inflamare gingie la maseaua de minte

21-04-2009
KiMO
Nu este medic/terapeut
KiMO
buna ziua! de ceva timp (saptamani) trebuie sa imi iasa maselele de minte; pana in ziua de paste toate bune si frumoase, insa in dimineatza de paste ma trezesc cu o durere de de masea (jos dreapta) si de gat tot pe acceasi parte. ma duc la oglinda sa vad ce se intampla si spre uimirea mea gingia de pe langa maseaua de minte este inflamata si simteam in gura ca este umflat. pe langa aceasta imflamare a gingiei...mi s.a inflamat si un ganglion in jona gatului, sub masea (nu stiu dak m.am exprimat corect) care atunci cand inghit ma doare, ca si cand as avea rosu in gat. cu 2 zile inainte mi.au aparut cateva afte si ma gandeasc eu k poate sa fi avut si ele un rol in aceasta inflamatie plus curentul pe care l-am tras la biserica in noaptea de inviere, zic si eu.daca aveti sfaturi medicale sau simple sfaturi in legatura cu problema mea, va rog frumos sa nu ezitati. va multumesc anticipat! o zi buna!
17 comentarii
0
26-04-2009, ora 01:15
Dr. Gabriel Pop
Identitate neconfirmată
Dr. Gabriel Pop
buna ziua, sunteti suferind de pericoronarita mai jos va ofer informatii privind afectiunea care desi dureroasa nu este de loc o problema serioasa si foarte tratabila, spre sa va fie de ajutor.
Pericoronarita reprezinta inflamatia tesuturilor moi din jurul coroanei dentare a molarului de minte si reprezinta cea mai frecventa si mai importanta complicatie a eruptiei molarului de minte inferior. Capisonul de mucoasa ce acopera molarul de minte este traumatizat in cursul eruptiei dintelui si se infecteaza in mediul septic bucal. Infectia patrunde apoi in sacul folicular ce inconjura dintele in eruptie. Pericoronarita imbraca o forma acuta si una cronica. Debutul pericoronaritei acute este sub forma congestiva, cu senzatie de tensiune locala, apoi jena dureroasa inapoia molarului doi care treptat se intensifica. Apar dureri la masticatie, deglutitie, vorbire care pot iradia in regiunile vecine, cu senzatie de nevralgie hemicraniana. Apare edem posterior molarului doi, congestia accentuata a mucoasei gingivale la acest nivel si alterarea usoara a starii generale cu indispozitie si subfebrilitate. Aceasta stare congestiva se poate remite sub tratament local sau uneori chiar spontan dar are tendinta de a reveni si de a se agrava daca nu exista posibilitatea de eruptie completa a dintelui (asa cum se intalneste frecvent in cazul molarului de minte).
Pericoronarita este o afectiune care necesita consultul atent al medicului stomatolog si stabilirea cat mai precisa a unei atitudini terapeutice. Decizia terapeutica va urma unui bilant atent clinic si radiologic. Clinic este important sa se stabileasca amploarea fenomenelor inflamatorii, gradul de eruptie al dintelui, pozitia coroanei acestuia in raport cu partile moi vecine dar si fata de structurile osoase cat si raporturile dentare fata de molarul secund. Radiografia dentara are o importanta deosebita, precizand pozitia dintelui in maxilar, raporturile lui cu elementele anatomice de vecinatate si eventualele procese patologice osoase care insotesc molarul in eruptie. Se folosesc radiografii retroalveolare sau panoramice.
Se considera fie tratamentul medicamentos fie cel chirurgical. Acesta din urma este, la randul lui un tratament conservativ sau radical (extractia dintelui cauzal).
0
11-05-2009, ora 13:36
niko08
Nu este medic/terapeut
niko08
buna ziua, problema mea este asemanatoare cu cea a lui kimo, doar diferenta este ca mie mi-au iesit maselele de minte acum cativa ani.Maselele sunt in stare f buna, dar mi s-a inflamat gingia stg.jos in jurul maselei, amigdala sau ce o fi umflata pe aceeasi parte si durere de ureche.Nu pot inghitii sau manca de durere.daca aveti sfaturi medicale sau simple sfaturi in legatura cu problema mea, va rog frumos sa nu ezitati. va multumesc anticipat! o zi buna!
1
11-05-2009, ora 15:06
Dr. Olga Guzun
Stomatologie, Pitesti, Bucuresti
Dr. Olga Guzun
dn cauza pozitie dintelui si a gingiei de jur imprejurul molarului de minte se formeaza un spatiu ca un buzunar, in acest buzunar raman rsturi alimentare care sunt f greu de indepartat printr-un periaj normal.aceasta mancare in timp se transforma in placa bacteriana si apoi in tartru. aceste bacterii prin activitatea lor de zi cu zi(mananca, se inmultesc...) produc un pH acid care in contact cu gingia produc o inflamatie. ca si solutie de tratament tb sa mergi la o sedinta de igienizare in care sa ti se faca un detartraj supra si subgingival mai ales ca sa se indeparteze cauza inflamatiei, adik tartrul.
0
15-09-2009, ora 17:55
iooana
Nu este medic/terapeut
iooana
va rag ajutati-ma nu stiu de ce mi s-a imflamat gingia si mi sa umflat in spatele celor 2 dinti din fata.ma ustura rau si nu mai pot manca.ma dau de 3 zile cu glicerina care contine propolis dar degeaba.va multumesc
1
17-09-2009, ora 00:10
Dr. Nitu Andreea-Diana
Chirurgie dento-alveolara, Bucuresti
Dr. Nitu Andreea-Diana
mergeti la dentist. numai in urma unui consult se poate spune daca motivul inflamatiei tine de tesuturile moi (gingie) sau de dinti ( incisivii superiori). o radiografie mica in care sa se vada cei doi incisivi este foarte utila. sanatate
0
17-11-2009, ora 19:54
ddea10
Nu este medic/terapeut
ddea10
buna!am si eu o problema cu maseaua de minte(stanga jos) care trebuia scoasa afara, prin operatie.., (deoare ce nu are loc unde sa iasa si mai ii si acoperita de gingie)In urma cu vreo 6 luni am fost la dentist sa o scot dar nu mi-a scos-o deoarece era inflamata gingia si trebuia sa revin dupa cateva zile dupa ce se vindeca...Mi s-a vindecat si nu m-am mai dus la extractie...m-am gandit ca va iesi ea intr-un final.Acuma de 2 zile stau in casa cu ea inflamata si nu mai stiu ce sa fac de durere.Se vede umpic din masea ca ar vrea sa iasa dar nu are unde..probabil ca au intrat si resturi alimentare care nu pot fi indepartate prin periaj.Eu am incercat sa o curat cu spirt si am dat dupa cu "planta gingival"(ceva solutie de afta, dar nici o schimbare, poate nu am facut bine ca am pus spirt...)intr-un final am luat algocalmin care mi-a astamparat durerea peste noapte, dar azi mi s-a si umflat fata si un ganglion.. Acuma am inceput sa iau antibiotic amoxicilina sa nu mi se faca puroi.Daca aveti ceva sfat pentru mine mi-ar fi de mare ajutor.multumesc anticipat
0
17-11-2009, ora 20:05
Dr. Nitu Andreea-Diana
Chirurgie dento-alveolara, Bucuresti
Dr. Nitu Andreea-Diana
poate repetarea episodului cu inflamarea gingiei, mai rau decat prima data chiar, va va fi invatatura sa mergeti la dentist atunci cand sunteti chemata. antibioticul pe care il luati acum pe cale generala, eventual asociat cu nurofen ca antiinflamator, ajuta dar nu vindeca. mergeti din nou la doctor pentru aplicarea unui tratament local specific. dupa calmarea fenomenelor acute, reveniti pentru extractia molarului. amanand nu rezolvati nimic, deoarece este clar ca acest molar nu are loc sa erupa intr-o pozitie normala pe arcada dentara si nu va cauza decat neplaceri. sanatate!
0
07-01-2010, ora 17:18
diana ade
Nu este medic/terapeut
diana ade
buna ma numesc diana si vreau sa stiu daca maseaua de minte afecteaza maxilarul?
0
12-01-2010, ora 18:37
irinaco
Nu este medic/terapeut
irinaco
Buna Kimo!
Exact aceeasi problema am avut si eu acum cateva saptamani.
Am facut un tratament de cateva zile cu amoxicilina si umflatura gangliounul s-a dat inapoi, la fel ca si gingia. Dar acum a inceput sa ma deranjeze urechea..si mi se infunda..sigur e de la maseaua de minte care nici acum nu a iesit! Oh..!!!!
Sunt constienta ca tot la dentist ajung mai devreme sau mai tarziu..asa ca urmeaza sa fac o vizita in tara la sf lunii si o sa merg la dentist! Ti-as recomanda acelasi lucru..ca atunci cand ti-e lumea mai draga atunci apar si durerile de masele...care sunt cele mai rele (spun asta pentru ca stomatologul e cel mai mare dusman al meu :) )
Multa bafta si mergi la dentist..o mica vizita si apoi scapi( ca se poate agrava apoi..)! ( Ce buna sunt la dat sfaturi :) )
0
17-01-2010, ora 11:09
george st
Nu este medic/terapeut
george st
am si eu o intrebare.. mama mea a facut o operatie la o masea...i-a curatat gingia si acum dupa 48 de ore... continua sa se umfle... e normal?..desi ia antibiotice..
1
17-01-2010, ora 13:10
Dr. Nitu Andreea-Diana
Chirurgie dento-alveolara, Bucuresti
Dr. Nitu Andreea-Diana
in conditiile in care ia antibiotice, nu ar trebui sa se umfle ca urmare a evolutiei unui abces. daca se umfla in continuare, din alta cauza, numai medicul care a operat=o isi poate da seama. mergeti la un control
0
11-11-2010, ora 08:53
dadadenis
Nu este medic/terapeut
dadadenis
duna ziua...ma de doua zile imi este inflamata gingia langa maseau de minte de jos...si cand ma spal pe dinti nici nu poty sa imi ating locul...si azi am descoperit ca am si o carie la maseaua de langa maseaua de minte:).poate sa fie de la asta inflamatia gingiei!?
0
28-06-2011, ora 16:02
Mihs
Nu este medic/terapeut
Mihs
Eu mi-am scos maselele de minte si acum, dupa 2 ani am facut langa gingia de la maseaua de minte un abces care e foarte dureros. Simt ca nu-mi pot misca limba si cand am pus mana am simtit ceva tare si ca o margeluta acolo foarte dureros la atingere. Nu pot vedea cum arata pt ca e intre limba si gingie si nu prea este vizibil dar toata gingia este inflamata si dureroasa.?Oare ce o fi? Este vreo infectie? A mai patit cineva asa ceva? Daca da, cu ce ati tratat?
0
05-09-2011, ora 20:38
ciulea doris
Nu este medic/terapeut
ciulea doris
Am o intrebare... dr Gabriel Pop nu mai are cabinetul pe dorobanilor? am fost de cateva ori si nu este nimeni..la alt dentist cu siguranta nu merg...e cumva in concediu? astept un raspuns multumesc:D
0
26-06-2016, ora 20:52
MariaMarinescu
Nu este medic/terapeut
MariaMarinescu
Buna ziua!

Am avut un abces la o masea de minte care este ingropata in gingie in partea de sus. Am tratat cu antibiotic, nu a trecut si mi au aparut apoi o multime de afte dureoase care s au extins catre cerul gurii pana aproape de amigdale in decurs de 6 luni. Se trateaza, stiti cumva?
Multumesc anticipat!
1
06-07-2016, ora 14:14
Dr. Clinica Stomatologica Andra Smile
Stomatologie, Bucuresti
Dr. Clinica Stomatologica Andra Smile
Buna ziua,

Maselele de minte, molarii 3, sunt ultimii dinti care erup in cavitatea orala a adultului, acestia de cele mai multe ori nu au spatiul necesar ducand la impingerea tuturor celorlati dinti. Tumefactia si inflamarea gingie este normala in cazul eruptiei dentare, aceasta corelalta cu inflamtia ganglionilor submandibulari de aceeasi parte denota o infectare a acesteia determinand asa numita pericoronarita. De cele mai multe ori simpla indepartare a capusonului de gingie ce acopera partial/total molarul de minte rezolva aceasta infectie, in unele cazuri este necesara si extractia dintelui. Pentru un diagnostic si pt a putea trata corespunzator aceasta infectie este necesara o radiografie si un consult de specialitate.
0
30-09-2017, ora 16:42
Utilizator_177302
Nu este medic/terapeut
Utilizator_177302
Buna ziua! Maselele de minte pot fi extrase daca nu dor? Am observat ca le am incluse, sunt iesite partial, dar nu ma dor foarte tare. Am si 2 carii pe maselele de langa, s-ar putea sa fie si de la asta. Iar in partea dreapta, unde a iesit, gingia s-a rupt (nu sangereaza). Ma deranjeaza putin in partea stanga jos si cand misc mandibula in partea dreapta. Am fost zilele trecute la stomatolog pentru o obturatie cu compozit fotopolimerizabil la un premolar superior, tot in stanga. Inainte de extractia maselelor de minte se face tratament cu antibiotice? Si la ce interval de timp pot fi extrase? de exemplu daca imi scot maseaua de minte din partea stanga jos astazi, pot merge maine sa scot alta? Multumesc anticipat!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Medici stomatologi, dentisti, cabinete stomatologice
Recomandă un stomatolog sau caută unul bun!
Medici-Stomatologi.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 7500 de cabinete și clinici de stomatologie din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor stomatologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce rol are măseaua de minte?
  • Afecțiunile gingivale asociate cu un risc crescut de cancer la femeile în vârstă
  • Sângerarea gingiei - cauze și tratament
  • Un nou studiu arată că extracția celui de-al treilea molar are efecte pozitive pe termen lung asupra gustului
  • Cum protejăm gingiile și ne ferim de gingivită
  • Pierderea fermității gingivale crește probabilitatea de inflamație gingivală
  •