cum trebuie consumata cantitatea de carbohidrati-zi?

18-05-2009
ciplavric
Nu este medic/terapeut
ciplavric
Buna ziua! Am fost diagnosticat acum opt luni cu diabet zaharat tip I. M-am documentat despre diabet intr-o carte de specialitate ce se numeste "Ghidul pacientului cu diabet zaharat", editata la un institut de specialitate din tara a carui nume imi scapa momentan deoarece mi-a imprumutat-o doctorul meu, unde am aflat ca in functie de activitatea zilnica difera cantitatea de carbohidrati consumata. De asemenea se preciza modul de administrare a acestora: 20% dimineata, 30% la amiaza, 20%seara si cate 10% la cele trei suplimente. La inceput am procedat astfel dar glicemiile nu ieseau constante. Am modificat dozele de insulina in functie de glicemii si rezultate au fost pentru scurte perioade de timp. In ultimile 2 saptamani am modificat modul de alimentatie si anume din masa de seara am redus 10g carbohidrati pe care i-am introdus in masa de dimineata. Rezultatele sunt chiar foarte bune. Influenteaza metabolismul organismului consumul de carbohidrati? Mentionez ca am 22 ani, fac patru injectii de insulina pe zi (novorapid si levemir) iar cantitatea de carbohidrati adecvata stilului de viata este de 250g/zi. Va multumesc!
5 comentarii
0
19-05-2009, ora 19:20
Dr. Balcan Anisoara
Medicina de familie, Erbiceni, Iasi
Dr. Balcan Anisoara
Sigur ca metabolismul organismului influenteaza consumul de carbohidrati. Procentele repartizate meselor fractionate sunt orientative, ele putand fi schimbate in functie de activitatea fizica si tipurile de insulina folosite.Obiectivele dietei si terapiei sunt evitarea variatiilor glicemice mari, evitarea scaderii brutale a glicemiei, mentinerea lipidelor in limite normale, mentinerea unei greutati normale sau revenirea la o greutate normala printr-un aport caloric adecvat.Dieta trebuie sa tina cont de activitatea fizica zilnica si modul tau de viata.Fii atent la pericolul hipoglicemiei, foarte ridicat la cei ce fac insulina.Mereu sa ai zahar cubic la tine.Daca tu deja ti-ai ajustat hrana si terapia cu insulina in asa fel incat glicemia e mentinuta in limite rezonabile este foarte bine.Intra in librarii la standul medical si mai achizitioneaza cate ceva despre diabetul tip I, te va ajuta sa stii mai multe despre boala ta, trebuie sa ajungi sa fii tu doctorul tau.Numai bine!
0
20-05-2009, ora 07:34
ciplavric
Nu este medic/terapeut
ciplavric
Cum influenteaza contitatea de lipide diabetul? Sunt o persoana slabuta, am 68 de kg si 1.89m. Din totdeauna am fost asa cu toate ca am incercat sa mai iau in greutate. Credeam ca doar persoanele obeze ar trebui sa-si faca griji din aceasta privinta. Va multumesc!
0
20-05-2009, ora 17:28
Dr. Balcan Anisoara
Medicina de familie, Erbiceni, Iasi
Dr. Balcan Anisoara
Nu numai persoanele obeze.In diabet, mai ales diabetul la tineri, are loc o mobilizare crescuta a lipidelor din depozite, de aceea multi diabetici nu sunt obezi.Insulina este principalul hormon ce favorizeaza stocajul energetic in tesutul grasos.Obezitatea, grasimile cresc intoleranta la glucoza favorizand aparitia diabetului sau agravarea celui existent.Prin carenta insulinica apar tulburari in metabolismul lipidic [ lipemia diabetica], in special in randul trigliceridelor.Sunt multe de spus, poate ca citind, cu timpul, despre boala, vei cunoaste mai multe. Gestionandu-ti bine hrana si terapia si mergand periodic la control, nu vei avea probleme mari.
0
26-06-2011, ora 20:46
creola bruneta
Nu este medic/terapeut
creola bruneta
Buna seara!
Sunt, o mama disperata fiica mea are 31ani, in timpul sarcinii a avut diabet gestational acum are o fetita de 1an si jumatate, dupa nastere glicemia a fost normala83, anul acesta am trecut impreuna printr-un soc ff mare, aceasta se intampla in luna ianuarie 2011, am observat ca a inceput sa slabeasca ff mult in jur de15 kg desi manca, am trimis-o la analize a avut glicemia pe vena 283, a mers la medic diabetolog si abagat-o pe insulina apidria 6 unitati si lantus 16 unitati, tine un regim ff sever, eu ii pregatesc masa, valorile glicemiei sunt acum variate de exp dimineata a avut 108, apoi dupa doua ore a avut 69, avea un tremur a mancat repede ceva (o felie de paine hipoglucidica cu icre, si o jumatate de peste cu legume, si a baut 2 guri de lapte dulce cu cereale de la fetita) si cand si-a facut glicemia peste doua ore avea208, si-a facut apidria a mancat mamaliguta cu branza si putin a varza la doua ore aavut glicemia 201, ce parere aveti? Eu nu sunt multumita de cum evolueaza, cand scade fff mult. cand creste desi regimul este ff sever, va rog, sa-mi spuneti daca tine regim sever, are vre-o data sansa sa renunte la insulina sa mearga pe pastile? suntem, fff ingrijortae de aceasta situatie, fetita poate sa aiba si ea diabet? desi analizele la nastere erau bune si ale fetitei si ale ei ? va multumesc!
0
01-07-2011, ora 19:22
ciplavric
Nu este medic/terapeut
ciplavric
Valorile glicwemice sunt in functie de cantitatea de insulina facuta inainte de masa, cantitatea de carbihidrati consumata la masa si efortul fizic depus intre mese. Glicemia poate scadea din cauza faptului ca nu a mancat destul la masa sau ca a facut efort. Glicemia mare se poate regla din cantitatea din insulina. Ce este peste valoarea de 130 se adauga cate o unitate de insulina cu efect rapid la multiplu de 20-30. In cazul unei hipoglicemii este necesar sa consume ceva dulce ce intra repede in sange (zahar, dulceata, suc cu zahar) dar nu in cantitate mare pentru ca se trece in extrema cealalta.
Diabetul este o afectiune pretentioasa ce se poate tine in echilibru. Din cate stiu remediul de a scapa de diabet este doar transplantul de pancreas, dar stiinta ne rezerva multe suprize (in america au aparut pastilele de insulina). Datorita varsteii fiicei dvs si stilului de viata activ se impune un astfel de tratament bazat pe insulina. La varsta inaintata tratamentul bazat pe pastile este favorizat ca batranii pot servi mese la ore fixe, dar si din cauza ca pancreasul lor mai produce insulina iar aceasta este de proasta calitate sau nu este folosita cum trebuie.
-
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.