fibrinogen marit

20-11-2009
myaa
Nu este medic/terapeut
myaa
Buna ziua. Am dureri de genunchi si am facut analize medicale. Mi-au iesit urmatoarele valori Fibrinogen =421 (valori normale 169-515), complement seric C3= 134, 9 (valori normale 75-135), ASLO 200 (normal 0-200), factor reumatoid 8 (normal 0-8), proteina C reactiva 6 (normal 0-6). Am citit pe tot felul de site-uri si m-am ingrijorat f tare...poate fi poliartrita reumatoida? Trebuie sa-mi fac griji sau analize suplimentare?
Multumesc
38 comentarii 12 Înainte ›
0
20-11-2009, ora 18:05
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimate pacient,
Analizele, luate izolat, nu au absolut nici o relevanta in absenta unui consult reumatologic direct.
Firbrinogenul apare marit in orice inflamatie, la orice nivel al organismului (dantura, amigdale, absolut orice), deci nu are specificitate.
Prin urmare, consultati un reumatolog.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
08-12-2009, ora 22:44
dr.emanuel
Nu este medic/terapeut
dr.emanuel
fara suparare, dar domnul doctor uscatu v-a raspuns ca fibrinogenul creste..bla..bla..bla. Dar fibrinogenul in analizale dv. este in limite normale. ASA CA PRIMA INTREBARE AR FI CATI ANI AVETI. DUPA ACEASTA MAI URMEAZA SI ALTELE. NU VA INGRIJORATI, NU AVETI POLIARTRITA REUMATOIDA!
0
08-12-2009, ora 22:49
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimata Colega "doctorita.cristinel",
Multumesc pentru respectul acordat...apropos de "bla-bla-bla".
Tin sa va informez ca am sute de pacienti cu poliartrite seronegative, adica acele poliartrite ce se manifesta prin analize perfect normale.
Nu vreau sa intram in polemica, eu doar sfatuiam pacientul sa apeleze la un reumatolog.
Cu profund respect,
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
09-12-2009, ora 08:06
myaa
Nu este medic/terapeut
myaa
Buna ziua. Am 32 de ani. Am mai facut si alte analize si am fost la reumatolog. Pe mine ma doar doar genunchii...atat. Am facut si exudatul faringian si sunt absenti streptococii beta hemolitici. Diagnosticul ar fi gonartroza...imi puteti spune cum imi va fi afectata viata pe viitor si care este evolutia bolii? Mi s-a dat artrostop rapid pt 3 luni si mi s-a spus ca aceasta boala poate fi ameliorata si depinde de fiecare persoana in parte. Am 50 de kg, deci genunchii nu sunt suprasolicitati si nici nu desfasor munca fizica sustinuta.
Multumesc.
0
09-12-2009, ora 09:50
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimata Doamna,
Este greu de crezut in diagnosticul de gonartroza la aceasta varsta, fara sa fi facut sport de performanta, fara traumatisme majore sau fara o activitate profesionala solicitanta.
Absenta unor analize specifice reumatismului articular acut nu infirma un alt tip de poli-artrita de tip inflamator.
Un consult reumatologic competent, care sa nu decida un diagnostic 100% numai pe baza analizelor, se impune in cazul D-voastra.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
09-12-2009, ora 10:09
myaa
Nu este medic/terapeut
myaa
Multumesc frumos de informatii. Mai am o intrebare...poliartrita, de oricare fel ar fi...afecteaza si alte articulatii...ma refer mai ales la extremitati...degete si ar trebui sa fie evident.? Mentionez ca niciodata nu m-au durut degetele nici nu s-au umflat si innrosit articulatiile degetelor...
Multumesc inca o data pt amablitate si timpul acordat.
0
09-12-2009, ora 10:20
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimate Pacient,
Observatia D-voastra este judicioasa: de obicei sunt afectate si articulatiile metacarpo-falangiene sau interfalangiene. Exista insa si forme atipice, care afecteaza doar articulatii mari, sau care debuteaza pauci-articular (afecteaza mai putine articulatii).
