diferenta dintre ecografie 2d, 3d, 4d la ecografia pt bebe?

04-03-2010
mirelaaprilie
Nu este medic/terapeut
mirelaaprilie
care este diferenta dintre aceste ecografii, e vreuna mai buna pentru copil? adica care sa vada totul mai bine? sau nu conteaza? ca sunt tot felul de reclame la clinici si tot si as vrea sa stiu?
2 comentarii
0
02-04-2010, ora 09:44
scarface
Nu este medic/terapeut
scarface
Diferenta este in numarul de sonde folosite si in rezolutia obtinuta. Cu cat mai multe sonde cu atat mai buna imaginea, dar in acelasi timp cu atat mai daunatoare este echograful pentru copil, caci puterea folosita se mareste si in plus apare fenomenul de suprapunere a undelor care ajung astfel la amplitudini f. periculoase.

Deja de la un echograf normal un fat incepe sa se zbata (copilul se zbate mereu la echografie desi in mod normal doarme mai tot timpul, cel putin in primele luni de sarcina, de la un echograf cu mai multe sonde un fat are daune mult mai mari.

Daca tot faceti echo, faceti unul normal si feriti-va de 3d, 4d.

Daca tot faceti echografe trebuie sa va ganditi ca daca va descopere ceva:
- poate sa fie o greseala de interpretare sau de imagine (peste 90% din diagnozele date de pe urma echografiei la mame sunt bazate pe tot felul de greseli)
- copii nu cresc toti la fel de repede si ideea ca un copil trebuie sa aiba la o anumita saptamana anumiti cm pt. a fi normal este CEA MAI MARE ABERATIE in care poate sa creada un doctor si un om cu cap si care este motivul din cauza caruia se fac la mame cel mai absurde si infricosatoare declaratii
- de pe urma la o greseala vi se face panica si teama cu care stati tot restul sarcinii si care aduc daune psihice copilului si mamei
- oricum nu se poate face nimic de a repara copilul in uterul mamei, chiar daca se vede ceva. Pt. mama acest lucru inseamna cateva luni de teroare si frica in loc de liniste si pace.
- multe din diagnosticele gresite duc multe mame sa avorteze copilul. Cele mai multe avorturi la mamele acre isi doresc copii sanatosi se fac de pe urma echografie de la astfel de diagnoze bazate pe greseli si prezumtii.

Practic prin folosirea echografului nu aveti nici un avantaj sau siguranta. Mai degraba vi se creeaza frica si nesiguranta iar undele folosite dauneaza 100% fatului pe care doriti sa-l protejati de fapt insa mergeti la doctori ca vacile la abator fara sa stie unde se duc.

-
Un pasaj din articolul - Echografia, pericolele nerecunoscute ale unei metode de diagnostic
Ultraschall - die verkannte Gefahr einer fehlgeleiteten Geburtsmedizin
Articol scris de Kirsten Proppe, moasa de profesie, in revista "Nexus Magazin", editia August-Sept. 2007
www.nexus-magazin.de

...
Intre timp exista studii care arata ca copii la care s-au descoperit mai in timpul sarcinii anumite malformatii au avut o stare mai proasta atat in timpul sarcinii cat si dupa nastere decat la copii la care malformatiile au fost descoperite de abia la nastere.[5]

In Elvetia costurile pentru echografierea gravidelor sunt preluate de asigurarile medicale. Insa practica arata
ca multe gravide sunt stampilate in mod inutil ca pacienti cu risc - cu toate consecintele tragice care apar - pentru a justifica si mai multe echografiile platite. Tendenta este in crestere.
Acum se vorbeste deja despre preluarea acestor analize in catalogul de analize de baza, care vor duce automat la marirea numarului de echografii asa cum este deja cazul in Germania.
Ceea ce se ignora aici cu usurinta sunt insa studiile alarmante care exista de ani deja despre pericolele mari pe care le
aduc aceste unde la feti. [6]
Daunele care pot aparea sunt printre altele: altererea materialului genetic, daune celulare, risc marit de nastere prematura si moarte in uter, dereglari de crestere, dereglari cerebrale, dereglari de vorbit, risc marit de hiperactivitate si defecte cardiace, marirea cazurilor in care copii se folosesc de mana stanga. Indeosebi de periculoase sunt echografia dopler la care se masoare si traficul de sange in arteriile fatului si ale mamei si echografia vaginala sau orice echografie in stadiul embrional al sarcinii.

