formatiune coapsa

01-11-2013
anca popescu
Nu este medic/terapeut
anca popescu
Buna ziua,
As vrea sa ma ajutati cu o traducere a buletinului ecografic de parti moi-coapsa

Rezultatul este acesta:la nivelul planului muscular superficial, la 3, 6 mm de cel tegumentar se evidentiaza o plaja transonica bine delimitata de 6, 6 mm, adiacent acesteia o alata de 4.6 avasculara. la 6 mm inferior acestora alata formatiune de 3, 2 transonica avasculara. la aproximativ 1 cm anterior si superior formatiunilor descrise initial, se evid. 2 plaje mici transonice avasculare de aprox. 2, 7 si 2, 9 mm. formatiunile se evid la aprox 5 mm de planul tegumentar. nu exista rupturi fibilare.

Deorece in zona fesa si pana la nivelul genunchiului am o durere surda in coapsa-cu mici furnicaturi, reumatoloul m-a trimis la un rmn coloana lombara, suspectand dureri provocate de zona lombara, mai ales ca vizibil nu am o poztie corecta a spatelui, cu o mica deplasare in stanga a coloanei-jos.

Ce ma nelinisteste este rezulatul ecogradiei de parti moi la coapsa...formatiunile respective trebuie investigate si ele? pot ele provoca durerile respective?

Va multumesc.
3 comentarii
0
02-11-2013, ora 13:12
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Niciodata examenul echografic nu are o valoare per se (in sine), ci trebuie coroborat cu examinarea clinica.
Prin urmare, echografia coapsei trebuie analizata in timpul examinarii clinice la ortoped.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
06-11-2013, ora 11:42
anca popescu
Nu este medic/terapeut
anca popescu
Revin cu rezultatul rmn lombar:

Accentuarea curburii fiziologice a coloanei lomb. cu scolioza sinistroconvexa si rotatie in ax spre stanga a corpurilor vertebrale L3, L4, L5.
Corpurile vertebrale prezinta numar, forma si pozitii normale. Platourile vertebrale au contur net, regulat. maduva ososasa vertebrala are semnal normal.
Discul L5 bombeaza circumferentia asimetric, mai accentuat intraforaminal in dreapta, tangent la radacina L5 dreapata intraforaminal.
In rest, spatiile discale intervertebrale au inaltime normalaiar discurile nu depasesc conturul corpurilor vertebrale.
modificari inflamatorii la nivelul articulatiilor interapofizare L3-L4, L4-L5 si L5-S1.
Dilatatia canalului ependimar pe segmentul cuprins in campul de examinare, maia evident la T10.
Pe sectiunea aflata in incidenta axiala se remarca aspectul de rinichi in potcoava.


Deci este normal sa am durerea si furnicaturile in coapsa stanga pana in jurul genunchiului, de obicei la pozitia culcat, seara dupa 9-10 ore de stat pe scaun?

Multumesc.
0
18-11-2013, ora 22:32
Dr. Manuel Nastai
Ortopedie si traumatologie, Stuttgart
Dr. Manuel Nastai
@anca popescu

Elementul care va duce la elucidarea problemei dvs este in primul rand un consult clinic la un specialist ortoped care cunoaste bolile coloanei vertebrale. Doar pe baza consultului facut de cineva care se pricepe, se poate vedea daca cauza este mai probabil la nivelul coloanei vertebrale (lombo-ischialgie/lombosciatica in cadrul unei hernii de disc, a ingustarii canalului spinal ca rezultat la spondiloza, spondilo-listeza), la nivelul articulatiilor fatetate (lombalgie), la nivelul articulatiilor ileo-sacrale, a soldului sau alta cauza.

Consultul trebuie apoi dublata de investigatii suplimentare tintite in functie de rezultatul consultului (radiografii coloana, bazin, sold, incidente speciale, CT, RMN etc). Pentru o decizie clara este nevoie ca doctorul care consulta sa si vada investigatiile, nu vreun rezultat scris de catre altcineva.

Legat de rezultatul ecografic este greu de spus. Suna a ceva formatiune chistica lobulata in zona subcutana (intre piele si muschi) care nu este ceva obisnuit si ar trebui clarificat exact ce este. Este important cum arata de afara, cum se palpeaza, unde este exact, ecografia ar trebui refacuta in dinamica (de catre ortopedul care trateaza astfel de boli), eventual poate fi necesar sa se punctioneze acele formatiuni pentru extragerea de lichid si evaluarea sa in laborator. Mai ar putea fi in unele cazuri necesar un RMN de coapsa. In functie de acestea de poate decide ce trebuie facut.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul