nu mai stiu ce sa cred.

07-02-2009
carrefour
Nu este medic/terapeut
carrefour
buna ziua. am 21 de ani si bunica mea este bolnava ( 73 ani ). ea a fost operata acum 3 ani de cancer la intestinul gros. imi pare rau ca nu stiu exact cum se numeste pentru ca nimeni nu imi zice. cand intreb exact de ce s-a operat bunica mea imi rasp: cancer la intestinul gros. dupa operatie doctorul i-a spus mamei mele ca operatia este reusita si sa asteptam acum ca bunica mea sa moara de batranete. era foarte slabita cand a iesit din operatie. cu timpul isi revenise: incepuse sa ia in greutate dar ne suna mereu si ne spunea ca operatia de la burta ii curge si ii ies atele. mama ii spunea ca este normal, ca i se elimina puroiul ( mama se gandea la vorbele doctorului ca operatia este reusuta ). cu timpul bunica mea a scos foarte multe ate si purta un brau la burta ca sa nu isi pateze haineledin cauza poroului. operatia i se inchisese. acum o saptamana bunica mea cazuse la pat, burta i se intarise, deabia mai vorbea, voma si avea niste dureri la burta ( cat de cat suportabile ), pielea o manca si nasul la fel, avea si temperatura. bunica mea o sunase pe matusa mea care sta cu ea in sat sa vina la ea ca ii este rau. matusa mea este asistenta la dispensarul din sat. matusa a luat-o si a dus-o la dispensar sa o vada doctorul. doctorul cand a vazut i-a spus bunici mele sa se duca acasa si sa stea linistita in pat. bineinteles ca a mintit-o. doctorul i-a spus matusii mele sa mearga cu ea la oras ca sa o vada un oncolog sa-i poata da morfina.
am fost cu ea la oras dar doctorul de la spitalul judetean era plecat la o sedinta in franta si un alt doctor era plecat din oras. am plecat inapoi la sat si a doua zi matusa mea s-a dus inapoi la oras si a venit cu morfina. ( nu stiu cum si in ce fel). ii face doua injectii cu morfina pe zi: una dimineata si una seara. eu am intrebat-o pe matusa mea de ce ii da morfina ca nu are dureri mari dar ea imi spunea sa tac ca eu nu stiu nimic ca bunica mea este foarte bolnava si ca nu mai are de trai mai mult de o luna pentru ca nu o sa mai aibe putere in oase, in muschi si ca o sa-si verse organele din ea. ieri am fost la bunica mea sa stau cu ea. ia fost putin rau, era ametita cred ca de la morfina, o manca tare nasul si pielea, a mancat putin ( doua fripturi de pui pe gratar ) dupa care a baut o cana de compot de gutui. dupa ce a mancat a mai stat putin intinsa si a inceput sa vomite numai apa. seara am pus din nou masa si a mancat si nu i-am mai dat sa bea compot, i-am dat sa bea apa ( trebuia sa ii dau ceva rece ca avea mereu gura uscata si ii era sete). dupa ce a mancat a venit matusa mea care i-a facut injectia cu morfina ( ii mai facuse una dimineata). am facut patul si i-am zis sa-i fac o frectie. i-am facut pe spate, am tras-o bine, imi spunea ca ii face bine frectia, i-am facut si pe fata, pe la burta ii dadeam usor cu mana, am tras-o la picioare si la calcai. s-a culcat. vreau sa va zic ca am stat toata noaptea si am pazit-o ( imi era foarte frica si imi este in continuare) noaptea pe la 2 s-a trezit sa se duca la baie (sa faca treaba mica ca treaba mare nu a mai facut de 3 zile). am vrut sa o ajut sa se ridice si ea mi-a zis ca poate si singura. mergeam pe langa ea si imi spunea ca ce bine i-a fost frectia.dimineata pe la 6:30 ne-am trezit. vreau sa ma zic ca era foarte vioaie, ochii i se deschise ca la un om normal, era rosie putin in obraji, mi-a zis ca nu ii este rau, a mancat 2 oua fierte si o bucatica de branza ( foarte putin sarata), a facut ea patul si s-a imbracat. a iesit putin afara ( 1 min ) sa ia o gura de aer. parca inviase eram foarte bucuroasa. pe la 8 venise si matusa mea si i-am spus ca se simte mai bine si ca sa nu ii mai dea morfina. m-am ales cu acelasi raspuns: nu e treaba ta.
In primul rand va rog sa ma iertati ca am povestit ca un copil de clasa 7-a dar nu stiu cum altfel sa ma pronunt.
In al doilea rand: va rog sa-mi spuneti daca matusa mea procedeaza corect ca ii face injectii cu morfina? este asa grav bolnava bunica mea? chiar mai are de trait o luna? cu timpul o sa sufere, sa verse organele? as putea sa-i dau calciu eurovita? oare bunica mea are metastaza? nu exista alte remedii pentru ea?
V-am pus intrebarile astea pentru ca eu nu o vad ca pe o persoana care mai are o luna de trait. traiesc cu speranta ca se va face bine si va putea sa mearga si la nunta mea care este in septembrie si care sunt ultima nepoata care mai trebuie sa mearga. va rog sa ma ajutati ca nu am pe cine sa intreb. va multumesc si astept cu nerabdare un raspuns.
2 comentarii
0
07-02-2009, ora 18:08
vali_valiy
Nu este medic/terapeut
vali_valiy
Nu sunt medic, sunt un om de rand, care a citit povestea si vrea sa iti dea un sfat:daca poti du-te tu cu bunica ta la un specialist, altul decat cel care a operat-o si el iti va spune sigur ce are.Si daca nu iti va spune el, du-te la zece medici daca iti iubesti bunica si vrei sa fie la nunta ta.Nu stiu care este motivul matusii tale sa ii administreze morfina la sfatul unui medic care, dupa parerea mea, nu este competent sa ii dea un tratament, dar eu zic sa nu lasi problema nerezolvata.E bunica ta si ai tot dreptul sa faci orice iti sta in putinta sa fie bine in timpul care i-a mai ramas de trait.T poop si multa bafta.
0
07-02-2009, ora 19:35
drweather
Identitate neconfirmată
drweather
Ce sa spun.destul de dificila situatia.Am sa fiu cit mai concis, desi voi evita totusi sa iti dau un raspuns clar
1.Pentru evidentierea existentei metastazelor sint necesare proceduri (CT, colonoscopie.) pe care starea bunicii tale nu le permite a fi efectuate
2.Morfina nu trateaza cancerul, doar calmeaza durerile.calciul cu atit mai putin.Daca vb de terapia cancerului ne gindim la radioterapie.chimioterapie...
3.Nu stiu daca e o idee fericita sa dai unui om in starea ei friptura la gratar.Mincarea grea suprasolicita digestia cu efecte catastrofale asupra organismului.Termenul de boala e in general asociat cu cel de "regim" care se refera totusi la compoturi, piure, supe usoare...
4.e de o importanta vitala daca bunica ta ARE SCAUN?Sa nu fie cumva o incurcatura de mate.Cumva e mai galbena?(uita-te la albul ochilor, daca nu cumva s-a ingalbenit).Prezenta bilirubinei in singe se poate asocia cu mincarime.
In concluzie e mai degraba de exclus o ocluzie intestinala.De ce nu chemi ambulanta si sa mergi cu bunica la urgenta cea mai apropiata PESTE voia matusii tale?
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.