menisc extern: o serie de complicatii la genunchi; plus o hernie de disc

03-07-2012
tudorg
Nu este medic/terapeut
tudorg
Buna ziua!
in noiembrie 2011 am efectuat o ligamentoplastie pentru ruptura LIA genunchi drept si leziune menisc extern: am mai scris pe forum despre situatia mea care in februarie era disperata: o serie de complicatii la genunchi; plus o hernie de disc, se pare rezolvata printr-o nucleoplastie percutana.

dupa operatia din noiembrie am efectuat un RMN in luna februarie in care au aparut leziuni noi, care nu apareau in noiembrie, respectiv Leziune gradul 4 corn posterior ME si Condropatie gradul 1-2 condrili femurali medial si lateral si platou tibial intern. Se pare ca mi s-a rezolvat problame doar partial...Dupa traumele si complicatiile care s-au intins pe mai bine de 3 luni, am hotarat sa nu mai fac vreo interventie, n-as mai fi suportat sa o iau de la capat, ci doar un program de recuperare kinetoterapeutica. In prezent duc pe picioare leziunea de menisc extern, dar ma simt recuperat in proportie de 70-80%. Practic înotul regulat incepand din aprilie si am facut de cateva ori exercitii la sala de fitness pt intarirea musculaturii piciorului.

Vreau sa va intreb daca aceste exercitii sunt recomandate cu leziunea de menisc..constat ca musculatura se intaraste, dar articulatia nu stiu daca se simte mai bine..lucrez la birou si am momente de usoara intepenire a genunchiului daca nu ma ridic frecvent sau schimb pozitia.

va multumesc!
6 comentarii
1
04-07-2012, ora 10:15
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Trebuie sa intelegeti ca adevarata problema este cu totul alta decat v-o imaginati: leziunea meniscului este una considerata majora, insa distrugerea cartilajului este o lezine majora si ireparabila, precursoare a artrozei (distrugerii cartilajului).
Trebuie sa evitati orice sport agresiv pentru genunchi (foot-ball, jogging, tenis, aerobic etc etc).
Kineto-terapia este utila, insa nu influenteaza adevarata problema, cea a distrugerii cartilajului (artroza).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
04-07-2012, ora 11:36
tudorg
Nu este medic/terapeut
tudorg
Multumesc pentru raspuns, domnule doctor!

Ce mi-ati recomanda in situatia mea pentru a evita distrugerea cartilajului: sa efectuez totusi interventie chirurgicala la menisc sau doar sa protejez articulatia prin evitarea sporturilor pe care le numiti agresive?
Precizez ca singurul sport pe care il practic in prezent este inotul. cele cateva exercitii de fitness pe care le-am incercat au fost ca urmare a recomandarilor insistente din partea kinetorterapeutilor pentru intarirea musculatorii afectate de atatea luni de rapus si care ar sustine genunchiul..
Exista vreo posibilitatea de a evita operatia..? stiu eu..infiltratii, silicon..poate vorbesc prostii dar credeti-ma ca sunt dispus sa incerc orice alternativa la o noua interventie...
1
04-07-2012, ora 11:51
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
O noua interventie artroscopica ar putea fi justificata de persistenta leziunii meniscale, care ar agrava distrugerea cartilajului.
V-as sfatui sa evitati cu strictete infiltratiile articulare.
Cartilajul articular actual trebuie privit ca un ""capital"" nepurtator de dobanda, care se epuizeaza in functie de solicitari (sporturi agresive, efort disproportionat).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
01-06-2013, ora 11:34
CRM25
Nu este medic/terapeut
CRM25
Buna ziua domnul doctor!!!
Anul trecut in vara am căzut la Sovata la lac pe scări si m-am lovit la genunchi!!! Am mers la un medic reumatolog care mi-a zis ca ar fii leziune de menisc intern, mi-a dat tratament de fizioterapie si gimnastica medicala!!! O perioada a fost bine nu am mai avut dureri la genunchi.De vreo 2 luni a început din nou sa ma doară destul de tare. La cine ar trebui sa apelez? La un ortoped sau un din nou la un reumatolog?
Asi vrea un sfat ce pot sa fac?
0
01-06-2013, ora 13:40
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Leziunea de menisc este strict de competenta specialistului in artroscopia genunchiului (ortoped), care poate elabora diagnosticul si strategia terapeutica.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
01-06-2013, ora 18:00
CRM25
Nu este medic/terapeut
CRM25
Mulţumesc frumos pentru sfat!!!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul