examen anatomo-patologic tumora vezica urinara

12-05-2011
Luciana-1
Nu este medic/terapeut
Luciana-1
As aprecia foarte mult opinia unui specialist. Tatalui meu i s-a descoperit o tumora la vezica urinara. I s-a facut rezectie transuretrala. Rezultatul anatomo-patologic mi se pare discrepant. Citez: "risc scazut de malignitate G3". G3 este gradul cel mai mic de diferentiere? Daca este gradul cel mai mic de diderentiere, ar insemna ca tumora este mai agresiva si cu potential de progresie si metastazare mai mare decat alte grade (1, 2). In cazul acesta, afirmatia "risc scazut de malignitate" nu-si are locul. Se pare ca tratamentul in continuare depinde de gradul tumorii. Nu ne dam seama care ar trebui sa fie conduita in continuare. Examenul anatomo-patologic s-a facut in Romania. Sunt in Canada unde au un sistem diferit de clasificare si nu reusim sa il corelam cu cel din Romania. Le clasifica in "low-risk" si high-risk", cele "low-risk" se supravegheaza, iar la cele "high-risk" se recomanda instilatii intravezicale. Adaug mai jos rezultatul complet. Va multumesc.

Biopsie tumora vezicala:
Fragment de carcinom urotelia cu grad scazut de malignitate G3.
4 comentarii
0
12-05-2011, ora 05:10
Luciana-1
Nu este medic/terapeut
Luciana-1
continuare:

Biopsie tumora vezicala:
Fragmente de carcinom urotelial cu risc scazut de malignitate G3 cu zone de carcinom urotelial de tip papilar G2. Mic fragment de tesut musculo-conjunctivo-vascular cu infiltrat inflamator cronic interstitial.
Biopsie baza tumorii vezicale:
Fragment de tesut musculo-conjunctiv fara invazie tumorala.

Va multumesc.
0
12-05-2011, ora 11:13
Vio 49
Nu este medic/terapeut
Vio 49
buna ziua Luciana, sa sti ca sunt putini medici care intra pe forum, m-am convins de 3 luni, de cand intru zilnic.ma confrunt cu o situatie asemanatoare.carcinom inseamna cancer.eu am adenocarcinom ovar dr., stadiu 1A si G2, am consultat 2 oncologi si au aceeasi parere sa nu fac chimioterapie.(sunt medici f. buni), cu toate acestea tot nelinistita sunt.ca o concluzie, ar fi sa urmeze sfatul medicului curant.cauta pe net gradul de diferentiere in tumori.multa sanatate.
0
12-05-2011, ora 23:17
DrVasileVanea
Identitate neconfirmată
DrVasileVanea
Buna ziua,

Rezultatul bipsiei vezicale prezentat de dvs confirma existenta unui carcionom urotelial (al mucoasei vezicii urinare) atat cu gradul 2 cat si 3 de diferentiere ( gradul 1 - scazut, grad 2 - mediu, grad 3 - nediferentiat, agresiv ). Daca s-a facut numai biopsie (recoltarea unor mici fragmente) s-ar impune, daca situatia locala o permite, rezectia in totalitate a tumorii, chiar cu o margine de siguranta in tesut sanatos de circa 1-1.2 cm.
Daca totusi s-a facut rezectia totala a tumorii la prima interventie, atunci in continuare beneficiaza de tratament cu vaccin BCG - instilatii in vezica urinara dupa un protocol international bine cunoscut. Eventual, in functie de starea pacientului, se poate adauga tratamentul chimioterapeutic. Apoi, in functie de rezultatele obtinute si monitorizarea pacientului prin cistoscopie periodica, ar putea intra in discutie si radioterapia.
In situatia in care dupa toate acestea evolutia tumorii este continua, intra in discutie cistectomia (scoaterea vezicii urinare).
0
13-05-2011, ora 02:58
Luciana-1
Nu este medic/terapeut
Luciana-1
Dr. Vasile Vanea: multumesc imens de mult pentru raspuns. Dr. urolog care a facut interventia spune ca a facut rezectie in totalitate. Mi s-ar pare normal, insa, ca marginile de siguranta in tesut sanatos sa fie mentionate in rezultatul de la examenul anatomo-patologic. Acest lucru este inca neclar pentru mine. Nu se trimite piesa operatorie in totalitate la anatomie patologica sau poate ca sunt mai multe fragment extirpate... O ultima intrebare: la ce intervale se recomanda cistoscopia pentru monitorizare? Va multumesc din nou.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.