Este misiunea reumatologului de a face o analiza CLINICA minutioasa care, coroborata cu unele analize tintite, sa va poata oferi un raspuns apropiat de realitate. Trebuie sa gasiti acel reumatolog care sa nu puna baza doar pe analize si atat.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
09-12-2009, ora 11:00
dr.emanuel
Nu este medic/terapeut
dr.emanuel
De acord cu domnul doctor chirurg glezna si picior. Si apropos bla-bla a fost o alegere nefericita in loc de puncte, puncte pentru a nu repeta cele scrise de domnia sa. Scuze!
Sunt sigur ca reumatologul care v-a consultat a facut si un examen clinic care, cel putin local, cauta semnele inflamatiei care sunt evidente pentru oricine : rubor (roseata) calor (caldura) tumor (tumefiere, sau umflarea, deformarea zonei) dolor (durere).. Aceste semne acum ca le cunoasteti, le puteti cauta si constata daca le aveti si dv. singura. Totusi se pare, eu asa am inteles ca nu le aveti. Deci sa o luam sistematic:
1.semne locale de inflamatie nu prezentati (din tetrada descrisa fiind prezenta doar durerea),
2.la analize toate testele care certifica inflamatia sunt negative (si prin toate inteleg VSH, Proteina C Reactiva, Celule Lupice, FR, ASLO (desi la varsta aceasta nu se prea poate pune problema unui RA daca nu ati avut in copilarie, si nu ati avut),
3. alte analize de excludere ar mai fi acidul uric, precum si testele hepatice pentru o eventuala hepatopatie cronica. Desi daca ati fi avut asa ceva fara indoiala ca pana acum ati fi stiut.
4.probabil ca pe baza examenului radiologic si in absenta celorlalte date clinice si de laborator, s-a stabilit diagnosticul de gonartroza (pana una alta). Este intr-adevar mai rar vazut la varsta aceasta dar nu imposibil mai alesdaca sunteti o persoana longilina. In acest caz tratamentul cu artrostop sau alt supliment alimentar din aceeasi categorie poate fi benefic, de data aceasta TOCMAI pentruca sunteti tanara si acestea isi au rostul deoarece cartilajul articular in mod sigur nu este foarte compromis. Aceste produse sunt niste SUPLIMENTE ALIMENTARE si nu inlocuiesc un tratament antialgic-antiinflamator! in caz de nevoie. Cu rezultate foarte bune in artroze, mai ales formele dureroase am folosit ALFLUTOP fiole. S-ar putea sa le gasiti mai greu dar le gasiti. Se face o serie de 20 de injectii i.m. (se pot face si infiltratii locale de catre un medic specialist reumatolog sau ortoped sau fizioterapeut) care se repeta la trei si la sase luni sau, se pot face primavara si toamna.
Dar apropos, nu ati mentionat nicaieri ce fel de tratamente ati urmat pana acum dupa cum nu ati mentionat nici caracterul durerii (timpul din zi, circumstantele in care apare, daca se calmeaza cu ceva etc). Uite vezi asta a fost o scapare!
Ei pana una alta daca intre timp nu apar si allte semne si simptome care sa ateste existenta unei boli sistemice sau reumatice de tip inflamator, inseamna ca diagnosticul a fost corect. As mai scrie cate ceva dar astept mai intai sa aflu ce tratamente ati facut pana acum. Daca imi raspundeti va rog sa specificati EXACT cum ati urmat tratamentul (adica medicamentele, dozele, ritmul de administrare cat si durata in timp. SANATATE MAXIMA!
0
09-12-2009, ora 11:17
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
In principiu sunt de acord cu cele exprimate de coelgul meu mai sus., cu cateva amendamente:
- examenul clinic este capital, existand criterii de diagnostic precise (de tip ARA); prezenta criteriilor clinice evocatoare ale unei maladii reumatologice este mai importanta decat ocice analize (asa cum precizam mai inainte, am sute de pacienti cu poliartrite ce au evoluat ani de zile cu analize perfect normale, insa distructiile articulare au fost masive si ireversibile, in lipsa unui tratament de fond);
- sunt total impotriva infiltratiilor articulare de orice natura. Am practicat multi ani, atat in Romania cat si in Franta, chirurgia genunchiului, constatand depuneri articulare si consecinte periculoase in cazul utilizarii feluritelor substante intraarticular. Aceasta "moda", a feluritelor infiltratii articulare, a existat in Occident in urma cu decenii si a ajuns la apogeu in Romania abia acum.