Aceste echografii precoce nu sunt numai absolut inutile (exista mai multe metode de a depista o sarcina) ci si extrem de periculoase pentru viata care se dezvolta

...

Cercetatori de la Yale University au facut echografii la femele de soarceci gravide si au remarcat ca de la echografii la feti li se deregleaza imens dezvoltarea creierului. Celule cerebrale noi nu-si gasesc locul in craniu si se pierd in locuri unde nu apartin de fapt. Cu cat mai mult timp durau aceste echografii, cu atat mai mare era sanse de astfel de "rataciri"[7].

Studii cu privire la daunele aduse de echografie nu sunt noi. Deja in ani 70-80, radiologista Dr. Doreen Liebeskind de la New York Albert Einstein College of Medicine a facut cercetari
cu celule care au fost supuse 30 de secunde la impulsuri de ultrasunete de intensitate joasa.
Dupa aceste lucru au fost observate schimbari in forma, in aspectul si mobilitatea celulelor cat si cresteri anormale si
schimbari cromozomiale care au fost mostenite de generatiile urmatoare.

Rezultatul Dr. Liebeskind au fost reproduse si confirmate de nenumarate laboratoare. Dr. Liebeskinds a avertizat ca aceste schimbari pot sa infleunteze cresterea creierului si ca urmarile folosirea de echiografie la gravide poate duce la efecte care se observa de abia mai tarziu la copii. Dupa aprecierile ei studiile cu privire la eventualele daune ar trebui sa caute schimbari subtile ca de ex. schimbari de comportament, reflexe dereglate, reducerea inteligentei si a puterii de concentrare si incapacitatea defixare a atentiei (n.t. adica exact simptomele de la ADHS, generatia echografiata)

Desi este greu de depistat si dovedit in mod direct schimbari la nivelul creierului in fat in perioada prenatala, au existat tostusi multe alte studii care confirma presupunerile Dr. Liebeskind.

O studie a revelat ca la sobolanii noi nascuti echografia facuta in aceeasi perioada ca si 4-5 luni la fatul uman, distrugea mielina care invaluieste nervii. Acest lucru dovedeste ca in special sistemul nervos este distrus la echografie.
O studie irlandeza pe animale din 1999 [10] care a fost prezentata la o conferinta de radiologie a aratat ca ultrasuneletele distrug DNS-ul din celule si intarzie procesul de multiplicare a acestora.

Multe alte studii arata deasemenea pericole masive la expunerea la ultrasunete. Afirmatiilor medicilor ca aceasta ar fi absolut nepericuloasea este fara nici un suport. Kenneth J.W. Taylor, professor de diagnostica radiologica si sef la echografie la Yale University School of Medicine scrie in 1990 intr-un articol [11] "O metoda precautioasa la echografia fetilor si noilor nascuti. Cercetatori buni au incercat sa avertizeze opinia publica de pericolul echografiei la bebelusi si feti. Datorita formei rotunde a capului radiata cu ultrasunete este amplificata si poate duce la doze extrem de intense in parti ale creierului. Eu nu as lasa pe nimeni cu o sonda de ultarsunete in apropierea capului copilului meu fara sa cunosc puterea acestuia."
(Pe vremea aceea puterea sondelor folosita era mult mai mica decat cea de azi und se folosesc chiar sonde duble si multiple).

