nevroza anxioasa

12-05-2011
Georgiana29
Nu este medic/terapeut
Georgiana29
Am 20 de ani si sunt studenta in drept. Am fost dintotdeauna o fire mai suparacioasa, in sensul ca ma supar tare repede, uneori enervandu-ma foarte tare. De asemenea, sunt o fire melancolica si cu tendinte spre depresie cateodata. Cumva, aceste trasaturi de caracter au fost tinute din frau. Insa, de cateva saptamani incoace, ma chinuie niste stari tare urate, care ma consuma foarte tare si efectiv dupa ce aceste stari trec, ma simt obosita fizic. Sa explic simptomele acestor stari: ma consum foarte repede, imi fac tot felul de ganduri si am tot felul de temeri, in general teama de a fi parasita, teama care, pe parcursul acestor "crize" efectiv ma innebuneste. Pe urma aceasta anxietate trece si in general trece relativ repede si se instaureaza o depresie, o lipsa totala de chef si apar iarasi aceleasi temeri. Imi simt sufletul greu, de parca as fi trecut prin cine stie ce incercare. De mentionat este ca aceste stari apar o data-de doua ori pe zi si dureaza cam o ora. Temerile ma consuma in special in timpul acestor stari, cu toate ca, de felul meu, mi-e frica ingrozitor de orice misca si nu misca: cainii si intunericul fiind oroarea mea.
Ar mai trebui mentionat faptul ca m-am despartit, din dorinta proprie de un iubit, care de-alungul relatiei de un an jumatate, mi-a inteles toate "crizele" si nu s-a certat niciodata cu mine cand eram nervoasa. Acum, insa, m-am indragostit de un baiat care, desi ma iubeste, nu poate lasa de la el prea mult, nu pentru ca nu ar vrea, ci pentru ca e putin mai imatur decat celalalt. Prin urmare, starile acestea au aparut, de fapt, s-au intensificat de cand sunt cu acest baiat. Si pana de curand, credeam ca el greseste, dar, recent, mi-a aparut in minte faptul ca in realitate problema mea nu e de ordin sentimental, ci mai degraba de ordin medical, mai ales ca respectivul baiat se poarta foarte frumos cu mine, atata tot ca nu face mereu cum poftesc eu. Iar eu, de la orice nimic, gen daca nu imi raspunde la un mesaj, intru intr-o stare dintr-asta, in care mi-e teama sa nu fiu parasita, in care sunt nervoasa, ma cert cu baiatul respectiv si spun lucruri pe care in mod normal nu le-as spune si efectiv aceste stari ma consuma si desi sunt constienta ca nu e ceva grav, in momentele alea cand ma rod pe interior toate gandurile si fricile, as da orice sa trec peste ele. Totusi, in timpul crizelor, sunt constienta de faptul ca supararea mea nu e deloc intemeiat, de aceea ma si feresc sa povestesc vreunei prietene, pentru nu a parea ridicola, desi stiu ca m-ar ajuta enorm sa vorbesc cu cineva despre asta.
Mai trebuie mentionat faptul ca dupa ce o criza dintr-asta dispare, ma simt obosita, sleita de puteri, dar vesela si cu vesnica intrebare:"ce am avut de m-am enervat asa ca, in realitate, nimic nu s-a intamplat".
Ceea ce as dori sa stiu este daca sufar de vreo boala, daca as avea nevoie sa vad un psiholog sau un psihiatru si daca as putea folosi ceva calmante, caci in timpul starilor acelea as da orice ca sa ma calmez. Rog raspuns si multumesc anticipat pentru el.
11 comentarii
0
12-05-2011, ora 20:20
DrT
Nu este medic/terapeut
DrT
Puteti merge la un psiholog pentru psihoterapie; din cate se pare, la prima vedere, e o tulburare de personalitate de tip borderline.
0
12-05-2011, ora 20:34
Georgiana29
Nu este medic/terapeut
Georgiana29
multumesc pentru raspuns. dar ati putea detalia ce inseamna aceasta?
0
12-05-2011, ora 21:41
DrT
Nu este medic/terapeut
DrT
Este o tulburare a personalitatii care consta in labilitate emotionala si teama puternica de abandon.
Simptome:
- comportament impulsiv
- teama de abandon / de a ramane singura
- dificultate in controlarea emotiilor si impulsurilor
- relatii instabile
- imagine de sine instabila
- episoade de depresie si anxietate de intensitate usoara/moderata ce alterneaza cu mânie si nervozitate - schimbari de dispozitie
- sentiment de gol/vid interior
- tendinte / ganduri de autovatamare (idiatie suicidara si/sau tendinte de automutilare)

Este nevoie de 5 dintre simptomele de mai sus pentru a se pune diagnosticul tulburarii; totusi aceasta e posibil sa treaca la maturitate de aceea nu se prea pune la copii si adolescenti.
0
12-05-2011, ora 22:17
Georgiana29
Nu este medic/terapeut
Georgiana29
multumesc frumos pentru raspunsuri.
0
13-05-2011, ora 17:57
Dr. Vochescu Carmen
Psihiatrie, Bucuresti
Dr. Vochescu Carmen
Buna ziua,
Dvs sunteti probabil intr-un moment de trecere de la adolescenta spre maturitate. In adolescenta putem fi (inca) sau ne puteam comporta uneori ca niste copii rasfatati; e dreptul varstei. Pe masura ce luam contact cu viata, asa cum este ea, si vedem ca nu e suficient ca altii sa se adapteze mereu la noi, ci trebuie sa ne pliem si noi, sa fim mai flexibili, sa ne ajustam anumite trasaturi de caracter, apar problemele. Egoul se poate razvrati, vrea sa ramana mereu in centru atentiei. Exista mai multe variante: experientele prin care trecem ne maturizeaza si ne modeleaza caracterul sau ne modelam singuri caracterul pentru ca ne dam seama ca are nevoie de ajustari (cu ajutorul prietenilor, citind carti de dezvoltare persoanala, la nevoie cu ajutorul unui psiholog) sau nu facem nimic, personalitatea se definitiveaza, putem ajunge la o tulburare de personalitate care cu greu va mai fi modelata si la tot felul de probleme in viata.
0
16-01-2012, ora 15:55
MinodoraIonut
Nu este medic/terapeut
MinodoraIonut
Am 23 de ani si de cateva luni nu ma simt prea bine.Sunt mereu obosita, nu ma simt in stare sa fac nimic, oricat de mult as dormi nu ma simt niciodata odihnita, noaptea abia ma ia somnu.In afara de asta, mereu am stari de lesin, mi-e frica mereu sa nu fiu bolnava, am fost la doctor, am facut toate analizele posibile si nu am nimic.Aseara m-am speriat si mainile si picioarele au devenit reci si am avut intr-una senzatia k as putea muri sau ca ceva rau mi se poate intampla.Sunt mereu speriata.Imi puteti spune ce inseamna asta?Multumesc.
0
16-01-2012, ora 21:54
Dr. Vochescu Carmen
Psihiatrie, Bucuresti
Dr. Vochescu Carmen
Pot sa va recomand un consult psihiatric. E imposiil de pus un diagnostic la simptomele dvs fara sa va vada un medic.
0
30-03-2012, ora 18:00
MinodoraIonut
Nu este medic/terapeut
MinodoraIonut
Buna Ziua.As avea si eu o intrebare si sper din tot sufletul sa imi dati un sfat in legatura cu ce analize ar trebui sa fac (daca mai este cazul). Totul a inceput cu niste dureri in piept si oboseam.Am ajuns intr-o seara la urgente pentru ca am simtit dureri in piept, mainile si picioarele imi erau reci, iar cand am ajuns acolo in urma unui consult EKG au spus ca se poate sa fie un atac de panica si m-au sfatuit sa fac niste analize.Am ajuns la medicul de familie, mi-am facut analizele, totul a iesit bine, dar a ramas cu dureri in piept.Am facut toate analizele posibile:urocultura, pentru glanda, scaun.Nu am avut nimic.Intre timp mi-au aparut niste stari de frica, panica, nu ma simteam in stare sa fac nimic, nu aveam forta.In acelasi timp am fost la gastroenterologie si mi-au gasit un sindrom dispeptic ulceros pentru care am luat tratament.Pentru faptul ca nu mi-au trecut starile de anxietate si durerile in piept, am mers la un psihiatru si mi-a spus ca am atacuri de panica si mi-a dat tratament.De cand am incepu tratamentul nu mai am probleme cu starile de frica, acestea au disparut. Numai ca dimineata cand ma trezesc am tensiunea 105/60 si aproximativ 100 batai pe minut.Si durerile in piept inca persista, cand in partea dreapta cand in partea stanga, cand in centru..Nu stiu ce la ce poate si mi-ai dori sa-mi puteti da o informatie.Mentionez ca am facut si o radiografie la plamani si nu am nimic.
0
30-03-2012, ora 18:33
the_eye
Nu este medic/terapeut
the_eye
@MinodoraIonut

Daca aveti ulcer la stomac, arsurile de la nivelul stomacului se pot resimti ca niste dureri in piept, din cauza acidului care urca pe esofag. Ar fi recomandat sa faceti niste investigatii si la vezica bilara si la pancreas, daca nu le-ati facut deja.

Multa sanatate!
0
30-03-2012, ora 19:38
MinodoraIonut
Nu este medic/terapeut
MinodoraIonut
Ce analize trebuie facute pentru aceastea 2 ? Un ecograf este de ajuns ?:) multumesc frumos :)
0
30-03-2012, ora 20:37
the_eye
Nu este medic/terapeut
the_eye
Da, faceti intai de toate o ecografie abdominala si, daca va mai fi cazul, o tomografie abdominala sau un RMN, in functie de indicatiile medicului specialist in boli interne sau gastroenterolog.

Numai bine!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • Gazul ilariant, tratament pentru depresiile severe
  • 5 metode de a învinge oboseala
  • Pericolele utilizării Facebook-ului
  • Terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnia cronică
  • Medicamentul care ar putea trata depresia în mai puțin de 24 de ore
  • Depresia
  • Primul test de screening pentru depistarea oboselii cronice
  •