diagnosticare si tratament pentru noduli pe plamin

09-05-2012
danutza70
Nu este medic/terapeut
danutza70
Buna ziua, soacra mea a fost operata in august 2008 de tumora renala dreapta cu rezultatul histopatologic: carcinom renal conventional cu celule clare grad nuclear fuhrman 2 pT1b pNopMo cod 8310/3. Nu i s-a administrat dupa operatie nici un fel de tratament oncologic. Afacut regulat analizele indicate de medicul oncolog curant care nu a sesizat probleme deosebite. In 2010 a facut o tomografie toraco-abdominala care nu a ridicat suspiciuni. In martie 2012 s-a repetat tomografia cu urmatorul rezultat: la nivel toracic nodul intraparenchimatos lobulat de 22/20 mm in LIS (segment ventral) iodofil, omogen; citiva noduli milimetrici sateliti nespecifici;leziunea nodulara in contextul maladiei cunoscute poate evoca o determinare secundara.Un alt nodul omogen si bine delimitat in lobul ( sau hilul - nu am inteles scrisul de pe buletinul de CT) sting masurind 2, 5/1, 5 cm localizat la nivelul confluentei bronhiei tributare lingulei si bronhiei lobare inferioare stingi in contact cu scizura oblica stinga evocind fie o determinare secundara fie o adenopatie sau un proces proliferativ primar fara sindrom adenopatic mediastinal, fara revarsat fluid pleuro-pericardic. La nivel abdominal totul e normal. A facut si niste markeri tumorali ( unul general si 2 pt.plamin ) cu rezultatele : CEA ( ANTIGEN CARCINOEMBRIONIC ) 0, 7 ng/ml, CYFRA 21-1 3, 8 ng/ml si NSE - 10, 73 ng/ml. A facut si o fibrobronhoscopie cu rezultatul:laringe cu dinamica prezenta, aspect bronsitic moderat bilateral, fara elemente proliferative in zonele explorate. Lavaj bronsic in teritoriul sting pt.citodiagnostic. Rezultatul lavajului bronho alveolar : aspect bronhoscopic bronsitic, aspect radiologic : opacitate neomogena relativa rotunda in 1/3 inferioara stinga;citologie tumorala - fara celule tumorale, coloratia Ziehl Neelsen negativ; interpretare : mucus, etit.br. alterate, rare macrofage si neutrofile, flora microbiana. Medicul curant oncolog i-a recomandat sa faca un PET CT deoarece rezultatele prezentate mai sus nu sunt concludente nici sub aspectul malignitatii/benignitatii si nici daca este o afectiune primara sau secundara insa medicul care trebuia sa faca referatul pt. Casa de Sanatate i-a spus ca cel mai corect rezultat este cel obtinut din biopsie. Soacra mea ezita sa se opereze. Ce metode de a se preleva material pt.biopsie exista, altele de cit operatia de a se indeparta acei noduli. Poate fi concludenta si realizabila o mediastinoscopie? In caz de malignitate, este suficient tratamentul chimioterapic sau radioterapic, sau trebuiesc neaparat operati acei noduli? Va multumesc pentru rabdarea de a fi citit aceste rinduri. Soacra mea are 65 de ani si a mai fost operata in trecut de colecist in 1999 si de un nodul benign la sinul drept in 1979.
3 comentarii
0
10-05-2012, ora 00:03
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
din pacate trebuie prelevat material de biopsie pentru examen ANATOMOPATOLOGIC si eventual IMUNOHISTOCHIMIC. numai astfel se poate pune un diagnostic. problema este de diferentiere intre o recidiva a cancerului renal anterior, adica o recidiva "la distanta" prin metastaze pulmonare si varianta unui al doilea cancer, total separat, un cancer pulmonar primar. ambele variante comporta tratament radical diferit, deci cel mai important este, daca intr-adevar este cancer (adica una din aceste doua situatii), sa se vada CE FEL DE CANCER ESTE, cu celule plecate de la rinichi, sau de cancer pulmonar.

pentru optiuni pentru aceasta boipsie trebuie sa va consulte un CHIRUG de chirurgie toracica, pentru a putea spune daca se poate doar prin operatie deschisa sau se poate si face o mediastinoscopie, ceea ce suna posibil, din ce descrieti.

intr-adevar casa nationala nu aproba examene PET/CT in romania pentru cancerul renal, cel putin la ora actuala.

o a treia varianta, daca tot mama NU VREA sa se opereze, este sa NU faceti nimic momentan, si sa repetati investigatiile, inclusiv o noua bronhoscopie, peste cateva saptamani, 6-12 sa zicem, presupunand ca starea ei nu se inrautateste prea abrupt. aceasta abordare are rost in conditiile actuale, intrucat daca este vorba de un cancer pulmonar, oricum singura varianta de vindecare e operatia, iar daca e metastaza de cancer renal, oricum nu exista metoda de vindecare ci numai de prelungire a supravietuirii, cu un tratament special care se poate da doar in conditiile unei biopsii foarte clare.
0
10-05-2012, ora 20:35
danutza70
Nu este medic/terapeut
danutza70
Va multumim foarte mult pentru promtitudinea cu care ne-ati raspuns si pentru raspunsul dumneavoastra foarte competent. sper ca nu va suparati daca va tinem la curent cu evolutia cazului.
0
10-05-2012, ora 23:15
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
dimpotriva !

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.