fractura diafazara cominutiva deschisa de femur tip IIIA

03-05-2011
OtiliaT
Nu este medic/terapeut
OtiliaT
Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns, pentru ca sunt disperata!
In data de 29.04.2011, in jurul orelor 10:00, tatal meu, in varsta de 55 de ani, a avut un accident de munca si s-a ales cu o fractura diafazara cominutiva de femur stang, plaga fiind pana la os sau f aproape de acesta.
A fost operat abia a doua zi dimineata, fiindu-i curatata plaga si punaindu-i-se un fixator extern.
Problema este ca din a treia seara de la operatie, adica din seara zilei de 02.05.2011, a inceput sa faca febra, nu mai mare de 38, 5. Medicul l-a pansat chiar astazi si a spus ca plaga arata foarte bine, dar cu toate acestea, are iarasi febra, 38, 5. Medicul spune ca ar trebui sa ne alarmam doar daca febra depaseste 39 de grade. Este cazul sa-mi fac probleme ca ar putea aparea o infectie? Daca da, care este solutia in acest caz? Va rog mult sa-mi raspundeti1
Va multumesc!
Mentionez ca este sub tratament cu 3 antibiotice asociate.
8 comentarii
0
03-05-2011, ora 19:40
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
fracturile deschise sunt urgente majore. tratamentul fiind excusiv chirurgical si cat mai rapid posibil (oricum in primele 6 ore). daca se asocieaza si cu leziuni de vase, nervi urgenta este maxima.
tratamentul primar a fost inadecvat, asta este adevarul, trebuia operat in prima zi
tratamentul operator din a doua zi este una corecta.
sansa de infectie la asemenea fracturi este majora, mai ales ca au asteptat o zi
febra in sine nu este cel mai important semn de infectie: interesant ar fi nivelul de leucocite, CRP si Procalcitonina
dca situatia nu se imbunatateste si valorile de labor sunt extreme, plaga trebuie deschisa larg, curatata cu jet lavage si in caz extrem, la orice semn de infectie cu agenti patogeni anaerobi, lasata deschisa. in acest caz tratamentul se poate complica infinit
deobicei se administreaza un tratament combinat pentru gram negativi, gram pozitiv si obligatoriu contra anaerobilor (in special clostridium perfringens)
0
03-05-2011, ora 21:10
OtiliaT
Nu este medic/terapeut
OtiliaT
Multumesc pentru raspunsul prompt.
Daca febra scade, iar la examinare plaga nu prezinta urme de infectie (medicul spune ca se prezinta bine) sunt obligatorii analizele?
Daca infectia ar ajunge la os, solutia ar fi amputarea piciorului?
0
03-05-2011, ora 21:21
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
intr-un loc civilizat, dupa o fractura de acest gen, analizele respective se fac la 2 zile, sau la orice inrautatire a starii pacientului, deci problema daca sunt sau nu obligatorii, nu se pune din start.
febra cum am mai scris nu este factorul principal, chiar si un hematom in descompunere, sau o infectie cirala produce febra, fara sa creeze probleme majore. in asemenea cazuri avem nevoie de analize obiective, care sa arate starea pacientului (nu, VSH-ul nu este un examen obiectiv in asemenea cazuri, desi este facut foarte des, si unii dau importanta majora acestei examinari)
infectia a ajuns la os din momentul in care fractura a fost deschisa (fractura deschisa IIIA dupa Gustilo inseamna, fractura cominutiva cu leziuni majore de tesuturi moi, insa fragmentele ososase ramanand acoperite)
daca infectia nu poate fi stapanita cu medicamente, plaga trebuie deschisa si curatata mechanic (jet lavage) si chimic (lavasept, H2O2, acid boric, betadina, etc).
in caz extrem (infectie cu clostridium perfringens) amputarea piciorului, sau exarticularea soldului sunt metode acceptate pentru stoparea propagarii infectiei
0
03-05-2011, ora 22:11
OtiliaT
Nu este medic/terapeut
OtiliaT
Multumesc pentru raspunsuri, mi-ati fost de un real ajutor. Sincer, nu stiu daca s-au facut aceste analize, avand in vedere ca medicul nu ne-a spus si nici nu i-a luat sange. Oricum, acum am sa urmaresc mai atent.
0
03-05-2011, ora 23:13
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
eu sunt sigur ca i s-au facut aceste analize, Romania nu este chiar asa ramas in urma. nu se opereaza fara analize de laborator, mai ales ca daca, i s-a pus un fixateur extern, cred ca a fost operat la un spital judetean.

p.s.: acum am obsevat: cirala=virala,
0
04-05-2011, ora 15:20
OtiliaT
Nu este medic/terapeut
OtiliaT
Intr-adevar, astazi i s-au facut din nou analizele si medicii au spus ca problema nu e de la fractura sau de la plaga. In schimb febra creste si astazi i-a aparut si o pata rosie pe picior, in zona inghinala, care este infierbantata. Asteptam medicul chirurg general care sa-i stabileasca diagnosticul. Din cate am inteles, este vorba despre un tesut celulitic inflamat. Nu stiu daca m-am exprimat corect.
Da, a fost operat intr-un spital judetean. La spitalul de Urgente din Iasi, insa, conditiile lasa de dorit.
Ideea e ca pe medici nu prea poti sa-i plictisesti cu multe intrebari si noi ne facem griji foarte mari, stiind ca in Romania se poate muri si de la un picior fracturat.
0
05-05-2011, ora 09:58
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
o fractura deschisa de femur grad IIIA dupa Gustillo, oriunde in lume este o fractura complicata, cu sansa majora de pierdere a membrului afectat.
daca este vorba de monotrauma, sursa infectiei trebuie cautata in prima faza in locul cel mai evident: fractura deschisa. insa nu trebuie neglijata nici posibilitatea unei pneumonii: radiografie toracica.
ar fi vremea si pentru o analiza specifica: procalcitonina, daca este crescut arata o infectie generalizata (sepsis)
zona inguinala: poate ca nu are nici o legatura cu fractura, insa lymphangita, lymphadenita, este modul de propagare a infectiei.
nu am vazut pacientul insa parerea mea este ca: daca are febra si valorile de laborator pentru infectie (CRP, leucocite, procalcitonina) sunt crescute, fara sa aiba loc in organism alt proces inflamator (pneumonie), atunci plaga trebuie deschisa (second look) chiar daca arata bine. in acest fel: 1 gasim sursa infectiei. 2 excludem sursa infectiei. insa in orice caz avem informatii mai multe
0
05-05-2011, ora 17:29
OtiliaT
Nu este medic/terapeut
OtiliaT
Astazi am vb cu medicii. Parerea generala (trei medici, un medic rezident) este ca infectia nu are legatura cu fractura sau plaga.
Analizele de laborator au spus ca au valori bune, avand in vedere traumutismul pe care l-a suferit.
Radiografie i-au facut si la plamani si la picior si e ok cu amandoua.
I-au facut si o radiografie (probabil ecografie) a tesuturilor moi si au constatat ca si venele sunt ok.
Au gasit si microbul: stafilococul auriu. Au schimbat antibioticele, tine gheata si vor sa vada cum evolueaza. Medicul mi-a spus ca este vorba despre o adenopatie inghinala, avand doi noduli inflamati (nu stiu exact ce inseamna) si tot imi spunea ceva despre celulita. Mi-a mai spus ca este posibil ca inflamatia aceasta sa fi existat anterior si din cauza traumatismului si a imunitatii slabite sa fi reactionat acum. I-am intrebat daca e cauzul sa ne facem griji, daca ar putea fi ceva mai grav decat este si mi-au spus ca nu.
Sper ca raspunsul lor sa fie sincer, pentru ca nu avem cunostinte medicale si nu stiu daca este sau nu bine ingrijit, ori daca ar trebui sa-l transferam la un alt spital.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce înseamnă febră mare și cum o gestionăm
  • Ce faci când febra nu cedează la tratamentul antitermic?
  • O altă cauză a febrei ar putea fi stresul
  • Febră și transpiraţii nocturne - cauze, diagnostic, tratament
  •