Din cauza formei capului se poate ajunge la intensitati atat de mari in anumite zone ale creierului incat acesta devine zona cea mai periculoasa si mai afectata la o echografie.
In loc sa se caute motive pentru a face tot mai multe echografii si cu aparate din ce in ce mai puternice si cu sonde multiple (3d, doppler, n.t.) ar trebui ca doctorii sa-si faca mai degraba ganduri daca nu cumva chiar ultrasunetele sunt cauzele la multe afectiuni la copii care nu existau inainte. Cum se poate folosi fara nici un pic de constiinta o metoda de diagnoza a carei periculozitate si daune au fost dovedite inca de la inceputul folosirii ei ?

In Germania, Austria si Elvetia numai 5% din femei isi aduc pe lume copii fara obscurele technici din ginecologia moderna, desi la conditiile de igiena si trai din ziua de azi peste 95 % din femei ar putea naste spontan si autonom si numai in 5% din cazuri ar fi nevoie de ginecoplogie. Ce le este aratat la 95% din gravide ca fiind o siguranta medicinala este nu numai inutil ci si precar si daunator", spune Prof. Dr. Rockenschaub.

Dezvoltarea vietii din ovul si spermie este un proces creativ si care se bazeaza pe comunicarea armonica intre celule.
Este evident ca acest proces este dereglat de orice radiatii nenaturale. Orice dizharmonie poate influenta negativ
acest proces sensibil. De aceea este extrem de important ca femeile gravide sa traiasca in armonie si nu cu frica.
Din pacate insa tocmai descoperirile stiintifice din obstretica sunt cele care inspaimanta femeile caci le focuseaza atentia pe complicatii si malformatii si le face sa gaseasca probleme unde nu sunt in loc sa mareasca increderea in sine, in natura si in copil. Multe femei au mai multa incredere in technica in loc sa-si asculte intuitia si sentimentele pentru a lua

Natura insa a format totul de asa natura incat femeile sa fie foarte emotionale in timpul sarcinii. Sensibilitatea aceasta ar trebui sa le ajute sa formeze o legatura in increder si dragoste cu copilul nenascut si sa dezvolte o intuitie pentru acesta. Mamele care dezvolta o legatura de dragoste si incredere in copil in timpul sarcinii sinmt ce le trebuie lor si copilului. Fixatia pe echograf impiedica aceasta capacitate naturala a mamei, ca se simta singura cum ii merge copilului.
Can am lucrat la echografie acum catva ani, sarcina mea consta numai de a linisti mamele nelinistite dupa echografie, caci acestea au fost nelinistite puternic de o afirmatie de genul " Capul este cam mic, trebuie recontrolat in 2 saptamani" sau "Copilul are prea putina lichid in placenta, trebuie sa recontrolam din nou in cateva zile"
Pe langa faptul ca astfel de afirmatii creeaza mari temeri in mame, eel sunt in cele mai multe cazuri absolut irelevante si des chiar gresite si folosesc numai justificarii de noi analize lucrative care maresc profit clinicii sau al medicului.

Multe studii au arata ca analizele prenatale au o cota enorma de greseli, ceea ce face in plus o asemenea metoda de analiza sa fie vazuta cu semnul intrabarii.[12]
Intre timp exista atat in Germani cat si in Elvetia cazuri cand doctorii au fost dati in judecata caci nu au vazut anumite malformatii in timpul sarcinii. Acest lucru duce la faptul ca parintii primesc impresia ca au o garantie de sanatate a copilului numai daca fac echografii si cand la acestea nu se descopera nimic.
Insa numai un mic spectru de malformatii este de recunoscut la echografie.
Aici se deschide usa unei enorme dileme juristice. Si ce se intampla cu acele femei care au stat luni de zile cu frica in san sau au dorit chiar sa-si avorteze copilul numai ca au primit o diagnoza care s-a dovedit a fi falsa ?

Si ce procese vor veni pe capul medicilor cand va iesi la iveala in sfarsit daunele care apar la copii de pe urma echografiilor si vor fi luate in serios cercetarile care dovesdesc aceasta si care exista deja de mult ?
Este recomandat a se evita orice echografie ca control de rutina cand sunt facute fara motiv serios. Echografia nu trebuie sa fie decat folosita atunci cand este nevoie de ea si ajuta. Foarte multe autoritati relevante din USA si WHO recomanda evitare controalelor echografice de rutina caci pericolele ei sunt cunoscute de mult timp[13]

Brizant este faptul dezvaluit de Lynne Mc Taggart in cartea "Ce nu va spun doctorii" in care scrie ca aparatele echografice a fost cea mai exploviza afacere din industria radiologica (tot ei fac si aparatele de raze C, CT, tomografie, etc. toate daunatoare) [14]

Ceea ce insa nu ne spun fabricantii acestor aparate care castiga enorm si ceea ce nu vor sa inteleaga si sa recunoasca personalul medical care se foloseste de aceste aparate sunt insa efectele adverse imense la care sunt supusi copii nostrii prin aceste radiatii nenaturale. Pentru a folosi vorbele lui Max Planck: "Trebuie sa ne intoarcem din nou la inceput. Suntem pe drumul gresit "

Sfarsitul articolului
-

De precizat ca aparate de curatit cu ultrasunete care costa in jur de 10-20 de euro au o putere mult mai mica decat sondele folosite in echografia medicinala si duc deja la indepartare mizerei foarte indaratnice de orice fel de obiecte de uz comun (ochelari, ceasuri, etc). Acesta este si scopul pt. care se fabrica.
Indepartarea mielinei de pe nervi este deci un lucru mult mai usor pt. aceste aparate de putere mica si fara ca ultrasunetele sa fie focusate ca in cele medicinale. In partile care contin apa, deci orice celula si nerv ultrasunetele duc la tempreraturi de peste 1000 de grade in cateva secunde si la implozie si acest lucru este cel care se folosete la procesul de curatit. O singura molecula de apa duc ela o microexplozie. Acest lucru este cunoscut in fizica si il poate observa orcine dispune de un asemena aparat de curatit ochelarii daca nu crede in fizica.
Medicina ignora atat fizica cat si cercetarile si dovezile aduse de cerccetatori corecti si inteligenti care nu sunt controlati de industrie si daca e sa ne luam dupa ei nimic nu este daunator si nici de evitat.

Un alt lucru de abia cunoscutt: aparatele cu care se masoara pulsul fetilor la nastere si la controalele de rutina sunt bazate tot pe ultrasunete. Cand se pune gel pe burta la o mama trebuie sa stie ca urmeaza sa primeasca o sonda cu ultrasunete care va bombarda din prima milisecunda de cand a fost pus copilul din burta cu niste unde daunatoare care distrug tot ce intalnesc in cale si duc automat la distrugerea unor nervi si celule.
Nocivitatea radiatiilor cu ultrasunete depinde de doza aplicata, de sonda folosita insa si de pozitia fatului!
Fiindca orice ultrasunet este daunator de aceea fatul incepe sa se miste in burta mamei la ultrasunete caci incearca
cu disperara sa gaseasca o pozitie mai putin periculoasa.
De remarcat ca prima data cand copii din burta dau din picioare este la prima echografie si ca in orice lexicon scrie ca fetii dorm 90% din timpul sarcinii dar culmea este ca la echografii sunt mereu foarte activi ?
Va pica acum de ce se intampla asta ? Din cauza ca mamele ii duc la doctorii care ii ard cu ultarsunete.

Masurarea pulsului s-ar putea face si altfel decat cu ultasunete - se poate face si cu un stetoscop de fapt - si nu este necesara o astfel de bombardare. Aceasta este si cauza de la care des multi copii nu mai vor brusc sa mai iasa din burta mamei si duce automat la nevoie de a folosi cezariana. Un rau implica mereu un alt rau si orice rau in timpul nasterii sau inainte trebuie evitat caci va duce automat la alte probleme.

Un lucru simplu trebuie invatat: in medicina nu sunt folosite decat metode daunatoare, pe cele bun nimeni nu si le doreste desi exista, asa ca nu va mirati ca tot ce se foloseste aduce daune si putin folos adevarat.
Chiar daca exisat exceptii unde un echograf paote salva o viata aceasta nu eset o scuza pentru a dauna la miliioane de copii si mame si a ignora stiinta si descopreririle altor cercetatori. O astfel de scuza la fel de aberanta ca si cum executarea nebulilor dintr-o psihiatrie ar fi salutata caci asa ar fi fost salvata viata altuia.


Referinte
1 New England Journal ofMedicine, 1990; 322: 588-93
2 New England Journal ofMedicine, 1996; 334 (10):
613-18
3 Samuel, Eugenie in Nexv Scientist, Vol. 10, N0.4, Dec.
4, 2001
4 Bücher H., Schmidt J. in Brilish Medical Journal, Nr.
307. 1993. 13-17
5 Skari, H. et al. (1998) in Ada Ob Gyn Scand, 177: 635-
42; Jahn A. et al. in Ada Ob Gyn Scand, 77:643-89
6 Lorenz R.P. et al. in Am J Obstet Gynecol, 1990;
i62(6):i6o3-7; discussion 1607-10
Saari-Kemppainen A. et al. in The Lancet, 1990, 336 (8712): 387-91
Newnham J. P. et al., 1993 Lancet 342 (88763:887-91; Davies J. A. et al., 1992 Lancet 340 (88313:1299-303.
Stark C.R., et al. Obstet Gynecol 1984; 63 (23: 194-200
Campbell J.D. et al. Can Med Assoc J I993;i49(io): 1435-40.
7 Proc Natl Acad Sci USA. 2006 Aug 22;
103(343:12903-10
8 Liebeskind D. et al., 1979 a, Radiology 131:177-184;
1979b, Science 205: 1273-1275; 1981, Radiology 138:
419-423;
Liebeskind D. et al., Br J Cancer 45/Supplement V:i76-i86.
Robert Bases, correspondence, Brilish Journal ofObs-tetrics and Gynaecology, 1898; 95:730
9 Ellisman MH. et al., 1987, Exp Neurol 98:78-92
10 Brennan P. et al., New Scientist, issue 1476, june
1999
11 Kenneth J.W. Taylor, MD, PhD, Professor für diagnos
tische Radiologie in Birth, 17: 4. Dezember 1990
12 Raupach K., Zimmermann R. in Ultraschall Med. 2004
Dec; 25(63:438-43
*Carti HC, Schmidt JG. BMJ 1993 Jul
3:307(68953:13-7
Mahn A. et al. Ada Ob Gyn Scand, 77:643-689
13 FDA (Food and Drug Administration); AMA (Ameri
can Medical Association);
*ACOG (American College of Obstetricians and Gyne-cologists) Abteilung für Radiologische Gesundheit.
*WHO (Weltgesundheitsorganisation) HJSNIV (US National Institutes of Health)
14 Lynne Mc Taggart: Was Ärzte Ihnen nicht erzählen.
8. Auflage, ISBN 3932576-55-i
0
21-10-2012, ora 10:35
amiva
Nu este medic/terapeut
amiva
Consider ca acest articol nu trebuia publicat deoarece poate influenta decizia unor mamici si le poate speria in deciziile ulterioare. O ecografie 4d este necesara si poate ar trebui facuta cat mai devreme posibil. In cazul meu, a fost facuta la 21 de saptamani si nu la 16 cum ma sfatuise medicul, mi s-a descoperit ca fatul are hernie diafragmatica congenitala, deci sanse mici sa supravietuiasca sau sa fie un copil sanatos. mi s-a recomandat o intrerupere de sarcina care poate avea destule complicatii data fiin sacina avansata.Multa sanatate.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
La-Pediatru.ro - Centrul de informare pentru părinți
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic ce vine în sprijinul părinților cu informații complete și documentate științific despre toate aspectele îngrijirii copiilor. În plus vă oferă o listă actualizată de peste 4000 de pediatri cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți. Accesați site-ul