fractura tibie si peroneu cu deplasare

28-01-2012
dora_olariu
Nu este medic/terapeut
dora_olariu
Buna ziu! Am 30 de ani si 80 kg.In 2 ianuarie, in urma unui accident la patinoar, am suferit o fractura de tibie si peroneu, cu deplasare.(Banuiesc ca initial nu exista si deplasare, dar atat la patinoar, cat si la urgente, la Petrosani, s-a insistat in legatura cu scoaterea patinei, moment incredibil de dureros.). Mi-a fost aplicata o atela gipsata si ceva calmante si am hotarat sa ma deplasez, pe cont propriu, in alt spital. Dupa 2 zile, am fost operata la Arad. Citez din biletul de externare:' s-a facut reducere chirurgicala+OS cu 1 tija K+ cerclaj (tibie) si o brosa K (centromedular peroneu)+aparat gipsat femuropodal.' Dupa operatie, am stat 10 zile cu atela gipsata, au fost scoase firele si mi s-a pus gips femuropodal, pe care ar trebui sa il port 3 saptamani. Dupa cele 3 (din care a mai ramas una) urmeaza sa imi schimbe gipsul cu rasina sintetica pana sub genunchi, pentru 1 luna si jumatate. Fac tratament zilnic cu Fraxiparina 0.6 ml si Movalis. Mentionez ca operatia parea sa fie bine cicatrizata in momentul aplicarii ghipsului, insa, fiind foarte sensibila, am suferit o necrozare a calcaneului, suplimentar, bonus. Am cateva intrebari:
1. Ce parere aveti despre tratament? Este eficient?
2. Fraxiparina garanteaza evitarea trombozei? (am devenit paranoica in legatura cu ea, simt o usoara dificultate in a misca degetele si un 'carcel' sensibil la nivelul gleznei)
3. In ce consta recuperarea dupa scoaterea definitiva a ghipsului? (Momentan ma deplasez pe distanta camera-baie-bucatarie cu un cadru, cu piciorul legat de gat)
4. Care sunt sansele de a redeveni un om normal? ( sa merg normal, sa alerg, sa inot, sa urc pe munte...)
14 comentarii
0
29-01-2012, ora 00:59
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
ce inseamna necrozare a calcaneului? este un decubitus si a necroza superficiala a pielii, sau este o necroza a osului numit calcaneus?
raspunsuri: in prima faza este greu de apreciat daca tratamentul a fost corect sau nu din moment ce nu cunoastem natura fracturii, si nici date importante despre statura Dvs si nivelul de activitate, eventual boli care ar putea influenta vindecarea. o fractura de gamba in 99% din cazuri este deplasata din momentul accidentului. patina trebuie scosa, normalcu atentie, insa trebuie apreciat starea piciorului sub incaltaminte.
1 tija clasika Küntscher nu se mai foloseste in ziua de azi. se folosesc tije intramedulare zavorate, de ex Synthes expert, insa tija K este o denumire standard pentru toate tijele centromedulare. pentru a putea da o parere ar trebui sa stim exact modelul sau sa vedem o radiografie. cerclajul, daca se poate trebuie evitat, insa sunt cazuri cand fara nu se poate. Brosa Kirschner pentru fibula nu prea se foloseste, tratamentul corect (daca trebuie operat fibula), este placa cu suruburi, insa iarasi nu prea cunoastem natura fracturii. deobicei cu o tija moderna si o placa cu suruburi ghipsul nu este necesar, insa pot fi si fracturi instabile care necesita o stabilizare suplimentara cu ghips.
2 nu, nu garanteaza, sansa devine minima, insa 0% nu va fi niciodata. sunt boli genetice care fac oamenii foarte sensibili pentru tromboza (mutatia Leiden)
3 in prima faza radiografie de control, daca totul este in ordine, kinetoterapie intensiva
4 este greu de apreciat, iarasi depinde foarte mult de tipul fracturii, de corectitudinea operatiei si de vindecare. teoretic o fractura de gamba se poate vindeca fara probleme, insa pot fi si cazuri nefericite
0
29-01-2012, ora 13:24
dora_olariu
Nu este medic/terapeut
dora_olariu
Wow! Ce dezamagita sunt! Dl. dr. se "lauda" ca mi-a facut o treaba super acolo! Ba chiar si colegii lui incercau sa ma convinga de reusita operatiei...Sa le iau pe rand! Pt ca imi doresc, cu adevarat, si alte pareri specializate! In privinta necrozei, cred ca m-am exprimat gresit! Nu cred ca ghipsul din atela mi-a afectat chiar si osul! Cert e ca am avut, la nivelul calcaiului, un sant adanc de un deget, o durere insuportabila si arata ca si o muscatura de caine! asta, asa, in termeni de-ai mei, comuni! (Nadajduiesc sa nu fie nevoie sa ma specializez). Momentan, aceasta afectiune a calcaiului e sub control, in sensul ca am ghipsul decupat si m-am tratat cu Oximed si diferite unguente. Mai exista, insa, o mica sensibilitate. Cat despre fractura, caci sper ca cel mult ea sa imi faca neplaceri, stiu, din cele auzite, ca a fost foarte "oblica" (iarasi nu stiu daca ma exprim corect), cu foarte multe "aschii" si o deplasare de vreo 1 cm. Statura...Am 1, 68, 80kg (cam greu de dus in doua maini ale mele, nelucrate pe la fitness...), sunt profesor. Boli care sa incetineasca vindecarea nu stiu sa am. Din pacate, desi nu inteleg politica, nu pot primi radiografiile (vreo 3 la numar), caci ele raman la spital! Dupa operatie, am auzit ceva de "zavorat", dar nu stiu exact ce fel de...Mie mi se pare o perioada foarte mare de imobilizare, asta ma supara cel mai tare. Sunt o fire foarte activa, nu rezist prea mult in casa! Ma intrebam daca ar exista si o alta varianta sigura! Sper sa fie ceva mai simplu cu rasina aceea pana sub genunchi! Despre care nu imi pot face nicio idee! Nu am auzit niciodata despre asa ceva! Inca o dilema pe care o am este daca nu cumva am o problemuta cu duritatea oaselor, avand in vedere ca in septembrie am suferit o fisura a mainii drepte, in urma incercarii de a folosi rolele! Eu va multumesc din suflet pentru promptitudinea raspunsului si va rog sa o faceti din nou, daca adaosurile mele va permit lucrul acesta! Oricum, voi lua legatura cu doctorul, pentru a afla exact modelul de tija si, eventual, pentru a primi o radiografie concludenta!
0
29-01-2012, ora 14:55
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
orice decubitus este un risc major pentru infectie si daca este de stadiul IV deobicei se vindeca cu sechele. ar fi interesant de stiut de ce a aparut? deobicei apare daca ceva apasa timp indelungat o parte a corpului, acesta poate fi in acest caz si patul si un ghips care nu a fost corect confectionat, greu de apreciat din moment ce nu am fost acolo. trebuie vindecata cat mai curand.
fractura, daca a fost oblica sau cominutiva in ziua de azi nu prea ar trebui sa conteze. in ziua de azi singuul lucru care conteaza este: fractura a afectat vreo suprafata articulara? daca a fost deschisa, sau nu? in rest totul este relativ, deseori fracturile cu suprafete mari de contact se vindeca mult mai bine decat cele transversale, mult mai 'frumoase' pe radiografie.
probabil ghipsul va fi schimbat pe una denumita Sarmiento tibial cast, o procedura arhaica, rar folosita in zilele noastre: ghips femuro podal 6 saptamani, dupa care scurtarea la un Sarmiento tibial cast (sau brace) care trebuie mentinut inca 6 saptamani. (http://www2.aofoundation.org/wps/portal/surgery?showPage=redfixbone=Tibiasegment=Shaftclassification=42-B1treatment=method=Castingimplantstype=approach=redfix_url=1285239037851Language=en#stepUnit-5)
sa nu incercati sa cautati o legatura intre cele doua fracturi, ambele s-au produs dupa traumatisme adecvate.
radiografiile sunt proprietatea Dvs, contra semnaturii spitalul este obligat sa ofere pacientilor posibilitatea de a avea un exemplar despre toate examenele efectuate, pentru ca aveti dreptul la informatii despre starea Dvs.
daca tija este zavorata, este o varianta buna, tijele zavorate sunt mult mai stabile decat cele clasice.
trebuie sa va spun ca din moment ce nu cunoastem nici fractura, nici posibilitatile financiare sau implanturile din spitalul din arad, este posibil ca acesta era cea mai buna posibilitate care se putea face. tratamentele sunt foarte dependente de posibilitatile locale
0
29-01-2012, ora 15:46
dora_olariu
Nu este medic/terapeut
dora_olariu
Va multumesc ca raspundeti atat de prompt! De cand sunt bolnava am devenit foarte nerabdatoare! E bine ca intelegeti nevoile pacientilor si va straduiti sa le lamuriti problemele! Calcaiul a patit ce a patit din cauza atelei, care a fost confectionata la Petrosani, dupa ce am fost internata, in mare viteza! Avand dureri foarte mari (m-a auzit tot spitalul de cat am tipat), banuiesc ca asistentele nu au reusit sa o modeleze prea bine. Dupa operatie, dl. dr. mi-a aplicat aceeasi atela, fara sa se gandeasca, probabil, ca nu prea respecta forma calcaiului! Dar acum arata destul de bine. Pare vindecata. A inceput sa se usuce stratul afectat si sa se desprinda! Am un calcai aproape nou, ca sa zic asa! Am inteles ca fractura a ajuns, la unul dintre ose, pana aproape de capatul lui. Adica aproape de o articulatie, nu? Ce stiu eu? Eu am vazut ca am 2 taieturi (fiecare de cate 10 copci), una deasupra gleznei si una in apropierea genunchiului si o gaurica undeva, aproape de taietura de jos. (Nu ii inteleg rolul). Fractura nu a fost deschisa, slava Domnului! Mie oricum mi se pare o tragedie! Inteleg din ce spuneti ca alternativa aceasta a ghipsului e una invechita? deci nu e eficienta? Sa prefer tot un ghips in locul ei? E pe alese, din cate inteleg! O orteza, eventual, ar fi mai eficienta, mai usoara, mai comoda? Care ar fi sansa de a relua mersul cat mai curand? ce inseamna "cat mai curand"? Imi mai spuneti, va rog, cum stiu daca am facut tromboza?(caci ma obsedeaza gandul ei...). Si...DA!...Voi cere radiografia! Voi fi neiertatoare! Toate cele bune!
Mi-am amintit...Ce poate spune faptul ca fractura mea a fost ingrozitor de dureroasa (smuls par din cap, zbierat, muscat...) Inteleg ca nu toti oamenii suporta la fel durerea, dar doctori, anestezisti si asistente mi-au spus ca nu au mai pomenit demult asa dureri. La orice atingere. Multumesc! Si iertati-ma ca insist!
0
29-01-2012, ora 15:52
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
nu vreau sa intelegeti gresit. metoda vindecarii fracturilor de gamba cu ghips este una demodata, nu idea scurtarii ghipsului dupa 6 saptamani.
in zilele noastre cu tije moderne trebuie atinsa o stabilitate care sa permita vindecarea fara ghips. metoda operatiei plus ghips este una demodata, cu metode moderne in peste 90% din cazuri nu este nevoie de ea. insa sunt si exceptii
1
29-01-2012, ora 15:57
dora_olariu
Nu este medic/terapeut
dora_olariu
Pot sa plang??
0
29-01-2012, ora 23:10
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Colegul v-a raspuns extrem de punctual si precis.
Exista doar doua amendamente:
- nu ati precizat tipul anatomo-patologic al fracturii: daca este vorba despre o fractura a pilonului tibial, deseori imobilizarea gipsata este necesara, montajul de osteosinteza fiind unul potential "instabil";
- nu ati precizat daca sunteti sau nu diabetica (la 80 kg este foarte probabil), ceea ce ar explica in parte problema calcaneeana.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
29-01-2012, ora 23:38
dora_olariu
Nu este medic/terapeut
dora_olariu
Seara buna! Si...multumesc! Nu sunt diabetica, in ciuda numroaselor kilograme in plus! Despre fractura nu stiu nimic in plus fata de ceea ce scrie in biletul de externare: fractura 1/3 inf. gamba stanga! Restul detaliilor sunt doar prinse din zbor din gura medicului! Inteleg ca este foarte greu de precizat un diagnostic si un tratament corect la distanta, doar pe baza unor descrieri ralativ incoerente ale mele! Eu va multumesc, oricum, pentru bunavointa!!
0
29-01-2012, ora 23:47
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Chiar daca in prezent nu sunteti (inca) diabetica, aveti 99% sanse de a deveni, daca va mentineti greutatea actuala. Trebuie sa intelegeti ca diabetul de tip 2 este o boala grava, ce determina invaliditate majora, si este determinat exclusiv de obezitate.
Asa dupa cum va precizam, daca este vorba despre o fractura articulara (a pilonului tibial), aceasta este o fractura instabila si necesita, cel mai adesea, imobilizare gipsata.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
31-01-2012, ora 16:27
Laura belanu
Nu este medic/terapeut
Laura belanu
Buna ziua, ma numesc Laura, am 30 de ani si pe 5 decembrie 2011 am avut un accident la patinoar care s-a soldat cu fracturarea tibiei la 1/3 distanta de glezna si a peroneului. Am fost operata si mi s-a pus tija si o brosa. La 6 saptamani de la operatie am fost la control, mi-au facut radiografie si mi s-a dat ok la mers. Am facut in tot acest timp exercitii pentru musculatura apoi am adaugat exercitii noi pentru pregatirea piciorului. Totul este bine, au trecut 2 luni de la operatie si merg doar cu o carja. Am reusit chiar sa cobor si sa urc scarile, dar tot cu o carja. problema mea este glezna care s-a dezumflat destul de mult dar nu in totalitate. Este umflata in zona maleolelor, da impresia ca acesetea nu ar mai exista. Toata viata m-am mandrit cu gleznele mele subtiri, iar acum sunt ingrozita de gandul ca glezna stanga nu va mai fi niciodata la fel. Ma dau de 3, 4 ori pe zi cu Antiflebitic MK si Contractubex pentru cicatrici. Deasemenea laba piciorului este un pic vanata pe partea superioara. Ma puteti ajuta cu cateva sfaturi? Ce ar trebui sa mai fac sau sa folosesc pentru a fi sigura ca glezna isi va reveni la forma initiala? Sau credeti ca am sanse sa isi mai revina?
0
01-02-2012, ora 00:02
dora_olariu
Nu este medic/terapeut
dora_olariu
Ce seamana povestea...Laura, ai avut si ghips??? In ce oras te-ai operat? Inca nu s-a dezumflat glezna??Asta ma sperie! Sanatate multa iti doresc!
0
01-02-2012, ora 14:28
Laura belanu
Nu este medic/terapeut
Laura belanu
Buna! Da chiar seamana povestile noastre. Nu am avut ghips, din cate stiu nu se pune daca ai tija. Am fost operata in Bucuresti la Sitalul Municipal de doctorul Vulpe. Operatia in sine a fost un succes, iar gelzna s-a desumflat dar nu total. Dimineata cand ma trezesc arata aproape normala, dar se umfla pana seara. Nu ma doare deloc, dar ma tine un pic la mers, mai ales tendonul lui Ahile. Sanatate multa !!
0
24-01-2014, ora 21:53
ionut100
Nu este medic/terapeut
ionut100
Buna seara.Am suferit o fractur 1/3 inferioara gamba dreapta cu deplasare veche de cca 2 saptamani..Citez din biletul de externare." Pe data de 24.12.2013, sub rahianestezie se practica reducerea sangeranda a focarului de fractura si osteosinteza cu tija centromedulara 360/11 mm alezata, blocata static".Mi-au fost scoase firele..Insa operatia de jos s-a inchis f urat (am fost taiat si la genunchi din motive pe care nu le inteleg).De vreo 3 zile, la operatia de jos..am putut observa dupa ce am incercat sa decojesc rana...ca am niste ate inauntru.Nu sunt ate de cusut (negre si parca de plastic) sunt mai groase, albastre la culoare, si dintr-un material textil.Pe una, va spus sincer am rupt-o.Vad ca mai am una, de care daca trag, ma doare.Ar trebui mai intai s-o tai si apoi sa incerc sa trag de ea.Intrebarea mea e urmatoarea:Ce sunt aceste ate, care e rostul lor, la ce folosesc, si daca are ceva sa o scot si pe cea care a mai ramas.Este normala prezenta acestor ate?Va rog din suflet sa-mi raspundeti.Multumesc, toate bune!
0
25-01-2014, ora 21:24
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
ce inseamna ca s-a inchis foarte urat? cicatricea nu arata bine sau plaga este deschisa?
la nivelul genunchiului se introduce tija intramedulara, de acea ati fost operata si acolo.
acele ate albastre din material textil sunt ate polifilament de tip vycril care se folosesc in adaptarea tesuturilor subcutane, sunt fire resorbabile. ele nu au voie sa fie la suprafata (daca totusi sunt vizibile, inseamna ca pielea nu acopera plaga si tesuturile subcutane sunt la vedere, acesta este o problema atat din vederea sansei de infectii crescute cat si a faptului ca in subcutan sunt tendoane, vase nervi etc care nu au voie sa se usuce), ar trebui sa aratati medicului operator plaga respectiva.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul