efecte secundare tratament schizofrenie paranoida...

20-02-2010
as if
Nu este medic/terapeut
as if
In urma cu un an mama mea in varsta de 47 de ani a fost diagnosticata cu "episod psihotic acut", apoi in urma cu cateva luni cu "schizofrenie paranoida". Medicamentatia a fost: in primele saptamani: Haloperidol, Romparkin, Gerodorm. Apoi a fost o perioada destul de lunga cu: Convulex 500mg, Depakine 500mg, Seroquel (pana la 900 mg uneori), Diazepam si Anxiar, in diverse combinatii si dozaje, fara niciun rezultat. A urmat apoi Zyprexa pentru cateva luni cu mici imbunatatiri, ultimul tratament fiind Risperidona 4mg, Depazina 1000 mg, Romparkin, Prazolex, la care mama a raspuns aparent cel mai bine.

In tot acest timp am schimbat aproximativ 4 medici psihiatri, si am avut 3 internari... ceea ce este extrem de ingrjorator, este faptul ca desi, momentan din punct de vedere al diagnosticului pare ameliorata(nu mai apar halucinatii, nici macar auditive, suspiciunile sunt analizate temeinic, si in general depasite, coopereaza si incearca sa accepte ca din punct de vedere psihiatric are o problema)efectele pe care le pun pe seama acestor tratamente de lunga durata sunt destul de grave. O rigiditate musculara care inspaimanta, cu greu isi poate controla articulatiile, o slabiciune extrema, nu mai poate citi o pagina A4, gatul poate fi miscat numai repede, la miscarile lente, corpul ii tremura necontrolat, tremur permanent al mainilor, nu poate tine o lingura in mana, nu se poate imbraca/dezbraca de haine daca nu au nasturi sau sunt foarte largi, aproape s-a dublat in greutate(perioada de 3 -4 luni Zyprexa a trecut de la 47kg la 70 si ceva), privirea e imobila si are un luciu care inspaimanta, are grimase ale fetei si tot felul de ticuri, foarte rigida in partea superioara a corpului, misca mainile foarte rar, cand sta intinsa gatul nu se flexeaza, avand aceeasi pozitie ca si atunci cand sta in picioare, se misca in reluare desia are impresia ca se misca normal si simte nevoia sa se plimbe in camera pentru a nu mai simti durerile sin umar si talpi. Somnul este o povara, dureri in umar si spate, sforaie si horcaie iar uneori imi da impresia ca se opreste din respirat, ochii ii sunt dimineata lipiciosi, privirea si limba ingreunate de acest lichid albicios cu care se trezeste, tulburari ale menstruatiei(cantitativ, nu poate sta cu un absorbant de cea mai mare capacitate mai mult de o ora), lipsa de concentrare daca e nevoita sa tina evidenta mai multor lucruri odata, reuseste sa fie acaparata doar de un singur lucru odata, memoria de scurta durata afectata, uita foarte usor fetele pe care le vede pentru prima oara, confunda detaliile care nu sunt relevante, este apatica, nu a plans toata acesta perioada, zambeste fals, mananca dezorganizat, nu realizeaza cand se murdareste.

In aceste conditii, toti psihiatrii ma asigura, ca toate acestea vor disparea, ca sunt "simple" efecte secundare, insa in egala masura incearca sa ma convinga ca tratamentul va trebui urmat pe termen nedefinit. Vreau sa stiu, daca au mai fost asemenea cazuri, ce masuri trebuie sa iau, ca sa ma asigur ca toate acestea nu vor degenera in probleme mult mai grave decat cele pe care le are in plan psihic. Ultimul psihiatric considera ca, a scazut Romparkin-ul si de-aici exagerarile de mai sus, am revenit la doxa uzuala, si din tot ce am enumerat mai sus, singura imbunatatire a fost ca poate misca un pic mai liber gatul, inca nu poate sa duca mainile la umeri... in aceste conditii recomandarea psihiatrului a fost sa ramanem la acelasi tratament, ca este sensibila la antipsihotice dar nu avem ce face...

Tin sa mentionez ca diagnosticul a fost stabilit in urma simptomatologiei, am reusit un examen tomograf in urma caruia ne-am asigurat ca nu vorbim de o tumoare si o amarata de analiza la sange, unde colesterolul este ingrijorator. Ce tip de analize as putea sa facem, ca sa ma asigur ca acest an in care s-a indopat cu chimicale nu au slabit-o fizic, ce as putea sa urmaresc ca sa preintampin un alt val de asemenea probleme fizice? Eu ma gandeam sa consult un endocrinolog, sis a ii cumpar un medicament pentru a o ajuta cu acest colesterol marit... Mentionez ca este fumatoare si de aproximativ 5-6 luni, bea cafea fara cofeina, nu tine regim alimentar, a incercat sa faca multa miscare, dar nu mai are forta necesara acum. Imi doresc ca, acum ca problemele de ordin psihic s-au ameliorat sa o ajut sa se recupereze si din punct de vedere fizic, insa mi-e teama ca aceste tratamente au lasat urme mai adanci decat ma asteptam, uneori ma intreb daca ar fi trebuit sa aleg stiind toate acestea daca as mai fi facut aceleasi alegeri.
O alta rugaminte ar fi: ce vitamine sunt recomandate, ce intaritoare si medicamente de detoxifiere putem lua sub acest tratament? Si daca imi puteti recomanda carti, site-uri, unde pot avea acces la explicatii vaste, pentru ca vreau sa inteleg cum functioneaza aceste medicamente, vreau sa "vad" exact tot parcursul lor in corpul uman, cu imagini, doar prospectele si explicatiile vagi ale psihiatrului nu ma ajuta. Vreau sa inteleg prin ce trece ea, daca faptul ca simte ca pierde energie, ca ii cresc chestii din cap in partea stanga are legatura cu modul in care tratamentul functioneaza sau sunt lucruri legate strict de modul anormal in care ea percepe lumea care o inconjoara.
Im cer scuze ca m-am hazardat in detalii, insa nu mi-ar ajunge infinitul sa descriu complexitatea tituror acestor lucruri, si nu poti fi obiectiv intr-o astfel de situatie care prin definitie este o problema de "eu" care se pierde.

Va multumesc.
0 comentarii
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul