fractura bazin, zona malgaigne

04-05-2010
George585
Nu este medic/terapeut
George585
Buna ziua. In urma cu 8 ani am suferit 2 fracturi pe tibia dreapta in acelasi loc (cu distanta de un an intre ele) iar in urma acestor 2 fracturi tibia dreapta a suferit a anumita scurtare in lungime. Pana in momentul de fata am trait cu impresia ca scurtarea piciorului s-a produs doar din cauza tibiei, dar in urma unei vizite recente la medicul ortopoed, medicul a observat o scurtare din tibie de aproximativ 1 cm, si mai ales o scurtare din femur de aproximatic 2.5 cm si ma trimis sa-mi fac o radiografie pe bazin.

In urma radiografiei a rezultat ca am o fractura pe bazin, pe care se pare ca am duso pe picioare fara sa-mi dau seama, mai exact o fractura Malgaigne pe piciorul drept in urma careia piciorul a intrat usor in interior iar scurtarea femurului a rezultat din pozitia piciorului usor oblica din bazin si curbarea femurului.

Eu eram decis sa vorbesc cu domnul doctor daca imi poate opera tibia insa cand am auzit de fractura de bazin pur si simplu m-am blocat si n-am mai reusit sa-l intreb pe domnul doctor daca se mai poate remedia problema mea.asa ca asi vrea sa va intreb pe dumneavoastra daca se poate rupe zona respectiva pentru a putea fi repozitionata cum trebuie, iar daca se produce fractura am siguranta ca zona aceea a bazinului se va consolida intr-o pozitie normala ?
6 comentarii
0
05-06-2010, ora 00:14
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
george585: ai suferit o fractura de tip "vertical shear" Tile C (mai demult numita Malgaigne) acesta deobicei se fixeaza prin operatie. este de mirare ca ai reusit sa revii din fractura respectiva fara sa ai probleme majore. in prima faza ar trebui sa gasesti un specialist in fracturi de bazin - asta in romania nu vei gasi 100%. el va evalua ce se poate face, merita operat sau riscul este mai mare decat beneficiul, sau poate sa-ti lungeasca piciorul (varianta mai probabila). sau este de ajuns sa folosesti un pantof ortopedic care sa compenseze diferenta de lungime
0
15-06-2010, ora 15:02
George585
Nu este medic/terapeut
George585
Scuze pentru intarzierea cu care raspund dar nu ma asteptam sa mai primesc vreun mesaj.

In mare am primit cam trei raspunsuri in legatura cu situatia acesta:
1. exclus orice tip de interventie chirurgicala pe bazin
2. alungirea piciorului din femur
3. asa cum l-am rupt odata (prin smulgere) in zona respectiva il mai rup odata, ma duc la doctor sa-mi repozitioneze piciorul intr-o pozitie normala, si stau acasa linistit pana se vindeca.


A treia solutie mi se pare chiar una logica daca e sa tinem cont ca la mine fractura s-a lipit foarte bine, in conditiile in care am calcat pe el si nu i-am dat nici cea mai mica atentie. Daca asi fi avut macar grija sa nu calc pe picior cu totul alta era povestea acum.
Dumneavoastra ce spuneti despre aceasta solutie ? care ar fi cel mai mare risc daca incerc sa-l mai rup odata din bazin ?
0
18-06-2010, ora 22:50
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
buna seara
lungirea membrelor nu se face "rupand" oasele ci prin osteotomii (taierea oaselor in anumite puncte unde vindecarea lor este mai probabila), memburl putand fi lungit sau printr-o psteotomie in "Z" in jurul unei tije intramedulare, daca este vorba de o diferenta mica sau cu ajutorul unui fixator extern, metoda numita callotasis (sau prin alte metode mai rare). varianta ca acesta sa se faca la nivelul bazinului este improbabila. in primul rand trebuie cautat un specialist care sa analizeze fractura de bazin daca trebuie facuta cu acesta ceva sa nu si in al doilea rand sa faca o examinare complexa detailind atat avantajele cat si dezavantajele metodelor, diferenta de lungime putand fi compensata si cu un pantof ortopedic. daca decideti ca pentru Dvs o operatie de lungirea membrului ar fi ideala, trebuie sa stiti ca acest lucru necesita mult timp, si rezultatele nu sunt intotdeauna ideale
0
21-06-2010, ora 19:57
George585
Nu este medic/terapeut
George585
buna ziua
eu m-am referit pur si simplu la ruperea bazinului prin smulgere asa cum l-am rupt si prima data, dupa care sa ma duc la doctor si sa-mi imobileze bazinul cu ajutorul unei centuri elastice Dalas (parca asa se numeste ) si sa stau mai departe linistit acasa pana se vindeca locul respectiv...dar inteleg ca mai bine stau linistit in banca mea si ma multumesc ca nu am suferit repercusiuni mai mari.

Va multumesc pentru timpul acordat, dar mai am o singura intrebare la care sper sa-mi dati un raspuns ca si pana acum.
daca din bazin nu se mai poate face nimic, poate totusi se poate alungi tibia si sa recuperez acel 1-1, 5 cm cu care s-a scurtat tibia in urma celor doua fracturi. cat de periculoasa este o asemenea operatie si care este perioada de recuperare.
0
21-06-2010, ora 21:15
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
buna ziua
orice operatie are riscurile sale, atat anestezia cat si operatia in sine are ricuri. la un spital bine dotat, cu specialisti buni riscurile sunt minime, insa exista. timpul de recuperare depinde de metoda aleasa, care este decis de medicul curant. tehnic lungirea tibiei cu 1, 5 cm nu este o problema, insa trebuie bine gandita, si pregatita de medicul pe care alegeti. daca se alege o metoda operatorie ca si timp de recuperare trebuie sa va ganditi de la 3 luni in sus, in acest timp nu veti fi legat de pat insa depinzand de metoda aleasa veti fi limitat in activitatile fizice.
0
24-06-2010, ora 20:35
George585
Nu este medic/terapeut
George585
am inceput sa port talonete ortopedice de 2 zile, si sincer sa fiu rezultatul este unu extraordinar.
merg mult mai usor, stau fara nici un fel de probleme cate 30 min in picioare fara sa rezimt nici un fel de probleme numai am dureri in sold, femur, coloana vertebrala si asta cu niste talonete de doar 1.5 cm.adica exact cat am scurtarea din tibie.
in conditiile acestea sunt decis sa ma operez pe tibie si daca tot este un forum medical, poate pot fi indrumat si catre un spital/doctor unde se poate face aceasta operatie. eu sunt din Constanta dar ma deplasez daca e nevoie si pana in Bucuresti fara nici un fel de problema.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul