operatie de osteotomie de deschidere?

29-11-2010
livia41
Nu este medic/terapeut
livia41
la 28 ani am fost operata de - citez din biletul de externare leziune de menisc ext.gen.stg.Osteocondrita disecanta gen.stg., iese in stare ameliorata.Imi amintesc atunci, cred ca dr mi-ar fi spus ca trebuie sa revin dupa 6 luni ptr o noua intervenie ?dar nu mai sunt sigura.
Au trecut 14 ani, acum am 42 ani, de cativa ani am dureri la genunchi este mereu umflat, am facut un RMN la gen.stg.si Dr mi-a- spus ca trebuie sa-mi faca o operatie de OSTEOTOMIE DE DESCHIDERE la tibie ?, ptr ca centrul de greutate nu mai este la locul lui si ar urma apoi si altele.Intr-adevar se vede ca femurul nu cade exact pe axul genunchiului ci putin in stanga, iar tibia este deplasata in cealalta parte, deci tot nu cade pe mijlocul genunchiului.
INTREBAREA este aceste operatii sunt neaparat necesare ? durere exista, deplasare mai greoaie de asemenea sau se mai poate astepta, sau se pot corecta altfel, prin alte metode ?
Aceste operatii au sanse de reusita pe termen lung ? Mentionez ca imi place sa port si tocuri.
V-as ruga sa-mi recomandati un dr ortoped f, bun.Eu sunt din Oradea.Poate fi si din alt oras.

multumesc anticipat ptr. raspuns.
3 comentarii
0
29-11-2010, ora 19:50
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Probabil este vorba despre o gonartroza ce se insoteste de un genu-varum, adica de o dezaxare a axului biomecanic al membrului inferior.
Corectarea acestui ax prin osteotomia supratuberozitara tibiala (de "deschidere" sau de inchidere") permite re-axarea membrului, respectiv intarzierea dezvoltarii artrozei.
Trebuie judecat totul prin prisma varstei, sexului, ocupatiei, suferintei actuale etc etc.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
29-11-2010, ora 22:25
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
in prima faza trebuie efectuat o artroscopie. trebuie evaluat daca leziunile cartilajului sunt numai intr-un singur compartiment sau este afectat tot genunchiul. o corectie de axa este rentabila numai in cazul in care numai un compartiment este afectat (sau partea mediala sau cea laterala).
osteotomiile in partea proximala a tibiei sau partea distala a femurului sunt operatii complexe dificile, au rolul de a prelungii cu cativa ani viata articulatiei, cu timpul pacientul va ajunge la proteza de genunchi, insa nu este indiferent la ce varsta.
osteotomiile de deschidere (opening wedge) sunt net superioare celor de inchidere (closed wedge),
INSA metoda este mult mai pretentioasa atat technic cat si prin metoda de stabilizare. osteotomiile de deschidere trebuie stabilizate mult mai bine, preferabil cu placi de angulatie stabila tip "TomoFix" pentru ca rezultatul sa fie de lunga durata. placa nu este ieftina, si putini traumatologi il folosesc desi este dovedit prin studii serioase ca aceasta metoda da cele mai bune rezultate.
in Romania se ocupa cu asa ceva la Targu-Mures (http://www.umftgm.ro/doctorat/Russu.pdf) - poate ca si in alte locuri, nu stiu
cel mai apropiat centru din strainatate de unde au aparut studii cu osteotomii de valgizare prin metoda opening wedge este Szeged, Ungaria
0
02-12-2010, ora 19:23
livia41
Nu este medic/terapeut
livia41
multumesc d-lui doctor uscatu si d-lui adamantium pentru atentia acordata intrebarii mele si pentru raspuns.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul