fractura M5

18-04-2011
Mihai D. Brasov
Nu este medic/terapeut
Mihai D. Brasov
buna seara
Acum o luna de zile am fost operat la mana dreapta in urma unei fracturi de metacarpian M5, fiindu-mi introdusa o brosa. Astazi mi s-a indepartat atela, iar mana este putin umflata. Credeti ca este normal?
Maine dimineata voi merge la kinetoterapie. Credeti ca aceasta ma va ajuta intr-un fel? Daca nu, ce fel de terapie imi recomandati si care credeti ca este perioada de timp in care imi voi recupera flexibilitatea degetelor ?
Credeti ca daca voi face zilnic la kinetoterapie imi va accelera procesul de recuperare?
Va multumesc si astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra !
Cu stima,
Mihai Draganescu
7 comentarii
0
18-04-2011, ora 21:55
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
In acest caz kineto-terapia este nu numai utila, ci si strict indipensabila, o conditie obligatorie a unei bune recuperari a mobilitatii articulatiilor mainii.
Probabil veti avea nevoie de vreo 3-4 saptamani pentru recuperare.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
18-04-2011, ora 22:56
Dr. Alina Maria Bălţăţeanu
Oftalmologie, Bucuresti
Dr. Alina Maria Bălţăţeanu
Buna seara ! Clinica de Chirurgie Plastica- Microchirurgie Reconstructiva a Spitalului Universitar Bucuresti nu recomanda kinetoterapia dupa traumatismele membrului superior; dupa ce s-a indepartat atela gipsata, se recomanda utilizarea mainilor in mod obinuit pentru activitatile curente, fara a depune eforturi fizice mari; edemul mainii, consecinta a imobilizarii, se va reduce treptat reluarea miscarilor, mobilizarea favorizand drenajul; edemul poate persista in unele situatii pana la 6 luni; numai bine
0
18-04-2011, ora 23:50
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimata colega!
Va admir disponibilitatea si consecventa, insa traumatismele mainii determina ankiloza rapida, motiv pentru care este obligatorie mobilezarea rapida si precoce.
De obicei se incepe mobilizarea dupa 3 saptamani. Daca nu se instituie kineto-terapie agresiva si ssustinuta, exista riscul unui grav handicap pentru tot restul vietii, si anume ankiloza metatarsao-falangiana.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
19-04-2011, ora 19:32
Mihai D. Brasov
Nu este medic/terapeut
Mihai D. Brasov
Buna seara
Va multumesc mult pentru raspunsurile dumneavoastra.
Astazi am mers la kinetoterapie si doamna profesoara mi-a spus ca am voie sa folosesc mana la lucruri minore (ex:sa inchid un fermoar, sa deschid o usa etc.). Dupa care a folosit un aparat pentru imbunatatirea microcirculatiei, dupa aceea mi- masat mana putin si in final am facut un set de exercitii pe care trebuie sa le fac zilnic la un interval de doua ore. Dupa parerea mea aceasta terapie ma va ajuta sau cel putin asa consider.
Sper ca am facut o alegere buna cu acest tip de terapie!
Cu stima,
Mihai Draganescu
0
19-04-2011, ora 19:42
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
ce inseamna membrul superior? dupa traumatisme majore a articulatiei umarului sau a cotului, care necesita tratament chirurgical pacientii fara kinetoterapie nu vor putea folosii membrul superior niciodata ca inainte de traumatism. dupa reconstructia chirurgicala a unei leziuni de flexor, eu inca nu am vazut nici un pacient care singur ar fi ajuns la o mobilitate normala. dupa fracturi simple a radiusului distal sau a metacarpilor, este relativ frecvent ca un pacient sa-si recapete singur mobilitatea, insa mai ales la varstnici, kinetoterapia este esentiala.
asa ca, eu nu zic ca sunt si cazuri cand se poate si fara kinetoterapie, insa, sa nu recomanzi asa ceva (acest lucru nu stiu daca presupune si faptul ca, colegii de acolo nerecomandand kinetoterapia il considera acesta ca un lucru inutil eventual daunator, pentru ca atunci faptuleste si mai grav) cred ca este o prostie. nu inteleg esenta, de ce sa nu recomanzi ceva care in orice caz face numai bine? poate ca se poate trai si recupera si fara, insa cu kinetoterapie sansele sunt infinit mai bune
0
19-04-2011, ora 22:35
Dr. Alina Maria Bălţăţeanu
Oftalmologie, Bucuresti
Dr. Alina Maria Bălţăţeanu
Buna seara! Voi mai face doar o mica observatie, recunosc, nu am experienta decat de cateva luni. Spuneati ca pacientii cu traumatisme ale umarului pot beneficia de kinetoterapie; Da, la Clinica de Chirurgie Plastica a Spitalului Universitar s-au prezentat pacienti cu leziuni ale plexului brahial agravate dupa procedurile de kinetoterapie sau fizioterapie, fapt care pune sub semnul intrebarii obtinerea unor rezultate postoperatorii favorabile sau sa nu mai fie posibila interventia chirurgicala; numai bine
0
19-04-2011, ora 23:02
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
leziunea de plex brachial trebuie impartita in doua categorii majore, cele infantile (din timpul nasterii) si cele traumatice la adulti. presupun ca aici este vorba despre adulti. trebuie stiut ca la adulti, deseori leziunile de plex brachial sunt asociate cu alte leziuni osoase, articulare, vasculare, disociere toraco-scapulara sau politraumatism. deci aceste cazuri nu sunt niciodata usoare
fara kinetoterapie adecvata atrofierea musculaturii si redoarea articulara este inevitabila.
oricum tratamentul leziunii de plex brachial este cea chirurgicala, incepand de la explorarea supra/infraclaviculara, diferite transpozitti de muschi si tendoane, neurotizare intercostala, plastie functionala cu muschiul gracillis sau chiar implantatie in maduva cu graft de nerv sural.
orice metoda ai alege recuperarea prin kinetoterapie este esentiala, daca reconstructia directa este posibila, pacientul trebuie sa recapete mobilitatea si masa musculara, daca se alege o metoda indirecta, pacientul trebuie sa invete sa foloseasca noile abilitati. acest lucru singur nu isi poate insusi, numai cu ajutorul unei echipe de recuperare din care face parte si kinetoterapeutul
chirurgia leziunilor de plex brachial este din pacat ramas cu vro 20-30 de ani in urma in romania
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul