operatie de bypas si fumator

24-07-2007
pitipandu
Nu este medic/terapeut
pitipandu
Pacient de 48 ani, fumator. In urma angioplastiei s-a descoperit artere ingustate, nu se poate aplica stent din cauza pozitiei. Se prefera operatie chirurgicala. Ce presupune aceasta operatie? Ce riscuri sunt ? Poate relua viata normala ? Dupa cat timp? Ce regim alimentar trebuie sa urmeze ?
Multumesc
8 comentarii
0
18-10-2007, ora 00:00
Dr. Halpern Rafael
Chirurgie vasculara, Bucuresti
Dr. Halpern Rafael
In ce consta operatia de bypass aorto-coronarian: Operatia de bypass aorto-coronarian presupune ocolirea segmentului de artera sau artere coronare ingustate sau astupate folosind diferite artere sau vene proprii. Cu alte cuvinte se i-a sange din aorta (artera principala a organismului si prin intermediul conductelor mentionate (vena safena sau artere mamare) se aduce sange in artera coronara dupa zona ingustata sau ocluzionata, astfel ca muschiul inimii care ar fi fost vaduvit de sangele necesar prin ingustarea arterei coronare care il hraneste, prin operatia de bypass sa fie hranit normal.
Asadar scopul principal al operatiei de bypass este sa hraneasca muschiul inimii vaduvit de sangele necesar datorita ingustarii arterelor coronare.

Ce presupune operatia: presupune recoltarea conductelor (artera mamara - o artera situata pe interiorul sternului, sau a venei safene - o vena de al nivelul membrului inferior, sau a unei artere radiale - o artera de la membrul superior), sutura conductelor la nivelul aortei, si apoi sutura conductelor la nivelul arterelor coronare infundate, dupa zona infundata. In timpul realizarii acestor manevre inima poate fi oprita iar organismul va fi pus pe circulatie extracorporeala, sau in functie de experienta chirurgului si severitatea leziunilor aceste manevre pot fi facute fara oprirea inimii si punerea pe circulatie extracorporeala - metoda de revascularizare pe cord batand - off pump.

Riscuri: sa se faca o revascularizare incompleta - leziunile sa fie foarte grave si sa nu se poata revasculariza inima, chiar daca coronarografia - investigatia preoperatorie a evidentiat altceva. consecinta acestui fapt poate fi (desi nu e 100%) un infarct miocardic perioperator cu o funtie cardiaca mai proasta decat inainte de operatie - mergand pana la deces postoperator - in centre cu experienta acest risc este in jur de 2%.
Infectarea plagilor postoperatorii si in sepcial a sternului avand drept consecinta mediastinita - complicatie serioasa care necesita spitalizare indelungata dar care poate fi vindecata.
Riscul de mediastinita poate ajunge pana la 10% in special in cazurile in care se recolteaza ambele artere mamare.
Complicarii pulmonare, complicatii renale pana la insuficienta renala acuta, aritmii de tot felul.

As dori sa va mentionez ca acestea sunt riscuri care se pot intampla si pe care trebuie sa le stiti insa beneficiul operatiei de bypass este mult mai mare decat riscul.

Vreau sa accentuez prin asta ca nu trebuie sa va sperie tot ce am insirat mai sus si trebuie sa fiti convins de necesitatea operatiei cu toate riscurile pe care vi le-am mentionat.

Cu operatie posibilitatea de a va relua viata normala (mai ales ca sunteti tanar) este mult mai mare decat fara operatie.

Daca operatia e reusita viata normala complet o puteti relua cam dupa o luna jumatate, doua luni.

Regim alimentar:
STOP FUMAT
daca fumati trebuie sa stiti ca si cu operatia de bypass boala aterosclerotica evolueaza si dupa un timp va astupa si bypass-ul
Fara grasimi animale (fara carne de porc, oaie, slanina, prajeli), puteti manca carne de vita, carne de peste, carne de pui, legume fructe cat mai multe.
Sa evitati dulciurile in exces
Sa luati aspirina toata viata in fiecare zi
sa va hidratati adecvat in fiecare zi: ingestie de 2 litrii de lichid pe zi (daca nu aveti insuficienta cardiaca).
In functie de ce va reconada cardiologul puteti face efort.
Trebuie sa va controlati la 6 luni nivelul colesterolului si daca e mare va trebui sa adaugati la medicatie medicamente hipolipemiante.

In concluzie va sfatuiesc sa faceti operatia de byp[ass aorto coronarian daca este reconmadata de un cardiolog cu experienta intr-un centru cu experienta si la un chirurg cu experineta.
Va doresc succes.
0
18-10-2007, ora 00:00
Dr. Halpern Rafael
Chirurgie vasculara, Bucuresti
Dr. Halpern Rafael
Pentru mai multe informatii:
http://www.medicinenet.com/coronary_artery_bypass_graft/page4.htm
1
19-10-2007, ora 00:00
pitipandu
Nu este medic/terapeut
pitipandu
Multumesc de raspuns. Intre timp operatia a avut loc, in 30 iulie. Suntem deja aproape recuperati. Recomand cu caldura, clinica de cardilogie din timisoara, adevarati profesionisti.
0
10-11-2007, ora 00:00
iordache ion
Nu este medic/terapeut
iordache ion
am facut operatie de triplu by pass la Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara in data de 27.06.2006si in prezent ma simt foarte bine. Multumesc tuturor medicilor si personalului care m-au operat in special domnului doctor Cioata Dan.
0
12-04-2009, ora 00:00
dannyy0305
Nu este medic/terapeut
dannyy0305
Buna seara! Tatal meu este internat la Institutul C.C. Iliescu, si i s-a spus ca trebuie sa faca oparatie de bypass in urma efectuarii unei coronanografii(sper ca e corect termenul). Asteptam sa ni se spuna cand este programata oparatia.Stiu despre riscuri, dar nu vreau sa ma gandesc la ele, ci doar la cat de fericita o sa fie familia mea dupa ce o sa se termine tot cosmarul asta:((...as fi vrut sa stiu cam cat costa o interventie de genul acesta. Multumesc!
0
23-07-2009, ora 13:44
1281
Nu este medic/terapeut
1281
Dannyy0305, desi cam tarziu am vazut ce intrebi, o sa-ti spun cum si cat a costat la noi.Tatal meu, suferea cu inima de mai muti ani, asa ca intr-un final am hotarat ca mult n-o mai duce daca nu se opereaza.Avea niste dureri mari in torace, lua foarte multa nitroglicerina, evita mersul la medic, pana cand abia se mai putea tine pe picioare.Atunci, am hatarat sa facem ceva, ca nu mai putea!Si am optat pt Tg Mures, la Institutul de boli cardiovasculare si transplant.Prima data i-au facut cateter, (sper ca am zis bine)adica, i-au investigat locul viitoarei operatii, asta anul trecut cam tot pe vremea asta.L-a costat in jur de 5oo de lei.Apoi, la sfarsitul lunii septembrie, tot anul trecut, l-au operat!Nu mai intru in detalii, cu cata durere a indurat, cate zile de spitalizare a avut, pline cu toate aparatele pe el, bani in stanga si-n dreapta.I-au facut by-pass aorto-coronarian triplu.A dat 10000 de lei in capat !!!!!!!Operat de o echipa de medici condusa de E.F.(pot da si numele complet al medicului, dar nu stiu daca ajuta cu ceva)Insa, de atunci sunt 10 luni si tata nu se simte foarte bine, se sufoca mereu, il doare muschiul toracelui din dreptul inimii si acum, e un fel de amorteala acolo, e indispus, obosit.Banii pt operatie i-a strans cu greu, jumatate de la familie, jumatate din donatiile cunoscutilor.Ma gandesc eu, ca poate de aia se recupereaza asa de greu ca are o varsta, 68 de ani, si e cam supraponderal,...mai si munceste cat poate el in starea asta.Adica..deocamdata, cu toate medicamentele pe care le ia zilnic, efectele opratiei intarzie sa apara asa cum ar trebui!Oricum, e mai bine decat inainte de a se opera dar...devii un fel de leguma dupa!Mi-e mila doar ca sufera, si as vrea sa-l vad iarasi sanatos...bietul de el, asa cum era odata!Va doresc din suflet, sanatate!Pe scurt, asta e povestea noastra.Succes.
0
09-11-2010, ora 12:55
Andra1254
Nu este medic/terapeut
Andra1254
Buna, m-ati putea ajuta si pe mine, va rog ? Matusei mele trebuie sa i se faca ceva operatie, de fapt sa i se introduca stent pt ca are artera ingustata. Medicul mi-a spus ca stentul costa 3000 euro. Se poate sa coste chiar asa mult ? Si este sigura interventia asta ? Operatia de care vorbiti voi mai sus nu o recomanda pt ca s-ar putea sa nu se mai trezeasca sau sa nu poata sa i se mai porneasca inima pt ca a suferit ft multe interventii chirurgicale, si organismul ii este slabit. Va rog, da-ti-mi un sfat, cat mai repede posibil. Va multumesc
0
23-03-2011, ora 22:11
alina dobre
Nu este medic/terapeut
alina dobre
va rog frumos sa ma ajutati si pe mine il am pe tatal meu care sufera cu inima si recent iau gasit 2 vene blocate la inima care doctorul ia spus ca necesita operatia. Tatal meu are 54 de ani a fost fumator de tanar si are si diabet, prima data doctorul ia spus ca se poate trai si cu regim si tratament iar dupa o saptamana ia spus ca mai bine ar fi sa faca operatia. operatia costa in jur de 3000 de euro iar noi nu ne permitem bani acestia cu toate ca tata e asigurat dar doctorul ia spus cal costa 3000 de euro. CE SA FAC ??? VA ROG ASTEPT UN RASPUNS.

VA MULTUMESC DIN SUFLET
ALINA
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: