intrebari psihoterapie, thaasofobie | Forumul Medical ROmedic

intrebari psihoterapie, thaasofobie

25-04-2014
alex51
Nu este medic/terapeut
alex51
Am unele raspunsuri de la psihoterapia facuta dar nu strica si o alta indicatie.

sunt foarte suparat, in urma unui gand sau a unei gandiri negative intru intr-o stare de frica, si nu mai trece, ma deranjeaza tare, imi afecteaza munca, cum sa fac sa treaca? ce ma sfatuiti?

1.Cum si ce fac daca pic intr-o stare psihica proasta?
2.Cum scap daca vine si cum sa nu mai vina?
3.Cum trec peste aceasta stare in care nu ma simt bine, sunt nelinistit, agitat, simt frica, ma simt prost din punct de vedere psihic, ma adancesc?
4.Cum fac sa nu se mai intample asta ?
5.Cum sa nu ma mai adancesc si sa ies?
6.Cum fac sa nu mai am emotivitate ridicata ca in cazul venirii prietenului meu din strainatate pana la urma fiind chiar placuta intalnirea dar mie statea sa mi se faca rau de la emotii.
7.Nu stiu daca pot duce o viata normala, mi-e teama sa nu pot duce o viata normala din cauza la emotii sau stari psihice proaste, cum sa nu mai am aceasta teama.
8.Cum sa nu mai am teama ca in viitor se va intampla ceva rau, ca imi vor aparea parestezii la maini si la picioare, ca nu ma voi simti bine din punct de vedere psihic.

in general raspunsul care mi s-a dat a fost : Rezolvarea - corectarea cu o idee realista

Pasul 1. recunoastem nelinistea

Pasul 2. identific sentimentul, foarte probabil : frica, amenintare, spaima. Ma intreb ce simt acuma.

Pasul 3. ce am gandit, ce am zis, ce mi s-a zis, care este ideea care m-a speriat

Pasul 4. a-mi corecta ideea gresita sau interpretarea gresita asociata pana acum

Sau voi cum procedati ? Sau ce alte metode mai exista?

Mi se pare foarte greu de lucrat si de aplicat ce se invata la psihoterapie sau din alte surse in momentul cand problemele sunt pe tine.

Recent am avut o zi cu ganduri intruzive, care au trecut mai apoi, de care nu mai scapam, din nou, teoria de la psihoterapie spune sa le lasi in pace, sa plece, sa le lasi sa zboare, asa cum au venit asa si pleaca, stie cineva alta metoda, nu prea imi functiona, din nou spun ca e greu de aplicat ceea ce inveti.

Mi-e teama de thaasofobie, nici nu stiam ca exista asa ceva, si nici nu stiam ca exita o denumire explicita pentru teama de a sta, teama de plictiseala, am dat peste termenul asta cautand teama de plictiseala pentru ca am simtit de cateva ori o usoara teama cand ma gandeam la urmatoarea zi de servici ca nu o sa fac nimic acolo, ca nu am ce face, sarcini de servici nu am nici una. Nu cred ca sufar de asa ceva insa nu stiu daca sa mai intreb aceasta teama cum se rezolva, pentru ca am un topic deschis cam pe asa ceva.
4 comentarii
0
25-04-2014, ora 10:32
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Buna whtr,
desi nu oferi suficiente detalii despre tine (si e destul de greu s-o faci aici, pe forum), inteleg din ce ai descris mai sus ca ai multe intrebari care asteapta raspuns, iar acest lucru nu-ti da pace, te tine nelinistit si cu teama de viitor. Sper ca am inteles bine.
Tu ai ajuns ia ideea ca ai putea avea "thaasofobie", probabil nefiind diagnosticat de vreun specialist, in urma simptomelor pe care le ai. Daca ar reprezenta solutia pt problemele tale doar gasirea unui nume sau eticheta(diagnostic) simptomelor pe care le ai, crede-ma, ca te-ai fi linistit demult. Poate fi "thaasofobie", poate fi anxietate sau orice alta tulburare, insa pt a gasi raspunsuri, ai nevoie sa faci psihoterapie. Ai spus ca ai facut deja, insa nu ai mentionat de cand ai aceste ganduri despre "thaasofobie" (care este o teama de a nu avea activitate, de a sta si este un rezultat al stresului in care se regaseste foarte multa lume din zilele noastre - traim intr-o lume cu un ritm mai rapid, mai intens decat veacurile trecute) si daca ai discutat despre aceasta fobie cu psihoterapeutul tau. Ideea de nu baga in seama gandurile care te deranjeaza nu e deloc o solutie: e ca si cum ai arunca un mar sub covor, ai pretinde ca nu mai e acolo, iar el s-ar strica si ar pute. Dar cum exista o multme de scoli in psihoterapie, probabil stia el psihoterapeutul tau de ce ti-a spus acest lucru - probabil mai urma sa faceti si altceva si solutia asta era doar inceputul lucrului cu fobia.
Psihoterapiile cognitiv-comportamentale sunt cele mai eficiente in cazul anxietatii si fobiilor, mai ales cand se asociaza cu hipnoza clinica.
Ar fi multe de spus, insa ar fi mai bine sa vii la cabinet, sa aflu mai multe despre tine, sa gasim impreuna raspunsuri la intrebarile tale si sa te pot ajuta sa-ti gasesti echilibrul. Mai ramane doar sa vrei acest lucru, pt ca tu alegi ce e mai bine pt tine. O singura recomandare iti pot da: chiar daca internetul e un bun mijloc de comunicare si obtinere de informatii, uneori nu reprezinta solutia universal valabila, iar faptul ca tu cauti explicatii fara sa actionezi cu adevarat, crezand foarte dificil de aplicat recomandarile terapeutice, te tine departe de rezolvarea problemelor tale, deci actioneaza! Sa iti pui intrebari e firesc, insa daca o faci cam des fara sa iti schimbi modul de gandire si intregul stil de viata, asta nu te ajuta, ci dimpotriva, te mentine nesigur pe tine, nelinistit, deprimat, ineficient la job si in viata personala. Nu uita: daca faci ce-ai mai facut, obtii ce-ai mai obtinut - si nu poti da vina pe nimeni pt asta, pt ca schimbarea vine din interior.
Un gand bun pt tine!
Cu drag,
Psih. Cristina Stoian
-*

(*modificat de admin)
0
25-04-2014, ora 10:49
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Revin pt ca am revazut putin intrebarile tale si m-am gandit sa te felicit pt curajul de a cere ajutor, chiar si aici! Poate insemna un prim pas spre rezolvarea problemelor tale. Iar ceea ce ti s-a mai recomandat in trecut, anume sa schimbi gandurile cu unele 'realiste', e unul din obiectivele psihoterapiei cognitiv-comportamentale, insa pt a ajunge in acel punct, ai nevoie sa treci prin altele, pt ca mintea nu se schimba cat ai bate din palme, sau doar daca ii dai comanda! E vorba de un proces lent, intens, dificil (uneori, ceea ce obtinem usor pierdem la fel de usor), care presupune efort sustinut din partea ta. Ai nevoie de curaj sa incepi, motivatie si perseverenta sa continui procesul de schimbare, atat in cabinet, cat mai ales in afara lui. Altfel, tot ceea ce vei primi din exterior poti numi 'bani, timp si energie aruncate pe fereastra' si poti incerca orice, de la medici, psihologi, pana la vrajitoare si cititori in stele si boschetzi, fara sa obtii ceea ce ai de fapt nevoie pt a fi fericit. Din cate stiu eu, asta e principalul scop pt care suntem pe lume.
Sa ai o zi asa cum iti doresti!
Cristina
0
28-04-2014, ora 08:47
alex51
Nu este medic/terapeut
alex51
Multumesc de raspunsuri
0
28-04-2014, ora 11:27
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
sa-ti fie de folos!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • ȘedinÈ›ele de psihoterapie sunt mai eficiente dimineaÈ›a
  • Dezvoltarea toleranÈ›ei la anxietate - cheia în reducerea simptomelor tulburării obsesiv-compulsive
  • Identificarea punctelor forte È™i a celor slabe ale psihoterapeuÈ›ilor È™i utilizarea lor ar putea îmbunătății rezultatele pacienÈ›ilor
  • O mai bună identificare a efectelor adverse ar putea îmbunătăți calitatea psihoterapiei
  •