fractura 1 3 medie antebrat stâng, ambele oase cu angulatie

14-04-2014
marilenad
Nu este medic/terapeut
marilenad
Bună ziua! Fiul meu în vârstă de 15 ani a suferit în data de 19.04.2014 (la ora se baschet, datorită unei căzături) o fractura cu angulaţie la ambele oase la 1/3 la antebraţul stâng. La Spitalul clinic de urgenţa pentru copii din Cluj, unde a fost trimis de asistenta scolii, i s-a efectuat reducere ortopedică şi imobilizare în atelă gipsată până mai sus de cot, cam la 1 ora după producerea evenimentului. La a 2- a radiografie (imediat după ce i s-a aplicat gipsul), precum şi la a 3 - a radiografie la interval de 1 săptămână mi s-a comunicat că oasele sunt aliniate bine şi nu este nici o problemă. După 2 săptămâni când am revenit pt. înlocuirea ghipsului (se lărgise puţin şi îl zgâria la cot), făcând a 4-a radiografie, mi s-a spus că a apărut o problemă, că oasele s-au deplasat şi că formează un unghi de 14 grade (nu imi dau seama cum s-au putut deplasa oasele în ghips, sau au manevrat gresit antebratul când au înlocuit ghipsul). Şeful Secţei dr. Gocan a spus că limita permisă este de 15gr. (!!! sigur?) şi nu e necesară operaţie, din pct. lui de vedere se poate vindeca şi doar cu ghipsul menţinut pe o perioadă de 4 săptămâni. Am optat pt. menţinerea în continuare a ghipsului. Acum după aproape 4 săptămâni, degetul mijlociu şi inelar nu le poate îndrepta, ci doar le poate mişca puţin. În data de 18.04.2014 e programat copilul pt. scoaterea ghipsului. Nedumerirea mea este: dacă oasele formează un unghi de 14 grade cum se mai pot ele alinia perfect (singure)doar prin imobilizare in gips? Nu va rămâne copilul cu mâna strâmbă pt tot restul vieţii? Este necesară sau nu intervenţia chirurgicală după 4 săptămâni de la producerea fracturii? Nu sunt sigură dacă am fost informată corect de dl. doctor. Iar mobilitatea celor 2 degete mai poate fi recuperată sau vor rămîne îndoite? Vă rog foarte mult să imi daţi niste sfaturi referitor la aceste probleme. Vă mulţumesc anticipat!
2 comentarii
0
17-04-2014, ora 22:06
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
cand s-a produs accidentul? pentru ca 19.04.2014 este in 2 zile
la varsta de 15 ani o fractura de antebrat nu se vindeca in 4 saptamani, la aceasta varsta la fracturile cu dislocatie este preferabila operatia.
fracturile cu angulatie au un potential de redresare la copii, insa depinde mult de tipul fracturii, in care directie se anguleaza, daca are o componenta de rotatie si cat potential de crestere are copilul.
nu am vazut radiografia, insa 15 grade la varsta de 15 ani pare cam mult, o asemenea angulatie poate se corecteaza pana la varsta de 10 ani, inaintea pubertatii, cand potentialul de crestere este mare, insa la 15 ani...
mai larg: http://www.wheelessonline.com/ortho/acceptable_reduction_for_pediatric_both_bone_forearm_frx
fractura s-a deplasat pentru ca ghipsul s-a largit si fractura era una instabila. nu inteleg de ce nu au incercat macar o noua repozitie?
de ce nu poate misca cele dpua degete? nu are putere in ele sau pur si simplu nu le simte, nu le poate controla? acest lucru ar trebui clarificat
0
26-04-2014, ora 09:45
marilenad
Nu este medic/terapeut
marilenad
Fractura s-a produs în data de 19.03.2014 (scuze pentru eroare).
Exact aceasta mi s-a părut şi mie neclar referitor la recomandarea medicului. Între timp am consultat un medic ortoped pediatru de la spitalul de recuperare, care, cînd a văzut despre ce este vorba (i-a făcut radiografie)l-a operat pe copil (în 23.04.2014) şi i-a pus tijă la 1 os (la radius) care nu era aliniat; era în unghi şi parcă şi puţin răsucit, cel putin după cum arăta radiografia (la celălat spital nu mi-au arătat nici măcar o radiografie din cele 4 cîte i s-au făcut ci doar mi s-au explicat fără să le văd şi eu). Degetele 3 şi 4 nu le putea îndrepta deoarece era prins muşchi între capetele de os în zona fracturii la ambele oase; a eliberat muşchii şi acum cele 2 degete sunt în regulă, însă a apărut altă problemă (zic eu): degetul mare îl poate mişca, în schimb nu poate îndoi policele, iar dacă îl îndoaie forţat stă aşa, nu îl poate îndrepta, deci nu merge, , comanda" la îndoire şi îndreptare. Mai mergem luni în 28.04. la control şi o să vedem cum evoluează. Medicul mi-a zis că nu pare o problemă gravă şi că o să îsi revină cu kinetoterapie. Sper din tot sufletul să fie asa.
Şi referitor la faptul că la celălalt spital mi s-a spus că fractura s-ar fi vindecat la fel de bine doar cu ghipsul, medicul de la spitalul de recuperare a zis că astea sunt poveşti şi nicidecum nu se punea problema să se vindece corect fără această intervenţie chirurgicală mai ales la vârsta lui.
Vă multumesc foarte mult pentru răspuns şi aştept părerea dvs. referitor la noua problemă care a apărut la degetul mare.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: