interpretare buletin anatomo- patologic

05-09-2012
foxy fox
Nu este medic/terapeut
foxy fox
buna seara... rezultatul urmator este efectuat pe o persoana de 53 ani... si descrierea microscopica foloseste niste termeni mult prea medicali... cu tot search.ul meu pe google nu am reusit decat sa aflu niste date generale...daca este o persoana care detine informatii in domeniu i.as fi recunoscatoare daca ar aloca cateva minute pentru interpretarea analizelor .pe preparatele microscopice examinate se identifica fragmente endometriale cu caracter histopatologic de adenocarcinom endometrial tip endometriod cu pattern viloglandular moderat diferentiat figo 2 (grad arhitectural 1, grad nuclear 3 ), se asociaza inflamatie cronica activa cu dispozitie predominant la nivelul axelor papilare conjuctivo- vasculare.multumesc
5 comentarii
0
05-09-2012, ora 21:07
Vio 49
Nu este medic/terapeut
Vio 49
Este vorba de cancer de col uterin, consultati un oncolog in vederea stabilirii tratamentului..
SANATATE...
0
05-09-2012, ora 22:56
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
exact! este vorba de un cancer de uter, dar nu de col, ci de CORP al uterului (endometru). scrierea stadiului FIGO acolo presupune ca rezultatul pe care il citezi tu este de pe urma unei operatii.

in orice caz stadiul FIGO II este unul vindecabil in masura foarte mare, cu tratament corespunzator. adica va trebui sa aiba un tratament complementar cu chimioterapie, cateva serii, urmate de supraveghere la distanta, pentru ca riscul de recidiva nu ajunge niciodata la zero.

ar trebui sa aiba si un examen CT recent. are ? ati vorbit cu un oncolog ?
0
05-09-2012, ora 23:57
Vio 49
Nu este medic/terapeut
Vio 49
Scuze, asa este de corp, dar eu sunt mai jos decat tine in grad...nu le stiu pe toate si uneori si mai mananc cate o litera.
0
06-09-2012, ora 17:37
foxy fox
Nu este medic/terapeut
foxy fox
multumesc pentru raspuns... da i s.a facut un chiuretaj... ceea ce nu inteleg este gradul arhitectural si gradul nuclear. care ar fi o explicatie simplisima... si a doua problema ar fi legat de etapa de chimioterapie... se face in serii ?o serie cuprinde cate sedinte si la ce interval se face urmatoarea serie ? cat de drastica este ? am citit ceva pe internet de niste ovule care s.ar introduce local cu rolul de a anihila celulele bolnave ?este o varianta aplicabila la noi ? si o a treia intrebare vizeaza recidiva celulelor canceroase... care sunt sansele sa se reproduca in alta parte intr.un stadiu mult mai agresiv ?... legat de examenul CT nu i s.a facut...se face inainte de operatie ? i s.a facut in schimb o ecografie...ce pp acest examen?... multumesc
0
08-09-2012, ora 14:10
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu exista o explicatie "simplissima" pentru "gradul tumorii". se codifica cu G si corespunde unei relative "agresivitati" a tumorii. in functie de localizarea cancerului, se codifica de la 1 la 3 sau uneori 4, cu cat e cifra mai mare, cu atat e, teoretic, agresivitatea mai mare.

chimioterapia se face in SERII de cate o zi sau doua (in perfuzii), in functie de ce regim se alege, lucru care se repeta la de obicei 3 saptamani (tot in functie de ce regim se alege conteaza). se fac de obicei cel putin 4 sau 6 astfel de serii inainte de noi reevaluari de etapa, cu CT, ecografii, radiografii, markeri, etc.

cat de drastica e ? mediu.

treaba cu ovulele nu este ceva standard sau aplicabil in realitate. nu este o variant de tratament.

despre riscul de recidiva... nu putem spune prea multe, pentru ca nu stim chiar toate detaliile despre extensia bolii. au fost identificate metastaze ? are facut un CT de torace, abdomen si pelvis ? cat sunt markerii tumorali in momentul de fata si cat au fost initial ? daca e sa ne luam dupa gradul FIGO pe examenul scris de tine, respectiv 2, boala are sanse mari de vindecare, cu cihrurgie si tratament chimioterapic de completare.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.