ganglioni axiali

25-07-2012
aaa123
Nu este medic/terapeut
aaa123
Buna ziua
Am 44 de ani si de curand am facut un control de rutina la sani. Diagnosticul a fost urmatorul :
san drept-formatiune hipoecogena, ovalara de 11, 8 mm, fara vascularizatie, formatiune hipoecogena de 7, 2 mm, fara vascularizatie. mai multe formatiuni chistice de masim 8 mm in restul sanului. In axila dreapta - 3 ganglioni ovalari predominant hipoecogeni cu centrul hipoecogen de cca 20 mm fiecare (aspect inflamator).
sanul stang- formatiune hipoecogena de 9 mm, slab vascularizata; in apropierea mamelonului formatiune cu structura mixat de 7 mm, vascularizata la periferie, mai multe formatiuni chistice de maxim 5 mm diseminate in restul sanului.
axila stanga - 2 ganglioni de maxim 16 mm valori predominant hipoecogeni cu centru hipoecogen (aspect inflamator).
Medicul mi-a zis ca este ingrijorat de stadiul ganglionilor. Mi-a recomandat analize.
Spuneti-mi va rog parerea Dvs in ceea ce priveste acest diagnostic.
Va multumesc
2 comentarii
0
25-07-2012, ora 17:13
Dr. Dimitrios Harsisis
Obstetrica-ginecologie, Cipru
Dr. Dimitrios Harsisis
Salut,

1. In primul rand permite-mi sa-ti spun ca nu se poate vorbi de absolut nici un diagnostic ci doar de impresia ecografica a unui doctor radiolog.
2. Ar trebui de asemenea sa-ti precizez ca ecografia NU este cea mai buna metoda de depistare precoce a cancerului mamar (mastografia este metoda de detectie primordiala) ci doar o metoda adjuvanta care se foloseste atunci cand palparea si/sau mastografia au indicat o suspiciune. Singura informatie suplimentara pe care o poate aduce ecografia este daca o formatiune palpabila sau vizibila mastografic este solida sau are continut lichid.
Pe site-ul National Cancer Institute (http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/screening/breast/Patient/page3), acolo unde vine vorba de preventia cancerului mamar o sa gasesti urmatoarea propozitie: Ultrasound is not used by itself as a screening test for breast cancer. Cu alte cuvinte, ecografia nu trebuie folosita ca metoda individuala de depistare precoce a cancerului mamar.
3. Nici o analíza de sange nu poate sa-ti precizeze cum stau lucrurile cu sanii dumneavoastra. Pentru evaluarea unei leziuni suspecte trebuie facuta o biopsie (fie cu ac fin fie deschisa = operatie)
4. Ganglioni axilari are oricine (In stagiul meu de ginecologie oncologica la IOB, profesorul mi-a palpat inclusiv mie ganglionii axilari). Simpla prezenta a unor ganglioni axilari (mai ales daca sunt mici = sub 1 cm, mobili, bine delimitati, cu suprafata neteda) nu denota absolut nimic si poate fi considerata o gaselnita fara nici o importanta.

In cazul dumneavoastra recomand o mastografie (daca nu ati facut deja) si un consult clinic efectuat de un doctor competent. Acesta va lua si istoricul dumneavoastra, si punand toate datele problemei pe masa va va sfatui.

Va urez toate cele bune,

Dimitrios Harisis MD
Specialist Obstetrica Ginecologie
Famagusta General Hospital
Cyprus
0
26-07-2012, ora 08:59
aaa123
Nu este medic/terapeut
aaa123
Multumesc mult Domnul Doctor. Voi tine cont de recomandarile Dvs de a face aceasta mastografie si in mod sigur voi reveni cu rezultatul.
Va doresc numai bine.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.