Genunchi sunt mult prea uzati pentru varsta mea

02-05-2011
crist i
Nu este medic/terapeut
crist i
Buna ziua
Am 35 de ani
In urma cu aproximativ 10 ani am descoperit ca am probleme cu genunchiul. Descoperisem ca ambii genunchi sunt mult prea uzati pentru varsta mea dar mai ales dreptul care de altfel ma si durea. In toti acesti ani am avut disconfotr la alergat sau urcat scari.
Recent am mers la un medic ortoped si am facut un examen Tomograf cu substanta de contrast pentru a vedea cat mai bine stadiul afectiunii pentru genunchiul drept care este mai afectat. Domnul doctor mi-a spus cam ambele rotule sunt mai sus si deplasate mai in lateral fata de pozitia normala iar dreptul s-a degradat mai mult probabil pentru ca a fost mai mult solicitat dealungul timpului.
In raportul de explorare tomograf scrie:
Rotula Weiberg tip 3, inalta. Subluxatie rotuliana (scanare in extensie). Trohlee displazica.
Mici osteofite marginale la nivelul rotulei, trohleei, condililor femurali si platourilor tibiale.
Artro -CT:
Condromalacie rotuliana stadiul 3-4 pe versantul extern si trohleana stadiul 2-3 pe versantul extern.
Condromalacie stadiul 2 in compartimentul femuro-tibial extern.
Retentie a substantei de contrast la marginea libera a cornului posterior al meniscului extern, sugerand prezenta unor leziuni de meniscoza la acest nivel.

Domnul doctor mi-a propus o operatie de slefuire a meniscului, pentru usurarea alunecarii pe ce a mai ramas din cartilaj si (daca am inteles eu bine) sectionarea tendonului sau ligamentului dinspre exterior al rotulei pentru a trage cumva rotula spre pozitia in care ar fitrebuit sa fie. Aceasta interventie sa fie doar la piciorul drept care este cum va spunem mai afectat.

As dori va rog, sa stiu si alta opinie de la un specialist ; nu este prea riscanta aceasta interventie (sa raman fara un ligament). Ma gandesc ca odata ce se intervine chirurgical sa nu declansez alte probleme poate chiar mai mari.
As mai putea sa aman cat mai mult acesta interventie dar din cate am inteles in cazuri si mai avansate treaba se complica mai mult.
VA MULTUMESC MULT
3 comentarii
0
02-05-2011, ora 23:08
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
va fi facut un "lateral release" practic este deschis retinaculul (capsula articulara daca vreti) pe partea laterala a patelei, acesta se poate face artroscopic, sau printr-o mica incizie. nu este taiat nici un ligament important, daca se alege aceasta metoda.
insa aceasta metoda este varianta minima, daca la varsta acesta ati ajuns la asemenea leziuni, poate ca ar trebui analizat mai exact articulatia respectiva. axa, unghiul Q, index Insall-Salvati, etc. poate ca va fi nevoie de o metoda activa de medializare a patelei pentru a scade presiunea in partea laterala mai afectata
0
03-05-2011, ora 09:50
crist i
Nu este medic/terapeut
crist i
Va multumesc pentru amabilitate.
Se pare ca nu voi avea incotro si va trebui sa ma operez.
Din cate imi spuneti aceasta ar fi o procedura "standard" pentru afectiunea mea...
Si domnul doctor spunea ca aceasta ar fi interventia cel mai putin agresiva la ce am eu. Vorbea si despre coborarea rotulei prin coborarea legaturii ligamentului pe os dar spunea ca este o interventie mai agresiva si se limiteaza la tensionarea laterala a rotulei.
Cu toate astea imi este frica de evolutia postoperatorie (am auzit cazuri.)
0
04-05-2011, ora 08:55
crist i
Nu este medic/terapeut
crist i
Am fost la alt medic, care mi-a spus ca, condromalacia nu poate fi evidentiata corect pe tomograf, fie el si cu substanta de contrast. Deci nu recomanda interventia chirurgicala ci doar Kinetoterapie.
Mi-a facut cateva miscari cu genunchiul si rotula, la care ar fi trebuit sa ma doara la asa un diagnostic.
Din cate am inteles starea cartilajului se poate vedea exact doar la RMN sau cu o camera video introdusa in articulatie.
Cat despre incercarea de a schimba pozitia rotulei parerea a fost ca oricum este prea tarziu pentru ca la varsta asta articulatia este deja formata (maturizata) si o rotula pe o suprafata care nu este pregatita sa o primeasca, este un lucru care ar putea mai mult sa strice. Mi s-a recomandat o genunchiera cu inel de silicon in jurul rotulei pe care sa o port doar in situatii in care stiu ca voi face efort mai mare.
Asa ca pareri total opuse, de nu stii ce sa mai crezi... Oricum am ales sa nu fac nici o interventie, cel putin in stadiul acesta. Voi incerca sa ma tin de Kinetoterapie.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum menținem sănătatea genunchilor?
  • Alergarea ar putea fi benefică pentru genunchi, contrar temerilor generale
  • Leziunile genunchilor nu se vindecă complet
  • Alergarea ameliorează inflamația genunchiului, contrar așteptărilor
  • Dislocare genunchi - primul ajutor și sfaturi utile
  • Tipuri de durere de genunchi în diferite afecțiuni ale genunchilor
  • Recuperarea genunchiului în funcţie de patologie - evoluţie şi durată
  •