durere a capului femural

14-12-2009
Cristina Muresan
Nu este medic/terapeut
Cristina Muresan
Buna ziua, ma numesc Cristina Muresan, am 32 de ani, insarcinata in saptamana a 28-a; stiu ca s-a mai discutat acest subiect dar, din pacate, fara relevanta pentru edificarea mea.As dori sa expun pe scurt simptomatologia mea si sa cer un raspuns la cateva intrebari :
in urma cu aproximativ un an a aparut o durere usoara -laic presupunand- a capului femural in partea dreapta, durere care s-a intetit in ultimele 4 luni : la mers, la dormit pe partea dreapta, la efort.Paradoxal, nu gasesc informatii edificatoare pe internet; m-am prezentat la medic ( locuiesc in Londra ) acum o luna, mi s-a prescris un antiinflamator fara a mi se oferi vreun diagnostic sau sa fiu trimisa pentru investigatii de vreun fel.Desigur, gelul antiinflamator n-a functionat, va rog sa ma lamuriti, atat cat e posibil in conditiile electronice, asupra urmatoarelor :
1). Inspre ce fel de posibile diagnostice ar duce simptomatologia de mai sus ? ( cumva o necroza ?)
2). Cat timp dupa nasterea copilasului ar trebui sa astept pana la efectuarea unui examen radiologic ? ( daca este cazul )
3). In lipsa unui examen radiologic cum se poate stabili un diagnostic clar si distinct ?
4). Cat de alarmata ar trebui sa fiu cu privire la rapiditatea evolutiei negative a unei boli a capului femural ? Poate astepta investigatia inca 3-4 luni ?

Mentionez ca n-am avut niciun fel de traumatism niciodata, nici medicamente de niciun fel n-am consumat.

Va multumesc,
Cristina Muresan
15 comentarii
0
16-12-2009, ora 12:53
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
Stimata Doamna,

durerea pe care o acuzati poate avea desigur mai multe cauze, cele mai frcvente statistic sint discopatiile si afectarea capului femural, precum in necroza aseptica. Chiar daca nu ati suferit un traumatism major sau ati luat cortizon prima suspiciune care trebuie inlaturata este cea de necroza aseptica, deoarece acest diagnostic este unul grav, iar netratat la timp duce la protezare!

Diagnosticul il puteti efectua si in sarcina deoarece investigatia necesara este RMN-ul. Daca pe nativul de sold nu se vede nimic se poate muta antena si efectua RMN-ul de coloana pentru a exclude, respectiv confirma discopatia.

Desigur ca se poate face si o radiografie simpla, dar, datorita radiatiilor exista o serie de restrictii (de exemplu legate de sarcina) si de regula pe radiografie nu se vede nimic, sau mai bine zis pe radiografie sau CT se vad foarte bine modificarile de contur, adica atunci cind nu se mai poate face nimic conservativ.

1. O necroza osoasa aseptica este desigur posibila si datorita gravitatii acestui diagnostic trebuie intotdeauna prima exclusa sau confirmata in cazul durerilor localizate la nivelul soldului sau genunchiului. Primul lucru care trebuie facut in cazul suspiciunii unei necroze aseptice este RMN-ul si in nici un caz antialgicele sau antiinflamatoriile. In caz de confirmare miscarea trebuie redusa, respectiv efectuata numai cu sustinere. ALTFEL face o data clack si s-a terminat cu discutia, urmeaza proteza.
2. Un examen radiologic este necesar numai in cazul aparitiei modificarilor de contur, dar in acest caz aveti timp sa efectuati acest examen in vederea protezarii sau a osteotomiei de derotatie.
3. Diagnosticul si stadializarea atit a necrozei aseptice avasculare (NACF) cit si cel a discopatiei se face cu ajutorul RMN-ului, aceasta investigatie fiind singura in cazul NACF care o poate diagnostica in stadiile initiale de edem osos. (lasind de-o parte scintigrafia).
4. Aceasta investigatie trebuia facuta acum un an la aparitia primelor semne. Desigur ca sarcina este un factor agravant (cresterea in greutate), iar investigatia trebuie facuta cit mai repede, si in functie de ce spune medicul ginecolog. In functie de evolutia necrozei (bilaterala, zona mare de necroza etc) se poate lua o decizie de a astepta evolutia sarcinii sau de a trata necroza, in cazul in care aceasta suspiciune se certifica. Desigur ca exista si varianta ca deja sa fi avut loc o modificare de contur uni sau bilaterala, situatie in care se poate astepta cu protezare respectiv osteotomia.

Cu stima,
Dr. Bogdan Cristian Ion
Institutul de Medicina Hiperbara Bielefeld/Germania
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta
0
28-03-2010, ora 09:43
Livuta
Nu este medic/terapeut
Livuta
Salutare!
Am nevoie de cateva informatii.
In urma cu 2 ani am fost diagnosticat cu NACF, stadiul IV. Am suferit o interventie chirurgicala in urma carei s-a forat prin femur si am facut 2 examene RMN.
- Cand pot vedea rezultatele RMN-ului ?
- Cat de mare e riscul ca boala sa fie bilaterala (ce pot face) ?
- Acum, dupa foraj, mai pot avea o viata activa, pot face miscare, alergare (sau indicat esta sa ma protejez)?
- Ce specealisti imi puteti recomanda ?
Multumesc anticipat !
0
28-03-2010, ora 14:06
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
Stimate Pacient,

din pacate n-am prea inteles ce aveti si ce doriti sa aflati!
Din ce am inteles eu este ca ati facut foraje in cazul unei NACF stadiu IV?! Aceasta este insa ABSURD!

- Forajele in cazul NACF au rolul de a creea o serie de "canale de scurgere" prin care edemelul osos sa dispara, o data disparut tesutul osos se poate reface. Aceasta technica invaziva are oarecum o indicatie dar doar in stadiile I si nici decum mai avansate precum stadiul patru caracterizat prin microfracturi corticale, uneori chiar pe suprafata articulara, situatie in care vorbim de modificare de contur.
Daca conturul este modificat operatia de foraj constituie MAL PRAXIS, tocmai aparitia acestor microfracturi caracteristice stadiului patru fac sa dispara edemul si sint de fapt un fel de "foraje" facute de natura, daca vreti sa o luati asa!

DE ACEEA nu pot sa cred ca D-voastra erati in stadiul patru de NACF! Dar aceasta se poate vedea pe RMN, iar daca era intradevar un stadiu IV atunci ati facut operatia de foraj DEGEABA, probabil ca acum sveti o coxartroza care, la un moment dat, va trebui protezata.
DESIGUR ca nu, odata stricat conturul trebuie imediat sa efectueze proteza, dar in momentul in care confortul zilnic se va reduce nu va va ramane deocamdata si din pacate alta alternativa.

- Rezultatul RMN-ului il puteti vedea imediat ce l-ati facut. NACF se vede pe RMN inca din stadiile initiale de edem incipient, fara nici o alta modificare de tesut osos. Cam de pe la stadiul 3 in sus o necroza osoasa se vede pe radiografie sau pe CT. In cazul suspicunii RMN_ul ramane prima optiune de diagnostic. Daca deja ati facut 2 examene atunci puteti vedea pe acestea in ce masura si celalalt picior este afectat sau nu, riscul sa fie amindoua afectate este considerabil! Oricum o data pe an ar trebui sa faceti un RMN de control tocmai pentru a excude acest risc.

- desigur ca puteti avea o viata activa, dar intr-un NACF stadiul IV, probabil dupa ce veti face operatia de protezare. Operatia de forare, daca este corecta informatia referitoare la stadiu, n-ar nici o valuare!

- specialisti pentru ce? pentru protezare?

Cu stima,
Dr. Bogdan Cristian Ion
Institutul de Medicina Hiperbara Bielefeld/Germania
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta
0
30-03-2010, ora 17:13
Livuta
Nu este medic/terapeut
Livuta
Domnule doctor Bogdan Cristian Ion am rugamintea daca sa poate sa imi lasa-ti o adresa de mail pentru o discutie mai detaliata, inclusiv amanuntirea RMN- ului sau o consultatie la Centrul de Medicina Hiperbara Constanta. Multumesc.
0
31-03-2010, ora 11:18
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
Daca dati un clic pe nume aveti toate datele de contact

Cu stima,
Dr. Bogdan Cristian Ion
Institutul de Medicina Hiperbara Bielefeld/Germania
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta
0
29-06-2010, ora 21:41
vlad iliescu
Nu este medic/terapeut
vlad iliescu
Buna ziua!

Domnul doctor Bogdan Cristian Ion, ma numesc Iliescu Vlad, va intreb pentru tatal meu, are 55 de ani, de aproximativ o luna are dureri de sold in partea stanga. A efectuat examenul RMN si la concluzii a reiesit "NACF bilateral stadiul B Mitchell, cu fragment mai voluminos la nivelul capului femural stang". Starea lui fizica este buna, nu are dureri. In aceasta situatie credeti ca tratamentul de la clinica Hiperbara ar fi eficient?

Va multumesc!
0
29-06-2010, ora 23:47
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
Stimate Domn,

NACF este o afectiune evolutiva, adica, de regula, fara tratament evolueaza, se agraveaza. Indicatia de oxigenare hiperbara este data in principal de absenta unor modificari de contur ale capului femural. O data acesta modificat, singurul lucru care se mai poate face este aminarea protezei pe cit posibil, eventual in cazul unor anumite modificari se mai poate face derotarea.

Ca idee ORI DE CITE ORI apare diagnosticul sau suspiciunea de NACF sau de necroza aseptica de condil femural (maladia Ahlbeck) PRIMUL lucru care trebuie facut este cumpararea a doua cirje pentru evitarea incarcarii articulatiei/lor afectata/e, respectiv evitarea miscarii si a ridicarii pe membrele afectate.

In cazul ORICAREI necroze aseptice pe articulatiile portante principalul pericol il constituie distrugerea conturului articular, de aceea ORICE asteptare sau deplasare fara sprijin NU INSEAMNA ALTCEVA decit un risc crescut de modificare a conturului articular si producere a artrozei. Necroza de fapt deztabilizeaza structura de rezistenta a osului astfel ca, din anumite stadii, LA O SIMPLA miscare, conturul articular se poate prabusi (tasa).

Daca radiologia nu arata nici o modificare de contur si daca se respecta restrictia de incarcare a articulatiei, necroza se poate trata, indiferent de stadiul in care se afla, dar in functie de acesta numarul de sedinte poate varia foarte mult. Asa cum am mai spus-o, chiar si daca se distruge (modifica) conturul articular, cu ajutorul oxigenarii hiperbare, necroza aseptica se vindeca, dar in acest caz ramane in continuare artroza, care de fapt determina decizia de protezare.

Oxigenarea hiperbara in cazul NACF este intotdeauna eficienta, dar in stadiile foarte avansate este prohibit de scumpa datorita numarului mare de sedinte. Daca ne trimiteti pe mail RMN-ul va putem spune daca acesta contine toate secventele necesare unei stadializari corecte si, in acest caz un numar estimativ de sedinte necesare unei reduceri a edemului osos, moment in care se poate intrerupe hiperbara. Cirjele insa TREBUIESC pastrate pina la refacerea completa a tesutului osos in zonele de necroza!

Cu stima,
Dr. Bogdan Cristian Ion
Institutul de Medicina Hiperbara Bielefeld/Germania
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta
0
12-07-2010, ora 08:50
oprisan ionut
Nu este medic/terapeut
oprisan ionut
Buna ziua !Am un baietel de 8 ani si a fost diagnosticat in urma cu 3 luni cu Maladia Legg-Calve-Perthes(osteonecroza cap femural stang). A fost operat pentru a elimina lichidul intra-articular in excces pentru ca dadea dureri destul de mari; dupa operatie a urmat o perioada de 30 zile de gips, acum copilul se recupereaza.
Am vrea sa stim cat poate ajuta oxigenerea hiperbara (am auzit numai pareri prolucru care ne bucura)
In speranta unui raspuns multumim anticipat
0
13-07-2010, ora 17:32
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
Stimate domn,

maladia Perthes, in majoritatea cazurilor, se rezolva de la sine, dar necesita o imobilizare ghipsata a membrului afectat. In cazul copiilor, capul femural este reprezentat de un cartilaj de crestere, care chiar daca se distruge, se poate reface pe modelul cotilului, de aceea piciorul trebuie imobilizat intr-o anumita pozitie specifica.

Perthes-ul strabate mai multe etape. In primul rand la nivelul colului apare o zona de edem osos, probabil in urma unui traumatism, care duce la degradarea vascularizatiei nucleului de crestere. Acesta in timp se distruge/ aplatizeaza. In mod normal, in conditii de imobilizare acest edem osos, pe parcursul unui an de zile dispare de la sine, dupa care nucleul cartilaginos se reface pe matrita data de cotil in cateva luni, de aceea importanta deosebita a imobilizarii.

Toate aceste stadii si intreaga evolutie poate fi monitorizata si este predictibila cu ajutorul RMN-ului. In fucntie de aceasta stadializare poate fi aplicata sau nu oxigenarea hiperbara. Beneficul acestei terapii consta in faptul ca sub oxigenare hiperbara, perioada de aproape un an de resorbtie a edemului osos se poate scurta la cateva saptamani. Odata disparut acest edem osos, Perthes-ul evolueaza ca si in cazurile in care nu se aplica hiperbara, adica in 1-3 luni nucleul cartilaginos se reface. Hiperbara se poate aplica si dupa disparitia edemului pentru a scurta acest timp de refacere a nucleului cartilaginos, efectele nu sunt asa de spectaculare in sensul ca daca pentru a face sa dispara edemul ce in mod normal dispare in 10-14 luni sunt necesare 2-3 saptamani de oxigenare hiperbara, iar pentru a scurta refacerea nucleului cartilaginos de la 2-3 luni la cca. 1 luna este necesar aproape inca o luna de hiperbara.

Concret, in functie de RMN-ul copilului dvs. putem evalua necesarul de terapie, conditia esentiala este de a pastra imobilizarea ghipsata pe toata perioada de refacere a capului femural.

Cu stima,
Dr. Bogdan Cristian Ion
Institutul de Medicina Hiperbara Bielefeld/Germania
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta
0
04-08-2010, ora 18:12
gabriel30
Nu este medic/terapeut
gabriel30
Domnule doctor,
in urma cu ceva timp am fost diagnosticat cu necroza aseptica de cap femural drept, am fost supus unei interventii de foraj de revascularizare si a urmat o periada de 60 de zile de mers fara sprijin pe piciorul operat. La 6 luni am efectuat RMN cu urmatorul rezultat :
- cap femural minim deformat cu zona subcorticala cu aspect de harta hiposemnal T1 discret hipersemnal T2 delimitata de dublu lizeru hiper/hiposemnal T2, ce intersecteaza ~ 40%din circumferinta capului femural, cartilagiul adiacent fiind minim subtiat, la nivelul zonei mentionate se observa tasari trabeculare subcorticale;
- mici osteofite pericapilate drepte;
- absenta revarsatului lichidian articular;
- muschii din campul de examinare si oasele bazinului fara anomalii decelabile;
- absenta anomaliilor la nivelul soldului stang.

Imi puteti interpreta mai pe intelesul mau aceasta investigatie, imi puteti stabili stadiul bolii la momentul respectiv. Ce recomandarii imi puteti face ?
Multumesc mult!
0
05-08-2010, ora 10:42
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
Stimate pacient,

ca sa pot stabili stadiul boli la momentul forajelor am nevoie de RMN-ul de dinaintea lor. De altfel, cu ajutorul acestuia, la ora actuala, se poate foarte usor stabili daca acestea intr-adevar au fost necesare (adica cu sanse de reusita) sau au facute fara nici-o indicatie terapeutica.

RMN-ul descris (la 6 luni) este INADECVAT pentru a evalua o necroza aseptica, deoarece lipsesc in descriere evaluarea a doua secvente RMN OBLIGATORII in interpretarea necrozelor. Acest lucru are insa o importanta secundara, deoarece, daca interpretarea a fost facuta corect, atunci sint semnalate prezenta unor modificari de contur, probabil articular, care inseamna compromiterea articulatiei!

Oricum interpretarea descrisa lasa de dorit si nu este exclus sa fie si GRESITA.
Pentru siguranta v-asi recomanda efectuarea unei radiografi de bazin pentru evaluarea tipului de modificare de contur, fiind vorba de modificari de structura minerala RMN-ul nu mai este atit de concludent, investigatia de baza in acest sens este Radiografia, respectiv CT-ul.

Acum Dvs, pe linga necroza aseptica aveti si o coxartroza, adica articulatia este foarte probabil compromisa si la un moment dat va trebui protezata, daca este sa dam crezare acestei interpretari.

Oricum chiar daca nu au aparut tasarile subcorticale, ci numai au fost fals interpretate, atunci vorbim de un stadiu foarte avansat de necroza, care oricum este dificil de tratat.

In alta ordine de idei, restrictia de incarcare a piciorului afectat dupa foraje nu se apreciaza pausal, adica pe un nr de X zile, deoarece medicina este o meserie care se face individual si nu la gramada, ci in functie de modificarile care apar pe RMN-ul pacientului in urma forajelor. De asemene este de NEINTELES indicatia de a reface acest RMN la 6 luni, care dupa parerea mea este mai mult decit ABSURDA.
0
06-08-2010, ora 07:34
gabriel30
Nu este medic/terapeut
gabriel30
Va multumesc mult si revin cu RMN efectuat acum 2 zile :

Examinarea IRM articulatie coxofemurala dreapta evidentiaza :
- subcondral superoextern cap femural se evidentiaza o zona semilunara de 3, 4/1, 5 cm in hiposemnal T1, hipersemnal T2 fat sat si STIR(lichid) si mici neregularitati ale conturului capului femural la acest nivel-Osteonecroza stadiul III FICAT, stadiul C MITCHELL.

Examinarea IRM articulatie coxofemurala exidentiaza :
-mica cantitate de lichid intraarticula si mica zona de edem osossubcondral in apropiere de foveea centralis.

Mentionez ca am efectuat RMN acesta din dorinta de a verifica piciorul stang(cel sanatos pana acum) si rugamintea mea este de a-mi interpreta si acest RMM pe intelesul meu si ce trebuie sa fac urgent la piciorul nefectat de NACF.

VA multumesc!
0
06-08-2010, ora 19:41
Dr. Bogdan Cristian Ion
Medicina de urgenta, Constanta
Dr. Bogdan Cristian Ion
Stimate pacient,

conform acestei descrieri amindoua capete femurale sint afectate de NACF, dreptul intr-un stadiu avansat, stingul se pare intr-un stadiu incipient. Dupa evaluarea RMN-urilor va pot spune cu exactitate si in ce masura. Chiar daca citesc si interpratarile colegilor radiologi, PREFER sa interpretez pe baza CD-ului aceste imagini in contextul clinic.

Intrebarea care se pune pentru stadializare este daca zona de hipersemnal STIR subcondrala pe stinga se suprapune pe o zona de hiposemnal T1, atunci putem vorbi deja de un stadiu I sau chiar II, in functie de intensitatea acesteia.

Pe dreapta trebuie o evaluare radiologica, in primul rind pentru a vedea daca sint modificari de contur ale capului femural (foarte probabil, dar ca sa stim exact acest lucru nu-l putem afirma pe baza RMN-ului ci al radiografiei) si eventual ale cotilului si a evalua in ce masura se poate face o derotare, respectiv o bipolara. Desigur ca aceste consideratii le poate face numai medicul specialist ortoped, dar in functie de solutia terapeutica a acestuia noi putem veni in ajutorul atit al actului operator cit si strict ca tratament al afectarii pe partea stinga.

Cu stima,
Dr. Bogdan Cristian Ion
Institutul de Medicina Hiperbara Bielefeld/Germania
Centrul de Medicina Hiperbara Constanta
0
01-02-2011, ora 19:19
Adriana Iliescu
Nu este medic/terapeut
Adriana Iliescu
Domnului Doctor Bogdan Cristian Ion
Domnule doctor, am citit despre dumeavoastra aici pe forum si va rog sa imi permiteti sa va deranjez cu o mare rugaminte. Va cer ajutorul in demersul meu pentru a ajuta o tanara fosta gimnasta de la Ploiesti, aflata acum in suferinta. Va rog sa acceptati sa vedeti rezultatul RMN-ului si descrierea simptomelor si sa ne ajutati cu o opinie privind institutia medicala din Bucuresti la care sa mearga pentru tratament. Va cer mii de scuze pentru deranj, dar am vazut ca raspundeti si ca aveti opinii si sfaturi utile pentru toti care v-au solicitat. Va rog sa imi raspundeti -
0
01-02-2011, ora 21:31
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Pentru mai multa celeritate, cred ca ar fi preferabil sa ii scrieti D-nului Dr. direct, pe mail. Aveti toate datele de contact cand faceti "click" pe numele sau fotografia prezentata.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vaccinarea în timpul sarcinii
  • Sarcina după 35 de ani
  • Poziții de somn în sarcină
  • Sarcina și toxoplasmoza
  • Sarcina și răceala
  • Constipația în timpul sarcinii
  • Sarcina si fericirea
  •