22 ani si 40 kg - mananc orice si nu ma ingras - cum as putea pune cateva kg?

20-07-2016
geea '94
Nu este medic/terapeut
geea '94
Buna ziua, sunt studenta, am 22 de ani, o inaltime de 1, 64 cm, si o greutate de 40 de kg, credeti-ma ca mananc orice, mai ales dulciuri, si aproape la orice ora, majoritatea persoanelor observa lipsa de cateva kilograme, mai mereu imi fac analize la sange si ele ies ok, care ar fi problema? Ce as putea face sa pot pune cateva kg pe mine? Multumesc.
3 comentarii
2
20-07-2016, ora 11:18
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

Cresterea greutatii prin consumul de dulciuri implica riscuri multiple pentru sanatate din pricina aportului crescut de zaharuri. Aceasta crestere trebuie sa se realizeze in mod sanatos, echilibrat prin cresterea treptata si responsabila a aportului caloric, fara a renunta insa la beneficiile unei activitati fizice moderate zilnice.

Greutatea ideala se incadreaza in cazul inaltimii dvs. intre 50 - 67 kg. Indicele de masa corporala potrivit informatiilor oferite de dvs. (1, 64 m si 40 kg) este de 14, 9 kg/m2, sub limita acceptata de 18, 5 pentru un status ponderal sanatos.

Va rog sa imi spuneti cand ati realizat ultimele masuratori ale inaltimii si greutatii si in ce conditii (dimineata, seara, inainte/dupa masa etc.). Incercati sa va cantariti cateva zile la rand, aproximativ la aceeasi ora, dimineata daca este posibil si pe nemancate, dupa ce ati eliminat continutul vezicii urinare. Ulterior faceti media aritmetica, pentru o valoare mai precisa a greutatii corporale.

Aceasta este greutatea dvs. normala? Sau a prezentat variatii in anumite momente stresante (in sesiune, de exemplu)? Care a fost cea mai mare valoare a greutatii dvs. pana acum?

Ati mentionat faptul ca v-ati facut analize. In ce constau mai exact acestea? Trebuie urmariti anumiti parametri nutritionali pentru identificarea deficitelor, de exemplu.

De obicei consumul de dulciuri si mai ales, alimentarea dupa ora 18:00 sunt considerate cauzele tuturor kilogramelor in plus. In realitate, cantitatea si calitatea alimentelor consumate din dieta zilnica sunt responsabile de un surplus ponderal, sau din contra, de un deficit de greutate. De exemplu, pentru greutatea si inaltimea dvs., considerand ca sunteti activa din punct de vedere fizic, se estimeaza un necesar caloric de circa 2200 de calorii intr-o zi. Daca puteti tine un jurnal alimentar o perioada de 3-7 zile, dintre care 1 sa fie obligatoriu o zi in weekend, ati putea estima aportul caloric, pentru a aprecia daca acoperiti nevoile energetice ale organismului.

Nevoile nutritionale calitative nu trebuie neglijate de asemenea; cele 2200 de calorii nu este recomandat sa provina in principal din dulciuri concentrate, grasimi in exces sau cereale si derivate rafinate (de exemplu dulciuri si bauturi indulcite din comert, dulciuri de casa care au ingredienteole principale zaharul, faina, uleiul/untul/margarina, cartofii prajiti si alte alimente de tip fast-food, paine alba/cobrigi/produse de patiserie sau cofetarie in cantitati crescute).

Acestea trebuie sa fie aduse in organism din alimente cat mai variate, din fiecare grupa alimentara :
legume, fructe, leguminoase boabe si pastaioase,
produse lactate, oua, nuci, seminte oleaginoase,
carne, peste, fructe de mare,
uleiul - in jur de 4-5 linurite pe zi
dulciurile consumate ocazional- doar pentru ca nu luati in greutate sau aveti o greutate mica, asta nu inseamna ca modificarile pe care le aduc asupra glicemiei si nu numai, nu favorizeaza procese patologice in timp!

Este indicat sa consultati un specialist in nutritie (nutritionist-dietetican, medic diabetolog specialist in nutritie) pentru o evaluare mult mai amanuntita a alimentatiei si pentru stabilirea unui diagnostic nutritional, urmat de o strategie terapeutica personalizata pentru a creste sanatos in greutate.

Intre timp, aveti aici un articol complex referitor la cauzele cele mai frecvente ale subponderii, dar si indicatii pentru a castiga in greutate: http://dieta.romedic.ro/regim-de-ingrasare

Astept raspunsurile dvs. Multa sanatate!
0
20-07-2016, ora 22:08
geea '94
Nu este medic/terapeut
geea '94
Multumesc frumos pentru raspuns, sport nu fac mai deloc, in afara de plimbari si asta mai mult in weekend, ultimele analize la sange au fost in luna aug. 2015 (calciu, fier, magneziu, etc.).
Referitor la kg imi amintesc ca am avut si 43 kg cu 2 ani in urma, in general am fluctuatii cu 04, 08 grame, am mai avut si 41 kg, fluctueaza dar tot in jurul acestui numar.
Exista pastile pentru cresterea in greutate? (asa am auzit).
O sa ma programez cat mai curad la un cabinet de nutritie(desi am mai fost acum cateva luni in urma mi s-a dat un regim, l-am respectat dar nu am fost multumita, nu dadea rezultate).
0
21-07-2016, ora 09:18
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Inteleg. Ati putea face un set de analize mai amanuntite pentru a determina daca exista o cauza patologica a greutatii dvs. insa, in absenta altor simptome este putin probabil.

Depinde foarte mult cum sunt distribuite kilogramele si cat de multumita sunteti dvs. de imaginea corporala. Presiunea sociala de a va incadra in asa zisele standarde (skinny shaming) va poate crea un anumit disconfort, dar important este ce credeti dvs.
De asemenea, membrii familiei, mama, tata, au prezentat in tinerete subpondere sau chiar normopondere? Mostenirea genetica poate avea un aport major in ceea ce priveste potentialul de greutate si inaltime individual.

Incercati sa apelati la un specialist care pune accentul mai mult pe consultanta/ consilierea nutritionala. Rezultatele se vad in timp, eventual planul alimentar trebuia adaptat treptat pana s-ar obtine rezultate. Este foarte important sa castigati in greutate printr-o alimentatie echilibrata! Daca va simtiti bine din punctul de vedere al sanatatii, independent de anxietatea de a avea o greutate sub limita, aceasta situatie este mult mai favorabila comparativ cu un castig ponderal aparent doar pe cantar dar constituit strict din tesut adipos. De aceea am si mentionat beneficiile activitatii fizice, nu sport pana la epuizare.. plimbari, poate mers mai alert, mers pe bicicleta, minim 30 - 60 de minute incercati o data pe zi, pentru a sustine si dezvoltarea masei musculare. V-ar putea ajuta si din punct de vedere psihic. Daca va faceti griji ca veti arde si asa putinele calorii aduse organismului, stati fara grija, deoarece nu este cazul :) acum, depinde desigur de intensitatea activitatii.

Eventual puteti creste frecventa consumului de peste gras (2-3 portii x 100, chiar 150 g / saptamana), de nuci si seminte oleaginoase (2-3 portii / 30-40 g saptamana), ou (4x saptamana), iaurt grecesc cu un continut mai ridicat de proteine, branza si/sau lapte integrale (2-3 portii zi).. aceste alimente sunt concentrate atat din punctul de vedere al nutrientilor, dar si caloric.

Ideea e sa va formati o alimentatie care sa permita atat cresterea in greutate, dar ulterior si mentinerea greutatii dorite. Este gresit inteleasa ideea de regim/ dieta. Nu trebuie sa fie ceva pe termen limitat, sunt sau nu rezultate si revii la vechea alimentatie. Trebuie personalizata astfel incat sa faca parte din stilul de viata zi de zi. Puteti oricand sa cereti o a doua, a treia parere, important este sa gasiti terapeutul care v-ar putea ajuta sa va rezolvati problema. Insa dati-i timp organismului sa se obisnuiasca cu modificarile facute de dvs.

Interesati-va care sunt calificarile nutritionistului. In Romania, sub aceasta titulatura pot profesa persoane fara studii universitare medicale (licenta in nutritrie si dietetica sau diabet, nutritie si boli metabolice).

Se vehiculeaza multe lucruri eronate pe internet, pastila de ingrasare, suplimente vitaminice si minerale pentru cresterea poftei de mancare, suplimente vegetale, proteice.. toate promit solutii, dar nu sunt facute sa functioneze, nu sunt sustinute de dovezi stiintifice, fapt care v-ar pune in pericol sanatatea. Acestea nu actioneaza pe caile fiziologice, ci intervin in cadrul proceselor metabolice si biochimice din organism pentru a le abate de la cursul corect. De obicei, tinta acestor pastile/medicamente este tratarea unor afectiuni, iar un efect secundar este reprezentat de cresterea involuntara in greutate, cum este de exemplu farmacoterapia in cazul afectiunilor psihiatrice.

Ar putea fi utile anumite concentrate nutritionale pentru a creste aportul nutritional fara a creste cantitativ portiile alimentare sau ca frecventa si numar, mesele servite in decursul unei zile. Acestea trebuie incadrate cu atentie in planul alimentar zilnic.

Priviti acest proces cu responsabilitate!
Daca mai aveti nelamuriri, va raspund cu drag!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Servirea meselor după o anumită oră seara - mai mult decât un mit!
  • Fructul întreg vs. sucul natural din fructe pentru o greutate sănătoasă
  • Administrarea glucocorticoizilor și creșterea în greutate (Studiu)
  • Perturbarea ritmurilor circadiene joacă un rol cheie în creșterea în greutate
  •