- in rest, sfatul este acelasi: prezenta semnelor de inflamatie articulara, perfect evocate de colegul meu mai sus, trebuie sa va conduca catre un consult reumatologic amanuntit.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
09-12-2009, ora 11:44
dr.emanuel
Nu este medic/terapeut
dr.emanuel
Alflutopul se face intramuscular sau/si in infiltratie PERIARTICULARA. Nu este din gama celor la care se refera distinsul coleg, adica substante vasco-elastice (in urma carora oricum nu am prea vazut rezultate stralucite!) Acest produs este un extract din fauna marina! nu un produs de sinteza!
La buna vedere!
A si dintre criteriile majore si minore ale ARA se pare ca nu aveti niciunul, decat poate dureri la articulatii paralele, dar nu stim de cat timp. Si in Romania si in Franta criteriile sunt aceleasi!
0
09-12-2009, ora 11:48
dr.emanuel
Nu este medic/terapeut
dr.emanuel
Pardon, am vrut sa spun articulatii simetrice, ca sa fim exacti, nu paralele dar m-a furat valul epistolar!
Pa!
0
09-12-2009, ora 11:51
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimate Coleg,
Cred ca voi stopa aici "polemica" D-voastra, avand in vedere ca agresivitatii D-voastra eu i-am contrapus o intelegere si incercare de apropiere...
Eu discutam despre potentialitati...despre faptul ca pacientul nu precizase nimic din acele faimoase criterii, care sunt ale Asociatiei Americane, deci comune si in Franta si in Romania.despre necesitatea unui consult reumatologic...pentru ca pacientul nu poate cuantifica prezenta criteriilor.
Asa dupa cuma ti remarcat, pacientul nu a mai raspuns deloc, dovada a faptului ca ii displac "intepaturile: dintre colegi medici, chiar daca sunt in avantajul pacientului.
O experienta mai mare pe acest forum va va conduce catre evitarea acestui tip de polemica, absolut daunatoare spiritului forumului "romedic".
Cu aceeasi profunda stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
09-12-2009, ora 14:06
dr.emanuel
Nu este medic/terapeut
dr.emanuel
Bine, daca o luati asa. Nu am facut decat sa precizez ca Alflutopul se face PERIARTICULAR. Cu infiltratiile intraarticulare nici eu nu sunt de acord din cauza riscului mare de a face o artrita sec.
Imi pare rau daca am parut agresivA, imi place ca lucrurile sa fie clare. Asigurandu-va de toata stima mea va urez in continuare o zi buna, linistita si senina in ciuda cetii de afara! Inca odata scuze daca v-am gresit cu ceva.
0
09-12-2009, ora 14:19
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Stimata Colega,
Nu trebuie sa va cereti scuze, nu este cazul.
Am un profund respect pentru D-voastra, ca si pentru toti colegii ce reusesc sa-si rapeasca din timpul propriu pentru informarea pacientilor.
Interventia mea se referea doar la necesitatea unei intelegeri reciproce intre noi, care sa evite polemicile sterile, ce nu fac decat sa ne coboare in ochii pacientilor, facand tot demersul nostru redundant si inutil.
Eu ma refeream la doua aspecte esentiale: necesitatea unui consult reumatologic in cazul poliartralgiilor, ca si evitarea infiltratiilor intraarticulare. In rest, orice tratament poate fi binevenit, cu conditia unui pret acceptabil si a unei iatrogenicitati minime.
Succes in demersul D-voastra!
Cu profund respect,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
PS: as prefera sa avem aceasta discutie pe email, sa ne sfatuim etc.
0
09-12-2009, ora 14:41
dr.emanuel
Nu este medic/terapeut
dr.emanuel
de acord. dar cumva nu stiu cum tot m-ati inteles gresit. PERSOANA A FOST CONSULTATA DE UN REUMATOLOG DEJA. la asta ma refeream.!
Pacat ca nu au emoticon-uri(oane?) ca va trimiteam unzambet si ne intelegeam mai repede - zambet!
0
09-12-2009, ora 14:49
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Asa cum va precizam mai sus, eu, in calitate de simplu chirurg, am diagnosticat zeci de pacienti ce trecusera pe la 3-4-5-7 reumatologi, fara sa fie "bagati in seama".
Poliartritele seronegative produc distructii articulare masive, invalidante, ireversibile, si asta este singurul motiv pentru care insist pe aceasta tema. De fiecare data, analizele erau perfect normale iar reumatologii faceau abstractie de criteriile clinice ARA, de altfel evidente si pentru un simplu chirurg, ca mine...
Inca o data, v-as trimite si eu un zambet daca as avea posibilitatea.
Cu aceeasi stima,
marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
09-12-2009, ora 16:19
myaa
Nu este medic/terapeut
myaa
Am fost la serviciu. Am citit tot ce ati scris...si sincer in loc sa ma linisteasca mai tare m-au intristat si impacientat. Deci, durerile la genunchi le am doar seara, noaptea cand merg in pat...in cursul zilei nu ma dor deloc. Simt seara chiar o senzatie de rece doar in zona genunchilor. Am luat Aflamil, mydocalm, paracetamol sinus si artrostop rapid...de 2 ori pe zi, dimineata si seara...cate o pastila din fiecare. Dupa tratament durerea s-a ameliorat evident, doar ca nu a disparut de tot...si am inteles ca protectia medicamentelor este pt inca doar 2 saptamani. Analizele la ficat au iesit in limite normale. La fel si hemoleucograma.
Eu doresc doar sa ma lamuresc in aceasta problema si sa stiu ce consecinte sunt pe termen lung...
Multumesc f mult pt informatii.
0
09-12-2009, ora 17:06
dr.emanuel
Nu este medic/terapeut
dr.emanuel
Chiar mă bucur să te aud deoarece nu am crezut că ai renunţat din cauza a ceeace eu nu numesc polemică, deoarece nu vreau să intru în alta. Iar pe tine nu au de ce să te descurajeze aceste lucruri fără relevanţă pentru ceeace te interesează de fapt.
Tratamentul luat a dat rezultate pe moment, deci probabil a fost un puseu cauzat de frig. În lipsa altor date deocamdată ne limităm la diagnosticul formulat, iar dacă apar alte probleme vei face o internare la o secţie bună de reumatologie. Deocamdată nu cred că este cazul. Trebuie să fim vigilenţi dar hai să pornim de la simplu la complex. Acolo unde este articolul acela mai lung vei găsi după punctul 4 nişte sugestii de tratament. Deci:
A. evitarea factorilor de microclimat nefavorabili (frig, umezeală, curent)
B.dacă există o sensibilitate la aceşti factori purtarea unei genunchiere sau mă rog, ciorapi mai groşi, vezi tu(ideea este să fie protejaţi genunchii). Şi ai dreptate, adeseori noaptea apare uneori senzaţia de răceală la nivelul genunchilor. Poţi să te ungi cu o cremă încălzitoare, deci nu neapărat cu un antiinflamator şi apoi ori te legi cu ceva ori nu. Depinde cum te simţi tu mai bine. Oricum nu am intenţia să te transform într-o tuşică.
C.păstrarea greutăţii normale, că dacă scapi vreodată caii după aceea greu mai dai jos.
D.sporturile indicate sunt inotul, bicicleta în principiu exerciţiile care nu solicită mult genunchii(nu jogging!)
E.du-te o dată pe an într-o staţiune balneară unde să te poţi şi distra (căci eşti tânără) dar în care să fie şi o bază de tratament. Dacă nu ai posibilităţi fă fizioterapie o dată dacă nu de 2 ori pe an în policlinica oraşului tău. Nu îţi trebuie decât bilet de trimitere de la medicul de familie.
F.sunt tratamentele indicate după punctul 4. în articolul cel lung.
Şi dacă stau bine să mă gândesc la această vârstă m-au durut şi pe mine genunchii prima dată (nu că asta te-ar consola în vreun fel) iar acum nu am nimic decât exact cum spui o senzaţie de rece. Atunci când e frig afară parcă acolo este prima staţie!
Îţi doresc să ai zile senine şi să fii fericită în ciuda luminii (şi lumii) cenuşii de afară! Cu bine!
0
09-12-2009, ora 19:42
myaa
Nu este medic/terapeut
myaa
Multumesc frumos de sfaturi. Asta si incerc sa fac:sa evit frigul si umezeala...problema este ca am facut 7 ani naveta la 35 de km de oras...iar acei ani de frig si-au pus amprenta. De 3 ani nu mai fac naveta, sunt profesor de biologie. Sper ca ceea ce simt acum sa fie temporar, cauzat doar de acesti factori favorizanti si sa nu fie pe viitor problema. Da, seara folosesc astfel de unguiente. Aceste dureri le simt doar iarna...vara nu simt absolut nimic stanjenitor si din acest motiv sper ca este doar temporar. Am 50 de kg si 1, 64 m si cam in limitele acestea am fost mereu...si am inteles ca ar fi un avantaj fata de persoanele care au probleme de greutate.
Am citit cu mare atentie tot ce ati scris de fiecare data si va multumesc din suflet pt ca ati avut timpul si rabdarea sa-mi scrieti.
Numai bine va doresc si mai vorbim.
Multumesc frumos.
0
09-12-2009, ora 19:52
dr.emanuel
Nu este medic/terapeut
dr.emanuel
Da, este clar!
Te îmbrăţişez cu lumina din suflet şi-ţi doresc să fii fericită !
O noapte bună!
0
16-12-2009, ora 17:03
scarface
Nu este medic/terapeut
scarface
Sensibilitatea la frig si umezeala se poate elimina usor si eficient cu anumite remedii homeopate care in plus vor ameliora nu numai dispozitia la afectiuni cauzate de acestea cat si problemele reumatice prezente. Nu imi este cunoscuta alta metoda care sa functioneze la acest nivel (constitutional) in astfel de cazuri.
0
16-12-2009, ora 17:10
myaa
Nu este medic/terapeut
myaa
Mai concret...ce anume remedii homeopate eficiente imi puteti recomanda?
0
16-12-2009, ora 18:04
dr.emanuel
Nu este medic/terapeut
dr.emanuel
Domnul scarface are perfecta dreptate dar nu va poate recomanda un remediu via e-mail. Consultul homeopat este unul foarte minutios (poate dura si o ora jumate) asa ca probabil va trebui sa-i comunicati din ce zona sunteti si sa va recomande unui coleg daca domnia-sa nu este prin apropiere.
te salut cu drag si sper ca dl. scarface nu s-a suparat ca m-am bagat si eu. dar daca n-am ce face!
0
16-12-2009, ora 18:07
myaa
Nu este medic/terapeut
myaa
Am inteles. E si normal sa fie asa. Multumesc frumos.
0
16-12-2009, ora 18:29
dr.emanuel
Nu este medic/terapeut
dr.emanuel
da chiar, din ce zona esti poate te pot ajuta!?
0
16-12-2009, ora 18:44
myaa
Nu este medic/terapeut
myaa
Sunt din Botosani.
0
16-12-2009, ora 18:45
myaa
Nu este medic/terapeut
myaa
Dv cred ca sunteti din Bucuresti...cam greu...
0
16-12-2009, ora 18:53
dr.emanuel
Nu este medic/terapeut
dr.emanuel
eu sunt din bacau si stiu un bun homeopat in piatra neamt. dar daca nu-ti raspunde scarface si nu gasesti in botosani un homeopat, desi este imposibil, o fi el mic orasul din cate imi amintesc ehhheeeee de mult, dar am auzit ca sunt medici buni acolo. deci ca sa revin, da-mi un semn si vad eu ce mai aflu, poate chiar in seara asta.
nu-mi raspunde acum ca ma incurc in mail-uri. numai daca primesti raspunsul dorit de la altcineva. bine?
0
16-12-2009, ora 19:13
myaa
Nu este medic/terapeut
myaa
Da, am inteles. Tinem legatura. Multumesc.
0
17-12-2009, ora 16:34
dr.emanuel
Nu este medic/terapeut
dr.emanuel
m-am interesat la o colega care este secretar (medic!) in asociatia de homeopatie la Bucuresti. nu stie nici un medic homeopat in Botosani dar stie la Iasi. Daca te intereseaza o contactez din nou si o intreb sau si mai bine iti dau adresa ei de mail. Cum alegi tu. Pa!
Adaugă un comentariu / răspuns
38 comentarii 12 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.