cum sa ma comport cu copilul meu?

28-02-2014
oanaioana
Nu este medic/terapeut
oanaioana
Buna ziua!Am o problema, zic eu, cu fetita mea de 3 ani, care PERIODIC, face pipi pe ea, atat acasa cat si la camin, nu stiu cum sa fac cu ea pt.ca acest lucru se intampla PERIODIC, la cateva saptamani, amana pana nu mai poate, nu stiu ce sa zic???Ajutati- ma cu un raspuns, am si pedepsit-o, dar degeaba, am tratat-o si cu indiferenta.degeaba.Care poate fi cauza???
4 comentarii
0
28-02-2014, ora 17:45
dr. Ciprian-Laurentiu Vlaicu
Identitate neconfirmată
dr. Ciprian-Laurentiu Vlaicu
Buna ziua !

Este necesar un consult pediatric, pentru a se stabili daca nu exista o cauza reno-urinara
a acestui simptom. Daca se exclude o astfel de cauza, este necesar sa se cerceteze existenta
unei eventuale cauze sau conditii psihologice. Ca o paranteza, in legatura cu aceasta, ma simt
nevoit sa va spun ca pedeapsa nu poate rezolva aceasta problema ci, dimpotriva, o poate agrava
(chiar mult !).
Va recomand, deasemenea, sa luati in considerare efectuarea unei consultatii de homeo-
patie, in urma careia se poate prescrie un tratament natural, strict individualizat persoanei (si,
bineinteles, problemei).
Cu respect,

dr. Ciprian-Laurentiu Vlaicu
0
03-03-2014, ora 10:10
Psihoterapeut Loredana Dobre
Identitate neconfirmată
Psihoterapeut Loredana Dobre
Eliminarea involuntara de urina, pe timpul noptii sau al zilei, in conditiile in care copilul are vârsta de 5 ani sau mai mult (pentru copiii cu întârziere în dezvoltare se ia în considerare vârsta mentala, nu cea cronologica, de cel putin 5 ani) este o tulburare numita ENUREZIS.
La varsta de 3 ani nu se pune acest diagnostic, dar daca se va mentine aceasta situatie, atunci se poate vorbi despre enurezis primar ( copilul nu a avut niciodata stabilita continenta urinara).
Cauzele enurezisului pot fi fiziologice, psihologice şi/sau genetice.
Factorii fiziologici : întârzieri în maturizarea structurilor sistemului nervos sau în maturizarea morfo-funcţională a vezicii urinare.
Factorii psihologici : educaţie rigidă, teama şi anxietatea copilului la introducerea forţată într-o colectivitate, schimbarea domiciliului şi a condiţiilor de locuit, insuccese sau frustrări, gelozie faţă de un frate sau soră, existenţa unor conflicte în familie.
De multe ori este o modalitate prin care copilul încearcă, inconştient, să atragă atenţia celor din jur asupra unei situaţii pe care nu o poate tolera.
Enurezisul are şi o componentă genetică, incidenţa familială fiind crescută. Aproximativ 75% dintre toţi copiii cu enurezis au o rudă biologică de gradul I care a avut această tulburare.
Enurezisul copilului sănătos poate fi o reacţie la problemele din mediul în care trăieşte, din familie sau şcoală, motiv pentru care psihoterapia va fi una de familie, remisiunea enurezisului fiind adesea spontană atunci când factorul de stres dispare sau se ameliorează.
Intervenţia are loc şi la nivel comportamental, prin exercitii ce au ca scop deprinderea capacitatii de a controla vezica, automonitorizarea zilelor/ noptilor in care comportamentul indezirabil nu s-a produs, utilizarea recompensei, stabilirea unei rutine zilnice.

Psihoterapeut Loredana Dobre
0
03-03-2014, ora 18:40
iulia tudose
Identitate neconfirmată
iulia tudose
Draga Ioana,
Daca excludem cauza medicala, de cele mai multe ori copilul incearca sa atraga atentia asupra lui, atunci când atentia parintelui este focalizata in alta directie. Nu ai precizat daca in familia voastra a mai venit pe lume un copil, sau poate s-a schimbat ceva in ritmul vietii fetitei tale. Ai spus ca merge la camin. dar de cat timp? sau de când au aparut aceste mictiuni? ce inseamna periodic? se leaga de anumite evenimente petrecute in familie sau la camin? Iata doar cateva intrebari la care ai putea raspunde in urmatoarea perioada, urmarind ceea ce se intampla in jurul ei. Cum sa ma comport -este întrebarea ta. Inainte de a sti cum sa ne comportam, trebuie sa invatam sa observam.
ai putea sa descoperi daca ceva o supara, fiind atenta la ceea ce se intampla cu ea de-a lungul acesteii perioade despre care vorbesti.
iti doresc sa gasesti rabdare si iubire in drumul tau.
0
25-03-2014, ora 13:18
Psiholog Camelia Ioanas
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Camelia Ioanas
"am si pedepsit-o, dar degeaba, am tratat-o si cu indiferenta.degeaba" - cu iubire si intelegere ati incercat? Ati incercat sa vorbiti cu copilul dumneavoastra de 3 ani asa cum ati vorbi cu un om mare? In secunda in care ii vorbesc unui copil cu maimutareli si pisiceli, copilul respectiv nu ma mai respecta. In secunda in care ii spun pe nume si ii comunic ce simt, copilul respectiv, chiar daca nu da semne ca ma asculta, ma intelege si nu va repeta comportamentul pe care i l-am adus in atentie ca ma deranjeaza.
De exemplu, puteti incerca ceva de genul: X (iertati-ma, nu stiu cum o cheama pe fetita dvs), ma supar cind faci pipi pe tine pentru ca ma tem pentru sanatatea ta si pentru ca. Completati si fiti onesta, de ce va supara, de ce va temeti, ce simtiti. In cuvinte simple, pe care copiii le inteleg, va asigur. Copiii inteleg tot, cu o conditie. Sa ne intelegem noi in asa fel incit sa putem comunica un mesaj clar, onest si delicat, cu respect pentru ce ar putea copilul nostru simti.
Succes!
Camelia Ioanas
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: