exemplu un PET CT screening ne-ar ajuta sa depistam rapid orice evolutie tumorala in stadii initiale, daca insa casele de asigurare germane ar face acest screening, n-ar mai ramane bani pentru tratament, sau asigurarea medicala n-ar mai putea fi platita.
Daca am face un RMN dupa orice traumatism cit de mic sau la orice durere articulara, n-am mai avea nici o necroza aseptica, dar nici fondurile pentru a trata aceasta afectiune.
Daca am avea o barocamera pe fiecare sectie de neonatologie cu dotarea si capacitatea corespunzatoare, probabil ca n-am mai avea paralizie cerebrala la nastere si probabil nici autism si retarduri, dar in acest caz o nastere ar fi mai scumpa decit o masina de lux.

Iar tot acest lucru trebuie platit de cineva! Fiecare RON pe care il platiti la negru sau care il incasati la negru inseamna diminuarea venitului Casei de Asigurare si fiecare licitatie fictiva facuta de spitale sau ministere pe care o acoperiti si nu o demascati diminueaza posibilitatea de investitie in sistemul medical si duce la conditiile acestea superbe din Romania in care medicul se bucura de un plic cu o suta de RON in el, iar pacientul se plinge de spagarii din spitale. Iar acum mi-aduc aminte de o vorba din timpurile petrecute de mine in Romania inaite de Revolutie: ei se fac ca ne platesc si noi ne facem ca muncim!

Asa ca medicina are o serie de limite, dar nu impuse de conditiile tehnice ci de posibilitatile de finantare ale acestor tehnici si a tot ceea ce se intimpla in spatele diferitelor procese.

Cu stima,
Dr. Bogdan Cristian Ion
Institutul de Medicina Hiperbara Bielefeld/Germania
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta
0
08-10-2009, ora 17:34
andreea.kovacs
Nu este medic/terapeut
andreea.kovacs
Stimate Domnule Dr. Ion,

Aveti dreptate. Nici in Austria, unde traiesc de cativa ani, situatia nu este mult mai buna si evolutia sistemului de sanatate nu este una neaparat incurajatoare.

Degradarea se datoreaza in parte fenomenului amintit de Dvs. mai sus (aranjamente "la negru"), parte faptului ca numarul contribuabililor la fondul de sanatate este semnificativ inferior numarului beneficiarilor de servicii medicale gratuite/partial gratuite, iar cei care utilizeaza din plin aceste servicii nu sunt, de regula, cei care platesc pentru ele. Nementionand faptul ca ideea prevenirii anumitor boli determinate de stilul de viata, ca factor de reducere a costurilor, nu a patruns inca suficient de adanc in constiinta umana (iar pretul il platim toti). In fine...

Ma bucur ca, dupa saptamani intregi in care am cautat informatii dupa o sumedenie de criterii si intr-o multitudine de limbi, am gasit post-urile Dvs. Pentru un profan, chiar si in posesia anumitor elemente, crearea puntilor de legatura si intelegerea corelatiei dintre aceste elemente si implicit a efectelor este dificila.

Sunt constienta de faptul ca garantii nu exista, ca fiecare individ, fiecare organism este unic, prin urmare reactioneaza intr-un mod diferit. Cu toate acestea, sa fi primit informatiile expuse de Dvs. la momentul oportun (lucru care nu s-a intamplat), ar fi oferit persoanei in cauza sansa unei alegeri constiente a metodei de tratament si poate ca evolutia ulterioara ar fi fost alta (utilizarea oxigenoterapiei hiperbare a intrat in discutie abia acum, la un an si jumatate dupa accident). Iar in aceasta privinta (furnizarea datelor complete ale problemei, a optiunilor si, de ce nu, precizarea costurilor implicate de aceste optiuni) nu exista scuze.

Ma opresc aici, dorindu-va toate cele bune si dorindu-mi ca cei aflati in situatii similare sa primeasca sfaturile de care au nevoie.


Cu stima,
Andreea Kovacs
0
18-02-2010, ora 22:30
duliflor
Nu este medic/terapeut
duliflor
Stimati domni doctori: Bogdan Cristian Ion si Marius Uscatu,

Va rog frumos daca puteti sa imi spuneti si mie daca exista tratament medicamentos pentru osteonecroza.
Se poate rezolva afectiunea fara proteza? Daca trebuie proteza de care? Am vazut la televizor ca in cazul herniei de disc exista o procedura de injectare cu un material ce se cimenteaza si nu mai este nevoie de operatie, se poate face aceasta operatie si pentru osteonecroza cap femural.?
Cumnatul meu are 37 ani si in urma unui IRM a fost diagnosticat cu osteonecroza cap femural drept. Eu locuiesc in Bucuresti si am primit filmul si CD-ul cu IRM as dori mai multe pareri in legatura cu diagnosticul.
Daca domnul doctor Marius Uscatu (am vazut ca este din Bucuresti) citeste mesajul meu si vrea sa ma ajute, sa vada CD-ul, il rog frumos sa imi zica unde sa il contactez, la ce spita?
Cu multumiri, Florentina Dumitru
0
18-02-2010, ora 22:36
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimata Doamna,
Daca va referiti la osteonecroza capului femural, odata constituita si deformand capul articular, nu exista nici un fel de tratament medicamentos.
Solutia finala este proteza de sold, care trebuie insa amanata pentru dupa 50-55 ani, pe cat posibil.
Eu ma ocup la clinica doar de Chirurgia Gleznei si a Piciorului, prin urmare nu va pot trata direct.
Totusi, in calitate de ortoped care a tratat cu ani in urma asemenea afectiuni, va pot sfatui, asa cum o fac pe acest site si in cazul altor afectiuni ortopedice.
Imi puteti trimite pe mail continutul CD-urilor cu investigatiile imagistice si vom discuta in continuare exclusiv pe aceasta cale.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
19-02-2010, ora 00:02
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
Stimata Doamna Dumitru,

osteonecroza capului femural este un diagnostic grav dar care poate dispune de un tratament conservator. Colegul meu, medic ortoped, se refera la CONSECINTA osteonecrozei si are perfecta dreptate cind afirma ca afectiunea descrisa de dumneavoastra NETRATATA poate duce la o modificare (deformare) a conturului articular (capului articular).
Ceea ce probabil a omis sa va explice este faptul ca aceasta modificare a conturului articular nu se mai numeste osteonecroza ci coxartroza, care intr-adevar nu mai poate beneficia decit de un tratament chirurgical, acesta fiind proteza sau dar numai in anumite cazuri derotarea.

Necrozele aseptice osoase se pot trata conservativ (fara operatie), cu ajutorul oxigenarii hiperbare, DAR, din pacate, tratamentul acestora nu este in Romania subventionat de casa de asigurare nationala, spre deosebire de operatia de protezare sau de derotare intr-un spital de stat.

@andreea.kovacs
Din pacate in Romania, daca intr-adevar este vorba de o osteonecroza si nu a evoluat spre stadiul de coxartroza, deci conturul articular nu s-a modificat, pentru a evita operatia de protezare trebuie sa suportati personal costurile tratamentului care nu sint mici, dar evolutia este la ora actuala atit standardizata si de bine pusa la punct incit avem posibilitatea chiar sa oferim o garantie a rezultatului tratamentului. in acest sens exista studii stiintifice, dar experienta noastra ne permita sa putem da astfel de garantii, daca se urmeaza tratamentul in functie de evolutia necrozei pe imaginile furnizate de RMN-ul de control si se respecta interdictiile de sprijin pe membrul afectat pina la refacerea tesutului osos afectat.

Aceasta garantie o poate oferi orice Centru de medicina hiperbara, chiar si cele trei aflate in Wiena, astfel ca omiterea acestei posibilitati terapeutice, mai ales in tarile in care este suportata de casele de asigurare (situatie in care tratamentul HBO este trecut in protocoalele terapeutice) poate avea si alt gen de consecinte.

Nu sint foarte bine la punct cu situatia din Austria, dar in Germania HBO este subventionat in cazul NACF de toate asigurarile private, berufsgenossenschf si de cele mai multe ori si de asigurarile de stat, dar aveti dreptate, datorita situatie descrisa de d-voastra, si in Germania au inceput sa apara restrictii in cazul unor asigurari de stat.

Cu stima,
Dr. Bogdan Cristian Ion
Institutul de Medicina Hiperbara Bielefeld/Germania
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta
0
19-02-2010, ora 20:54
duliflor
Nu este medic/terapeut
duliflor
Buna seara,
Domnilor doctori, va multumesc pentru raspunsul dumneavoatra promt. Am trimis CD-ul cu IRM pe adresa de Mail al forumului (forum@romedic.ro) deoarece numai prin aceasta modalitate am reusit.
Va trimit diagnosticul de la IRM asa cum scrie pe bilet.
Investigatie utilizata: IRM art. coxo-femurale nativ si postcontrast. Secvente utilizate la nivelul bazinului: cor STIR, cor T1, ax T1, ax T2, ax STIR, cor PD fat sat, sag T2 si secvente postcontrast ponderate T1 ax si cor.
Examinarea IRM a art. coxo-femurale evidentiaza:
-leziune cu semnal neomogen T2, hipersemnal PD fat sat si hiposemnal T1, cu dimensiuni de 33/40/12mm, la nivelul capului femural drept subcondral supero-extern insotita de colaps subcondral cu pierderea sfericitatii capului femural drept;
-plaja in hipersemnal T2 si STIR, hiposemnal T1, gadolinofila (edem) la nivelul capului si intregului col femural;
-minima zona cu semnal inflamator la nivelul sprancenei acebulare drepte;
-spatiul articular coxo-femural drept cu dimensiuni reduse pe dreapta;
-acumulare cu semnal lichidian in articulatia coxo-femurale dreapta;
plaje difuze cu substrat inflamator la nivelul musculaturii fesiere bilateral (post tratamentinjectabil i.m)
-pe sectiunilein plan coronar se evidentiaza la nivelul corpului vertebral L4 o formatiune in hipo/izosemnal T1, hipersemnal T2, gadolinofila de 20mm(posibil hemagiom) - de monitorizat.
Ce este cu acest edem, hemagiom? Lichidul de ce a aparut?
Unde sa merg in Bucuresti? La ce spital si ce sectie? La ce medic? Singura posibilitate este Bucurestiul deoarece nu au posibilitati si numai eu pot sa ii ajut.
Multumesc FFFFFFFF mult.
0
19-02-2010, ora 20:58
duliflor
Nu este medic/terapeut
duliflor
Am uitat sa scriu concluzia de la IRM dupa bilet:
CONCLUZIE: Osteonecroza cap femural drept clasa C (Mitchell si colab.) si STD.4 (radiologic).
0
21-02-2010, ora 13:12
Medic3
Nu este medic/terapeut
Medic3
Pentru orice fel de afectiuni ale ochilor si nu numai, va recomand sa intrati pe site-ul -*






(*modificat de administrator)
0
21-02-2010, ora 13:20
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimate Coleg,
Nu este tocmai OK sa faceti aici reclama site-urilor ce comercializeaza produse medicamentoase, fie ele "naturiste" sau de orice fel.
Aici era vorba despre o afectiune osteo-articulara si nu despre una oftalmologica.
Cu stima colegiala
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
03-03-2010, ora 13:42
manescu e
Nu este medic/terapeut
manescu e
Stimate Domni Dr,

Unchiul meu, in varsta de 54 de ani, a fost diagnosticat acum 1 saptamana cu osteonecroza grad 01, cap femural drept. I s-a recomandat repaos la pat timp de 3 luni, cu folosirea unor carje pentru deplasari minore, cu indicatia de a nu se sprijinii in picior. In plus, 10 sednte de fizeoterapie, urmand a relua RMN-urile pentru a constata evolutia.sper involutia bolii.

Intrebari:
1. in cazul lui se pot face in Romania oxigenari hiperbare care sa aiba succesul garantat? Am inteles ca acest tratament nu este subventionat de casa de sanatate, dar ma puteti ajuta cu un cost absolut aproximativ?

2. ce solutii exista pentru cazul lui?

Va multumesc anticipat,

Manescu
0
03-03-2010, ora 14:15
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
@duliflor
" insotita de colaps subcondral cu pierderea sfericitatii capului femural drept" inseamna tocmai faptul ca nu mai discutam de o necroza aseptica ci de o coxartroza, adica aceasta modificare de contur articular face ca nici o terapie conservativa sa mai poata avea succes.
In Bucuresti nu stiu unde ati putea sa beneficiati de un consult ortopedic, dar cred ca mai toate spitalele au si o sectie de ortopedie unde va puteti adresa.

@ manescu e
recomandarea este corecta, solicitarea segmentului osos afectat duce la evolutia atit a edemului cit si a necrozei.

Daca este numai o modificare de tip edem osos uneori repausul indelungat poate duce la involutia acestuia, daca insa este vorba de aparitia unei zone de necroza, de regula aceasta nu involueaza.

In functie de stadiul necrozei, respectiv de extinderea si localizarea zonei de necroza, putem aprecia in ce masura cu siguranta aceasta leziune dispare fara riscul de a se modifica conturul. Adica pina in stadiile 2 Ficat-Arlet terapia functioneaza intotdeauna fara prea mari restrictii de miscare, dar in stadii mai avansate exista riscul modificarii conturului articular sub terapie de aceea ca sa functioneze trebuie imobilizare.

ADICA HBOT duce intotdeuna la vindecarea zonei de necroza si la disparitia edemului dar dureaza, adica in stadii incipiente citeva saptamani, iar in stadii avansate citeva luni. Problema este ca o modificare de contur in cazul presiunii pe zona respectiva (miscare) oricind poate apare, mai putin in stadiile incipiente dar mai posibil in stadiile avansate, mai ales ca uneori refacerea acestor arii osoase poate dura si 2-3 luni. Daca se respecta insa restrictia de incarcare pe membrul afectat atunci functioneaza!

1. O sedinta costa 400 RON, in functie de stadializarea RMN se poate spune si numarul de sedinte, acesta variind intre 15-20 pentru stadiile initiale si putind ajunge chiar la peste 40-50 de sedinte in stadii foarte avansate, dar fara modificare de contur.

2.
- In primul rind repaus si evitarea incarcarii membrului afectat
- daca nu se evidentiaza modificari decit pe STIR se pot aplica forajele, care desi constituie o metoda chirurgicala invaziva in aceste stadii de edem functioneaza si sint subventionate de CAS. SINGURUL avantaj al forajelor fata de oxigenarea hiperbara il constituie subventionarea de catre CAS, adica nu costa pacientul nimic spre deosebire de HBOT
- oxigenare hiperbara.

Cu stima,
Dr. Bogdan Cristian Ion
Institutul de Medicina Hiperbara Bielefeld/Germania
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta
0
03-03-2010, ora 14:20
manescu e
Nu este medic/terapeut
manescu e
Va multumesc foarte mult d.le dr. Ion, atat pentru raspuns cat si pentru promptitudnea lui.
0
15-04-2010, ora 00:27
serar
Nu este medic/terapeut
serar
Sunt o persoana care a avut aceasta boala "Legg-Perthes-Calve" si vreau sa aduc informatii din perspectiva unui pacient. Boala a debutat la varsta de 10 ani si am cam terminat cu ea in jurul varstei de 14 ani. Capul femural afectat a fost de la membrul drept. In prima jumatate de an a tratamentului a fost cu ajutorul unei orteze. Dupa aceasta perioada capul femural iar se fragmenta, deoarce orteza trebuia din cate am inteles de la niste parinti care au avut si ei un caz cu copilul lor, sa fie modificata pe masura ce copilul creste. Asa ca am renuntat la orteza [sfatul doctorului] si am luat-o batraneste cum s-ar spune cu carje si tot timpul fara a ma descarca in piciorul drept. Saream intr-un picior prin casa ca imi era sila sa port carjele dupa mine :)), pe-afara luam carjele, dar parca trecea timpul cam usor, asa ca puteam sa si alerg cu ele :)), sa joc fotbal etc, eram o persoana foarte activa. Aceasta activitate mi-a fost de folos intrucat faceam miscare cu piciorul drept si muschii de la piciorul drept mai erau pusi in miscare. Cu toate ca la piciorul stang muschii erau foarte dezvoltati. Deci continui poveste, am stat un an si jumatate parca cu carjele, pe urma inca jumatate de an parca am facut jumatate-jumatate adica incepeam sa merg o parte din timp, si cealalta jumatate o petreceam tot in carje (asta dupa ce s-a refacut capul femural banuiesc). Din privinta mea nu as recomanda gips, intrucat ar putea ramane membrul afectat mai mic. O sa va intrebati cum de am tras 4 ani cand eu am povestit mai putin, raspunsul este ca nu am precizat si cand a inceput sa ma doara piciorul, nu si-au dat seama doctorii la care am fost. Intr-un final am ajuns la Bucuresti, Spitalul Sf.Ioan acolo doctorul m-a indrumat in cele povestite. Faceam vizite din 6 luni in 6 luni sau de la 1 an la 1 an.

Deci fara grija boala se vindeca prin nedescarcarea membrului afectat. Acum sunt tot elev (cls XII), intrucat am intrerupt 1 an scoala, dar pe urma m-am plictisit sa stau acasa si m-am dus la scoala :)). Din ce discutii am auzit ar mai fi ca vindecarea se definitiveaza in jurul varstei de 14 ani (pubertate). Sper ca vor fi de folos cele povestite si ganditi-va cei afectati ca ce este mai bine decat repaos, fara tratament cu medicamente, injectii sau operatii, boala se vindeca mai greu dar sigur. Aaa mai faceam niste injectii din 3 in 3 saptamani pentru a ajuta depunerea de calciu, dar nu mai stiu denumirea :-?? dar injectiile am facut vreo 6 7 ca nu prea imi placeau acele :-s, baza era repaosul.
0
05-05-2010, ora 04:02
vmarian
Nu este medic/terapeut
vmarian
Sunt un tanar de 29 de ani si as avea si eu o intrebare in legatura cu osteonecroza aseptica.Am fost diagnosticat cu aceasta boala acum 2 ani jumate in urma unui RMN, la vremea acea era de gradul 2 spre 3 si nu exista centrul de medicina hiperbara din Constanta.Sfatul medicului ortoped a fost protezarea cea ce eu nu imi doresc de la varsta aceasta.Intrebarea mea este : cat de rapid progreseaza aceasta boala?In momentul de fata am dureri destul de mari, sciopatez foarte tare si stau numai cu calmante si antiinflamatorii.As dori si eu un sfat pe langa raspunsul la acea intrebare.Va multumesc frumos
0
05-05-2010, ora 07:56
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Progresul afectiunii depinde in foarte mare masura de modul in care solicitati soldul. Solicitarea fizica, chiar una medie si nu exagerata, determina agravare rapida.
Daca veti intelege acest lucru, limitand la maximum eforturile fizice de ortostatism si mers, veti putea intarzia chiar si 15-20 ani operatia de protezare. Este extrem de devreme pentru aceasta operatie la 29 ani, cand proteza se uzeaza foarte rapid si veti ramane in 10-15 ani fara nici o solutie terapeutica, cu un sold balant.
Cu stima,
Marius Uscatu, Chirurg Glezna si Ante-picior
0
05-05-2010, ora 15:13
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
@ serar
Perthes-ul de regula se vindeca de la sine DAR daca se descarca menbrul afectat si se mentine intr-o anumita pozitie. Teoretic aceasta metoda nu costa mare lucru decit vre-o 2-3 ani de repaus pentru copil. Varianta oxigenarii hiperbare costa mult (financiar), este adevarat, dar reduce perioada de vindecare la citeva luni (2-3). Faptul ca oxigenarea hiperbara in Romania nu este subventionata de CAS iar protezarea este, tine de nivelul de competenta atit al decidentilor din Ministerul Sanatatii cit si al ortopezilor din Romania.

@vmarian
Chiar daca CMHC nu exista acum doi ani in Romania, daca ortopedul care v-a tratat ar fi cunoscut metodele noi de tratament, adica ar fi fost la curent cu metodele de tratament moderne, poate ca v-ar fi sfatuit sa urmati aceasta terapie in strainatate, unde este larg raspindita in tarile dezvoltate (cu citeva mici exceptii precum Franta). Pina si Polonia dispune de mai bine de 10 astfel de centre! Problema desigur ca nu tine de D-voastra ci de gradul de pregatire profesionala a medicului de care dati!

Referitor la intrebarea D-voastra.

NACF in stadiile initiale evolueaza destul de lent, dar in stadiile avansate foarte rapid. O necroza ajunsa in stadiul III in orice moment, la o miscare brusca, poate duce la aparitia unei modificari de contur, situatie in care nu se mai poate face nimic, decit sa asteptati pina cind durerea devine insuportabila, situatie in care singura solutie ramane proteza. Acest lucru este usor de aflat cu ajutorul unei radiografii, pe care se poate vizualiza daca conturul articular este modificat sau nu! Daca nu a aparut o modificare de contur (improbabil in cazul D-voastra) se poate face inca un RMN pentru o noua stadializare, eventual pentru a vedea daca nu cumva si cealalta articulatie incepe sa incarce edem (situatie destul de frecventa), adica sa dezvolte o necroza aseptica.

De altfel diagnosticul de necroza aseptica pentru un ortoped care cunoaste principiile medicinei moderne, adica a reusit sa faca saltul din anii 1970 in 2010, inseamna o monitorizare atenta cu ajutorul RMN-ului a articulatiilor portante, pentru a evita "surpriza" de a mai pierde vre-una.

Desigur ca Dl Dr. Uscatu are dreptate cind spune ca o necroza aseptica chiar daca a evoluat spre coxartroza nu este un motiv de protezare, ci aparitia durerilor care limiteaza miscarea sau devin insuportabile determina momentul protezarii, din pacate insa uneori calitatea vietii se degradeaza atit de mult incit protezarea devine o solutie dorita de pacient.

De aceea este deosebit de important de a efectua rapid un RMN in cazul suspiciunii unei necroze aseptice pe o articulatie portanta pentru a putea desfasura un tratament care sa evite prabusirea conturului articular. Deosebit de important in cazul in care acest diagnostic se confirma este de a evita miscarea pe membrul afectat si de a descarca in mers acest membru (CIRJE). Altfel, in orice moment poate apare modificarea conturului, situatie in care singurul medic care va mai poate ajuta este ortopedul cu experienta in endoproteze!

Desigur ca se pune iarasi problema financiara, dar asta deoarece protezarea este subventionata de CAS si teoretic n-ar trebui sa coste nimic. Daca insa comparam cele doua metode, protezarea si HBOT, amindoua ar costa sistemul aproximativ la fel, rezultatele insa ar fi mult diferite. Din acest motiv hiperbara in tarile dezvoltate este subventionata! Daca insa sinteti pus in situatia de a platii singur protezarea, atunci cu siguranta ca costurile acesteia se ridica aproximativ la nivelul terapiei hiperbare, fara insa a mai lua in calcul eventualele complicatii si revizii! Cine stie aceste lucruri, ca sistem de sanatate, desigur ca este in avantaj!

Tinind cont, statistic, ca mai bine de 60% din cei care citesc aceste rinduri in timpul vietii isi vor pierde cel putin o articulatie portanta (sold, genunchi, glezna), aceasta artroza in majoritatea cazurilor avind ca punct de plecare edemul osos, va puteti da seama de importanta majora a investigatiei RMN in ortopedie. NUMAI cu ajutorul acestei metode neinvazive putem rapid, in stadii initiale, vizualiza edemul osos si astfel combate necroza osoasa. Pina cind vor intelege si ortopezii necesitatea introducerii de rutina a acestei investigatii in ortopedie, singura solutie este sa cereti ortopedului sa vi se faca aceasta investigatie!

Alternativa, propusa din pacate chiar de unii medici, este de a astepta pina cind nu se mai poate face nimic altceva decit protezarea!

Cu stima,
Dr. Bogdan Cristian Ion
Institutul de Medicina Hiperbara Bielefeld/Germania
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta
0
07-08-2010, ora 18:48
rodica_oana89
Nu este medic/terapeut
rodica_oana89
sunt si eu cu fiul meu cu cu o problema asemanatoare..el a suferit un accident la un meci de fotbal.el o jucat fotbal de la 9 ani.find inscris la un club.in octombrie la un meci a sutat mingea si o simtit ca i sa rupt ceva la sold/.medicul si antrenorul iau acordat primul ajutor spunandumi ca este doar o intindere mushiulara.am stat acas 2 zile si durerile nu i incetau deloc.am fost la un medic ortoped si diagnosticul o fost ca are doar o intindere musculara, tratament cu calmant si voltaren, repaus la pat de 14 zile.asa am mers timp de 6 luni cu copilul la mai multi medici ortopezi, diagnosticul find acelasi.in luna lui februarie am hotarat sai fac un RMN, pe cont propiu si o trimetere de la pediatrie cu un diagnostic prezumtiv...suspect de necroza.an facut RMN in martie.diagnosticul pus de la euromedica era bun.copilul nu avea necroza.dar el tot avand dureri de picior, dw bazin...am plecat in aprilie la un medic specialist din timisoara, dmnealui ia facut doar o radiografie simpla si nea pus diagnosticul(demineralizare cap femural usor redus cu 1/2 milimetri din cartilagiu).ne a recomandat o orteza femuro-podalica, pe care am procurato foarte greu, dupa 4 luni de asteptare.copilul a stat doar in casa, deplasanduse foarte greu in carje..va rog din suflet indrumatima ce am de facut in continuare, la timisoara neputand ajunge foarte curand, dnul doct nu nea mai chemat la nici un control.acum se deplaseaza cu orteza, dar poate i trebuie o recuperare caci ia slabit piciorul bolnav, si il doare si dreptul acum.va rog sa ma scuzati, dar aici la noi nu ma baga nici un medic in seama..ma trimet la timisoara..va multumesc pt timpul acordat, si astept raspunsul DVS.
0
08-08-2010, ora 16:35
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
Stimata doamna,

pentru a ne putea pronunta trebuie neaparat sa analizam actele medicale ale copilui dvs. si in primul rand dosarul radiologic, alaturi de rezultatele consultului clinic ortopedic (pe care noi nu il putem face). Acesta le puteti trimite pe email.

In primul rand ne intereseaza daca aveti CD-ului RMN-ului efectuat in luna martie pentru analiza si interpretare.

Cu stima,
Dr. Bogdan Cristian Ion
Institutul de Medicina Hiperbara Bielefeld/Germania
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta
0
10-08-2010, ora 15:36
rodica_oana89
Nu este medic/terapeut
rodica_oana89
in primul rand va multumesc din suflet, ne-ati mai dat o speranta, mai exista oameni cu suflet, ca DVS, care ne ajuta si pe noi cei din Valea Jiului...da am CDul de la RMN, am sa va trimet prin email toate scrisorile medicale.de ieri o inceput sa faca kineoterapie aici la lupeni, deoarece i sa atrofiat foarte tare muschiu de la picior.inca odata va multumesc din suflet
Adaugă un comentariu / răspuns
35 comentarii 12 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: